Šta je novo?

Pisanje BIOS-a!!!!!

Rasuzzio

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2003
Poena
604
Da li neko nesto zna u vezi toga??

Ma ne. Nego me interesuje kako se to uopste radi.
Interesantno mi je, radi se o jednoj velikoj osnovi bez koje racunar ne moze ni da proradi, pa me interesuje kako ga pisu i moze li nesto da se doda od strane nas!!!!!!! O:)

Vidi ovako. Ovo vazi samo za AMI biose. Postoji fabricki program kojim se moze gotov AMI bios menjati u svim parametrima. Program je nazvan amibcp i ima ga na netu. Svrha programa je prilagodjavanje i prepravka postojeceg biosa. Da bi program radio stabilno moras snimiti dos sistemsku disketu sa amibcp programom. U cistom dosu pokrenes program i uvezes rom fajl biosa. Za ostalo moras da imas inzenjersko znanje na nivou inzenjera koji projektuje plocu jer je moguce bukvalno sve menjati u postojecem biosu. Ipak neke stvari moze i dobar poznavalac racunara koji nema inzenjersko znanje da uradi.
Mozes ubaciti svoje ime u naziv biosa.
Mozes skrivene funkcije biosa otkriti a one koje te nerviraju sakriti. Tako na primer mozes razne skrivene parametre sto se ticu rada memorije, a koje je proizvodjac ploce u cilju stabilnog rada ploce sakrio da ucinis vidljivim. Dok sam imao plocu sa AMI biosom ovo mi je bio omiljen hobi. Inace na netu imas tipova koji su prepravkama biosa pravili bolje biose nego fabrika. Izvesni PreacherPhill je legenda.
Kada izvrsis prepravku onda prepravljeni bios snimis pod drugim imenom. Pomolis se bogu i sa prepravljenim biosom flesujes plocu. S obzirom da je AMI bios u zadnje vreme u ofanzivi eto lepe mogucnosti da nesto naucite ili da sjebete plocu.
Za award bios verujem da postoji slican program ali jos uvek nije procureo.
Uf...

Rasuzzio je napisao(la):
Ma ne. Nego me interesuje kako se to uopste radi.
Pre 15tak godina sam pisao BIOS za rucno sklepani motherboard sa NEC (i8086 kompatibilan) procesorom, imao je nekoliko I/O portova, EPROM i malo memorije. Ono sto se secam: u assembleru je pisan inicijalizacioni deo (procesor kad dobije struju bese trazi pocetnu instrukciju na odredjenoj adresi), a zatim je on predavao kontrolu modulu pisanom u C-u koji bi aktivirao portove i krenuo sa zadatim programom u EPROMu...

Imao sam knjigu sa tehnickim karakteristikama procesora (funkcije pinova, oblici i tajminzi signala, liste instrukcija, registara... itd), bas debela knjiga, sumnjam da se za savremene procesore to uopste moze lako naci. Kad se ona prouci moze se dodati okolna 'salata' chipova pa sastaviti sopstveni motherboard po zelji i napisati BIOS za isti.

Drugo je pitanje ako za gotov motherboard hoces da budzis postojeci BIOS, to verovatno ne moze bez jos jedne debele knjige proizvodjaca motherboarda i chipseta....

Mozda ovo nekog interesuje.
nije za pisanje BIOSa ali ...

The book that doesn't come with your motherboard!
ftp://www.electrocution.com/pub/users/electroc/bios2003.pdf

Pisanje biosa je veliki poduhvat. Razmisli samo koliko firmi pise biose. Da je to lako svako bi se bavio sa tim.

Nazad
Vrh Dno