Šta je novo?

Pitanje : sbb kabl vs. mts box - gaming ?

bukkake_bob

Cenjen
Učlanjen(a)
16.02.2012
Poena
169
Dragi benchmarkovci,
molim Vas najljubaznije, i pre svega iskreno, za savet...
Imam problem vec duze vreme sa sbb kablovskim - skace ping, pojavio se i prokleti jitter :) i prakticno
ne mogu da igram BF3 na netu, niti nesto slicno.
Presao bih na MTSov box, ovog meseca mi istice ugovorna obaveza pa mogu i broj mobilnog da prenesem,
samo da vidim ledja sbbu, ali mi treba savet ili iskustvo - u boxu je adsl, kakav je on u poredjenu sa kablom,
da li moze (dobro) da se igra, jel ping konstantan ili ima oscilacije kao ***** sbb :d jel veliki, veci od recimo 50ms do googla itd.

Hvala unapred!

Ping do google na telekomovom adslu je meni oko 20ms... Ali ti to nista neznaci za bf3.

Meni je u BF3 i CSS ping oko 20 ms, skoro nikad ne predje 30.

Raspali SBB, ping je 40+ ali je jitter trenutno 30ms tako da od igre nema nista, posto se warpujem i prolazim (neuspesno) kroz zidove umesto kroz vrata....

75017813.png

Prilozi

• 75017813.png
    75017813.png
    19.7 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
Ako si iscrpeo mogućnost popravke postojeće SBB linije (sa tehničkom podrškom i tehničarima), onda slobodno pređi na aDSL (preporučujem ti PTT i trenutnu akciju). Međutim, po pravilima i jedan i drugi vid pristupa internetu su odlični za online gaming. Isti taj problem koji imaš na kablu možeš imati i na dsl-u, posebno ako nisi pre koristio aDSL usluge nekog provajdera i proverio da l' ti parica radi kako treba. Mož' bit' ali ne mora da znači. Tako da ti sa te strane niko ovde ne može pomoći.

Sa druge strane, postoji šansa da ćeš izvlačiti tek deo brzine koju si imao kod SBB-a (posebno one brzine preko 10mbps, u praksi je to za aDSL nekih 8.5mbps - zbog overhead-a i dužine parice/kabla do tebe od centrale). Ping do Gugla i nemoj gledati baš, jer se to može štelovati kako hoćeš (prioritizacija icmp saobraćaja), a i nema Gugl jedan server, pa da svi pinguju jedan te isti.

Zaključak, od kvaliteta tvoja parice/centrale će ti zavisi i kvalitet tvoje internet konekcije i samog internet iskustva.

Ako planiraš box brzina je 6/1, čisto da imaš u vidu

U boxu je 6/1 tj realno 5.2/0.85Mbit, ali ako ti treba za gaming, mora da bude sasvim dovoljno. Ako pak uzimaš IPTV, to može uticati na ping i jitter samo da napomenem, tj bitno znati da ćeš imati manji ping i jitter ako nemaš IPTV.

U boxu je 6/1 tj realno 5.2/0.85Mbit, ali ako ti treba za gaming, mora da bude sasvim dovoljno. Ako pak uzimaš IPTV, to može uticati na ping i jitter samo da napomenem, tj bitno znati da ćeš imati manji ping i jitter ako nemaš IPTV.

ako uopste ne uvedem ? pa mislio sam da vratim SBBu modem, i raskinem sve. ne mogu ocima da im gledam iz prostog razloga, cekao sam NG odmor da se igram, a ono budza... neigrivo.
Ako uvedem iptv ali ne koristim naravno dok sam recimo na Bfu ?
komplikacije :trust:

Ako uvedes IPTV najverovatnije bi ti liniju prebacili na interleaved mod i tada bi imao veci ping nego sto je normalno 40ms+ u odnosu na fast mod gde je ping obicno 10-20ms.
Evo kakav je ping na ovoj najslabijoj brzini 1.5/256
[URL=http://www.pingtest.net][/URL]

Poslednja izmena:
a da zadrzis sbb kablovsku a uvedes adsl za net? i ja sam muku mucio sa sbb pingom, pa kad sam uzeo adsl polovinom 2012, a malo pre toga sklopio i novu mashinu, to je bilo za pozeleti za online igranje :D

a da zadrzis sbb kablovsku a uvedes adsl za net? i ja sam muku mucio sa sbb pingom, pa kad sam uzeo adsl polovinom 2012, a malo pre toga sklopio i novu mashinu, to je bilo za pozeleti za online igranje :D

moze i tako, mada rekoh BOX je ok sa cenom, ali moze i tako - sbb tv a adsl net. Mada se iskreno ne secam kad sam poslednji put nesto gledao na TVu. bukvalno ne secam. Al' ko danas nema TV hah...

EDIT: nesto sad prekidalo, ja se ponadao da sredjuju... a onda novi samar
75028043.png

Poslednja izmena:
Možeš da uzmeš ADSL a IPTV na probu ( 30 dana ) ako je sve OK sklopiš ugovor za BOX (jer BOX paket možeš da uzmeš u svakom trenutku bez obzira na ugovor za ADSL i IPTV) a ako ne iskombinuj SBB TV i ADSL.

Najjednostavnije,pozovi ih traži box paket + HD kanale,i kroz neki dan ćeš dobiti obaveštenje da li može ili ne.Ako ti kažu da nemožeš dobiti uslugu HD kanala znači da ti je parica problem u pošti.Ja imam ping prema googlu 20ms konstantno HD kanale i udaljen sam od centrale oko 200 m.Na njihovom modemu ruteru stoji da je link brzine 12Mb/sec od toga pola ti je ADSL pola IPTV.

Hvala svima.
Zvao sam mts telefonom i podneo zahtev za adsl, u roku od 2 nedelje ( :trust: ) proverice da li postoji mogucnost da ga uvedu,pa cu videti za ostalo. ping mi je sad issue no.1 jer i dalje warpujem po Ziba Toweru u
pokusaju da igram BF3.

Dugo sam imao oba provajdera istovremeno. Za multiplejer gejming ADSL Telekom je dosta bolji od SBB-a. Manji ping prema serverima, stabilnija veza, manji jitter, nikada nisam imao prekide (sem kad je kroz ulicu prosla kamioncina sa nekom sipketinom koja je virila sa cirade i pocepala telefonske kablove sa bandera). Sa SBB-om je garantovano grudvanje

Poslednja izmena:
Posto ti je SBB nepopravljiv, trebalo bi da ti svane sa Telekomovim ADSL-om. Meni je ping ka guglu 14ms, preko WiFi. Ali box ti nikako ne bih preporucio - tacnije IPTV. Kriminalno los izbor kanala, ne mozes da slozis po sopstvenom redosledu, ne mozes da preskocis lose kanale (kojih je 95%). Jedino ako je povoljno, pa da ti dodje dzabe IPTV, bar da imas Arenu. Iz perspektive nekoga ko veoma malo gleda TV, veruj da nije svejedno. Svakako zadrzi SBB kablovsku!

Ali box ti nikako ne bih preporucio - tacnije IPTV. Kriminalno los izbor kanala, ne mozes da slozis po sopstvenom redosledu, ne mozes da preskocis lose kanale (kojih je 95%). Svakako zadrzi SBB kablovsku!
Ajde molim te detaljnije pojasni ovo, ja sam razmišljao o IPTV-u pa me interesuje. Kako ne mogu da se slože kanali i izbace oni koji ti ne trebaju? Sve kanale moraš da imaš memorisane ako sam dobro shvatio?

Kanali dolaze u predefinisanom rasporedu, i tu nema apsolutno nikakvih mogucnosti za intervenciju. Moze se odabrati 10 "omiljenih" kanala i dodati na precice na daljinskom 0-9. Nijedan kanal ne moze se preskociti, tj. iskljuciti iz pregleda. Dakle, ko retko gleda TV i ne zeli da pamti 3-cifrene brojeve kanala, prinudjen je da predje preko 50 kanala tipa "BN", "Pink kids", poljskih, kineskih, slovenackih, ocajnih lokalnih i drugih bezvrednih TV kanala da bi dosao npr. do Discovery kanala, ako ga nema u precicama.
Vec sam ranije to napisao na forumu - Telekomov IPTV je jedino dobar za odvikavanje od televizije.

Kanali su složeni tipski po brojevima od 100 pa nadalje s tim da nisu iskorišćeni svi brojevi, možeš da napraviš favorite listu a imaš i mogućnost da za 10 omiljenih kanala dodeliš brojeve od 0 do 9. Sam ne možeš da menjaš zadate brojeve kanala jer je takva platforma. Malo treba da se navikneš ali nije tako strašno pogotovo ako ovih 10 omiljenih napraviš da su ti ustvari podeljeni po žanrovima npr. 0 sportski, 1 dečiji, 2 domaći itd. pa onda šetaš sa CH gore dole i tu si sa 3-4 stiska daljinskog.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
E to već prvi put čujem i odmah mi je izbrisalo IPTV iz mogućih opcija :D. Nije mi jasno da to tako funkcioniše

Pa da je Telekom privatni i da postoji ozbiljna konkurencija, naravno da bi sve te opcije postojale. Moze se napraviti jos 1 lista omiljenih: nakon sto dodelis postojecu listu kanalima 0-9 - obrises postojecu, kanali 0-9 ostaju memorisani i ostaje prostora za novu listu omiljenih - naravno ne i za jos jedno brzo biranje. Ali svejedno, kanali koje IPTV nudi su blago receno nekonkurentni, i uz ogranicenja koje firmware njihovog STB ima, IPTV je za zaobilazenje u sirokom luku.

Hm tuzno samo u Srbiji neko moze da hvali ADSL koji je odavno prevazidjen u smislu kvaliteta i brzine...
Ja sam muku mucio sa ADSL-om IPTV je neopevani krsh, cisto da ti napomenem brzina interneta ti se smanjuje ako uzmes IPTV i to koliko znam ide od 2 do 6Mbps.

A i to smanjivanje ti ne garantuje da ce da radi vuces torrent a slika ti zabada na TVu. Sto se tice gejminga i tu sam imao problema sa pingom pogotovu ako se igra na inostranim serverima SBB sam zaobilazio zato sto landlord stana u kome sam ziveo nije hteo da uvuche kabl u stan (tard), preselio sam se u drugi delo grada ovde imam SBB i situacija je bolja ne čekam torrente po ****na 3 sata da se skinu razmisljam se da li da uzmem digitalnu TV, imam fobiju od svih tih risivera i ****** od kad sam imao IPTV. :( Najvishe razlike sam primetio na WOTu na ADSL-u mi je ping bio fazon 150 sada je nekih 60-70 na EU serverima. Mada ima istine u tvojoj prichi ortak na Galenici je imao problema sa pingom pogotovu ako igra kanter lagovalo mu je najstrashnije lik ih jednostavno zvao da rese problem, dosli ljudi zamenili modem i od tad nema problema. U svakom sluchaju meni je nenormalno da 2000 din placam za 4Mbps na ADSLu, preporuka je da se klonish ADSLa i naterash ove da ti reshe problem. Uostalom oni su ugovorom obavezani da ti reshe problem.

Iako se uskoro odjavljujem od Telekoma, ne mogu se požaliti na uslugu koju sam plaćao do sada. Ovo je rezultat sa sve IPTV-om.

Vrh Dno