Šta je novo?

Pitanje u vezi agregacije

Benchmarks

Slavan
Učlanjen(a)
29.05.2006
Poena
309
Ako na EUnetovoj stranici pise da je agregacija i 40:1, nije valjda da 40 korisnika dijeli link od 256 kbps? Pa na sta lici ta veze? Kakva su iskustva?

-----------------
Agregacija (akumulacija) 8:1 znaci da internet provajder zakupljuje jedan link te brzine i deli ga na 8 korisnika. Sto je veci stepen agregacije manja je cena koja se naplacuje korisniku. Mozda pomisljate u ovom trenutku kako je to veoma losa stvar ali u igri velikih brojeva ovo se pokazalo kao veoma stabilno i jeftino resenje

Pa to ti je cisto statisticki dokazano, tesko ce u jednom trenutku svih 8 (40) korisnika
da povuku punu brzinu . Mada ako se tu nadje par heavy downloadera moze da bude
svasta :d . Inace u ugovoru ti stoji, da provajder ne obezbedjuje konstantno 256kb .
To ti je samo teoretski maksimum .

Pa to ti je cisto statisticki dokazano, tesko ce u jednom trenutku svih 8 (40) korisnika
da povuku punu brzinu . Mada ako se tu nadje par heavy downloadera moze da bude
svasta :d . Inace u ugovoru ti stoji, da provajder ne obezbedjuje konstantno 256kb .
To ti je samo teoretski maksimum .

Neki kazu da je agregacija fikcija, neki kazu da nije...Ko ce ga sad znati. Ali je meni suludo, da se na jedan link od 256 kbps, nakaci i 40 ljudi :)

Jel iko uzeo od euneta taj 256 kbps gdje je agregacija 40:1 , pa da nam kaze svoja iskustva?

a kolika je agregacija recimo na beotelu ili na ptt-u?

a kolika je agregacija recimo na beotelu ili na ptt-u?
Jel mene pitas? Ne znam.
Ja donedavno nisam znao ni da postoji agregacija. Ni u jednoj drugoj drzavi nisam cuo za agregaciju, i o tome sam prvi put cuo kad sam gledao web stranice srpskih provajdera.

mislim da u ptt-u ni neznaju sta je agragacija :D

Jel mene pitas? Ne znam.
Ja donedavno nisam znao ni da postoji agregacija. Ni u jednoj drugoj drzavi nisam cuo za agregaciju, i o tome sam prvi put cuo kad sam gledao web stranice srpskih provajdera.

To sto ti nisi za to cuo, ne znaci da ne postoji ;)
A mislim da se stepen agregacije odnosi na 1Mbit link. Znaci 40 ljudi na 1Mbit link pa kako se kome zalomi... :S: I zar nije bilo kod Euneta agregacija 20:1 i 30:1 kad su pocinjali??? Sad pakuju vise korisnika na 1Mbit?!

Samo mi nije jasno kako to funkcionise, jer znam da ja sam koristim 3/4 tog linka skoro 24/7, a sta koriste drugi tj. koliko njih!? :trust:

pa spustili su cena, pa se i broj korisnika po linku povecao.... shabanezija

@Benchmarks

pitanje je bilo upuceno svima....

Svi provajderi u svetu koriste agregaciju za kucne korisnike. Da bi imao link bez agregacije, morao bi znacajno vise da platis i kupis "garantovani" protok, sto ima smisla za firme ako vise racunara izlazi na internet preko tog jednog linka.

Provajder u principu gleda da sto vise kucnih korisnika "upakuje" zajedno, kako bi mu profit bio sto veci. S druge strane mora da pazi da se korisniki "ne guraju" preterano, jer ce ili poceti da se bune (citaj, doci ce provajder na los glas) ili ce jednostavno otici kod konkurencije.

Eeeee, to je problem u Srbiji, posto tu prave konkurencije u oblasti Interneta NEMA (Telekom fakticki ima monopol ako se izuzme Verat), pa te vecina (pod)provajdera "vuce" za nos tako sto koristi prilicno veliku agregaciju od 30:1, ili cak 40:1, dok je u svetu uobicajena praksa oko 16:1-20:1, a ima i darezljivih sa 8:1. Neki nasi provajderi se onda zale i krive "heavy" download-ere, ali ne verujem da je kod nas procenat istih veci nego u svetu...

E ako stvarno postoji agregacija, onda je zanimljiva ta matematika, da se napakuje 30 korisnika npr. na link od 256 kbps, pa da opet svi imaju relativno prihvatljiv internet.

pa spustili su cena, pa se i broj korisnika po linku povecao.... shabanezija

Pa ako im se poveca broj korisnika, trebalo bi da pojacaju link... ali to ce im smanjiti profit... zasto da sve nove korisnike ne uguraju u vec postojeci, ionako korisnici nemaju izbora posto Telekom fakticki ima monopol.

Ma sve su to barabska posla. Secam se pre x meseci, kod fixne telefonske mreze, telekom nije povecao cenu impulsa (valjda vlada blokira povecanje iste), samo mu "skratio trajanje", ukinuo besplatne impulse ukljucene u pretplatu, i pritom spojili zone "na vise"... A ljudi su ovce, i ako javno objave da impuls nije poskupeo jos ko zna od kada, poverovace ce, a to sto su im racuni znacajno veci, nece ni primetiti... ma lopovska posla bre... Nazalost dobar deo ljudi kod nas jesu ovce, pa ovakve stvari prolaze bez pardona!

Ovakve i slicne price ce se nazalost dogadjati sve dok neko ima (zakonsko pravo na) monopol, a narod je pritom neobrazovan pa ga mogu ye*ati kako im je volja...

Poslednja izmena:
Da, slicno kao kod fixne telefonske mreze. telekom nije povecao cenu impulsa, samo mu "skratio trajanje", ukinuo besplatne impulse ukljucene u pretplatu, i pritom spojili zone "na vise"... A ljudi su ovce, i ako javno objave da impuls nije poskupeo jos ko zna od kada, poverovace ce, a to sto su im racuni znacajno veci, nece ni primetiti... ma lopovska posla bre... Nazalost dobar deo ljudi kod nas jesu ovce, pa ovakve stvari prolaze bez pardona!

E tako je i u RS :) Razgovori fiksnim telefonom su poskupili par puta, i umjesto da kazu da je telefon poskupio, svojim reklamama su pokusali narod ubjediti da je telefon jeftiniji jer se sad obracunava po sekundama, a ne vise kao ranije da impuls traje 3 minuta :)

Poslednja izmena:
E ako stvarno postoji agregacija, onda je zanimljiva ta matematika, da se napakuje 30 korisnika npr. na link od 256 kbps, pa da opet svi imaju relativno prihvatljiv internet.

Drugi put, agregacija se odnosi na link od 1 Mbps.

Nijedan ADSL provajder nema iskazan nivo agregacije za svoje usluge (osim valjda EUneta) ako se ne varam?! Zar ne bi trebalo da moraju da tako nešto napišu u svojim ponudama?!

Meni se cini da od svih provajdera Neobee.net ima najbolji odnos cene i kvaliteta,
256 kb/s flat i nivo agregacije je 16:1 za 1 500 din mesecno i zato mislim da ce upravo oni biti moj izbor

Poslednja izmena:
Meni se cini da od svih provajdera Neobee.net ima najbolji odnos cene i kvaliteta,
256 kb/s flat i nivo agregacije je 16:1 za 1 500 din mesecno i zato mislim da ce upravo oni biti moj izbor

Pre nego sto zazalis zbog ovakve odluke, koristi malo search, procitaj o iskustvima drugih sa Neobee (npr. http://www.benchmark.co.yu/forum/search.php?searchid=1506534)

Drugo, Neobee nije najjeftiniji. Sezam je spustio cene, pa sada 256 flat kod njih kosta 1424 dinara ako se ne varam. A ako si slucajno student, mozes kod beotela ostvariti popust od 30%, pa isti paket kosta oko 1200 dinara. Tako da prica da je Neobee najjeftiniji ne pije vodu, a da je usluga koju pruza dobra, to definitivno nije.
Evo primera, igramo Battlefield 2 online, nas nekoliko iz Beograda/Srbije. Ja na Beotelu (ADSL 256) imam ping 70-80ms, a momci sa Neobee-a 90-100 i jos imaju dropped packets pa im zbog toga ping skace i na 400-500 i zbog toga ih izbacuju sa servera. Mozda se neces igrati online, ali gubljenje paketa je nedopustivo!!! :wall:

Uzmi kod koga hoces, ali preskoci Neobee!

a da li znas koja je agregacija na beotelu?

Poslednja izmena:
U mom ugovoru sa Beotelom ne postoji agregacija niti se ta rec spominje u ugovoru.
Meni je DL 27, UL 8,5 na flat 256/64 paketu.

Poslednja izmena:
i kod mene je tako nesto...

pitam samo bezveze....

..agregacija

Agregacija je relativno normalna stvar, a tu ima i malo statistike i igre brojki. Linkovi u svetu su jeftini, a ono sto kosta provajdere jeste da dovedu taj link dovde, par hiljada km daleko, no necemo sada o tome (i sestra placa u Nemackoj 30-40 eur za 6M/s link uz milion povoljnosti za telefonski racun, a ovde bi se tim linkom podmirio osrednji grad), vec kako bi mogla da izgleda agregacija u praksi.

