Šta je novo?

Pitanja sa prijemnog ispita iz informatike

Adrian

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
609
1 Sta se podrazumeva pod funkcionalnoscu programa?
2 Komponente racunarske mreze su (dopisati tacan odgovor)
3 U kojoj oblasti poslovnu primenu ima programski paket Ventura? (napisati tacan odgovor)
4 Sta je osnovna odlika racunara cetvrte generacije?
5 Sta se podrazumeva pod informacionom tehnologijom?
6 Kako se zove deo koji povezuje procesor sa ostalim uredjajima racunara (napisati tacan odgovor)
7 Naredbe u MS DOSu dele se na (zaokruziti tacan odgovor) 1. ulazne 2 izlazne 3 tekstualne 4 tastarurne
8 Definisite pojam pouzdanosti programa
9 Koje topologije racunarske mreze znate
10 Sa jednim bajtom se moze predstaviti (zaokruzi tacan odgovor)
1 jedna recenica
2 jedan znak: slovo, broj
3 jedan program
11 Prvi uspesan racunar opste namene zove se
1pentium 2 ABC 3 Eniac 4 IBM
12 Koje su osnovne faze u radu sa tekst procesorom (napisati tacan odgovor) !!!!!!!!!!! ctp;
13 Definisi pojam racunarskog programa
14 Cip je (zaokruzi tacan odgovor) 1 interfejs 2 integrisana komponenta 3 nosilac podataka
15 Definisi pojam prenosivosti programa
16 Mrezni protokoli su u vezi sa 1 programiranjem 2 softverom 3 hardverom 4 internetom
17 Kompajleri se koriste za (dopuni recenicu)
18 Program kao proizvod treba da zadovolji sledece uslove (zaokruzi tacne odgovore) 1 fleksibilnost 2 modularnost 3 funkcionalnost 4 pouzdanost
19 Sta znaci instaliranje programa?
20 Definisi pojam Klijent-server koncepta!
21 WWW je internet aplikacija koja se zasniva na 1 edit tekstu 2 hiper tekstu 2 cobol-u
22 Na osnovnoj ploci PC nalaze se sledece memorije (zaokruzi tacne odgovore) 1 ROM 2 RAM 3 kes 4 flops

To su samo neka pitanja na koja bih molio odgovor, samo ako ste sto posto sigurni. Ako ima ovde neki profesor informatike taj bi trebao ovo da zna jer su sva pitanja iz knjiga za informatiku za srednje skole (gimanzija…). Inace ovo su bila pitanja prosle godine na prijemnom za ekonomski fakultet u Subotici.

Eh, da imam jos jedno pitanje iz matematike
Kako glasi kanonicni oblik funkcije y = 2x^2 – 6x + 11

Pa nije valjda da niko ne zna odgovor ama bas ni na jedno pitanje?
Ljudi, prijemni mi je prvog jula, pomagajte.

Verovatno bih znao poneki odgvor, al` mislim da si na pogresno mesto postavio ovaj thread. Najbolje da bi bilo da je u sobi programiranje - tu sobu posecuju ljudi kojima je ovo boza (klaker), pa ce ti oni najbolje odgovoriti.
Mada, kad bolje razmislim, ovo sve sa tacnim odgovorima bi trebalo da se definitivno nadje u FAQ sobi.

Pa kada niko nije 100% siguran evo nekih vodilja:

6 Kako se zove deo koji povezuje procesor sa ostalim uredjajima racunara (napisati tacan odgovor)
Maticna ploca (Main Board)

11 Prvi uspesan racunar opste namene zove se IBM.
(ako se posmatra istorijski razvoj MICRO-racunara)
Prvi racunar jeste ENIAC,ali nisam bas razumeo kontekst pitanja !?

12 Koje su osnovne faze u radu sa tekst procesorom (napisati tacan odgovor)

a-unosenje teksta (iliti kucanje)
b-editovanje teksta ("ulepsavanje" :) ,"formatiranje")
c-snimanje datoteke (mozes da izostavis ?)
e-stampanje ("printovanje")

Racunarski program (software) je skup instrukcija,operanda
i operacija koje se obavljaju po tacno utvrdjenom redosledu

14 pod 2

16 pod 4

17 ... za prevodjenje iz jednog programskog jezika u drugi ( iz jezika viseg u jezike nizeg nivoa)

18. 2 i 3 (nisam 100% )

19. pa verovatno - kopiranje programa na sistemski disk (ili direktorijum)

21. pod 2

22. ROM (1)

P.S.
Javi mi koju sam ocenu dobio :)
Nisam 100% siguran za odgovore - al kolko me pamcenje sluzi,ovo je to...

odgovori

4 Sta je osnovna odlika racunara cetvrte generacije?
-valjda su cetvrta generacija 32-bitni racunari (lupam)

-Tehnologije koje se koriste u procesu obrade, podataka i informacija nazivaju se informacione tehnologije.

-to je valjda ono zvezdaste, prstenaste itd...

-2 jedan znak: slovo, broj

16 Mrezni protokoli su u vezi sa 1 programiranjem 2 softverom 3 hardverom 4 internetom
-ovo ima direkten i indirektne veze sa svakim, moj pik ide na br 2

jes da si trazio potpune odgovore, a nema ih nesto puno reko bar sa ovim da probam da pomognem.

Više od svega sam bajo mrzeo ova pitanja. Tako mi profesori uvek *****li, ja ni na jedno nisam znao ili nisam želeo da dajem odgovor, posle dolazili izvlačili me sa drugih časova jer im je "uleteo virus u neki računar", pa im ja tamo održavao sve mašine u školi godinama...

Mi i informatika...

1. da moze uspesno, sa sto manje utrosenog procesorskog vremena da zavrsi neki problem
2. mrezne kartice, kabl, i eventualno switch?
3. imas u PC-ju, stariji broj
4. karakteristika cetvrte generacije su cipovi, neki smatraju da cetvrta generacija i dalje traje (posto se i dalje sve zasniva na cipovima), a inace ona je izmedju 60-70 tih.
5. lepo ti je reko cooler
6. isto dobio si odgovor
7. 1 i 2
8. program je pouzdan kada nema gresaka (bugova) u njemu (sto logickih sto sintaksnih)
9. prsten, zvezda, magistrala
10. i tako dalje :) :p
...
20. klijent salje zahtev serveru, server odgovara, klijent vrsi lokalnu obradu
21. 2
22. Rom. Ram je poseban cip (koj se doduse ukljucuje u maticnu plocu), kes je takodje povezan, jer se nalazi na procesoru, flops?!?! kakva je ovo memorija?

>To su samo neka pitanja na koja bih molio odgovor, samo ako ste sto posto sigurni
u principu imas odgovore na sva ova pitanaj u udzbeniku iz informatike za srednju skolu (gimnaziju) za prvu godinu.
Dakle kupi knjigu, i pocni da citas...

>Mada, kad bolje razmislim, ovo sve sa tacnim odgovorima bi trebalo da se definitivno nadje u FAQ sobi.
Frequently asked questions?! znaci ti cesto sebi postavljas pitanje koje su odlike racunara IV generacije :p

> Najbolje da bi bilo da je u sobi programiranje - tu sobu posecuju ljudi kojima je ovo boza (klaker), pa ce ti oni najbolje odgovoriti.
pa ova pitanja i jesu boza... (sta se podrazumeva pod instalirati program)

BTW nadam se da si shvatio poentu. Glupo je da ti odgovorim na sva pitanja, posto to i tako nisu sva koja ti trebaju...
U svakom slucvaju uzmi knjigu Racunarstvo i informatika za I razred srednje skole. Tu bi trebalo da nadjes sve odgovore.
Pisac - Nedeljko Parezanovic

Pozdrav!

>Kako glasi kanonicni oblik funkcije y = 2x^2 – 6x + 11
sta je kanonicni oblik funkcije? inace ta funkcija lici na parabolu

. .
. .
. .
. .
. .
. .

ovako nekako izgleda :)
uzmi power toy kalkulator, on moze da radi funkcije... trebalo bi da ti pomogne....

BTW jel postoji prijemni iz informatike i za EFT?

"Kako se zove deo koji povezuje procesor sa ostalim uredjajima racunara (napisati tacan odgovor)"

Neko napisa "Maticna ploca". To definitivno nije tacan odgovor!
Taj deo se zove Socket! (Cirilicom, valjda podnozje...).

To moze da bude i North Bridge...
Podnozje ga spaja samo fizicki...a sta mislite?

dejandj je napisao(la):
"Kako se zove deo koji povezuje procesor sa ostalim uredjajima racunara (napisati tacan odgovor)"

Nisam znao da se racunar sastoji od uredjaja, prakticno jedini uredjaj je ventilator, a spaja se preko hladnjaka ;P

obzirom da pod uredjajima smatram cd-rom citace, hdd-ove, stampace i sl. ja bih ipak odgovorio da je to maticna ploca... i opet sve to pod uslovom da je racunar slican kao moj u sobi :)

Lucas je napisao(la):
22. Rom. Ram je poseban cip (koj se doduse ukljucuje u maticnu plocu), kes je takodje povezan, jer se nalazi na procesoru, flops?!?! kakva je ovo memorija?

>Mada, kad bolje razmislim, ovo sve sa tacnim odgovorima bi trebalo da se definitivno nadje u FAQ sobi.
Frequently asked questions?! znaci ti cesto sebi postavljas pitanje koje su odlike racunara IV generacije :p

> Najbolje da bi bilo da je u sobi programiranje - tu sobu posecuju ljudi kojima je ovo boza (klaker), pa ce ti oni najbolje odgovoriti.
pa ova pitanja i jesu boza... (sta se podrazumeva pod instalirati program)

BTW nadam se da si shvatio poentu. Glupo je da ti odgovorim na sva pitanja, posto to i tako nisu sva koja ti trebaju...
U svakom slucvaju uzmi knjigu Racunarstvo i informatika za I razred srednje skole. Tu bi trebalo da nadjes sve odgovore.
Pisac - Nedeljko Parezanovic

Pa nisam bas siguran da su odgovori na sva pitanja boza, u najmanju ruku su (poneka) prilicno diskutabilna.
Npr. Pitanje 22:
Na osnovnoj ploci PC nalaze se sledece memorije (zaokruzi tacne odgovore) 1 ROM 2 RAM 3 kes 4 flops

Kazes da je samo ROM.
A mnoge Socket 7 (P1, K6, M2...) imaju na sebi zalemljene L2 (kes) cipove. Jedan takav racunar je i ovaj sa koga pisem (@winXP)

Btw, naravno da sebi postavljam pitanja koje su odlike racunara IV generacije. U svakom slucaju mnogo cesce nego to kako da prepravim ppga u fcpga (cije se uputstvo moze naci u FAQ-u, sto je sasvim ok.)
Inace, nisam znao da danas svi uce informatiku u skolama, i da se odgovori mogu naci u udzbenicima (pa hvala za preporuku). Mozda onda ne bih predlozio da se sva pitanja nadju u faq. Mozda samo odgovor na pitanje br.6 - Kako se zove deo koji povezuje procesor sa ostalim uredjajima racunara (napisati tacan odgovor)

dejandj je napisao(la):

Neko napisa "Maticna ploca". To definitivno nije tacan odgovor!
Taj deo se zove Socket! (Cirilicom, valjda podnozje...).

Kada bi pitanje glasilo:
>> Na koji nacin je CPU povezan sa ostalim uredjajima u PC-ju?

Moguci bi bili sledeci odgovori:
- Socket (ali nebulozno zar ne ?)
- North Bridge (ali to su tek srednjoskolci - sta oni znaju o Nort Bridgu ?)
Mozda neki doktorat ili magistratura...a ne prijemni.

Dakle,odgovor jeste Main Board !!!

Evo sta bi ja napisao, **bes udzben i sta u njemu pise

Za kvalitet pitanja u ovom obliku neko treba da ide u zatvor,
ali ajd da probam da pomognem. Samo odavno bilo, ko zna sta danas pise u knjigama? Na nekim pitanjima su sve sami tacni odgovori - sta tu ima da se izabere a da se pogresi.

1 Funkcionalnost programa bi trebalo da bude svrsishodnost i efikasnost u dobijanju konacnih rezultata na osnovu pocetnih vrednosti ili zadatih uslova.

2 Komponente racunarske mreze su (dopisati tacan odgovor)

Pasivnni deo mreze:
medijumi za prenos podataka,
konektori spojeva
Aktivni deo se deli na hardware i software:

1.Serveri koje se mogu podeliti na servere fajlova, aplikacija, kontrolne i komunikacione,
2. komunikaciona oprema: modemi, routeri, switchevi, firewall, mrezne kartice, satelitske stanice...
3. radne stanice u najopstijem smislu.

Sofware se moze podeliti na mrezni OS i skup protokola.

3 Desktop publishing - stono izdavastvo.

4 Valjda osobine programskih jezika 4. generacije.

6 soket

8 Definisite pojam pouzdanosti programa
Obrnuto proporcionalan broju otkaza u posmatranom vremenskom periodu.

prsten, zvezda, magistrala

2 jedan znak: slovo, broj

11 Prvi uspesan racunar opste namene zove se
4 IBM

12 pokretanje, unos, uredjivanje, snimanje i stampanje.

skup instrukcija na nekom pr. jeziku koji izvrava smislen zadatak.

14 Cip je (zaokruzi tacan odgovor)
2 integrisana komponenta

15 Definisi pojam prenosivosti programa
Prenosivost je sposobnost programa da u neizmenjenom obliku funkcionise na razlicitim OS-a, ili arhitekturama.

16 Mrezni protokoli su u vezi sa 4 internetom

17 Kompajleri se koriste za prevodjenje programa sa viseg pr. jezika na masinski

18 Program kao proizvod treba da zadovolji sledece uslove
3 funkcionalnost
4 pouzdanost

19 Sta znaci instaliranje programa?
Dovodjenje u stanje da se moze koristiti na odredjenom sistemu iz stanja u kojem se distibuira-prodaje-pocetnog stanja,

20 Definisi pojam Klijent-server koncepta!

Klijent program-racunar upucuje serveru ZAHTEV koji SERVER obradjuje i klijentu isporucuje REZULTAT. Pri tome se u cisto c/s obradi na serveru nalaye i programi i podaci, dok je klijent opremljen samo klijentskim software-om ciji je zadatak da formulise zahtev, spakuje ga i isporuci, i da PREZENTUJE rezultate dobijenog ODGOVORA od servera.

21 WWW je internet aplikacija koja se zasniva na 2 hiper tekstu

22 Na osnovnoj ploci PC nalaze se sledece memorije 1 ROM , 2 RAM i 3 kes

Kako glasi kanonicni oblik funkcije y = 2x^2 – 6x + 11

Valjda bese da treba napisati u obliku:

x(x+c)
--------- + e, tako nekako, nisam vise siguran??!
d

PS
Nece srbi sa ovakvom tupom skolom u Evropu, siguran sam nikada stici.

andjelkoyu je napisao(la):
...

Kada bi pitanje glasilo:
>> Na koji nacin je CPU povezan sa ostalim uredjajima u PC-ju?

Moguci bi bili sledeci odgovori:
- Socket (ali nebulozno zar ne ?)
- North Bridge (ali to su tek srednjoskolci - sta oni znaju o Nort Bridgu ?)
Mozda neki doktorat ili magistratura...a ne prijemni.

Dakle,odgovor jeste Main Board !!!

U udzbeniku verovatno stoji MAGISTRALA, mada svi znamo da tako nesto ne postoji, dok smo svi culi za BUS.

evo ja sam nasao odgovor na vecinu pitanja samo me jos nesto muci.

Sta je kompajler, a sta je asembler?

Inace dos komande se dele na tastaturne i tekstualne, a ne ulazne i izlazne.

Deo koji spaja procesor i druge delove se zove (bar na ekonomskom fakultetu) magistrala.

Kompajler je program (interpretator) koji prevodi jezike viseg nivoa (C, Pascal, Basic...) na masinski (low-level jezik).

Asembler je programski jezik koji je na blago visem nivou od masinskog; tj. neka vrsta osnovnog programskog jezika. Programiranje u Asembleru se vrsi samo kada su ti neophodni direktni pristupi tacno odredjenim registrima procesora.

Drugim recima, trebace ti otprilike 2 kucane strane teksta da isprogramiras sabiranje i oduzimanje 2 broja (to se naravno ne radi u asembleru, osim ako nisi lood), ali zato ako ti treba pristup registrima novih procesora ili modifikacija hardvera - ne postoji bolja stvar.
Gotovo svi programi za optimizaciju hardvera su (makar delom) radjeni u Asembleru.

Adrian je napisao(la):

Kompajler je PROGRAM koji PREVODI program pisan na nekom DRUGOM PROGRAMSKOM jeziku U OBLIK KOJI RAZUME i moze izvrsavati ciljni procesor, e sad to moze biti kompajliranje u masinski oblik koji "razume" bas doticni procesor, u oblik koji razume neka virtuelna masina, prevodjenje u pseudo kod koji se kasnije koristi kao pretprocesorski ulaz....

ASEMBLER je PROGRAMSKI JEZIK kojim se PISE PROGRAM. Najcesce je to SIMBOLICKI PREDSTAVLJEN MASINSKI JEZIK ciljne masine. Umseto binarnog ili hexadecimalnog zadavanja masinskih instukcinja, operanada i adresnih informacija koriste se skracenice eng. jezika i simbolicki predtsvljene adrese i operandi.

Da sam juce umro ovo ne bih nikada znao. :D

DS9 je napisao(la):
...

Pa nisam bas siguran da su odgovori na sva pitanja boza, u najmanju ruku su (poneka) prilicno diskutabilna.
Npr. Pitanje 22:
Na osnovnoj ploci PC nalaze se sledece memorije (zaokruzi tacne odgovore) 1 ROM 2 RAM 3 kes 4 flops

Kazes da je samo ROM.
A mnoge Socket 7 (P1, K6, M2...) imaju na sebi zalemljene L2 (kes) cipove. Jedan takav racunar je i ovaj sa koga pisem (@winXP)

Btw, naravno da sebi postavljam pitanja koje su odlike racunara IV generacije. U svakom slucaju mnogo cesce nego to kako da prepravim ppga u fcpga (cije se uputstvo moze naci u FAQ-u, sto je sasvim ok.)
Inace, nisam znao da danas svi uce informatiku u skolama, i da se odgovori mogu naci u udzbenicima (pa hvala za preporuku). Mozda onda ne bih predlozio da se sva pitanja nadju u faq. Mozda samo odgovor na pitanje br.6 - Kako se zove deo koji povezuje procesor sa ostalim uredjajima racunara (napisati tacan odgovor)

pa nisu ona komplikovana, samo je tesko dati tacan odgovor... (mogla bi da budu i razumljivija)

U svakom slucaju nije losh predlog za FAQ, cito iz opste kulture...

BTW ne bih se slozio sa onim za prepravku FCPGA u PGA (ili bese obrnuto :p :)) mislim da je to VEOMA korisni info...

zormanic je napisao(la):
...

U udzbeniku verovatno stoji MAGISTRALA, mada svi znamo da tako nesto ne postoji, dok smo svi culi za BUS.

e, aj ako znas reci mi sta je magistrala, ubih se da saznam :) :p

udzbenici su katastrofa, pa kad sam lekciju o hw morao da procitam 3-4 puta da bi shvatio o cemu se radi ( iako sam to sve vec znao :( )
Mogu samo da mislim kako se snalaze oni koji prvi put uce to (i posle se cudimo sto se ljudi bukvalno plase racunara)

Adrian je napisao(la):

Deo koji spaja procesor i druge delove se zove (bar na ekonomskom fakultetu) magistrala.

cekaj malo:
komande se dele na TASTATURNE i TEKSTUALNE?!?!

pa koja je razlika?! ne mogu sigurno da unosim tekst misem :zid:

BTW ljudi, gde je bre :rocket: ?!

Lucas je napisao(la):
...

pa nisu ona komplikovana, samo je tesko dati tacan odgovor... (mogla bi da budu i razumljivija)

U svakom slucaju nije losh predlog za FAQ, cito iz opste kulture...

BTW ne bih se slozio sa onim za prepravku FCPGA u PGA (ili bese obrnuto :p :)) mislim da je to VEOMA korisni info...

Pa ni ne rekoh je info nekoristan (vec da je ok). Nego samo to da se Ja mnogo redje pitam kako da prepravim ppga u fcpga, nego sto se pitam koje su odlike racunara IV generacije.

Lucas je napisao(la):
...
komande se dele na TASTATURNE i TEKSTUALNE?!?!

Da nisam posetio ovaj thread, verovatno bih ziveo u zabludama :d
Odakle im samo ideja? :eek:

Cini mi se da je Lucas pitao sta je Flops.....

Dakle Flops nije nikakva memorija vec jedinica u kojoj se meri brzina racunara...

Sto se kanonskog oblika funkcije y = 2x^2 – 6x + 11 tice:

y=2*(x-6/2*2)^2+(4*2*11-6^2)/4*2
Pozdrav!

P.S. Inace, Lucase, ne lici na parabolu.....jednacina parabole je y^2=2px
Ovo gore je jednostavno kvadratna funkcija.

Adrian je napisao(la):

Kompajler je program prevodilac koji prevodi program napisan na izvornom jeziku (programski jezik) u program na masinskom jeziku.

Interpreter je program prevodilac koji prevodi program napisan na izvornom jeziku (programski jezik) u program na masinskom jeziku, ali naredbu po naredbu i odmah je izvrsava.

Asembler je program prevodilac koji prevodi program napisan na simbolickom jeziku u program na masinskom jeziku.

zormanic je napisao(la):
...

Pise i magistrala i bus.
Deli se na: magistralu podataka, adresnu i kontrolnu magistralu.

12 Koje su osnovne faze u radu sa tekst procesorom ?

1.pisanje
2.modifikacija
3.oblikovanje
4.cuvanje
5.stampanje

Odavno nisam sedeo u skolskoj klupi, ali imam utisak da nije ni cudo da nemamo pravi IT fakultet pored ovakvih pitanja na prijemnom.

Imam utisak da neki profan pise "novu" knjigu, pa ga zanimaju odgovori u smislu da najbolje definicije/objasnjenja prenese na papir, tj. u svoju knjigu.
Na tu foru je svojevremeno Ciric sa FON-a radio tezge...

Knijge se veoma malo menjaju, izmedju izdanja. Jedino kada se autori promene, promeni se i sadrzaj (aktuelno i kvalitativno).
Kad smo kod poredjenja, moze da se spomene i N. Parezanovic sa matematickog. Covek je skoro 10 godina u penziji, a njegove knjige se jos uvek koriste. (srednja skola)

Panos je napisao(la):
Knijge se veoma malo menjaju, izmedju izdanja. Jedino kada se autori promene, promeni se i sadrzaj (aktuelno i kvalitativno).
Kad smo kod poredjenja, moze da se spomene i N. Parezanovic sa matematickog. Covek je skoro 10 godina u penziji, a njegove knjige se jos uvek koriste. (srednja skola)
Ma naravno da nikome ne pada na pamet da menja svoju knjigu :)
Mislio sam na one likove koji predaju po 10-20 godina, a nisu jos ni jednu knjigu izdali ctp;
Zato sam napisao "nove", a na stranu sto se masovno prepisuje...
Sto se gospodina Nedeljka P. (totalno sam zaboravio lika) i njegove literature tice mislim da su suvisni bilo kakvi komentari - jednom recju UZAS...

Nedeljko i Vidojko, to su stare mecene racunarstva u Srbiji. Toliko stare da bi vec trebalo da su fosilizovane :d

Vrh Dno