Šta je novo?

Pišti Televizor

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, model Samsung CZ-21A083N, star nešto više od godinu dana (garancija je 3g).
Pru paljenja "na dugme" na samom televizoru čuje se piskav zvuk. Zvuk je izuzetno visoke freqvencije i jedva "čujan". Nisam neki stručnjak za zvuka ali mogao bih to ovako da opišem: Čuo sam CPU Cooler-e koji su "deklarisani" na 18db. Ako je zvuk koji oni proizvode "jačine" 18db ovaj koji ispušta TV je 5-10db. Zvuk je takav da mu treba 1-2sec da dostigne maximum. Dakle, kao da se nešto "puni". Kao kada se zavrte ploče od HDD pri paljenju, ko to može da čuje! ;)
To nije sve. Tako "upaljenj na prekidač", kada se još pusti u rad (palim ekran, hoću da gledam nešto na TV-u) zvuk postaje za još nekih 100% jači i imam utisak da ga čujem na zvučnicima. Taj utisak preovladava 1-2sec dok ne zaboravim na to i počnem slušati ton sa kanala (gledam tekmu, Metropolis or whatever...)
Šta da radim? Da reklamiram TV. Kako serviserima da objasnim o čemu se radi? Da li uopšte ima potrebe za garancijom?

E pa prijatelju,ne znas ti sta je muka...ja imam tri RAZLICITA modela Samsunga,i piste svi...dva piste dok rade,a jedan samo kad ne radi...moj ti je predlog da gledas samo strane titlovane kanale,sa cepovima u usima...ili da kupis Sonishku...ili Weg,on kad pisne,pisnuo je :D :D :D

Nisi jedini, ali nije problem u tv-u. Vidis ja ceo zivot imam problema sa uzasnim pistanjem tv-ova, posebno samsunga, cak i raznih drugih uredjaja. Prvo sam mislila da nesto sa mnom nije u redu, a onda sam otishla na audiogram i saznala da cujem mnogo vise frekvencije od prosecnih ljudi. Ovaj problem ima mali procenat populacije, i tu ne moze nista da se uradi, a posto si jedan od (ne)srecnika jedino ti preostaje da kupis plasma tv.

Jeste problem u TVu...

I ja cujem malo vise frekvencije od proseka (bar sam cuo, pre 100-tinak svirki... :d), al' tog "pistanja" nije bilo na starim dobrim uredjajima, a i danas ga nema na kvalitetnijim...

p.s. Pre vise od 10 godina sam strasno ludeo od jednog krsa od Hyuindai 14-ice, dok je matori (a i vecina mojih drugara - sve neki rockeri/metalci :d) za vise frekvencije gluv k'o top, pa sam ispao lud... :p

Da da, i mene svi u kuci smatraju ludakom koji cuje svakakve zvukove koje svi ostali 'normalni' ne cuju. BTW, Ser Goxy, ja imam Sony TV koji pisti tako da ni on nije neka s.igurancija

Ja sam imao isti problem sa samsung monitorom. Pistao je samo kada je bio na 1024*768 @ 85Hz i to ne bas uvek. Nosio sam ga jednom u servis i bas tada nije pistao (iako je tamo bio jedan dan), pa su mislili da sam neka budaletina :)
Medjutim, drugar koji je zavrsio elektrotehniku rekao mi je da je to neki pomalo bezveze kvar ali ga je veoma tesko locirati (nesto kao nije bas dobro zalemljeno ili slicno tome- ne razumem se u to) - kasnije mi je i jedan serviser ovo potvrdio.
Pretpostavljam da je slican problem i na tvom TV-u.
Na monitoru sam problem "resio" podizanjem osvezenja na 90Hz...

Poslednja izmena:
Odakle ti tih 90Hz? :)

Zar nije prva veca vrednost od 85Hz - 100Hz? :trust:

desp je napisao(la):
Medjutim, drugar koji je zavrsio elektrotehniku rekao mi je da je to neki pomalo bezveze kvar ali ga je veoma tesko locirati (nesto kao nije bas dobro zalemljeno ili slicno tome- ne razumem se u to) - kasnije mi je i jedan serviser ovo potvrdio.
Pretpostavljam da je slican problem i na tvom TV-u.
To se zove hladni lem.

Delija je napisao(la):

Sa PowerStrip-om možeš i 91 ili 89Hz npr... Ali kako ja to da izvedem na TV-u (da promenim osveženje)?

Ne bih se ja igrao sa tim custom vrednostima...

Pa desni klik na daljnski > properties > settings > advanced > televizor bre > osvezi se na 85Hz... :p

Salim se, mozes jedino da kupis novi TV koji ima osvezavanje na 100Hz, al' to kosta ko Svetog Petra kajgana...

Delija je napisao(la):

Na modelu 765MB ima normalno da se odabere i 90Hz; ali to sada nije ni vazno. Na TV-u se na taj nacin ne moze resiti problem (barem kolko ja znam)...

Delija je napisao(la):
Ne bih se ja igrao sa tim custom vrednostima...

Zašto? :D
Ja držim OC-ovanog mog Samsunga od kako sam ga kupio 2001-ve... :d

mom ortaku je isto samsung monitor pistao kad je digao osvezenje ali posle 2 meseca pistanje je proslo ili smo se mi navikli hmmm!!!!!!

taj deo se zove prigusnica u radi u horizontalnom izlaznom stepenu tv-a
i kroz nju prolazi visok napon i ako ta prigusnica malo labava ona proizvodi jako visok ton koji moze da smeta svakom ko cuje iznad 12khz.A taj zvuk moze da pravi i tranzistor koji se isto nalazi u hor.izlaznom stepenu.A kod monitora se cuje taj zvuk kada se digne rezolucija.Naravno ako je losiji monitor moze i da crkne jer je to veliko opterecenje za horizontalu.

Imam panasonic 29pm11 takodje pisti dok radi ali se to jedva cuje,tv je star oko mesec dana.

Deby je napisao(la):
taj deo se zove prigusnica u radi u horizontalnom izlaznom stepenu tv-a
i kroz nju prolazi visok napon i ako ta prigusnica malo labava ona proizvodi jako visok ton koji moze da smeta svakom ko cuje iznad 12khz.A taj zvuk moze da pravi i tranzistor koji se isto nalazi u hor.izlaznom stepenu.A kod monitora se cuje taj zvuk kada se digne rezolucija.Naravno ako je losiji monitor moze i da crkne jer je to veliko opterecenje za horizontalu.

Ovo je u slucaju TV-a verovatno tacno jer HIS radi na nekih 16 Khz (ne secam se tacno), a neki mrezni stepeni su spregnuti sa HIS-om tako da moze i tu neki
kalem da pisti, zavisi od konkretnog resenja. Uglavnom tandrce feritno jezgro u
kalemu ,treba locirati kalem i sve to zaliti voskom od svece (dok sam radio u TV
servisu na ovaj nacin je reseno par takvih slucajeva). Ponekad ovo nije problem
vec je pistanje samo nagovestaj skorog kvara tj. poremecenog rada HIS-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno