Šta je novo?

Pitanje oko diskova na BX-u

brzi

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2001
Poena
619
Krenuo sam u pohod da sastavljam zivahnu konfiguraciju a gde ce to zavrsiti videcemo. Nabavio sam solidnu BX plocu, Soyo 6BA+III, 5PCI, 2ISA, Slot1. Ideja je da se ide na malu modifikaciju kako bi se tu smestio Cely-T koji ce da radi na 133FSBu. Nije od preteranog znacaja da li ce biti 1.0, 1.1, ili 1.2 verzija (mada bi opet bilo lepo videti [email protected] na delu). Kako mi se ne zuri, za pocetak sam resio da nabavim 128 mb PC133 cas2 memorije, a posle cu videti, kako bude sta istrcavalo, jer ima 4 memorijska slota.

Ono sto me trenutno zanima jeste par stvari oko izbora diska. Kako ploca podrzava UDMA33 za optimalne performanse nekog 7200 diska bi mi trebao kontroler (cena reda velicine 10-20€). Sa druge strane, vec imam butabilni PCI SCSI kontroler i rezac na njemu pa mi je pala ideja da mozda uradim sledece:

- Ne kupim UDMA100 kontroler i ustedim pomenutih 10-20€.
- Dodam na taj iznos jos neku kintu i kupim neki SCSI disk manjeg kapaciteta koji bi sluzio da na njemu drzim sistem i najcesce koriscene programe.
- Kupim jedan 5400 IDE disk koji bi sluzio za arhiviranje podataka (koji je jeftiniji od onog na 7200 u proseku za 10-15€).

Na taj nacin bih imao 2 diska u sistemu (u slucaju otkaza jednog imam odredjenu elasticnost u radu), mozda malo veci kapacitet i cenu ali me pre svega zanima da li bih dobio nesto u brzini rada u odnosu na kupovinu PCI UDMA100 kontrolera i nekog diska od 7200. Koliko se greju SCSI diskovi? Ako kupujem IDE 7200 disk, moram obezbediti i neko hladjenje a i to bi dodalo na cenu.

Ako se secam zmajns je nedavno prodavao neki SCSI 9.1Gb sa kontrolerom za 60-ak eura, pa me je ovo navelo na ideju.

Da cujem sta imate da kazete ('ajde Magick, ti koristis SCSI diskove). Ako nacelno mislite da ima smisla, onda cu vas zamoliti za diskusiju oko konkretnih modela i standarda, jer sam tu malko tanji.

A imas li neki konkretan posao za tu masinu?
To pitam jer kod neke normalne upotrebe ne bi trebao da dobijes pretjerano ubrzanje SCSI hardom, cak naprotiv, cesto moze i biti malko sporiji (narocito ako naletis na neki SCSi disk starije generacije - plus ako ti je i SCSI adapter neki jeftini...)...

Sta pokusavam da kazem? Ako se ne bavis videom ili ako ne planiras da pravis neku graficku/CAD radnu stanicu ili server, tesko da ces profitirati od SCSI-ja u odnosu na nove brze IDE diskove...

Nemoj me pogresno razumjeti, SCSI je SCSI i ja ga svaki dan "gledam" na djelu kod mene na serverima i na 1 CAD masini, ali mislim da nema smislla ulagati u njega za "normalne" poslove...

Steta je samo sto nisi jos malo prokopao i nasao Soyo 6BA+IV - e to ti je vec druga prica, integrisan HPT UDMA 66 kontroler, ne bih sad da ulazim u diskusiju, ali po meni vjerovatno jedna od najboljih BX ploca...

Javi ako imas konkretnu primjenu pa cemo ti detaljnije reci da li SCSI ili IDE...

Za konkretnu primenu te masine dosta bi bio neki Celeron 800 i bilo kakav disk- znaci nista zahtevno.

Ideja je da probam tako da smanjim grejanje u kucistu, (da ne ubacujem 7200 IDE disk) posto vec imam kontroler (neki Initio).
Svakako da ne bih bas uzimao neku dresinu od SCSI diska, to mi je definitivno jasno, kao i da oni mogu biti sporiji od sadasnjih IDE diskova.

SY 6BA+IV - pa sta da ti kazem i ja bih voleo, ali nisam mnogo mogao da biram, ovo je uzeto za neke minimalne pare, tako da se ne bunim. Uvek mogu da radim na UDMA33 ili da ubacim extra PCI kontroler.

Mozda me finansijski ne bi izaslo previse da uradim to sto sam zamislio pa me je to motivisalo, a imao bih 2 diska u sistemu (fleksibilnost u radu).

Da dodam jos da ima tu malo i hira, i zelje da napravim masinicu koja ce za svoju klasu da cvrkuce. A i da pokazem jednom nevernom Tomi da i BX+Cely moze da bude upotrebljiv.

OK, pozdravljam hir i istrazivacki duh :) Samo nastavi...

Nisam bas siguran oko grijanja i tu nema neke generalizacije tipa "SCSI je topliji/hladniji od IDE".... Zavisi od konkretnog modela, mada na zagrijavanje SCSI-ja moras racunati...

A ako vec imas neki dobar 7200 IDE disk, stavi UATA 100 kontroler i uzivaj
:wave;

Nemam disk za sada, smireno i stalozeno hocu da uzimam komponentu po komponentu, pa da to bude "ono pravo". Zato cekam odgovore drugih ovde.

P.S. Tek ocekujem pravu diskusiju kad pokrenem thread o izboru graficke :D

Glede SCSI-ja ... zaboravi mnogo za zivahnost ako nije bar Ultra160 kontroler, eventualno U2W (i u tom slucaju samo "mozda"). Kod SCSI hardova nije stvar samo u obrtaljki, koja toliko znaci kod IDE diskova - imas "lepih" SCSI diskova na 7200rpm, a samo sa 512K kesa. Kod njih se forsiraju obicno karakteristike kao sto su pristup i slicno, odnosno "grade" se sa predispozicijama za RAID. SCSI diskovi se, istina, greju vise od IDE diskova, ali i rade pouzdanije na tim vecim temperaturama od IDE parnjaka - ipak hladjenje nemoj za zaobidjes. Kod njih vazi takodje "buka je u modi". Da se vratim na pocetnu recenicu - ako imas neki PCI SCSI kontroler za CD uredjaje, to je najverovatnije Ultra ili UltraWide standardi, koji imaju teorijski maksimum 20 i 40 MB/s (respektivno). Dakle, UW nije mnogo vise od UDMA2, ATA-33 standarda. U2W ima limit od 80MB/s i tu dosta zavisi od diska - ako hoces zivahnost, moras da se otvoris. Tek sa SCSI Ultra160 postizes nesto, a kod toga "otvaranje" ne moram nesto posebno da pominjem. Daleko povoljnije prolazis sa nekim PCI ATA kontrolerom i solidnim IDE diskom, em po pitanju para, em po stvarima kao sto su buka i grejanje. SCSI ipak ostaje za dublji dzep, kada gledas da izvlacis svaki atom snage.

Ako je takva situacija, onda da razmatram IDE varijantu. Konkretna pitanja su sledeca:

1. Koji kontroler izabrati?
2. Koji disk izabrati?
3. Da li mozda ici na neku varijatnu u kojoj bi diskove vezao u RAID, na primer 2 ide 7200 diska?
Negde sam procitao da je pouzdanost u raid0 modu mala. Da li se ovo odnosi na sigurnost samih podataka kad otkaze jedan od diskova ili stvarno diskovi olako "pucaju" kada se teraju u raid0 modu?

Kao sto sam napisao gore, ima malo ovde i hira, pa bih hteo da napravim P3 varijantu koja ce da bide zgodan primer da nije neophodno da se ima P4@2+ GHz da bi se itekako efikasno radilo. Rukovodim se sledecim: Imam BXa, na njega mislim CelyT sa 256kb kesa poterati na 133 FSBu (kad se prepravi). Memorije mogu za pocetak da strpam 256mb, pa kasnije da stavim jos (4 prazna slota za memoriju), graficku cu odabrati neku, jos ostaju diskovi. Investicija u raid bi isla na ustrb grafike. Meni ne treba GForce 2,3,4... posto iskljucivo teram 2D aplikacije. Zato investicija u graficku ne mora da bude znatna, pre bih te pare alocirao za diskove (recimo za cca 150€ se mogu uzeti 2 ide diska, sto je tek nesto vise od jednog diska i neke solidne 3D graficke karte). Cak bih mozda pojurio negde i 2x20GB@7200 pa vezao to u raid0, ako se ispostavi da bi to radilo pouzdano u smislu crkavanja (a ako i crkne, garancija je godinu dana).
Mislim da ce takva kombinacija da sljaka dosta zivahno (zaboravih da sam smislio da memoriju teram na cas2). Ajd da cujem misljenja...

Jeste da smo se culi preko telefona, ali ajde da i ovde napisem.

Sto se tice RAID-a sa IDE diskovima ja to ne preporucujem, eventualno RAID 1 (mirroring), ali tu ne dobijas nista na performansama, jer se na drugom hdd-u pravi image onog prvog. RAID 0 je brzi, ali i nesigurniji, pogotovo sa danasnjim hdd-ovima, a ti tu brzinu i neces toliko primetiti, jer ih ne koristis za video grabbing i sl. poslove.

Vocko je napisao(la):
Jeste da smo se culi preko telefona, ali ajde da i ovde napisem.

Sto se tice RAID-a sa IDE diskovima ja to ne preporucujem, eventualno RAID 1 (mirroring), ali tu ne dobijas nista na performansama, jer se na drugom hdd-u pravi image onog prvog. RAID 0 je brzi, ali i nesigurniji, pogotovo sa danasnjim hdd-ovima, a ti tu brzinu i neces toliko primetiti, jer ih ne koristis za video grabbing i sl. poslove.

Sa ide raid 0 i 2 brza diska, na 7200 rpm dosta dobijas pri ucitavanju levela u igrama :)))

Mala ispravka Vocko: RAID-1 (mirroring), bez obzira na IDE ili SCSI interfejs, bi trebao imati brze (teoretski duplo) CITANJE.
Upis ostaje istom brzinom...

Za konkretnu namjenu (i plocu) bih ipak uzeo jedan disk, pllus neki HPT (UATA 66 ili 100) ne-RAID IDE kontroler...

Jedna napomena. Morat ces da pojuris dvostrane 256 Mb memorije za BX plocu. Jednostrane BX vidi kao 128 Mb.

Grunfe: " ...pllus neki HPT (UATA 66 ili 100)..." - Koji je to neki, interesuju me konkretne preporuke.

Notax: Hvala, nesto mi se tako mota po glavi.Ima li sanse da negde nadjem 512-cu koju bi ploca videla bez problema?

Kako sad stvari stoje ide se verovatno na neku Barakudu+kontoler. Ima li kod nas negde da se pazari kontroler? Ne bi bilo lose da mi neko pomogne i napise par konkretnih modela kontrolera koji bi "pili vodu" u ovom slucaju, pa da obratim paznju ukoliko neko izleti na oglasima sa takvim stvarima.

HPT - HighPoint kontroler, to je "cip" ima ga u raznim izvedbama, na plocama ili na karticama (od raznih proizvodjaca, vidjao sam ASUS-ov)... Imao sam odlicno iskustvo upravo sa pomenutom plocom Soyo BA+IV na koju je bio ugradjen HPT UATA 66 IDE kontroler...
E, sad, imas novije verzije tog kontrolera UATA100 (za 133 nisam siguran)... Da li ti treba varijanta sa ili bez RAID-a sam procijeni...

Koja Barakuda? Budi malo odredjeniji sa modelom... Pod tim imenom se proizvodi vec dosta generacija diskova, pazi da ti ne uvale neki stari...

Od HPT-a je bolji Promise, ali ga je tesko naci.

brzi je napisao(la):
Grunfe: " ...pllus neki HPT (UATA 66 ili 100)..." - Koji je to neki, interesuju me konkretne preporuke.

Notax: Hvala, nesto mi se tako mota po glavi.Ima li sanse da negde nadjem 512-cu koju bi ploca videla bez problema?

Kako sad stvari stoje ide se verovatno na neku Barakudu+kontoler. Ima li kod nas negde da se pazari kontroler? Ne bi bilo lose da mi neko pomogne i napise par konkretnih modela kontrolera koji bi "pili vodu" u ovom slucaju, pa da obratim paznju ukoliko neko izleti na oglasima sa takvim stvarima.

BX chiset moze da adresira max. 256 Mb po jednom slotu, s tim sto 256 Mb moraju da budu dvostrane, a sve ostale manje memorije mogu da budu bilo kakve.

Vocko je napisao(la):
Od HPT-a je bolji Promise, ali ga je tesko naci.
Ja bas imam suprotno iskustvo (u korist HPT-a) :)
OK su i jedan i drugi, ali eto preferiram HPT...

grunf je napisao(la):
Ja bas imam suprotno iskustvo (u korist HPT-a) :)
OK su i jedan i drugi, ali eto preferiram HPT...

Ja sam do sada koristio samo HPT i probao sam jedan Promise, ali na jako kratko, tako da je misljenje vise formirano na osnovu misljenja drugih i procitanih stvari na netu.

I ja sam vozio i HPT i Promise i licno sam zadovoljniji Promisom (naravno, nijanse su u pitanju).
Jedini pravi minus Promisu u odnosu na HPT se moze pripisati nekim verzijama ASIC-a koji se integrisu na ploce u smislu RAIDa, da podrzavaju RAID0 i RAID1, ali ne i RAID0+1 (za koji vam i inace treba bar cetiri diska. To, naravno, nije slucaj kod PCI Promise RAID kontrolera.

Vrh Dno