Šta je novo?

Pi-pi-pi greshke...

Bane

Čuven
Učlanjen(a)
27.06.2000
Poena
619
U toku muchnog testiranja, palo mi je napamet da malo pogledam kako razlichiti softveri i uredjaji vide greshke na disku... Rezultati su vishe nego neochekivani:

liteon-cdspeed.gif
- testiranje iz Nero CD Speed; korishcen LiteOn SOHW-1653S

liteon-dvdinfopro.gif
- testirajne iz DVD Info Pro; korishcen LiteOn SOHW-1653S

liteon-kprobe_#1.gif
- testiranje iz KProbe; korishcen LiteOn SOHW-1653S

liteon-kprobe_#2.gif
- ponovljeno testiranje iz KProbe (rezultat kompletno razlichit!); korishcen LiteOn SOHW-1653S

plextor-plextools.gif
- testiranje iz PlexTools-a; korishcen Plextor PX-716A.

U svim testovima je korishcen jedan te isti DVD+R disk.

Prilozi

• liteon-cdspeed.gif
    liteon-cdspeed.gif
    21.8 KB · Pregleda: 149
  • liteon-dvdinfopro.gif
    liteon-dvdinfopro.gif
    52.9 KB · Pregleda: 145
  • liteon-kprobe_#1.gif
    liteon-kprobe_#1.gif
    41.2 KB · Pregleda: 141
  • liteon-kprobe_#2.gif
    liteon-kprobe_#2.gif
    41.7 KB · Pregleda: 129
  • plextor-plextools.gif
    plextor-plextools.gif
    26.7 KB · Pregleda: 137
A jel ovo isti disk testiran? :d
Znaci, imacemo najkvalitetnije diskove ako ih testiramo sa DVDInfoPro :D

Ovo samo navodi na zakljucak da ti testovi nisu idealni i da je za neko ozbiljno testiranje neophodna mnogo skuplja oprema.
Interesantno je da su greske na svim testovima slicno rasporedjene (barem gledano po grafikonima), ali su cifre totalno druga prica :S:
Ispada da svaki program na svoj nacin tumaci greske, a opet kad se uporede KProbe testovi ispada da na sam test utice i trenutno raspolozenje/temperatura/bioritam citaca :D

Crni je napisao(la):
ispada da na sam test utice i trenutno raspolozenje/temperatura/bioritam citaca :D
A horoskop za taj dan ?? To zaboravljas.... Cccc...
:D :D

Što je najgore, dobijao sam sasvim različite rezultate koristeći isti DVD-R u različitim Pioneer 108D uređajima (sa istim firmware-om). Kriva je samo podsećala jedna na drugu, a PI/PO greške su se razlikovale u par hiljada u ukupnom broju.

Grafikoni su prilicno ujednaceni (graficki) izuzev DVDinfo-a, sto je izgleda posledica nacina skeniranja (4x const. speed) ili "neocekivana" slucajnost. Cak se i average skor za PIF poklapa uglavnom za KProbe i CDspeed. DVDinfo je i kod mene nacisto "podbacio".

Ipak, sve je to poznato duze vremena, i kao sto rece Crni, industrijski bazdarena oprema jedino moze posluziti za ocenjivanje realnog kvaliteta diska.

Prilozi

Andjelko, svi testovi su radjeni @4x.
I nije bash da su rezultati priblizni:

PI:
CD Speed: 268416
DVDInfoPro: 3420
KProbe #1: 290845
KProbe #2: 239450
PlexTools: 640143

Autor KProbea tvrdi da odstupanja izmedju dva testa ne smeju biti veca od 1-2%, a pogledaj ovde.

Bane, ja nisam ni rekao da su rezultati isti, vec da grafici "na oko" imaju vrlo slican oblik kao i opseg vrednosti koje markiraju. Brojcane (ukupne) skorove nisam komentarisao, vec sam se osvrnuo samo na average vrednost za PI kod CDspeeda i jednog Kprobe skena. Ne znam zbog cega opet dizanje prsine oko PI-PIFa, vec se utvrdilo na priznatim forumima (CDRLabs, CDfreaks) da su ovi programi prilicno nepouzdani, dakle, nista novo nije receno. Zlo i naopako, ta "funkcija" testiranja postaje sve popularnija i medju NEC-ovim i Pioneer-ovim rezacima, a prakticno ne znaci nista!

U glavnom, svoje diskove vise ne testiram u KProbu (tek 1 primerak u mesec-dva) cisto radi neke "kontrole", ali u principu, jedini pametan zakljucak koji sam iz toga izvukao i koji sam vec rekao u nekoj od nedavnih tema (mislim da je Borab pokretac) da se to moze posmatrati kao "ocena sposobnosti dvd-rw uredjaja da ispravno procita neki nasnimljeni disk" i nista manje ili vise od toga. Nema govora o zakljucima tipa "kvalitatan" ili "nekvalitetan" sken (disk) na globalnom nivou, sem u slucaju industrijskih mernih sistema, za koje obicni korisnici nemaju para (a mozda ni potrebe).

Nego, dolazi nama blue-ray, dolazi i hd-dvd... da li ce ta boljka o fantomskim greskama ostati i tada?

ma isti su bre grafici, povecan broj gresaka na kraju diska. Samo razliciti programi ne mogu da se dogovore oko "cifre".

leksa je napisao(la):
ma isti su bre grafici, povecan broj gresaka na kraju diska. Samo razliciti programi ne mogu da se dogovore oko "cifre".
Trebalo bi poterati sve testove po nekoliko puta, pa videti kolika su tada odstupanja u okviru istog programa da bi se proverilo da li se radi samo o razlicitoj interpretaciji konkretnih cifara ili se isto desava kao i sa KProbe-om.
U svakom slucaju rezultate ne treba uzimati zdravo za gotovo, nego vise kao neki reper (pod uslovom da je testirano na istom uredjaju i sa istim programom) tipa test disk No1 je bolji od test diska No2, ali koliko je zaista bolji i koliko je realno dobar/kvalitetan disk No1, za to vec treba neka skuplja oprema...

Nazad
Vrh Dno