Šta je novo?

Pitanja za znalce

oziboy

Cenjen
Učlanjen(a)
12.11.2009
Poena
151
Posle 6 godina upotrebe mog HPsff 7100 kompjutera & dolaskom windows 7 doslo je vreme da kupim novi kompjuter koji bih sastavio po mom izboru, iako nisam kompjuterski obrazovan iz onoga sto procitam vidim da je aktuelan i5/i7 procesor , sobzirom da se tehnologija menja svakih 6 meseca ja nisam u prilici da svaki put čim se nešto pojavi upgrade pc, već želim dobru maticnu plocu koja bi po potrebi mogla da prati aktuelne trendove(čitaj upgrade) u nekoliko narednih godina , za sada sam spreman da izdvojim 800 eura birajuci komponente, nekoliko pitanja za znalce:

1. Da li je velika razlika između Windows 7 64-bit & 32-bit, ako stavim recimo 8gb ram memory, koje su koristi?

2. Windows 7 64 bit je moj izbor, u slučaju da mi se ne dopada da mogu upotrebiti windows XP

3. Koristim originalne & piratske softvere, da li Windows 7 64-bit podržava sve softvere?

4. Postoje Hard diskovi sa 16mb cash,32, 64 cash, speed 7200 I 10.000 u cemu je razlika

5. Da li je bolje instalirat 1TB HDD sa raid 0 ili staviti 2 HDD po 500 GB sa raid 1

6. Od grafickih kartica koja je preporuka za 3D igre, da li se osetno vidi razlika GPU između 512mb & 1GB ram memory,

7. Kupovati delove za PC samo sto je neko napisao da je to fantasticno je kupovina macke u dzaku, recimo I7 ili ATI 5870, koliko je pouzdano verovati ljudima koji testiraju komponente.

8. Da li postoji prodavnica u kojoj možeš da testiras PC sa odabranim komponentama, sastavljati PC po mom izboru je rizik jer neznas kakve su perfomanse, recimo kada hoću da kupim nova kola jednostravno sednes I uradis probnu voznju, da li je takav slučaj I sa PC , sastavis I probaš pa ako ne valja zamenis

Nisam neki znalac, ali ću da odgovorim na ono što znam, svaka pomoć je dobrodošla, a drugi neka pripomognu..

Što se tiče 'upgrage-a u narednih nekoliko godina' treba znati da je to ograničeno rešenje, jer što se tiče procesora na jedan socket idu možda dve 'generacije', pa mu to dođe 2-3 godine, posle toga bi morao da menjaš i ploču zajedno.

E sad,
1. Koliko ja znam 32bitni Windows može da prepozna maximum 3-4 Gb, tako da ako uzimaš RAM preko toga onda bi morao da instaliraš 64bitni.

2. Ne znam baš da li bi mogao da instaliraš drivere na XP za te nove komponente.

3.Svaki 64bitni Windows podržava 64bitne programe, ne možeš na njemu koristiti 32bitne, koliko ja znam.

4.Pa u performansama, to je suština :) Potrudi se negde da nađeš na internetu neki test sa više hard diskova pa ćeš moći da uporediš njihove performanse u odnosu na njihove karakteristike, i odabereš onaj koji ti odgovara.

6.Isti odgovor kao i pod 4, najbolje je da pogledaš neki test pa ćeš videti kako se ponašaju u radu.

Nisam neki znalac, ali ću da odgovorim na ono što znam, svaka pomoć je dobrodošla, a drugi neka pripomognu..

Što se tiče 'upgrage-a u narednih nekoliko godina' treba znati da je to ograničeno rešenje, jer što se tiče procesora na jedan socket idu možda dve 'generacije', pa mu to dođe 2-3 godine, posle toga bi morao da menjaš i ploču zajedno.

E sad,
1. Koliko ja znam 32bitni Windows može da prepozna maximum 3-4 Gb, tako da ako uzimaš RAM preko toga onda bi morao da instaliraš 64bitni.

2. Ne znam baš da li bi mogao da instaliraš drivere na XP za te nove komponente.

3.Svaki 64bitni Windows podržava 64bitne programe, ne možeš na njemu koristiti 32bitne, koliko ja znam.

4.Pa u performansama, to je suština :) Potrudi se negde da nađeš na internetu neki test sa više hard diskova pa ćeš moći da uporediš njihove performanse u odnosu na njihove karakteristike, i odabereš onaj koji ti odgovara.

6.Isti odgovor kao i pod 4, najbolje je da pogledaš neki test pa ćeš videti kako se ponašaju u radu.

1)3.2
2)moze
3)moze

Nazad
Vrh Dno