Šta je novo?

Pioneer 212 PIO problem i gigabyte ploca

Adfines

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2007
Poena
304
Imam Pioneer rw dvr 212 SATA i neki problem koji ne umem da otklonim.Radi se o tome da u device manageru pise da on radi u PIO modu i ne mogu da promenim da radi u DMA modu.Probao sad da na ploci zamenim sata ulaz i kad sam podigo ponovo Windows XP u IDE ATA/ATAPI controllers sam video da je DMA 4 ali cim sam ubacio disk i probao da nesto prebacim komp se blokirao i posle reseta mod se vratio na PIO ali bez mogucnosti da se promeni na DMA.Znam da je PIO mod spor i da bi ovaj rezac trebao da radi u DMA modu ali prebacivanjem iz slota u slot dobijem da se samo privremeno prebaci na dma i cim ubacim neki disk on blokira i vrati trajno na PIO.Takodje, diskove koje narezem rade kod mene ali kod drugih ljudi prijavljuje da je disk corupted or using format that is not compatibile with windows.
Imam plocu GIGABAYT GA-M56S-S3, xp sp2, nero 8.
Ima li neko predlog ili resenje ili je ovo hardverski kvar koji je za servis.Mene najvise nervira sto narezani diskovi rade samo kod mene.Nadam se da neko moze da mi pomogne.Hvala

Ipak cita diskove koje narezem kod drugih.Znaci ostaje samo problem sa PIO modom.Kad obrisem granu on se prijavi kao DMA 4 ali cim nesto probam da radim on vrati na PIO mod

- koji fw koristiš ?
- jesi li probao da update-uješ nvidia drivere za ploču ?
- probaj i sa zamenom SATA kablova (nikada se ne zna - gremlini ne miruju)

edit : update XP-a bi isto tako mogao da pomogne.

Poslednja izmena:
@cat

Imam slican problem, na biostarovoj ploci, ovo je vec drugi pioneer koji se slicno ponasa. Flesovao sam novi fw, radi malo bolje, a da li mozda znas koji konkretan update za win treba, posto imam dialup, ili da cekam sp3?

Ja imam Pioneer DVR-212 (fw 1.24) na Biostar TF690G - i nemam (da kucnem u drvo) tih problema.

Što se tiče update-a za Win - nemam pojma koji konkretno, ja sam updateo-vao XP kompletno do Septembra 2007 - dalje ništa nisam ubacivao.

Što se tiče PIO/DMA problematike, pročitajte i ovo:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=57362

Poslednja izmena:
To je verovatno problem sa SATA kablom, koji se relativno često dešava. Windows postepeno degradira transfer mode čim ima nekih problema u bržem modu, i tako dođe do PIO. Probaj malo da "ispeglaš" kabal, moguće je da prekida na mestu gde je bio savijen, ili jednostavno probaj sa drugim kablom.

imam istu plocu isti rezac ,xp sp2,nero8 i sve radi bez problema super.

neznam gde da pogledam to u kom modu radi ako ti nekako mogu pomoci ti objasni i provericu to kod mene pozz

Kupio sam pre par dana istu konfiguraciju i naravno imam isti problem!
Da li si uspeo da resis problem i kako? Pretpostavljam da su drajveri,jer uz plocu dolaze samo optimizovani drajveri za Vistu?

Nemam pojma, ja jos nisam resio problem.Nisam probao novi kabal a nemam pojma ni koje bi drajvere trebao da trazim.Ja sam snimio one koji su dosli uz plocu na disku.Svaki mi cd reze 10 ili vise minuta, procesor 50 % zauzet svaki put kad nesto snimam ili prebacujem.U Gigatronu su mi fino rekli MA PALI BAS NAS BRIGA ZA PIO, AKO TO RADI ONDA JE TO TO.Pisao sam i GIGABAYT-u i sad cekam njihov odgovor.Ako mi nesto pametno kazu javicu.Ti ako si u medjuvremenu nasao resenje javi, vec pocinje ozbiljno da me nervira ovaj problem.
Ako neko ima savet koje bi drajvere trebao da menjam ili sta da probam neka se javi.

Nemam pojma, ja jos nisam resio problem.Nisam probao novi kabal a nemam pojma ni koje bi drajvere trebao da trazim.Ja sam snimio one koji su dosli uz plocu na disku.Svaki mi cd reze 10 ili vise minuta, procesor 50 % zauzet svaki put kad nesto snimam ili prebacujem.U Gigatronu su mi fino rekli MA PALI BAS NAS BRIGA ZA PIO, AKO TO RADI ONDA JE TO TO.Pisao sam i GIGABAYT-u i sad cekam njihov odgovor.Ako mi nesto pametno kazu javicu.Ti ako si u medjuvremenu nasao resenje javi, vec pocinje ozbiljno da me nervira ovaj problem.
Ako neko ima savet koje bi drajvere trebao da menjam ili sta da probam neka se javi.

Apsolutno isti problem! Ista ploca, isti rezac, Nero 8, sp2! Cd-ove uopste nece da reze, a dvd koji rezem brzinom 12x, umesto za 5 nareze za 15min. Uzas!

Jos jedna je stvar zanimljiva, primetio sam da mi rezac ima najnoviji fw a siguran sam da ga ja nisam snimio.Komp sam uzeo pre dva meseca.

Nema tu ništa zanimljivo : to samo znači da si dobio "taze" rezač, a ne neki koji je stajao mesecima na lageru.

Edit:

- očigledno je u pitanju neki problem sa kompatibilnošću, ja bih ti predložio da reklamiraš prodavcu (jer si, ako sam dobro razumeo, kupio celu konfu) - pa nek oni reše problem, makar zamenom drajva.

Poslednja izmena:
Probacu da skinem ove nove drajvere za nforec560 sa ovog nvidia sajta, mozda se nesto i promeni, mada...:smash:

Na žalost neće, ja skinuo drajvere, instalirao, obrisao IDE granu i posle restarta prijavio je kao i obično da je drajv u ULTRA DMA modu ali cim sam pokusao da prebacim nesto sa diska vratio ga je na PIO.U prevodu...nist.
Jedino mi je ostalo da odnesem komp u Gigatron.Pre toga moram da ih ubedim da je to kvar buduci da mi je prosli put kad sam zvao neki ekspert objasnjavao da je to sve uredu, da pio mod sam win bira kad ne moze bolje i tako sve ka tome da to radi a ako radi to je to..

Pre toga moram da ih ubedim da je to kvar buduci da mi je prosli put kad sam zvao neki ekspert objasnjavao da je to sve uredu, da pio mod sam win bira kad ne moze bolje i tako sve ka tome da to radi a ako radi to je to..

Kakva glupost . . . %^#$"! ti Giga&%$#! :mad:

Nema šta da ih ubeđuješ da je u pitanju kvar i da objašnjavaš kako radi u PIO modu i slično. . . Samo insistiraj na tome da ti drajv sporo radi i da ne radi po specifikacijama, oni moraju to da ti reše pa makar menjali drajv za neki drugi. I onako je jedan DVD rezač za njih smešno sitan artikal (veći je trošak tebi da dođeš kod njih sa mašinom nego što njih košta jedno bedno parče optike)

Edit : I obavezno spomeni tržišnu inspekciju ;)

Poslednja izmena:
Ne znam da li bi zamena rezaca za neki LG/NEC model resila problem, jer ocigledno da postoji neki konflikt izmedju Gigabyte ploce i Pioneer rezaca. Isti ovaj rezac je sa MSI plocom radio odlicno.

Zadnjih par ploca su mi bile Gigabyte i pisaci Pioneer: od 107 pa sve do 212 i sa nijednim nisam imao takvih problema.

Sve isto se meni desava ali nije pio mode nego reze diskove a nece da ih cita sto me strasno nervira, sve diskove koji su rezani na drugom mestu cita ali svoje nikako. Poludecu

Probao sam na poslu rezac...ista ploca i radi normalno...mislim da mi je Win prso...kad reinstaliram javljam

E pa neverovatno, bas meni mora da se desi slucaj za The X Files.Ovo jednostavno nema resenje.Probao sam sve opcije iz onih linkova gore.Kad obrisem podatke iz registra i prebacim na dma on ostaje u dma ali nece da cita ni jedan disk.Probao sam sa drajverima, probao sam sa kablovima.Zasto kompovi moraju da imaju te takve neresive probleme meni nije jasno ali eto...to je gremlin i eto....
Long live PIO MOD
Ostaje mi jos samo da probam XP SP3 ili da ga odnesem u servis a ne osedim jer osecam da ce da ga zadrze najmanje nedelju dana.Nadam se da nece da mi ga vrate sa istim problemom.

http://sniptools.com/tipstricks/getting-back-to-dma-mode-in-windows-xp
ili
http://users.bigpond.net.au/ninjaduck/itserviceduck/udma_fix/

@DaveKowlaski
to mi se dešavalo zbog virtuelnog drajva (opet nesretni deamon). probaj da ih izbrišeš (virtuelne), pa vidi da li onda pravilno nareže. kod mene uopšte nije radio inicijalizaciju "svježe narezanog medija".

Ne mogu da verujem da radi! Konacno! Sledio sam uputstva iz prvog linka, obrisao odredjene stvari iz registra i sad radi odlicno. Reze 12x za 5min, kao nekad. ,)
Nadrealista, hvala puno!

Sta si tacno brisao ???
MasterIdDataChecksum
SlaveIdDataChecksum
iz onih 0001,0002....? Ja sam obrisao tacno dva.Koliko ih je bilo za brisanje kod tebe?
Ako si uradio nesto iz komentara ili nesto specificno ti reci...
Ja kad sam obrisao iz onih fajlova MasterIdDataChecksum i SlaveIdDataChecksum u jednom se nalazio jedan u drugom drugi posle disk nije hteo da mi radi uopste.Ajde napisi sta si tacno uradio i koliko si ovih fajlova obrisao.Ako je vise od dva onda sam ja negde nesto propustio.Jesi li brisao samo iz onih 000x u okviru KEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\000x??

Radio sam sve po uputstvu iz onog prvog linka. Znaci tamo gde su bili MasterIdDataChecksum i SlaveIdDataChecksum, samo njih sam izbrisao, resetovao masinu i proradilo je. Bilo ih je oko 6-7, ali ne znam tacno u kom od onih 000x foldera je koji bio. Posle reseta sam proverio u device manageru i tamo je bio promenjen "current transfer mode" iz PIO u UDMA4.

Sve ove pomenute varijante meni nisu pomogle da nateram rezac da mi radi u DMA modu.Ipak nedavno sam konacno uspeo da resim taj problem sasvim slucajno.Integrisao sam AHCI drajvere u instalaciju XP-a i prebacio na AHCI mod u biosu i sad rezac radi u DMA modu.Rezati na x 12, neverovatan osecaj :)))

Meni se opet vratilo na staro. Obrisem one stvari iz registra, resetujem, nareze jedan disk kako treba, pa ga opet razvuce na 15min. Uzas!

Nazad
Vrh Dno