Šta je novo?

pitanje oko Acronis Universal Restore aplikacije

dzidza_bidza

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
375
Napravio sam "image" jednog sistema (sve sto treba od programcica, ali bez drajvera) i onda taj sistem po potrebi stavljam rodbini, prijateljima, braci i drugovima :)
E sad ono sto me muci su AHCI drajveri. Desktop masine uglavnom rade bez problema, ali notebook-ovi su mi problematicni, vecina ima opciju da se sa sa AHCI prebaci u ide/compatibility ali ima i onih kod kojih to ne radi. Sve ovo vazi i za Win7 i XP.
Da li recimo ja mogu da integrisem ceo paket tih drajvera u instalaciju sistema i onda da napravim imidz, odnosno da li ce masina prepoznati kada budem stavljao taj sistem (image) odgovarajuci drajver? Ili postoji mozda neko drugo resenje?

Ovako, taj "Ghost" sistem nije bas najprakticniji za instaliranje na mnogo sistema, ali ce navedeni nacin sa ubacivanjem dravera raditi.

Ukoliko je rec o Windowsu, mozes skinuti WinPE, BartPE, ERD Commander i nLite - u zavisnosti koliko imas vremena da se igras sa ovim i koji stepen automatizacije hoces. Prvo probaj nLite pa ako ti ne bude dovoljno onda BartPE, pa ostalo. Ovaj princip nije Ghost, vec ubacivanje drajvera, SPova, Hotfixova idr. u instalaciju operativnog sistema.

Ribizla probao sam taj sistem na dosta totalno razlicitih masina i mogu da potvrdim da zaista nema nikakvih problema.
Moracu da pokusam tako onda, da integrisem paket drajvera sa recimo driverpacks.net pa da vidim da li ce biti problema sa prepoznavanjem kontrolera.

Samo vodi racuna koje drajvere za kontrolere uvozis, jer se razlikuju oni koje koristi windows prilikom instalacije od onih koji se koriste u normalnom radu operativnog sistema. Obicno ces sresti na download sekciji proizvodjaca ploce drajver za floppy - to je za instalaciju i normalni drajver. Taj za flopi ce biti dovoljan ali bi valjalo da idu oba za napredne funkcije.

Ako koristiš Acronis UR, i taj image, sa svim programima, si napravio od tvog sistema, svi instalirani draveri sa tvog sistema su u tom image-u
Kad ti vraćaš taj image na neki komp, Acronis UR vrati sve osim drajvera
Nema potrebe da integrišeš sve drajvere, a i nećeš moći to da uradiš
Imaš opciju u Acronisu da u toku vraćanja imagea dodaš drajvere koje hoćeš, ili da ih on sam nađe iz navedenih foldera

A ovo što Ribizla navodi je drugi način, post install dodavanja drajvera i ostalog što ti treba

Najpraktičnije je da se instalira Windows od nule, dodaju se drajveri koje windows ne nađe ( ili sa originalnog CD-a ili pomoću nekog Driver Pack programa ) i instaliraju svi željeni programi sa nekom post install skriptom
Acronis UR koristi ako baš neki sistem ne može normalno da se reinstalira ( koristio sam ga 10-15 puta kad se baš insistira da se zadrži postojeći OS, a menja se hardver, i slično )
Imao sam samo jedan slučaj da sistem vraćen Acronisom neće da se podigne i to verovatno zbog nekog JMicron sata RAID kontrolera

Ja sam uradio sistem na mojoj masini bez drajvera, ali sa svima potrebnim programcima i uradio "image" tog sistema koji posle pomocu Acronis UR stavljam na druge totalno razlicite masine i to sve savrseno i bez ikakvih problema radi sve dok ne dobijem notebook (retko desktop) koji zahteva drajver za AHCI kontroler, tada mi restore prodje normalno, ali prilikom dizanja sistema dobijem BSOD jer mu fali drajver za AHCI. Moja zelja i pitanje je da li mogu u kreirani "image" da integrisem sve poznatije mass storage drajvere kako bi prilikom "restore"-a sistem prepoznao sam potrebni drajver za kontroler?

Naravno poenta cele price je da maksimalno skratim proces instalacije sistema i ostalih osnovnih programcica.

Nije bitno da li si to uradio na mašini bez drajvera, Acronis UR prilikom vraćanja sistema ne vraća drajvere, već Win koristi ugrađene, pa nije logično da integrišeš bilo šta
Već sam napisao
"Imaš opciju u Acronisu da u toku vraćanja imagea dodaš drajvere koje hoćeš, ili da ih on sam nađe iz navedenih foldera"

Moja greska, nisam pazljivo citao, a ni razmisljao, US upravo to radi, stavlja sistem BEZ drajvera, bas iz razloga da bi odredjeni sistemi mogli da se migriraju na razlicite konfiguracije.
Video sam da u "wizardu" postoji opcija da manuelno stave odredjeni drajveri, a i da moze da se pretrazuje odredjeni folder sa drajverima. Da li to znaci da ja mogu prilikom restora da mu dam putanju do flashica sa gomilom drajvera pa da on sam nadje odgovarajuci drajver za ahci?

Vrh Dno