Šta je novo?

Pioneer 116D čas oće, čas neće problem

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Amd Athlon LE1600 na nekoj Biostar ploči sa MCP61 čipsetom ( grafika 6100, valjda ) sa XP SP2, radio godinu dana bez problema.
Pre pola godine dodat SATA DVDRW Pioneer 116D, reinstaliran sistem, stavljen Xp SP3, isto radio pola godine bez problema.
Odjednom, sistem neće da se podigne stoji na BIOS delu, gde se identifikuju diskovi, prijavi WD160GB i Pioneer
Posle 2-3 reseta, nekad i posle jednog, nekad posle 5-6, prolazi taj deo i normalno se digne sistem, DVDRW noramlno radi, sve čita, reže, bez ikakvih problema
Nekoliko dana se sistem diže noramlno, pa se opet ponavlaj situacija
Menjao sam SATA kablove ( i WD160 je SATA ), slotove na ploči i ponašanje je identično
Jednino kad sam isključio Pioneera ( kabl iz njega ) sistem se diže besprekorno, što znači da je on u pitanju
Probao sam i samo njega, bez WD-a, neki live Linux i Win, savršeno bootuje i diže sistem
Nisam flešovao BIOS na ploči, mada nije to, komp radio sa njim pola godine

Famozni izraz "nekompatibilnost komponenti" je verovatno u pitanju, ali to nije razlog za servis

Any ideas ?

mene su dva Biostara zezala iz nekih naizgled nerazumljivih razloga , a isto tako su iznenada i poceli sve dok nisam stavio najnoviji bios....tako da....

Poslednja izmena:
meni lici da te zeza rezac, vidi malo podesavanja u biosu, kako je sve podeseno, ili malo googlaj dal jos neko ima slicnih problema sa tim rezacem

Tema ponovo aktuelna, navedeni slučaj nije rešen, ali primetio sam na još dve mašine, i to su obe AMD, jedna na Biostar 7050 ploči sa nekim LG DVDRW, a druga na Foxcon ATI 690 sa nekim Optiarcom.
Na Biostar 7050 ploči simptomi su slični kao na nerešenom slučaju, dok na Foxconu, koje je pre toga sa Samsungom SH-203D radio perfektno godinu i po dana, posle stavljanja Optiarca, povremeno se DVD ne prijavljuje na sistem, a kad se prijavi radi savršeno
Menjao sam i sata kablove, stavio one sa onom metalnom "kopčom", ponašanje isto, nije do kablova

Navedeni problemi su verovatno rešivi, da su kompovi kod mene, pa da se proba update BIOS-a ploča ili firmevra DVD-a, ali je klijentu mnogo lakše da reseruje komp dva, tri ( pet ili šest ) puta nego da ga ostavi dan, dva na testiranje

Vrh Dno