Šta je novo?

Pitanje Front Page-u Flash-u i Dreamweaveru

acca

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2002
Poena
619
Imam prezentaciju koja je uradjena u Front Pageu. Hocu da ubacim jedan menu sa dugmicima napravljenim u Flashu. Sve sam uradio po uputstvu na sajtu sa koga sam skinuo taj menu. Na HDD sve radi super, ali kada ga podignem na server( U pitanju je VERAT) nece da prikaze taj menu. Da li je mozda problem sto Verat nepodrzava te neke Front Page ekstenzije, ili u necemu drugom. Takodje sam primetio da pri podizanju na server (podizem preko WinComanndera) on promeni naziv strane, odnosno prebaci iz malih u velika slova pa link neradi. Npr napravio sam izmene na strani index.htm Kada je podizem na server on je snimi kao INDEX.HTM i onda nece da radi. To mi se ranije nije desavalo. Samo sam promenio verziju WinComandera. Ako izvrsim rename u mala slova sve radi kako treba, ali onda nerade neki drugi linkovi jer koliko sam primetio i u Front Pageu neke strane pamti (snima) velikim a neke malim slovima. Tako da ako promenim (smanjim slova) na serveru onda neradi drugi link jer je ta stranica linkovana sa nekom drugom stranom ali dok je imala velika slova pa sada neradi taj drugi link. Nemoguce da samo ta mala i velika slova prave zbrku. Znam neko ce reci da sve promenim u mala slova i ponovo podignem na server, ali me zanima zasto se to sada desava kada sam samo promenio verziju Front Pagea i WinComandera? Neko ce mozda reci ma predji na Dreamweaver. SLazem se , ali da li mogu u njemu otvoriti ovaj sajt radjen u FP i nastaviti sa radom na njemu ili moram sve ispocetka da pravim u DW.
Uh , malo opsirno, ali nadam se da mi necete zameriti.

Front Page je po meni jadan. Jedno vreme, tj pre par godina sam ga koristio a cim sam ugledao DW nisam nesto razmisljao ali vremenom sam video da je DW najbolji.

Neki serveri ne podrzavaju frontpage extenzije. Nisam siguran jel Verat podrzava, ja mislim da ne, ali ipak proveri. Imas na jednoj njihovoj stranici detaljan FAQ pa vidi.

Sto se tice malih i velikih slova nemam iskustva, ali i meni je ovaj Win commander koji dosta koristim i pri uploadu par puta promenio velicinu, ali samo kod slika (ovo se desilo veoma retko).

Sto se tice prelaska sa fp na dw, u principu NE moras da radis sve ponovo. Html fajl ucitaj u dreamweaveru, sve linkove podesi na mala slova (tako se praktikuje) i nece biti problema.

Ne, Verat nepodrzava FP ekstenzije, to znam. Ali neznam da li to sto hocu da uradim (da ubacim taj menu radjen u Flashu) spada u FP ekstenzije. Slazem se sa tobom da je DW bolji, nisam probao , ali sam cuo. Mada sa FP sam krenuo i na njega navikao. Instalirao sam jednom prilikom DW 3 i iskreno da ti kazem malo me uplasio izgled. Gomila nekih prozora koja nemam pojma cemu sluze. Vise nikada nisam probao, ali uskoro hocu i malo cu se vise pozabaviti njime jer sigurno je mnogo, mnogo bolji (mislim na DW)

To dali Verat podržava FP eksenzije je u tvom slučaju nebitno.
Nema potrebe da prelaziš na DW sve što može DW može i FP, samo je stvar navike a već si navikao na FP. Neke stvari je lakše uraditi u DW a neke u FP. To sa čime ti imaš problema nije stvar programa u kome radiš nego onoga šta radiš. Sigurno neradiš nešto kako treba. I ja imam nekoliko sajtova kod Verata i radim sa Win Comm. ali nemam tih problema sa malim i velikim slovima.

Dakako da je moguće da velika i mala slova prave probleme, posebno na Veratu koji radi pod Linuxom...Na *nix sistemima je velika razlika između velikih i malih slova. Pošto stupidni Front Paga pati od toga da prvo slovo stranice podigne u veliko slovo, ti kada ga pošalješ kao takvog na Verat, ceo fajl bude u velikim slovima. Dešavalo mi se to zilion puta... Inače je nepisano pravilo da se u HTML-u i ostalim skript jezicima koriste samo mala slova, i time se nekompatibilnost rešava. Nisam siguran da možeš problem da rešiš drugačije nego da sve linkove proveriš i uveriš se da su svi napisani malim slovima...

Kada u WinCommanderu kopiras fajlove na server, oznaci opciju "Convert file names to lowercase". Tako ce ti svi fajlovi na serveru biti ispisani malim slovima. To je meni pomoglo :)

ZoNi je napisao(la):
...

otkud ti ovo??? ja to nisam primetio ni sa FP2K ni sa FP XP (mada ih skoro uopste ne koristim!)...

Huh, obzirom da ga nisam koristio već jedno 5 godina niti ću :), mislim da je onaj koji je isao posebno, odvojeno od Office paketa, recimo FP 98 pa uz njega dobiješ i PWS ako se dobro sećam. Znam da mi je uvek index.html podizao u prvo slovo veliko...

merlin je napisao(la):
To dali Verat podržava FP eksenzije je u tvom slučaju nebitno.

Zasto onda taj menu radi dok je na HDD , a kada ga prebacim na server on neradi!? Sve sam proverio i sve je bilo gde treba, sve je ispisano malim slovima, ali nesljaka.

Ma postavio sam , ali posto nije radilo kako treba, vratio sam stari izgled. Ajd postavicu kasnije pa cu javiti da pogledas.

Ipak sam uspeo da postavim i da radi Ok. A uspeo sam tako sto sam instalirao DW otvorio tu stranicu i ubaccio taj Flash sa menijem. Postavio sam na server i radi. Mada primetio sam da kada sam taj menu ubacio u FP kod je izgledao ovako
[code:1]
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11CF-96B8-444553540000" id="ShockwaveFlash1" width="115" height="345">
<param name="_cx" value="5080">
<param name="_cy" value="5080">
<param name="FlashVars" value="-1">
<param name="Movie" value="dog menu.swf">
<param name="Src" value="dog menu.swf">
<param name="WMode" value="Window"> !!!!!!! (umesto ovoga Window ako stavim transparent onda ce se videti pozadina)
<param name="Play" value="-1">
<param name="Loop" value="-1">
<param name="Quality" value="High">
<param name="SAlign" value>
<param name="Menu" value="-1">
<param name="Base" value>
<param name="AllowScriptAccess" value="always">
<param name="Scale" value="ShowAll">
<param name="DeviceFont" value="0">
<param name="EmbedMovie" value="0">
<param name="BGColor" value>
<param name="SWRemote" value>
</object>
[/code:1]

A u DW za isto to kod izgleda ovako (kada desnim dugmetom misa kliknem na taj menu koji se inace nevidi ali je sivo tu gde treba da stoji i ima mali znak Flasha i onda Edit tag)
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/
shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=4,0,2,0" width="115" height="345">
Kada tu stranicu otvorim u Not padu sem toga ispod ima i nastavak koji izgleda ovako:
<param name="movie" value="Dog.swf">
<param name="quality" value="high">
<param name="menu" value="true"><param name="BGCOLOR" value="#000033">
<embed src="Dog.swf" quality="high" menu="true" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/
download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash" type="application/x-shockwave-flash" width="115" height="345" bgcolor="#000033">
</embed>
</object>
<param name="SRC" value="Dog%20menu.swf">
<param name="QUALITY" value="high">
<param name="TYPE" value="application/x-shockwave-flash">
</p>
<p>
ali neznam da li to spada u ovaj kod gore, odnosno da li se odnosi direktno na menu.
E problem je sto ovde neznam gde treba da upisem transparent ili sta vec da bi se vido samo menu. Jer ovako izgleda bas ruzno, imam neku sliku u pozadini i hteo bi da se samo menu vidi na njoj, ali vidi se i plavi okvir oko njaga odnosno u kojem se menu nalazi.
E sada imam par pitanja u vezi DW, jer sam resio da (konacno) predjem na njaga.
1) Da li postoji mogucnost da sa jednog mesta podesim da pozadina font, velicina slova i td. bude ista na svim stranama ilki moram peske na svakoj strani (sto je slozicete se zamorno). U FP su postojale Theme i moglo je da se to podesi, cak je sam postavljao dugmice ka linku ispod ili iznad (zavisi sta hoces), zatim baner ako hoces i slicno.
2) Da li mozda i u DW imaju neke gotove Theme?
3) Da li se moze napraviti neka galerija slika. U FP je npr moglo da se izaberu i on sam kreira galeriju gde je jedna slika velika (uvecana) a ostale su male i nazlaze se iznad nje. Kada se kilkne na neku od njih on dole otvara tu sliku , naravno uvecanu.
4) Sto se tice linkovanja. U FP je bilo selektujes neki tgekst ili sliku, desni klik, pa onda Hyperlink i linkujes sa cime hoces, plus izaberes da li hoces da se otvara u istom ili novom prozoru ili frejmu.
5) Gde i kako se moze pogledati HTML kod strane? Dobro, moze se strana otvoriti u nekom tekst editoru, ali u FP je bilo ono dole gde biras Normal, HTML ili Preview.

Dosta bi mi pomoglo ako neko ima neki link ili Turtoral na srpskom o DW

acca je napisao(la):
1) Da li postoji mogucnost da sa jednog mesta podesim da pozadina font, velicina slova i td. bude ista na svim stranama ilki moram peske na svakoj strani (sto je slozicete se zamorno)
mozes, ali pomocu CSSa, ne HTMLa...

za ostala pitanja ne znam odgovore, jer ne koristim DreamWeaver!

ZoNi je napisao(la):
...

mozes, ali pomocu CSSa, ne HTMLa...

Pomocu CSSa :?: :?: :?: A kako?

ZoNi je napisao(la):
...

otkud ti ovo??? ja to nisam primetio ni sa FP2K ni sa FP XP (mada ih skoro uopste ne koristim!)...

za ostala pitanja ne znam odgovore, jer ne koristim DreamWeaver!

Pa sta onda koristis!?

acca je napisao(la):
Dosta bi mi pomoglo ako neko ima neki link ili Turtoral na srpskom o DW
I meni bi... ali sipak :) :D

Da li mi neko moze pojasniti kako da u DW 3 sa jednog mesta podesim da na svim stranam bude ista pozdaina, font i boja slova?
Hvala

U ovom mom ne, mada to je neka DW 3 Trial verzija, pa mozda zbog toga. Eto cuo sam da u DW 4 ima kolekcija gotovih dugmica, dok to ovde nepostoji :(

Pa sto ne instaliras DW MX leba ti,a sto se tice tutoriala ima ga ali je i previse opsiran, mnogo smara, dok nadjem nesto sto mi treba,ojha...
tako da nebi skodio neki kratki tutorial u kome je sve sazeto i pregledno,a jos ako je na srpskom... :D

manchester je napisao(la):
Pa sto ne instaliras DW MX leba ti, ... :D

Pa zato sto trenutno imam samo ovu veziju. Inace to sam dobio uz FLASH. Na CD-u ima dosta programa , ali su svi Trial

a sto se tice tutoriala ima ga ali je i previse opsiran, mnogo smara, dok nadjem nesto sto mi treba,ojha...
A gde to ima , pogledao bih kako to izgleda, Hajde posalji link ako postoji

Pa sto ne instaliras DW MX leba ti, ... :D

Pa zato sto trenutno imam samo ovu veziju. Inace to sam dobio uz FLASH. Na CD-u ima dosta programa , ali su svi Trial

a sto se tice tutoriala ima ga ali je i previse opsiran, mnogo smara, dok nadjem nesto sto mi treba,ojha...
A gde to ima , pogledao bih kako to izgleda? Hajde posalji link ako postoji

acca je napisao(la):
...

A gde to ima , pogledao bih kako to izgleda? Hajde posalji link ako postoji
Hteo sam da kazem za tutorial koji dodje uz DW MX,pa kad njega nabavis eto ti i tutorial, veoooooma opsiran...
no malo sam potrazio te sam DW tutorial nasao i ovde:
http://www.macromedia.com/support/dreamweaver/tutorial_index.html
a ako ti treba nesto za flash:
http://graphicssoft.about.com/cs/flash/index.htm
P.S. ne moras dva puta da postujes :)

...
P.S. ne moras dva puta da postujes :)

Nemam pojma odakle 2 ista posta. Postovao sam samo jednom, verovatno je neka greska. Da li mogu npr. obrisati i kako post?

Vrh Dno