Šta je novo?

Pitanje u vezi kompresovanja...

• Začetnik teme Začetnik teme Sime
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sime

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
1. Cime da kompresujem zvuk (kojim kodekom) kada kompresujem neki video fajl?

2. Svaki put kada kompresujem u DivX dolazi do desinhronizacije zvuka i to veoma primetne (+-3sec). Zasto se ovo desava?

Sime je napisao(la):
1. Cime da kompresujem zvuk (kojim kodekom) kada kompresujem neki video fajl?

Obično se kompresuje u Mp3 format, 128 kBit/s, 44.100 Hz, Stereo, neko stavlja i 160 ili 192 kBit/s

2. Svaki put kada kompresujem u DivX dolazi do desinhronizacije zvuka i to veoma primetne (+-3sec). Zasto se ovo desava?

Loš program za kompresovanje u DivX format, ili je neki parametar loše podešen u samom programu. Najbolje ćeš to odraditi pomoću VirtualDub-a...

Nemam ponudjeno MP3 kao kodek.

VirtualDUB mi se stalno zaglavljuje pri kompresovanju.

Sime je napisao(la):
Pa obi?no program koji kompresuje nešto *****e. Nego kakav je problem konkretno? Jel na po?etku snimka bude ok, pa se razlika postepeno pove?ava do kraja? Ako je tako, ima rešenje za ve? kompresovane snimke (a i budu?e). Stavi video i audio na direct stream copy pa idi Video / Frame Rate pa ?ekiraj Chage so video and audio match. Posle toga ponovo snimi fajl, i trebalo bi da je ok.
Ako je problem druga?iji onda to postaje 10^X puta komplikovanije.

AthlonXP 1800
256DDR ram
HDD
1. IBM DeskStar 7200rpm 80gb (IC35L060...) - dve particije 20 i 60
2. Quantum Fireball Lct15 30gb
Win2k i Win98
Ostalo verovatno nije bitno.

DivX je 4.12, a probao sam i sa 3.x i isto se desava.

VIrtuaDUB je 1.4d i on mi nikad nije radio. Uvek se zaglavljivao.

Nemam ponudjeno MPEG Layer 3.

Marko37 - Zvuk je prvo normalan, pa onda kasni, posle pocne MNOGO da kasni...

Imaš dosta dobar komp, ja sam još uvek na Athlon 1.2 Ghz TB 😀 ....

Probaj da radiš sa najnovijim 5.02 pro Codec-om, ako ga nemaš ostavi e-mail da ti pošaljem. Trebaš imati instaliran i Radium Mp3 codec, mogu ti i to poslati ako hoćeš. Ovo za VirtualDub me čudi, kod mene je svaka verzija besprekorno radila...

Inače, ako imaš volje da probaš novo uputstvo (ja sam pisao) za konvertovanje DVD-a u DivX, možeš ići kod Goldena na Websajt i skinuti, i vidi kako će sa njime da ti uspe. Kod mene i drugih radi savršeno, i daje super rezultate, a ton je 100% sinhron sa slikom tokom čitavog filma.

http://www.golden.tk/

Sime je napisao(la):
Marko37 - Zvuk je prvo normalan, pa onda kasni, posle pocne MNOGO da kasni...
Onda definitivno uradi onako kao što sam ti rekao. Btw ja radim na Duronu @700 pa opet ispadne ok.
JoeKuboj - poz komšija... 🙂

DivX codec sam nasao na goldenovom sajtu a ako ti nije frka posalji mi Radium MP3 na [email protected]

Da li se uputsvo odnosi samo na grebovanje DVD-a ili vazi i za kompresovanje obicnih ne-DivX fajlova?

Uputstvo se odnosi na grebovanje (konvertovanje) DVD-a u DivX, a ako hoćeš da konvertuješ neki drugi MPEG fajl u DivX, onda možeš slediti upustvo od mesta gde počinje rad sa VirtualDub-om, samo umesto "File-->Open video file"--> avs otvaraš MPEG file koji želiš da konvertuješ, i umesto "No audio" biraš opciju AVI audio i pod "Compression" izabereš Mp3 codec. Ovo važi samo u slučaju da se radi o MPEG1 fajlu, ako je MPEG2, VirtualDub ga ne može direktno otvoriti, već mora da se koristi DVD2AVI kao frameserver, napisaću ubrzo uputstvo i za to.

Hvala svima a pogotovo accuphase-u za poslati Radium...

Ako želiš maksimalan kvalitet zvuka koristi VBR - variable bit rate kompresiju. Mislim da je jasno zašto je ona bolja.
A najbolji encoder za to je Lame. On je najbrži od svih. Sa Athlonom 1200 MHz komprimuje zvuk od 2 sata za 10 min u VBR ili ABR (average bit rate). A sa CBR još brže.
Prednost posebne obrade zvuka je i da se kvalitet zvuka može naštimati u takav kvalitet da se tačno napuni CD.
Posle ti treba recimo Nandub za miksovanje videa i VBR MP3, to ide jako brzo - minut-dva. A još bolji je program AVIMux.

Nazad
Vrh Dno