Šta je novo?

Pitanje oko coolera

• Začetnik teme Začetnik teme GoranM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

GoranM

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
945
Dakle situacija je sledeca, cooleri 80mm rade na 12V i imaju 2800rpm ( tako je deklarisano), a meni je potrebno da rade na 3500-4500rpm (otprilike), sto je po meni izvodljivo podizanjem napona. Mislio sam da im dam napon od 18V ( to je oko 4200rpm), pa da onda potenciometrom mogu lepo da ga smanjujem i do 12V ako treba. Jedina nepoznata u svemu je zivotni vek ventilatora od 12V pri radu na 18V, dakle koliki je. Da li se meri satima, danima, mesecima ( ne verujem i godinama), redovno bih cistio iste, podmazivao ( mislio sam odmah dok su jos novi da ih podmazem, znam da stede na ulju) i tako to, posto mi nije frka, ne mrzi me.
E sad da li je neko ovako nesto vec radio, ako jeste neka iznese svoja iskustva. Ostali molim lepo bez upadica, pogotovu oni sto ne vole buku, molim da se suzdrzite. Zanam da ce biti tesko ali... :smackbum:
Ajd pozdrav svima!

Elektromotori ne vole overclock, koliko sam ja upucen (ponosni sam vlasnik jednog od prvoh mp3 discmana u yu, na kome sam upoznao ovu cinjenicu)... tako da mu mozda trajno skratis vek...
Mislim da se oni sunoni kojih ima u itc vrte na vecem broju obrtaja (u svakom slucaju ZVUCE tako |))), pa mozda da probas koji?

Postoje 80 -ke koje se vrte na ~5000RPM, imao sam jednu u kucishtu, samo sam je izvadio zato shto sam poceo da tripujem da zivim na aerodromu 😀

Posto vidim da si iz NS-a, pogledaj u Pin-u da li jos imaju one kineske kung-fu osmice u crvenim kutijama za 150din, sto su radile na preko 3000 o/s. U svakom slucaju bolja varijanta nego da se zezas sa dizanjem napona i sl.
...BTW, nadam se da znas kako to zvuci 🙂

U Mileniumu imas SCS, Cooler Master i ThermalTake od brzih i Coolink (femsi proziran) od sporijih ventilatora, a juce sam video da su stigli i neki noname svetleci 🙂

Ako zelis BAS bucan ventilator sa dobrim protokom, potrazi Sunon u K2tronicu, ITC-u, ili TechnoTronicku-u, jes da su 300 dinara ali buka je odlicnog kvaliteta 😀

A možeš i da potražiš TT SmartFan II, 1300-4800 rpm.

Evo uzeo sam jedan SCS (onaj u crvenoj maloj kutijici), vrti na 2800rpm, kosta tricavih 150din i upravo ga mucim na povecanom naponu. lepo radi i na 24V, buka jeste veca, ali nije nesto strasno. Recimo da je optimum 17V ( ovo sam uspeo da izvucem na ATX napajanju), tada vrti na ~4000, ima lep protok i nije glasan.
Grejanje je nesto malo na 17V, na 24 je malo vece, ali lepo trpi, nije jako. Pretpostavljam da bi na 24V morao da ga menjam jednom u 6-12 meseci ( uz redovno podmazivanje svakih mesec-dva), dakle nije lose.

Jedno pitanje, sta ce ti taj mlaznjak?? Hoces da budes deo jet-seta? :d

Evo malo bolje varijante, uzeo sam 2 kom. spire coolera za kuciste, onih svetlecih ( crveno plavi), nisam ni znao da ih imam 🙂 , na 12V imaju ~3100rpm, dosta veci protok od ovih za 150din i nesto su tisi. Na 18V lepo rade posao, stavio sam potenciometar i fino mogu da menjam napon 1V-18V ( mada tek od 3-4 V hoce da rotira), moze lepo da se bira izmedju performansi i dB.

jel to koristis +12v i -5v ili kako?

Nazad
Vrh Dno