Šta je novo?

Pioneer 108??

Raider

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Arctic Liquid Freezer III 420 RGB AIO
Matična ploča
Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO
RAM
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB (AMD Expo) DDR5 RAM 48GB (2x24GB) 8000MT/s CL40
GPU
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5090 MASTER 32G
Storage
Samsung SSD 980 PRO 2TB, WD SSD BLACK SN850X 4TB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, Samsung SSD 870 EVO 1TB, Seagate SSHD 4TB, Toshiba HDD 3TB
Zvuk
Microlab 5.1
PSU
Lian Li Edge Gold - 1200W
Kućište
Lian Li Dynamic EVO XL
Monitor
Samsung Odyssey OLED G8 34" + LG OLED C2 48"
Miš & tastatura
Logitech G502 Proteus Spectrum + Redragon Kala
Ostale periferije
5 VRheadsets+PS5 Pro
Laptop
Dell Latitude 5430
Mobilni telefon
Samsung A54 5G
Pametni uređaji
Samsung Fit 3
Steam
https://steamcommunity.com/id/jcdraider/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Posto sam procitao novi uporedni test 16x dvd pisaca,definitivno sam odustao od kupovine Pioneer 109 rezaca,jer ima losu optiku za koju je izgleda bio zaduzen ASUS.Zanima me da li ako kupim novi Pioneer 108 rezac,postoji sansa da je i njemu optiku radio ASUS,ili su to sve stare kolicine 108-ica koji imaju bolju optiku??

Kupi slobodno Pioneer 109, imam ga, rezem na njemu mesec dana i dvd-e i cd-e i radi fenomenalno, do sad najbolji rezac koji sam imao. Ne znam shta je Bane probao, ali rezac je fenomenalan.

Naravno izbor je tvoj.

niple je napisao(la):
Ne znam shta je Bane probao

Bane je probao neki nepoznati uredjaj bez ikakvih oznaka, za koji je samo pretpostavio da je Pioneer, poshto se nije odazivao na ime NEC :-devil-:

OK,da li neko moze konkretno da mi odgovori na postavljeno pitanje.Mozda je pitanje nepotrebno(odnosno brinem se bez potrebe).Ako je tako voleo bih to da znam.

Bane je svoj review bazirao na testovima radjenim u Nero-u koji je od 6-tice nepouzdan. Morash probati rezace, koristiti jedno vreme pa videti shta je bolje. Shto se tice toga da je 109 radio Asus, ne znam odakle ta (dez)informacija, u mashini imam Asus CD-RW 52x, koji je bucan, sporiji i u citanju i u rezanju u odnosu na Pioneer 109. Inace do sad je poznato jedino da Asus kupuje optiku od Pioneera i pakuje pod svojim brendom. Otkud sad odjednom obrnuta situacija, meni su to gluposti najblaze receno. Podji od toga cime se Pioneer proslavio (cd uredjajima), a cime Asus (maticnim plocama), pa vidi shta je logicnije, ko od koga preuzima godinama optiku -_-;;

Ja ti kazem da ne brinesh i uzmesh slobodno 109, necesh se pokajati, dobicesh brz i jako stabilan rezac dvd i cd diskova. 108 je kuburila sa medijima i firmware-om, dok tako neshto necesh doziveti sa 109. Raspitaj se kod nekog dilera josh koji je isprobao razne tipove rezaca. Ovo ti je moje iskustvo, ali nisam diler ^^ Meni je moj diler rekao da je 109 bolji od NEC-a koji sam hteo da kupim jer je jeftiniji, i da je daleko ispred 108ice.

Toliko ^^

niple je napisao(la):
Bane je svoj review bazirao na testovima radjenim u Nero-u koji je od 6-tice nepouzdan. Morash probati rezace, koristiti jedno vreme pa videti shta je bolje. Shto se tice toga da je 109 radio Asus, ne znam odakle ta (dez)informacija, u mashini imam Asus CD-RW 52x, koji je bucan, sporiji i u citanju i u rezanju u odnosu na Pioneer 109. Inace do sad je poznato jedino da Asus kupuje optiku od Pioneera i pakuje pod svojim brendom. Otkud sad odjednom obrnuta situacija, meni su to gluposti najblaze receno. Podji od toga cime se Pioneer proslavio (cd uredjajima), a cime Asus (maticnim plocama), pa vidi shta je logicnije, ko od koga preuzima godinama optiku -_-;;

Ja ti kazem da ne brinesh i uzmesh slobodno 109, necesh se pokajati, dobicesh brz i jako stabilan rezac dvd i cd diskova. 108 je kuburila sa medijima i firmware-om, dok tako neshto necesh doziveti sa 109. Raspitaj se kod nekog dilera josh koji je isprobao razne tipove rezaca. Ovo ti je moje iskustvo, ali nisam diler ^^ Meni je moj diler rekao da je 109 bolji od NEC-a koji sam hteo da kupim jer je jeftiniji, i da je daleko ispred 108ice.