Prvo ovo je uvek igra na velikom uzorku, a zasniva se na tome da razliciti korisnici imaju razlicite navike. Neki koriste internet samo na poslu ili samo u radno vreme, drugi kada dodju kuci, treci samo nocu. Neki koriste i sve vreme, a neki samo povremeno, i dok koriste, koriste to tek delimicno (surf) ili intezivno (download). U osnovi, vec ova prosta postavka govori da retko vise od trecine korisnika koristi internet istovremeno. Kada se na to dodaju oni koji ne opterecuju mnogo, brojke su jos povoljnije, npr 5 surfera napravi protok koliko jedan downloader, pa jos ako na vezi ima ogranicenja u vidu broja konekcija ili po portovima koji se uobicajno koriste za download, onda su brojke opet povoljnije, i tako redom.

U praksi sam ovo video da funkcionise i na jako malom uzorku (1M link i 30tak korisnika), a kada su u igri brojevi sa desetinama megabita linka i stotinama i hiljadama korisnika, stvar je jos povoljnija.

Ako se vratimo u male brojke, to bas i ne izgleda tako, odnosno, nije isto kada 8 ljudi deli 256k, i kada 8.000 ljudi deli 256M, ali za neke upotrebljive cifre moze se recimo smatrati da se za svako dupliranje broja korisnika dodaje recimo 1/3 do 1/2 linka u odnosu na prethodni (za vecu brzinu se dodaje manje linka, za manju vise), sto bi za 256k izgledalo kao:
1 korisnik = 256k, 2 kor = 256+30%=340, 4=450, 8=600, 16=800, 32=1070.
za 32 korisnika, ukupan zbir bi bio 32x256==8200 (pisem okvirno grube cifre, ali to je to), sto na brzini od oko 1M daje bas odnos od 1:8
dok bi za 64k bilo nesto kao:
1 korisnik=64k, 2=100k, 4=150, 8=220, 16=320, 32=480, 64=720, 128 korisnika=1080 (opet uz ogradu da nije isto 130 korisnika na 1M i 1300 korisnika na 10M), sto dovodi do slicnih cifri za referentnu brzinu linka od 1M.

Znaci ne deli se 128k na 8 korisnika, nego se deli 1M na 64 korisnika, a od tih 64 u nekom trenutku (npr 7 uvece), njih bar 1/3 koristi internet na poslu ili pre podne, najmanje 1/3 nije kuci, a od one preostale trecine ili manje deli taj 1M.
znaci njih mozda 15-20 deli 1M, sto izlazi na efektivnih 50-64k. Kako vecina ljudi ipak nisu downloaderi nego surfuju, citaju mail ili sl, njih 4-5 surfovanjem mozda popune efektivno 128k tako da za one downloader ostane prostora. Ako se uvedu i ogranicenja, stvar je jos laksa.

Ujedno, u skladu sa ovim je jasno zasto se veze malo preopterete uvece recimo 20-24h, tada ljudi imaju vise slobodnog vremena pa se i odnosi opterecenja poremete.
Oduzih ovo, a heto sam samo da kazem u par reci...

Na Eunet-u sam. Prvo sam bio na paketu sa agregacijom 10:1 a sada na 40:1 ja nikakvu razliku nisam primetio. Download mi je konstantno oko 27.
Poz

Postojala agregacija ili ne, ja sam na Sezam ADSL-u oko godinu i po dana i za to vreme mi transfer ni jednom nije pao ispod maksimuma za trenutnu brzinu koju sam uplaćivao, a download-ujem 90% vremena.

Agregacija je relativno normalna stvar, a tu ima i malo statistike i igre brojki. Linkovi u svetu su jeftini, a ono sto kosta provajdere jeste da dovedu taj link dovde, par hiljada km daleko, no necemo sada o tome (i sestra placa u Nemackoj 30-40 eur za 6M/s link uz milion povoljnosti za telefonski racun, a ovde bi se tim linkom podmirio osrednji grad), vec kako bi mogla da izgleda agregacija u praksi.

Prvo ovo je uvek igra na velikom uzorku, a zasniva se na tome da razliciti korisnici imaju razlicite navike. Neki koriste internet samo na poslu ili samo u radno vreme, drugi kada dodju kuci, treci samo nocu. Neki koriste i sve vreme, a neki samo povremeno, i dok koriste, koriste to tek delimicno (surf) ili intezivno (download). U osnovi, vec ova prosta postavka govori da retko vise od trecine korisnika koristi internet istovremeno. Kada se na to dodaju oni koji ne opterecuju mnogo, brojke su jos povoljnije, npr 5 surfera napravi protok koliko jedan downloader, pa jos ako na vezi ima ogranicenja u vidu broja konekcija ili po portovima koji se uobicajno koriste za download, onda su brojke opet povoljnije, i tako redom.

U praksi sam ovo video da funkcionise i na jako malom uzorku (1M link i 30tak korisnika), a kada su u igri brojevi sa desetinama megabita linka i stotinama i hiljadama korisnika, stvar je jos povoljnija.

Ako se vratimo u male brojke, to bas i ne izgleda tako, odnosno, nije isto kada 8 ljudi deli 256k, i kada 8.000 ljudi deli 256M, ali za neke upotrebljive cifre moze se recimo smatrati da se za svako dupliranje broja korisnika dodaje recimo 1/3 do 1/2 linka u odnosu na prethodni (za vecu brzinu se dodaje manje linka, za manju vise), sto bi za 256k izgledalo kao:
1 korisnik = 256k, 2 kor = 256+30%=340, 4=450, 8=600, 16=800, 32=1070.
za 32 korisnika, ukupan zbir bi bio 32x256==8200 (pisem okvirno grube cifre, ali to je to), sto na brzini od oko 1M daje bas odnos od 1:8
dok bi za 64k bilo nesto kao:
1 korisnik=64k, 2=100k, 4=150, 8=220, 16=320, 32=480, 64=720, 128 korisnika=1080 (opet uz ogradu da nije isto 130 korisnika na 1M i 1300 korisnika na 10M), sto dovodi do slicnih cifri za referentnu brzinu linka od 1M.

Znaci ne deli se 128k na 8 korisnika, nego se deli 1M na 64 korisnika, a od tih 64 u nekom trenutku (npr 7 uvece), njih bar 1/3 koristi internet na poslu ili pre podne, najmanje 1/3 nije kuci, a od one preostale trecine ili manje deli taj 1M.
znaci njih mozda 15-20 deli 1M, sto izlazi na efektivnih 50-64k. Kako vecina ljudi ipak nisu downloaderi nego surfuju, citaju mail ili sl, njih 4-5 surfovanjem mozda popune efektivno 128k tako da za one downloader ostane prostora. Ako se uvedu i ogranicenja, stvar je jos laksa.

Ujedno, u skladu sa ovim je jasno zasto se veze malo preopterete uvece recimo 20-24h, tada ljudi imaju vise slobodnog vremena pa se i odnosi opterecenja poremete.
Oduzih ovo, a heto sam samo da kazem u par reci...

lepo si ovo opisao.

Uostalom, agregacija treba da bude bitna samo provajderima, jer je to njihova stvar koliko ce korisnika strpati na 1Mbit, ako pri tome ne osecaju jedni druge.

Korisnike treba da zanima kolika je "dostupnost" maksimalnog protoka datog paketa.Znaci ako ja do sada nisam iskusio pad brzine, sta me briga za agregaciju.Kad budem iskusio u vise od 20% vremena provedenog na netu promenicu provajdera.To takodje trebaju da uzmu u obzir pri proracunu stepena agregacije.Teme na pojedinim forumima i sluze zato da bi ljudi razmenili misljenja o raznim provajderima i odabrali najboljeg.

E sad, to sto radi Eunet je cist bezobrazluk.Umesto da (realno) spuste cene oni spustaju kvalitet usluge zajedno sa cenama.I sad ulaze u pricu da za manje pare prodaju isti protok, ali sa manjom verovatnocom da ce se postici maksimalna brzina.

Poslednja izmena:
Uostalom, agregacija treba da bude bitna samo provajderima, jer je to njihova stvar koliko ce korisnika strpati na 1Mbit, a da pri tome ne osecaju jedni druge.

Korisnike treba da zanima kolika je "dostupnost" maksimalnog protoka datog paketa.Znaci ako ja do sada nisam iskusio pad brzine, sta me briga za agregaciju.Kad budem iskusio u vise od 20% vremena provedenog na netu promenicu provajdera.To takodje trebaju da uzmu u obzir pri proracunu stepena agregacije.Teme na pojedinim forumima i sluze zato da bi ljudi razmenili misljenja o raznim provajderima i odabrali najboljeg.
.

Bas tako. Lepo receno. A to sto statisticki raste broj heavy download-era (raste svuda u svetu, jer sve vise se legalno download-uju muzika, filmovi, itd) pa onda nasi provajderi kukaju, uopste me se ne tice, to je iskljucivo njihov problem. To samo znaci da su oni krenuli od pogresne kalkulacije u svom proracunu (ili se ne prilagodjavaju adekvatno opstim "kretanjima" u svom biznisu i potrebama korisnika) i tu su sami krivi. Kad ja pocnem da osecam da mi maksimalan protok zbog preterane agregacije cesto nije dostupan, promenicu provajdera i javno na forumima izneti svoje zapazanje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno