Šta je novo?

pitanje>>>2d slika ATI ili nVidia

stevoni

Slavan
Učlanjen(a)
29.10.2004
Poena
304
Znam da su se nekada po pitanju toga znatno razlikovale ove karte.Kako sada stvari stoje

Nema razlike...

yooyo

Baci obe, uzmi Matrox.
Salim se (do pola, ako se bavis grafikom), ali moje iskustvo kaze da je za koplje ATI ispred; mada, kod toliko proizvodjaca i modela...
E, gde su vremena kad si (ako si ozbiljan u grafici) birao izmedju ATI-ja, Matrox-a i Number nine kartica... I kad je ATI proizvodio ATI.

Stvarno? ATI za koplje ispred? A sto ATI nema Digital Vibrance control?
Nekada davno ATI je navodno imao bolju sliku. Danas je to sve isto.
I nemoj da uzimas Matrox jer se sa njim neces igrati.

potpuno pogrešno pitanje...

kvalitet 2D ne zavisi od čipa, svi dobijaju približno iste čipove, nego od izrade kartice. Npr Sapphire ATi stvarno ima fenomenalan 2D, međutim česte su reklamacije, VPU recover i slično. Asus ima za nijansu lošiju sliku, ali su perfektno stabilne kartice, dobro odrađene, ljubitelji overkloka mogu da ih ozbiljno nasviraju.

Sve vreme pričam za ATi, ista je priča i za nVidia karte.

U svakom slučaju, čak ni ime proizvođača nekad nije dovoljan garant, na izgled identične karte mogu imati razlike u kvalitetu slike. Srećom, razlika između najgore i najbolje varijante više nije ni blizu kao što je nekad bila. Do pre par godina su se vrlo lepo prodavale potpuno neupotrebljive grafičke karte po pitanju 2D, čak i u najskupljem segmentu.

Imao sam sve zivo i do skoro sam tvrdio da je nVIDIA bolja ali Ati je Ati.Dakle ako te interesuje 2D prikaz onda uzimi Ati ;)

Uzeo sam GF6200 Leadtek, a pre nje imao 9000pro. Znaci ATI mnogo bolji, a posebno brzi 2D.

yooyo je napisao(la):
Stvarno? ATI za koplje ispred? A sto ATI nema Digital Vibrance control?
Nekada davno ATI je navodno imao bolju sliku. Danas je to sve isto.
I nemoj da uzimas Matrox jer se sa njim neces igrati.
Kad bih znao kome se obracas lakse bih ti odgovorio. Svejedno, JA nisam ni imao nameru da se igram; nekada davno ATI nije imao NAVODNO bolju sliku, nego je imao MNOGO bolju sliku; a ne znam ni sta ti je taj Vibrance control, sto sumnjam i za tebe.
Kako bilo, obrati paznju na ono MOJE ISKUSTVO, koje nije veliko ali je moje, a i na to da coveku nista nisam sugerisao, pogotovo pogresno peporucio.

freehand je napisao(la):
Kad bih znao kome se obracas lakse bih ti odgovorio. Svejedno, JA nisam ni imao nameru da se igram; nekada davno ATI nije imao NAVODNO bolju sliku, nego je imao MNOGO bolju sliku; a ne znam ni sta ti je taj Vibrance control, sto sumnjam i za tebe.
Kako bilo, obrati paznju na ono MOJE ISKUSTVO, koje nije veliko ali je moje, a i na to da coveku nista nisam sugerisao, pogotovo pogresno peporucio.

Da rezimiramo:
1. Danas nema razlike u slici. Svi koriste manje-vise iste komponente u chipovima, a i monitori su sve bolji.
2. Neznas sta je DVC? Mrzi me da ti objasnjavam... bolje procitaj sam http://cn.nvidia.com/object/feature_dvc_cn.html
3. To sto je NAVODNO nekad bilo danas ne vazi. Bitnije na kakvom monitoru gledas sliku. Kazem NAVODNO jer na prosecom monitoru, prosecne ATI i NV kartice imaju istu sliku.
4. Ah, da.. i dalje tvrdim da se sa Matroxom nece igrati. Ta kartica nije u stanju da pokrene ni Quake3 kako treba. A i driveri su krsh (moj drugar ima G450 i ako zeli da gleda film na TV-u mora da spusta rezoluciju jer kartica nije u stanju da otvori dovoljno veliki overlay). Matrox mozda ima bolju sliku od ATI-a ili NVidie, ali je po svemu ostalom inferioran.

yooyo

yooyo je napisao(la):
Da rezimiramo:
1. Danas nema razlike u slici. Svi koriste manje-vise iste komponente u chipovima, a i monitori su sve bolji.

Razlika je nekad poticala samo u izlaznim analognim filterima. Koliko se secam, i ATI i NVIDIA su poceli da zahtevaju od proizvodjaca odredjen kvalitet komponenti. Tako da stoji da je razlika u kvalitetu sada samo mit. Doduse na jednom sajtu, ne secam se sada, su merili R, G, B izlaze na raznim kartama i Parhelia je bila ubedljivo najbolja. Subjektivno, nije bilo razlike.

2. Neznas sta je DVC? Mrzi me da ti objasnjavam... bolje procitaj sam http://cn.nvidia.com/object/feature_dvc_cn.html

ATI je imao reputaciju da ima ostriju sliku, pa DVC s tim nema veze. Boje spadaju u subjektivan dozivljaj.

3. To sto je NAVODNO nekad bilo danas ne vazi. Bitnije na kakvom monitoru gledas sliku. Kazem NAVODNO jer na prosecom monitoru, prosecne ATI i NV kartice imaju istu sliku.

Moje iskustvo je da za sada na prosecnom monitoru ATI napravi bolju (ostriju) sliku, cak i sa novijim generacijam kartica.

stevoni je napisao(la):
Znam da su se nekada po pitanju toga znatno razlikovale ove karte.Kako sada stvari stoje

Ubedljivo najbolje za 2d ti je da uzmes original ati (built by ati) ili neki matrox (bilo koji). Ati ima toplije boje a matrox hladnije i sigurno ostavlja najbolji (najlepsi) utisak u 2d od svih kartica (posto ih koriste profesionalci imaju i razna podesavanja u driverima koja druge kartice nemaju, ne znam koliko ti je to bitno). Ati i matrox su pravili kartice 10-ak i vise godina pre nego sto se nvidija i pojavila. jos je i bitno da ati vazi za odlicnu karticu u radu sa videom (recimo ati ugradjuje u sve modele od 9500 pa navise (znaci i 9600se) hardwaresku podrsku za divx tako da sa time filmovi izgledaju mnooogo bolje, nvidia je to uvela mnogo posle atija) nvidia je na sredini po toplini boja i daleko od toga da je uopste losa ali digital vibrance nije toliko bitan za ovu pricu (kao kada bi hvalio muzicki uredjaj zato sto ima dobre ekvilajzere). Za 3d je vec problem tako da mozes da uzmes neki jaci ati u toj situaciji. saphireov ati ima hladnije boje i izvanredan je u 2d (cak i najslabije 9200se kartice,inace jace kartice bi trebalo u nacelu da imaju bolju sliku u 2d od slabijih modela istog proizvodjaca). Asus je isto odlican (i isto ima hladnije boje od built by ati-a).
U svakom slucaju ako ti je samo 2d bitan uzmi ati ragepro ili neki matrox koji kostaju oko 5-8-10€ i imaces bolji ili isti 2d i od najskupljih kartica danasnjice. inace da ne zaboravim : odlicno polovno resenje ti je i neka voodoo 3-ka , imale su odlican 2d (malo hladnije boje) i pravio ih je samo stb(3dfx) i dobijao si 10 godina garancije za njih :) ne bi trebalo da kosta nesto vise od 10ak evra.

poz

ps da li neko moze da napise da li rade far cry , hlife i doomIII na parhelia-i.

Poslednja izmena od urednika:
E sad tacno ti je to ,samo ne mozes da kazes da isti 2D prikaz imaju npr. 9200 i npr 9600Xt ...ima razlike u 2D-u dosta ;)

M3 je napisao(la):
E sad tacno ti je to ,samo ne mozes da kazes da isti 2D prikaz imaju npr. 9200 i npr 9600Xt ...ima razlike u 2D-u dosta ;)

ako si meni rekao :bas to sam gore i napisao samo sto mozda nije bilo najjasnije. znaci : sapphire ati 9200se ima izvanredan 2d (od oka mi se cini da je isti sa 9600xt , nisam im gledao specifikacije sto se tice ramdac-a). e sad za druge proizvodjace vazi u nacelu da jaci i najjaci modeli imaju bolju sliku u 2d od najslabijih modela .

poz

PretendeP je napisao(la):
Ubedljivo najbolje za 2d ti je da uzmes original ati (built by ati) ili neki matrox (bilo koji)....
1. Ubuduce pocinji recenicu velikim slovom, da te ne editujem (brisem eventualno)
2. Nema igranja na Matroxu. Tacka. Ne mos' jare i pare.

Marti Misterija je napisao(la):
1. Ubuduce pocinji recenicu velikim slovom, da te ne editujem (brisem eventualno)
Ma nemoj!? Meni sa Matrox-om Pinball izgleda fantasticno!

ono sto cini prikaz kvalitetnijim je RAMDAC ako ste zaboravili a naravno i ostale komponente na samom PCB-u karte

PretendeP je napisao(la):
ako si meni rekao :bas to sam gore i napisao samo sto mozda nije bilo najjasnije. znaci : sapphire ati 9200se ima izvanredan 2d (od oka mi se cini da je isti sa 9600xt , nisam im gledao specifikacije sto se tice ramdac-a). e sad za druge proizvodjace vazi u nacelu da jaci i najjaci modeli imaju bolju sliku u 2d od najslabijih modela .

poz
Bas sam probo prije neki dan te dvije kartice i mogu ti reci da je prikaz mnogo ljepsi na 9600Xt ,znaci ima poboljsanja...ove gore kartice ne ubrajam suvisno je o njima komentarisati :)
POz...

Ma tripujete... :)

Marti Misterija je napisao(la):

1.Pa ovo za velika slova mi deluje malo suvise ostro sa tvoje strane , niko mi do sada to nije zamerio. Inace obavezno stavljam tacku na kraju svake recenice i koristim druge interpunkcijske znake da bi sve bilo citljivo i pregledno. Uglavnom velika slova mi usporavaju kucanje pa zbog toga tako kucam.Ne znam da li postoji neko takvo pravilo u okviru bench-a...
2.Pa dobro parhelia nije uopste toliko losa za igranje a cisto onako me interesovalo i kako se ponasa u one tri igre :) Koliko se secam kada se pojavila je po snazi bila nesto jaca od geforce 3.

M3 je napisao(la):
Bas sam probo prije neki dan te dvije kartice i mogu ti reci da je prikaz mnogo ljepsi na 9600Xt ,znaci ima poboljsanja...ove gore kartice ne ubrajam suvisno je o njima komentarisati :)
POz...

Verujem ti na rec . Ja sam bio probao sa pauzom od par dana tako da je moguce da sam zaboravio na nijanse . Uglavnom se secam jako dobro da je 9200se imala jako dobar 2d! Sigurno da je natprosecan u toj klasi .

pozdrav

Imam nvidiju ali mi se čini da Ati ima malo toplije boje ......možda mi se samo čini(pre ove sam imao 9200 Ati by Ati)....ipak pogledaj sam šta je lepše za tebe....

Imao sam nvidiju mx440 i presao na ati 9000pro, bio sam prijatno iznenadjen toplinom boja i ostrijom slikom na atiju.
Pozdrav

Iskreno receno, od mx440 nije tesko imati bolju sliku. O tom low segmentu ati ima ubedljivo volju sliku od nv ali u visim klasama razlika nije tako ocigledna. Jednostavno koliko para, toliko muzike i da dodam, ljudi cesto zaboravljaju koliko je zakvalitet slike koju kartica isporucuje, vazan kvalitet struje kojom se ona napaja. Lose napajanje moze znacajno da degradira graf. karticu. Mislite o tome ponekad.

Vrh Dno