Šta je novo?

Pitanje oko laptopa

duca015

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2009
Poena
301
Posedujem ovaj laptop : http://www.expertreviews.co.uk/laptops/278962/acer-aspire-5741

Moj model je konkretno 5741 g, sto znaci da ima maksimum memorije (8 gb).
E sad, javio mi se problem pregrevanja procesora. Davao sam coveku koji odrzava racunare kod mene u firmi da ga ocisti, medjutim temperatura nije, po mom misljenju, na zadovoljavajucem nivou. U "idle" modu temperatura grafickog cipa je oko 55 stepeni, temperatura procesora varira izmedju 45 i 50 stepeni. Pod malim opterecenjem (upaljenih par tabova u browseru, outlok i torrent) temperatura raste na i60+ stepeni. Pri gledanju filmova, tepmeratura grafickog cipa raste do 70+ stepeni. Igre nije moguce igrati, jer temperatura vrlo brzo ide 75+ stepeni kod procesora i 80 stepeni kod grafickog cipa.

S obzirom da ga je (kaze) adekvatno izduvao i ocistio, sta drugo bi moglo da bude problem kada izaziva ovako visoku radnu temperaturu? I kako bih mogao da tu temperaturu spustim?

Pa pored čišćenja potrebno je zameniti i SVE termalne paste.

A koja je inace bila temperatura? Posto bih ja volio da mi Asus tako 'grije'.

Pa recimo da sam, po kupovini, imao temperature u idle statusu od 25-30 stepeni. A pod velikim opterecenjem je temperatura jako retko dostizala 80 stepeni. A sada, ako upalim neku igru, rizikujem da se laptop ugasi zbog pregrevanja. Dakle, nije dobro.

Acer bi trebao da krene sa peoizvodnjon shporeta. Pokidali bi!

Meni na ovaj Asus ni pasta nije pomagala. Na kraju sam spustio max CPU procenat u 'Power Options' i sada makar lap moze da se koristi.

Evo kakva je situacija na istom modelu (Acer 5741G) kod mene. Kupljen je pre tri godine, i nikad nije ni čišćen ni servisiran. Trenutno je u 'normalnom' radu, browser, muzika, znači ništa zahtevno:

Temperatures
CPU #1 / Core #1 46 °C (115 °F)
CPU #1 / Core #2 49 °C (120 °F)
PCH Diode 59 °C (138 °F)
IMC 59 °C (138 °F)
GMCH 31 °C (88 °F)
GPU Diode 52 °C (126 °F)
Hitachi HTS545050B9A300 36 °C (97 °F)

Cooling Fans
GPU 100%

Voltage Values
Battery 12.123 V
GPU Core 0.850 V

Power Values
CPU 5.06 W
Battery Charge Rate AC Line

Moj model je konkretno 5741 g, sto znaci da ima maksimum memorije (8 gb).
5741G ne znači da ima 8GB memorije.

Ok druze, znam da G ne znaci da ima 8 gb, ali taj konkretan model sa slovom G ima 8 gb. Ovaj link koji sam ostavio je link za seriju 5741...

I gledajuci tvoje temperature, mogao bi da ga ocistis malo :D

Problem kod mene je to sto radim u firmi koja se bavi hemijom. Dosta sitnog praha i prasine je tu, cak i u kancelarijama, i vrlo lako se lap puni svime i svacim. E sad, ja jesam rekao ovom liku da zameni paste, ali nisam siguran da je on to i uradio.

Nazad
Vrh Dno