Šta je novo?

Pitam se pitam ixus 65 vs ixus 750

tesla

Čuven
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
610
Sta sad da radim da li da uzmem Ixus 65 koji ima 6.mp i 3 inch LCD -max resol. 2816x2112 i kosta 300-310$ ili Ixus 750 k[/B]oji ima izmedju 7.1 ili 7.2 mp i 2.5 inch LCD-max resol 3072x2034 cena je oko 270 -285$.

Ima jos neke sitnice koje se razlikuju?

Poslednja izmena od urednika:
Po svemu sto sam procitao u komentarima na raznim diskusijama ispada da su F10/20/30 ubedljivo najbolji aparati u klasi. Koliko god citao komentare sve se svodi na to F30 nema konkurenciju i jedini se moze porediti sa DSLR po kvalitetu.

Na sajtu http://www.neocamera.com/guide_camera_models_ultracompact.html
Najbolje ocenjeni aparati u ultrakompkt klasi su:

Canon Powershot SD500
Canon Powershot SD550
Fuji Finepix F10
Fuji Finepix F30
Fuji Finepix V10
Pentax Optio W10
Sony Cybershot DSC-P200

Skoro sam narucio A540 za prijatelja, zovu me posle 2 sata kao e nemamo A540 ali imamo 620 on je bolji kaze prodavacica ... jeste bolji ali moj prijatelj hoce A540 prema tome nema ubedjivanja.

Ako covek pita ovaj Canon ili onaj mozda zeli samo to pa mislim da neko treba da mu kaze koji od ta dva :) Meni se licno vise svidja 3" ekran nego 1 MPix vise i taj 65 se nasao na listi najboljih aparata u klasi TIPA AWARDS 2006

TIPA Awards 2006 - Best Digital Photo Products in Europe

D-SLR ENTRY LEVEL - Nikon D50
D-SLR EXPERT - NIkon D200
D-SLR PROFESSIONAL - Canon EOS 5D
D-ULTRA COMPACT CAMERA - Canon Digital Ixus 65
D-COMPACT CAMERA - Fujifilm FinePix F30
D-SUPERZOOM CAMERA - Panasonic Lumix DMC-TZ1
MULTIMEDIA D-CAMERA - Samsung Digimax i6 PMP

Po tome je 65 bolji izbor (moje neprofesionalno misljenje) ...
- veci ekran bolje rezolucije
- noviji aparat
- ISO 800 (gotovo neupotrebljivo ali verovatno imam malo poboljsanja)
- USB 2.0 (mislim da 750 ima 1.0)
- na diskusijama sam naisao da se prica da ima bolje fotografije - jasnije od 750 iako 750 ima veci senzor

bilo koji da uzmes neces pogresiti ...

Poslednja izmena:
Realno koji god od ta 2 ixusa da uzmesh necesh mnogo pogreshiti ali bi po meni trebao da uzmesh u obzir i savete ovde date :) I zashto BLJAK ako neko predlozi neshto trece? Forum zato i postoji. Najbolje da odesh u neku prodavnicu i uzmesh sve pomenute i vidish koji ti najvishe odgovara + pogledaj po netu kakve koji fotke reprodukuje i eto dobitne kombinacije. Sve ostalo je samo mlacenje prazne slame uglavnom.

Poslednja izmena:
zaista nisam u fazonu da se nesto prepirem i konstantno dodajem ali
to sto sam rekao da bih se opredelio za jedan ili drugi model ne znaci automatizmom da je to bolje ili losije, kao sto nije bilo kritike bilo kog tipa. to je moje licno misljenje i mislim da nije potrebno iz takvih komentara izvlaciti bilo sta drugo. znaci nemoj vaditi stvar iz konteksta i implementirati zakljucak koji ne stoji, barem ne na nacin na koji ti to vidis. kao da nisi ljudski procitao moje postove. pa cak i da je preproke i bilo da li mislis da bi se bas toliko pogresilo...ispade kao da je canon u odnosu na fuji-a kao mercury u odnosu na vec sta....ako ne fuji za te pare ->drama!
i sam kazes da je ovo mesto gde se iznose iskustva,daju preporuke, misljenja kako bi se nekome pomoglo u odluci. neki parametri stoje ali oni nisu uvek jedini kriterijum, ponekad je subjektivni osecaj znacajniji od onoga sto je tehnicka karakteristika ili pise na papiru.

po takvom nacinu razmisljanja svi koji imaju 300$ i zele da imaju digitalni foto aparat treba da kupe taj neki model...

Poslednja izmena:
frenchie je napisao(la):
po takvom nacinu razmisljanja svi koji imaju 300$ i zele da imaju digitalni foto aparat treba da kupe taj neki model...

Da, svako ko hoce aparat u toj klasi, treba da kupi F11, jer on ima sve shto i ixus, ali ima bolji objektiv, vishe iso vrednosti, manuelne kontrole, daleko bolju bateriju, omogucava ti da slikash tamo gde ixusa ne treba ni da nosish.

Ako to nije dovoljno, onda neka uzme ixusa.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Da, svako ko hoce aparat u toj klasi, treba da kupi F11, jer on ima sve shto i ixus, ali ima bolji objektiv, vishe iso vrednosti, manuelne kontrole, daleko bolju bateriju, omogucava ti da slikash tamo gde ixusa ne treba ni da nosish.

Ako to nije dovoljno, onda neka uzme ixusa.

Guru vuna si i ne mogu vise da te slusam:D

Ixus dosta manji od F10/11 to samo ti ne vidis jer citas iz tabele. Ixus bolji na auto 12x od Fuji-a. Ne zanimaju me manualne komande, ne zanima me iso kada mi je sve na auto niti me zanima bilo sta drugo. Niti poznavanje fotografije niti obrada niti stampa.
Na to se i onako loze ovi sto im je mali:d :d

Daguerre je napisao(la):
Stvarno driveru, ala si ga zaleteo......polako bre!:) Slazem se sa Simpsonom_H da Ixus pravi bolje fotke od Fuji-ja, a to koliko je manj da ne govorimo.

E sad polako ti!!
Nigde nisam rekao da Ixus pravi bolje fotke od F10/11, cak naprotiv uopste ne mislim tako!

simpson H je napisao(la):
E sad polako ti!!
Nigde nisam rekao da Ixus pravi bolje fotke od F10/11, cak naprotiv uopste ne mislim tako!

Pa gore si napisao da je 12x bolji od Fuji-a na auto :d, ovaj tread je ko spanska serija.

Ja se potpuno slazem da je F30 najbolji izbor (i bilo bi mi zao da neko za iste pare uzme nekog IXUS-a umesto njega). Tako da....

@tesla: ako imas vec imas kintu i u mogucnosti si da uzmesh F30, ne razmisljaj vishe ni 1ms! Ako ne uzmi IXUS-a (i on fotka naravno) a josh ako ti se vec svidja, necesh se pokajati.

I bla bla bla, dosta filozofiranja....

Sto bi rekao Cosic u Polarotoru "slika govori vise od 1000 reci"
najlakse je nekog ubediti ako postavite 2 fotografije slikane razlicitim aparatima gde bi se videla ta razlika. Naravno slike bi bile neobradjene.

Skoro je neko postavio ovde fotografije uradjene Sonijem i nekim Olympusom gde se razlika vidi na prvi pogled

Sa strane:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=38737&page=91

Olympus MJU800
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=15181

Sony W30
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=15179

Sad, tesko je naci nekog ko ima F30 i Ixus-a na primer :)
sa komentarom naravno na sta obratiti paznju.

Shto bi to radio grozdo ? :) Pogledaj F30 test na dpreview i poredjenje sa vishe aparata, izmedju ostalog i ixusom 800 IS i Nikonom D70 i bice ti jasno zashto je F30 (a uz njega i F10/11) aparat ispred svog vremena.

"A ako oces da imas ostre slike dupeta u pokretu" <<<< Ako imas F30 dovoljno je da samo ti vidish to i da fotkash a sa IXUS-om treba i ti i sunce da vidite "sweet ass" da bi se lepo videlo na slici :)

Sto bih ja voleo da imam ISO 3200 na mom a620. Juuuuu... pa.... ovaj.... nemam vishe reci....

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Pa gore si napisao da je 12x bolji od Fuji-a na auto :d, ovaj tread je ko spanska serija.

Voleo bih da procitas ponovo sta si citirao i malo upotrebis mozak:d

Jeste rekao sam je 12x bolji na auto. Ali sam rekao da mislim da Fuji moze da napravi bolje slike. Ali kako? U auto modu i bez obrade, svakako ne!

Sledeci put me podseti da ti nacrtam:d :d

Chovek reche da koshta 300-310$, F30 je 330$, a u odnosu na Ixus65, realno bi trebao da koshta 800$ :D

Najnoviji 800 IS koji je 400€ kod nas, ne moze da pridje F30, a kladim se da ce da ide ko alva, i uvek ce biti pametnih koji ce reci "canon je canon" :)

Ja se izvinjavam moderatorima na mom ranijem neprimerenom komentaru, mozda, i nemam nista protiv da se ponudi i predlozi nesto bolje. Ali, ako neko pita za koji aparat da se odluci i zna tacno izmedju kojih se lomi nema razloga da se predlaze nesto trece, jel?

Canon je Canon a Fuji je Fuji.

Pozdrav

Pitanje je glasilo "koje su jos razlike".
Nije zabranjeno, ali nije ni potrbno siriti diskusiju. Na 100 mesta na ovom forumu ima fuji vs ixus vs fx panasonici, kapiram da ako coveka zanimaju slcni modeli, pogledao je to vec. I sada ga zanimaju razlike.
Ne mora svaka diskusija da na kraju ispadne fuji vs canon vs sony vs ne znam ko ako su u pitanju aparati, kao ati vs nvidia ili intel vs amd ako je pitanje u vezi graficke/procesora.

Trebalo bi otvoriti kompletan forum Canon vs Fuji :)

Da sam u USA ne bih se dvoumio ... Fuji.

Ovde kod nas da ne govorim o manjim gradovima ... Fuji F30 ... niko ga nije ni omirisao ... podrska je nikakva. XD ili one Sony kartice u manjim gradovima gotovo da ne postoje a ako ih i ima skuplje su duplo. 1 GB XD u Pakomu kosta preko 90 eura a SD 30-ak. Baterije za Canon u lokalnim prodavnicama mogu da se naruce iz Beograda (naravno 10-ak eura skuplje nego u BGD-u) a za Fuji vrlo tesko ako ne i nikako (jeste da nece trebati neko vreme ali nakon par godina ...). Stvarno mi nije jasno zasto se ta F10, i F30 serija vrlo tesko nalazi. U Nisu sam obisao dosta prodavnica i samo u jednoj jedinoj nude F10 po ceni od 290 eura. Uglavnom se nude Nikon, Sony, Canon A, IXUS, po koji Olympus od Fuji-a samo jeftiniji modeli.

Fuji-ju treba jedan dobar marketing na ovim prostorima ... kada bi video ljudi iz Fujia videli ovaj forum Driver bi bio generalni manager za Srbiju :) Sa druge strane Fuji nekako ne prati zelje kupaca. Na mnogim forumima video sam zahteve da Fuji predje na SD kartice ali se to ne desava.

Niko ne pomenu Fuji F20. Izlazi li to i ima li negde da se kupi ?
Trebalo bi da je jeftiniji od F30 a bolji od F10.

Poslednja izmena:
grozda je napisao(la):
Sa druge strane Fuji nekako ne prati zelje kupaca. Na mnogim forumima video sam zahteve da Fuji predje na SD kartice ali se to ne desava.

Sve sve, ali kad ovo napises, ceo post i misljenje ti gubi smisao i postaje irelevantno. Kako bre mozes ovo da napises ? :D

Sasa je napisao(la):
Sve sve, ali kad ovo napises, ceo post i misljenje ti gubi smisao i postaje irelevantno. Kako bre mozes ovo da napises ? :D

Ne vidim zasto mislis da gubi smisao ... Fuji me podseca na Sony koji se uhvatio za Beta sistem. Iako je Beta bila bolja od VHS-a niko je nije kupovao (mozda pojedinci iz sirih narodnih masa).

Fuji je po pitanju kvaliteta fotografije najbolji ali kad se uzme u obzir da je kod nas slabo reklamiran i zastupljen a uz to ima XD kartice koje su 2-3x skuplje (ogranicene kapacitetom na max 1 GB) mozda u svemu tome lezi razlog zasto neko trazi Canon ili Cannon :) Reklama je cudo a i finansijske mogucnosti nisu za zanemarivanje.

U Americi mozda nije to slucaj uz bolji standard i mogucnost da se naruci iz bilo kog dela sveta po povoljnijim cenama ... naisao sam na F30 za 303 eura ... videcemo koliko ce ovde da kosta (oko 380) + XD 60-ak ... otici ce preko 400 eura

Poslednja izmena:
grozda je napisao(la):
Sa druge strane Fuji nekako ne prati zelje kupaca. Na mnogim forumima video sam zahteve da Fuji predje na SD kartice ali se to ne desava.
Pa, Fuji i Oly su razvili xD i bilo bi suludo kada bi drugim kompanijama plaćale licencu za SD (ili bilo koji drugi format). To je samo još jedan od ratova formata na delu. ;)

grozda je napisao(la):
Ovde kod nas da ne govorim o manjim gradovima ... Stvarno mi nije jasno ... Uglavnom se nude Nikon, Sony, Canon A, IXUS, po koji Olympus od Fuji-a samo jeftiniji modeli.
Canon+Sony drže 1/3 svetskog tržišta, Fuji/Oly/Kodak/svi ostali po 1/10 i manje, pomnoži to sa prodatim primercima, obrtom i količinom para koja se izdvaja za R&D, marketing etc. i dobićeš odgovor. Do the math, it's simple. Na stranu to što je Canon no.1 brend u Evropi. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno