Šta je novo?

Pistanje iz kucista ???

markez

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2005
Poena
309
Imam sledeću konfiguraciju:
ABIT NF7-SL
BARTON 2500+
HIS ATI RADEON 9500
2x256 MB RAM Corsir VSDDR400
Cooler Master Jet 7
HDD Seagate SATA 80GB
LC Power 550W Gold 2.0

Posle nekoliko sati (5-6) rada iz kućišta počinje da se čuje pištanje tj. Neki zvuk visoke frekvencije. Zvuk je takav da ja ne mogu da utvrdim odakle dolazi. Probao sam da isključim sve ventilatore i ustanovio da nije od njih. Nisam iskljucivao Jet na CPU naravno. Mislio sam da je do HDD-a koji sam skoro ubacio ali nije i njega sam isključivao i opet se čuje. Ponekad se taj zvuk menja kako ja skrolujem neki prozor ili pomeram miša, ali isključivao sam i njega, opet ništa. Nekad je dovoljno da poče da pišti kad startujem neki program, maximiziram prozor.Ponekad to pištanje prestane samo od sebe ali nekad ne prestaje dok ne isključim računar na 5 minuta.

Pištanje prestaje i pri restovanju računara u momentu kad proverava optičke uređaje dok je crn ekran (sam početak dizanja sistema).

I što je najgore kako je pomislim da je u nečemu problem i taj deo “čačnem” on prestane i ja pomislim da sam našao rešenje kad se ponovo javi zvuk i ja uradim isto ali on ne prestaje (Marfijev zakon).

Jedino što sam ja primetio jeste da kad otvorim kućište malo posle toga pištanje prestane, i ređe se javlja ali se javlja i sa otvorenim kućištem. Neko bi rekao da je problem u hlađenju ali ja ne bih rekao jer imam tri osmice na kućištu, jedna napred uvlači, jedna nazad izvalči i jedna bočna koja uvlači vazduh. Pored toga tu je i dvanestica na napajanju. Sve temperature su OK takođe i naponi. Za to koristim ABIT EQ.

Ja sam se raspisao ali ne mogu drugačije da opišem problem.

Molim vas za pomoć dok mi još uvek razum na mestu inače poludeh mlad.

Zavojnica 90%!!! Iziskuje servis tj. zamenu.

Znači to podleže garanciji, pošto za sve imam garanciju osim za procesor.
Još da utvrdim odakle pišti, da li je ploča ili napajanje?

markez je napisao(la):
Ponekad se taj zvuk menja kako ja skrolujem neki prozor ili pomeram miša

:zgran:

e hvala ti za trid, vec mi bilo smor da postujem "zona sumraka" probleme :wave:

jos da otkrijem koja zavojnica pisti... :S:

Ma ja sam ih sve dirao i pritiskao nekom gumom ne bi li prestale ali nista.

samo da nije napajanje

meni je to nekad radila graficka 5900, ali osim pistanja nikakve druge probleme nije pravila. Ma odnesi u servis pa nek oni lupaju glavu. ,)

I tako skinem ja napajanje i odnesem kod drugara, montiramo moje kod njega a ja uzmem njegovo. I kako je Marfi bio pametan covek i napiso te čuvene zakone moralo je po njima da bude. Sad ne pišti ni kod njega ni kod mene iako su mašine bile uključene prilično dugo i usput maltretirane raznim testovima.
Danas ću da vratim moje napajanje pa ćemo da vidimo šta će da bude.

Covek je vratio napajanje, koje je inace bilo kod mene, i posle jednog dana ponovo propistao! Kod mene je njegov LC radio kako treba i ja nista nisam cuo, a moje napajanje je neki kinez od 300W koji je bio kod njega.
Markez, nemoj da se nerviras, bar imas muziku non stop!:)

Dva dana sve bilo normalno, i sad je opet počelo da pišti. Kod drugara je radilo sve pet dana bez problema .
Niko mi nije odgovorio da li ovo podleže garanciji i koje su mi šanse da uspem da ga zamenim za drugo?
Mada kako se do sada ponašalo verovatno će kod njih sve biti u redu a kod mene će opet početi da se dere!!!
Neću Milane da se nerviram evo počeo sam da pevam uz muziku :wall: :crash: :bottle: :cigar: :mad: :S:

Poslednja izmena:
tesko da podleze reklamaciji, mnogo gore stvari nisu prosle, a za ovo ce ti reci "ne garantujemo za individualne afinitete kupca"

....

vrlo bitno, obrati paznju, KAD ti testira memoriju na bootu dal se i tad cuje (drugim recima, reset>pistanje prestaje
dodje do testiranja memorije>pistanje opet pocinje)

Poslednja izmena:
Kad pišti i ja resetujem komp, on na trenutak prestaje da pišti. Međutim ja test memorije i ne stignem da vidim jer taj ekran osteje samo delić sekunde vidljiv tako da ne znam da li ponovo počinje da pišti kad krene test memorije.
Imaš li neku ideju kad pitaš konkretno za memoriju?

nemam al napisao sam dobar predlog na Bench Clubingu
mislim da ce da uspe!

Na kraju sam ustanovio da je definitivno problem u napajanju. Kad zaustavim ventilator na napajanju pištanje prestaje.

Interesantan je fenomen da u igricama ne pišti, pa sam došao do zaključka da kad ga opteretim on radi normalno, verovatno zbog toga što tada poveća broj obrtaja ventilatora pa na većem obrtaju ne pišti. Probao sam da rukom zatvorim deo otvora ispred ventilatora i posle nekog vremena pištanje prestaje opet najverovatnije zbog povećanja temperature i sa njom i broja obrataja ventilatora.

To dovodi do konačnog zaključka da treba što više da se igram a što manje da se bavim ozbiljnim stvarima ako želim da sačuvam živce i ostanem normalan.

Šalu na stranu zvao sam firmu u kojoj sam kupio napajanje i bili su korektni i rekli da donesem napajanje da pogledaju, još mi samo ostaje da se nadam da će uspeti da reše problem i da će kad ga oni uključe napajanje pištati.

A kako ću ja podneti te dane bez računara to je već druga priča, malo bensedinčići malo rakijica... :bottle: :bottle: :cigar: :cigar:

Poslednja izmena:
jesi probao da menjas rezoluciju/osvezavanje? kod mene se desavalo da rezimo u 1024*768 u 75 pisti k'o lud (verovatno neka zavojnica na grafickoj), dok u 800*600 radi ok. (mozda ti zato ne pisti u igrama posto je rez. verovatno drugacija nego u win-u).
poz.

Poslednja izmena:
Mislim da je covek lepo rekao da je ustanovio da je problem do napajanja!

Definitivno nema veze sa osvežavanjem i rezolucijom.
Sutra nosim napajanje na reklamaciju pa ću vam javiti šta je bilo.

zavojnice se mogu lakirati obicnim lakom za nokte,bezbojnim.dovoljno da prestanu pistati

bokiar je napisao(la):
Mislim da je covek lepo rekao da je ustanovio da je problem do napajanja!
Posto je pomenuo da problem prestaje prilikom igara, pretpostavio sam da mozda i na ovaj nacin moze da resi problem i to jednostavnije nego da menja napajanje. Mislim to sto je on resio problem zamenom napajanja ne iskljucuje mogucnost da problem mozda moze da se resi i drugacije...
Ne znam zasto se sad ti tu bunis?

Jet Set Willy je napisao(la):
Posto je pomenuo da problem prestaje prilikom igara, pretpostavio sam da mozda i na ovaj nacin moze da resi problem i to jednostavnije nego da menja napajanje. Mislim to sto je on resio problem zamenom napajanja ne iskljucuje mogucnost da problem mozda moze da se resi i drugacije...
Ne znam zasto se sad ti tu bunis?
Pa mozda zato sto sam i ja imao priliku da naletim na jedan primerak LC napajanja koje je takodje ispustalo piskav zvuk.

Napajanje je otišlo na reklamaciju i sad čekam da mi se jave. A rešio sam i problem bensedinčića i rakijice zato što je moj dobar drugar milanj bio dobar da mi pozajmi napajanje.
Ovim putem mu se mnogo zahvaljujem!!!

Hvala, hvala, samo ne znam sta cu sada sa samo jednim racunarom! Znas kako je to kada si osudjen na neigranje Call of Duty 2 u mrezi!!! :type: :wall: :crash: :D

Ma izdržaćeš nekako i onako igraš samnom!!!

Dugo me nije bilo ali evo sad da vam ispričam kako sam prošao.
Odnesem ja napajanje na reklamaciju u firmu gde sam ga kupio. Ostavim ga tamo ljubaznoj sekretarici, jer nikoga od drugogo strucnog osoblja nije bilo u firmi, i u kratkim crtama joj objasnim o čemu se radi. Da bi stvar bila jasnija ja kasnije nazovem firmu i jednom od zaposlenih objasnim o čemu se radi da mu sekretarice ne bi prenosila jer ipak sam je upućeniji u problem. On kaže dobro, ja sutra nosim napajanje kod zastupnika u servis i preneću mu to što si rekao. Od tada su prošle dve nedelje do momenta kada me je ponovo nazvao, da bi mi rekao da su oni testirali napajanje i da je sve u redu i da ako i dalje imam problem da on ne zna šta da radi i da ja ako hoću mogu da nazovem zastupnika pa da vidim šta da radim.
Meni ne bude teško i ja nazovem zastupnika. Objasnim čoveku iz firme potanko o čemu se radi i da sam locirao problem, kao što sam u prethodnim postovima napisao. On me fino sasluša i kaže da probam ponovo pa ako se problem javi da donesem napajanje i da ću dobiti novo. Pištanje se posle dva dana ponovo javi i ja uradim kako je on rekao.
Odem kod zastupnika, ponesem napajanje i ispričam opet u čemu je stvar. Oni me ljudi saslušaju i daju mi novo napajanje.
Pri tom saznam da tip iz firme u kojoj sam ga kupio nije preneo ni 1% onoga šta sam mu rekao već da ga je doneo i rekao samo da pišti. Oni ljudi povezali i videli da ne pišti pa vratili kao ispravno. Tako da je najveći problem bio što smo se igrali gluvih telefona.

Moram da pohvalim zastupnika firmu MID-9 jer su bili prilično ljubazni i korektni.

Tako da je problem na kraju rešen, što je najbitnije. Malo sam se cimao i tri puta dolazio u Beograd ali bitno je da sam rešio stvar

jos jedno iskustvo u vezi pistanja, dakle pisti skoro iskucljivo u sledecim sutacijama:

-kad chekira RAM na bootu (UVEK)
-kad analizira HDD pre defragmentacije (UVEK)
-u 3D prikazu pojedinih programa, sporadicno tu i tamo
-onako rnd ponekad je smanjeno na skoro 0

znaci prva 2 su konstantana

jel ima neko neku ideju zasto bas tada?? sta moze da bude?
(RAM+HDD??? kakveto veze ima?)

Da se nadovezem na ovu pricu, meni se cuje nesto izmedju "zujanja" i "pucketanja", ali na izlazu iz zvucne karte tj. na zvucnicima ( slusalicama). Zujanje je je veoma tiho ali postane dosadno, i jedino prestaje kada se procesor "zakuca" na 100% i cim usage padne odmah pocinje. Bas me zanima da li se ovako nesto jos nekome desava. Zvucna je pci cmi 87.. Takodje mi se javlja nesto jace pucketanje dok stampam ili rezem disk (ovo sa rezanjem ponekad).

e ovaj problem imam i ja sa pistanjem!!!!!! Kod mene se desava da kad pretisnem na tastaruri Caps Lock ili Num lock pocinje pistanje iz kucista i kompijuter se koci a na tastaturi svetle non stop sve tri sijlice za caps lock num lock i scroll lock !!!!! POMOCCCCCCCCCCCCCCCC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh Dno