Toliko ^^

Elem, lepo od tebe shto govorish u moje ime :) Ajde da budem precizan u odgovrima na tvoje tvrdnje:

1. Kakve veze ima koja je verzija Nera korishcena, kad Pioneer nije pao na testu snimanja, nego na testu chitanja, tj. optike? :smash:

2. Nigde ne pishe da je Pioneer DVR-109 radio ASUS! :trust: Morash nauchiti da razlikujesh shta je optika, tj. PUH, a shta je "kompletan optichki uredjaj". Chinjenica je da je ASUS radio PUH, poshto on ima sopstvenu fabriku za proizvodnju PUH-ova, a Pioneer nema. S druge strane, Pioneer je ranije kupovao PUH-ove od japanskih proizvodjacha, a sada kupuje od ASUS-a. Takodje, chinjenica je da je ASUS-ovo propagiranje kratkih kucishta dovelo da Pioneer DVR-109 bude smeshteno u mid-case. I, voleo bih da shvatish, Pioneer DVR-109 je u potpunosti projektovan u kompaniji Pioneer, ali nisu svi upotrebljeni delovi iz kompanije Pioneer.

3. A ovo poslednje da dileri probaju svoju robu pre prodaje i da uvek znaju shta valja... Mislim... Dzizs Krajst! :D ;)

niple je napisao(la):
Bane je svoj review bazirao na testovima radjenim u Nero-u koji je od 6-tice nepouzdan.
Znaci da su svi testovi na netu nepouzdani. To moze biti uopsteno tacno ("pouzdanost testova na netu"), ali opet, svi relevantni sajtovi posveceni optickim uredjajima koriste doticni.

Shto se tice toga da je 109 radio Asus, ne znam odakle ta (dez)informacija, u mashini imam Asus CD-RW 52x, koji je bucan, sporiji i u citanju i u rezanju u odnosu na Pioneer 109.
Porediti CD-RW i DVD-RW tehnologiju i donositi neki opsti zakljucak??? :S:

Inace do sad je poznato jedino da Asus kupuje optiku od Pioneera i pakuje pod svojim brendom. Otkud sad odjednom obrnuta situacija, meni su to gluposti najblaze receno.
Ne znam, to moras pitati Baneta, na lep nacin, covek je povezan sa svim kompanijama koje proizvode doticne uredjaje - valjda on bolje zna nego i ti i ja...

Podji od toga cime se Pioneer proslavio (cd uredjajima), a cime Asus (maticnim plocama), pa vidi shta je logicnije, ko od koga preuzima godinama optiku -_-;;
Da, vidim logiku... ali ima tu i trzisnih interesa kod kojih i nema puno logike (sto jeftinije -> to bolje)

Ja ti kazem da ne brinesh i uzmesh slobodno 109, necesh se pokajati, dobicesh brz i jako stabilan rezac dvd i cd diskova.
Ovde se apsolutno slazem, verovatno ce biti sasvim zadovoljan (jos ako ubode primerak :D), kao novajlija u svetu DVD-a 109ka ce ga savrseno sluziti.

Intersantna je stvar da je isti uredjaj testiran pre ~3 nedelje na CDRInfo sajtu dobio dosta pohvala u vezi citanja DVD diskova (firmaware 1.17) i snimanja (cak su i posebno istakli kao pohvalu algoritam za korekciju gresaka prilikom citanja DVDa), ali je podbacio kod audio diskova (slicno kao na bench testu) i zbog toga dobio 3/5 zvezdica na testu citanja. Da li su ti primerci bili drasticno razliciti u odnosu na primerak koji je Bane imao na testu ne mogu da tvrdim, ipak metode testiranja nisu sasvim identicne tako da se brojcano ne mogu direktno uporedjivati... a opet, nije bas ni korektno "moralno geslo: ziveti od stare slave"...

edit:
(ja sam uveliko kucao svoj post, Bane je u medjuvremenu vec odgovorio)

Poslednja izmena:
brz si Bane brz si ^^ ok ja sam izneo neki svoj utisak, jer koristim taj rezac sada vec skoro dva meseca, i zadovoljio je neke moje kriterijume, kao "novajlije" u svetu dvd-a -_-;;

Dobro bi bilo da bar preporucish raideru dvd rezac koji smatrash boljim reshenjem od 109-e kad vec covek pita.

Poslednja izmena:
Porediti CD-RW i DVD-RW tehnologiju i donositi neki opsti zakljucak??? :S:
zakljucak se odnosio samo na rezanje cd-a naravno.

Ne znam, to moras pitati Baneta, na lep nacin, covek je povezan sa svim kompanijama koje proizvode doticne uredjaje - valjda on bolje zna nego i ti i ja...
ne sumnjam da zna, ali to ne znaci da moram sa svim shto kaze da se slozim, jer imam licna iskustva sa 109-om ^^

niple je napisao(la):
Dobro bi bilo da bar preporucish raideru dvd rezac koji smatrash boljim reshenjem od 109-e kad vec covek pita.

Ne mogu to da uradim dok ne izadju testovi, jer se na kraju ovog roundupa daju nagrade i preporuke.

Eto, meni je 109-a 'ubila' dva verbatim cdrw-a, znaci sve lepo narezala, ali kad ih ubacim mrtvo. Inace su do tada radili bez problema. To je bilo sa fw. 1.09. Jedan sam uspeo da 'ozivim' na lg combo-u, dok je drugi prso. A i sta reci kad su za dva meseca stigli od verzije fw-a 1.04 do 1.17 :d Mada se sad pojavio i ovaj 1.40, jel on zvanican?

Sad me stra' da rezem cdrw-ove :d

e ovo je neverovatno, ja sam ortacima rezao na razne cdrw-e i verbatimce i smart buy, asusov rw ja imam i 4 verbatimca, i svi rade i danas. I na verbatimov dvd rw sam rezao i radi bez problema.

Zaboravio sam da napomenem

Nisam rekao da ja vec imam LiteOn combo drive koji je odlican citac/rezac cd-ova i solidan citac dvd-ova.Pretpostavljam da bi onda pri kupovini dvd rezaca meni najbitnije trebalo da bude brzina i kvalitet rezanja DVD +/- R/RW i DL diskova.Sada se dvoumim izmedju sledecih uredjaja: Pioneer 108/109,NEC 3520A, LG-4163,LiteOn 1673S(jos ga nema u BG).Posto sam sad jos vise zbunjen vasim komentarima u ovom i ostalim thread-ovima,molio bih vas opet za pomoc oko odluke koji dvd rezac da kupim.

Poslednja izmena:
Shta god da uzmesh necesh pogreshiti, koliko ljudi toliko i subjektivnih utisaka, tako da ne misli puno jer kad ti se taj dvd rw pojebe za godinu/dve koshtace 20tak evrica pa cesh uzeti josh dva onako fore radi ^^

Ja ti kazem josh jednom pioneer 109 rula.

Ja sam mojim 108, kupljenim pre 5-6 meseci prezadovoljan. Narocito citanjem svega i svacega.Sve sto se kod brata ne cita na NEC3500 dolazi kod mene u vizitu i do sada nije bilo diska koji nije prosao.

Rezanje na 108 je po meni sasvim solidno, mada, ne rezem vise od 10-15 diska mesecno pa za tu oblast nisam ekspert :)

@Raider

LG. Zasto ? Pa recimo da ga na benchu jos niko nije popljuvao :d tj. jos uvek nisam naso temu gde se neko zali na njegov rad. Sto se mene tice za sada sam potpuno zadovoljan s njim.
Poz

eh ja imam 108-cu koja mi je ubijala svaki 2 ili 3 dvd-r (verbatim, princo - koji `oces). Zabode Nero pa ne radi ni dugmence na uredjaju. Trenutno je na reklamaciji, sutra prekosutra treba da zovem da vidim da li ce mi priznati kvar :trust: . Inace sve lepo cita i super reze CD, samo zakucava DVD dok ga reze. Mogao bih da kazem da sam kupio jezivo skup combo :d
Posto su ti testeri zatrpani reklamacijama i prilicno bedno rade svoj posao ne znam sta da radim ako mi ne priznaju kvar(ako mu slucajno nareze ceo dvd). Da li ce pomoci neki noviji firmware? Neki predlog??

nemam pojma. Tek juce sam saznao da uopste postoji nesto tako. Ako mi ne bude priznat kvar pogledacu. Da li postoji mogucnost da noviji firmware otkloni kvar?

rodiger79 je napisao(la):
eh ja imam 108-cu koja mi je ubijala svaki 2 ili 3 dvd-r (verbatim, princo - koji `oces). Zabode Nero pa ne radi ni dugmence na uredjaju. Trenutno je na reklamaciji, sutra prekosutra treba da zovem da vidim da li ce mi priznati kvar :trust: . Inace sve lepo cita i super reze CD, samo zakucava DVD dok ga reze. Mogao bih da kazem da sam kupio jezivo skup combo :d
Posto su ti testeri zatrpani reklamacijama i prilicno bedno rade svoj posao ne znam sta da radim ako mi ne priznaju kvar(ako mu slucajno nareze ceo dvd). Da li ce pomoci neki noviji firmware? Neki predlog??

Ja sam imao slican problem sa 108d(f1.14 i f1.18) i nerom 6.3.1.6. Cetiri od 10 DVD(verbatim DVD-R 4x) su pukla, zakuca se i ne pomaze nista osim restarta ali sa clonedvd-om nema nikakvih problema. Ti diskovi koji su pookli su citljivi do mesta zakucavanja. Naravno, promenio sam nero6.6.0.6 i problem je resen.
Dakle, trebao si prvo da probas sa drugim programima, drugim firmware-om, drugim diskovima(mozda ne bas ovim redosledom :smash: ), pa tek onda na servis.

Pozdrav!

jeste, 6.3.1.6 je i moja verzija. Isto se ponasa kako si ti opisao. Hvala na informacijama. :)

pozdrav

moguce je da nero pravi probleme, mada ja koristim 6.3.1.20 i nikad se nista lose nije desilo (na srecu). Vidi za firmware, moj je 1.14 NIL hacked.

Cimer i ja koristimo 6.3.1.17 i narezali smo na 108-icama sigurno preko 500 DVD-a i bukvalno nijedan nam nije riknuo.

p.s. Firmware-i 1.14 i 1.18 Gradius...

Naravno da Nero pravi probleme. Ko koristi Nera mora hladne glave da prihvati da mora redovno da apdejtuje program jer ce mu se desavati posle nekog vremena brda nekompatibilnosti bez ikakvog razloga (npr. kao sto neko rece iz nera se ne reze a iz ostalih programa se reze)

Kupio sam dvd rezac

Uzeo sam LG GSA-4163B i za sada sam zadovoljan.Jel zna neko koje DVD+RW 4x diskove sigurno prepoznaje kao 4x i reze tom brzinom?Pitam,jel ovaj PrimeDisc 4x DVD+RW prepoznaje kao 2,5X.Da li kod nas negde mogu da se nadju DVD+RW 8x i DVD+R 16x diskovi?

Samo da potvrdim identicno ponasanje (koje opisuje Deara) sa pioneer 108 i nero 6.3.1.10.
Dakle, izgleda bez obzira na brand medije (proban verbatim i "storage data"), ili firmvera (probano sa 1.18 i poslednjim 1.19) nakon npr. jednog ok narezanog dvd-a, pucaju naredni rezanci. Instalacija novije verzije nera (probana neka od verzija 6.6x.x) potpuno otklanja problem.

U ovo gore ne bih ni bio siguran da sticajem okolnosti drugaru nisam pozajmio svoju 108icu i usput mu slucajno dao problematicnu verziju nero-a. Kad se pozalio da je uspeo da nareze samo jedan dvd, dado` mu noviju verziju i sve je bilo ok. A pre koji mesec sam ja skidao tu verziju zato sto sam sa novokupljenom 108icom i nero 6.3.1.10 imao identicno desavanje.

Poslednja izmena:
Evo i ja se javljam da potvrdim identicnu situaciju. Sa pioneer 108 i nero 6.3.1.10. nisam imao nikakvih problema dok nisam fw 1.14 updatovao na 1.18. Od tada su poceli pomenuti problemi pucanja diskova na pola, tacnije zakucavanja. Prvo sam pomislio da sam flashovanjem sjebao rezac, a onda se jako obradovao kada sam video ovaj post. Instalirao sam Nero 6.6.0.6 i sa fw 1.18 sve radi kao podmazano! Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno