Šta je novo?

PHPDEV4 (apache server 1.3.20) - kako preko mreze

dr@xy

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2002
Poena
604
Kao sto naslov threda kaze: kako da drugi ljudi u mrezi vide moj server. Probao sam sa IP adresom i ne ide, imam instaliran win XP, TCP/IP, IPX INETBIOS od mreznih protokola i naravni File and printer sharing. Ako bi neko mogao jos da mi objasni kako da podignem DNS server ili nesto slicno ( da se sajtu pristupa {samo u mrezi} preko imena, a ne preko IP-a) bio bih mu veoma zahvalan.
Da nije problem sto je apache server za win NT (2000) a ja imam XP?
Unapred Hvala.cheers

verovatno nisi konfigurisao apache. koliko se secam ima on neki config fajl u kome stoji na koje ip adrese da se odaziva...

moja preporuka ako si pocetnik, stavi IIS koji je ukljucen u XP pro... za home mislim da ga nema...

sto se tice podizanja dns servera na xp-u nisam siguran dal moze... nisam ga video u instalaciji... ima ga win2000 ali je malo komplikovan ako ne razumes neke stvari

Hm, a onda kazu da je linux anti user-friendly okruzenje :) Na linuxu start apache-a ide sa 'apachectl start' i gotovo....imas web server. Dakle, proveri da li je apache uopste startovan u listi procesa u XP-u. I opet po analogiji sa linuxom, za dobijanje default stranice ne bi trebalo da bude neophodno cackanje po config fajlovima, vec apache sam odgovara kad biva prozvan tvoj ip broj na portu 80.
Ali sta ja znam.....ipak je to windows :)
I jos nesto...radi li apache kad na svom XP-u uneses u exploreru 127.0.0.1 ?
Dizanje i podesavanje DNS servera je verovatno najteza stvar na win platformama. Bilo bi jako dobro da procitas neki FAQ ili manual, pa prioni na posao

ma kakav tutorial, ako hoces da podignes dns, daj pitaj ovamo pa da pisemo step by step guide :)

Hm imas svasta da ispodesavas u konfigu apache-a...
Ali prvo da li ti vidis prezentaciju kada ukucas localhost u browseru na tvojoj masini?

Ako je odgovor ne onda je resenje problema lako ali ako nije opet ni to ne bi trebalo tesko....
znaci opisi sta se desava pa da vidimo sta moze da se uradi :)

Ma kod mene na masini sve radi kao sat: server, PHP podrska, MySQL, MyPHPAdmin isve ostalo radi i preko IP-a 127.0.0.1, prko IP-a 192.168.0.2 (IP moje masine) i preko localhost-a. Problem je u tome sto iz mreze ne mogu da pristupim serveru preko mog IP-a, a mislim da nebi trebalo da moze preko 127.0.0.1 jjer je to loopback IP, niti preko localhosta (to valjda radi samo na serveru).
A sto se tice DNS-a, ako bi mogao neki link ili nesto slicno. Cuo sam da postoji neki virtual domain server (ili nesto slicno) da se podesi u apacheu, pa ako to moze lakse da zavrsi posao od DNS-a ( i ako to nije jedno te isto ), mogli bi da mi pomognete da nadjem link ili neki tutorial za to.

Da....127.0.0.1 je loopback adresa. Ok, nije tako lose, tebi apache u stvari radi, cim se vidi sa lokalne masine.
Sad u config fajlu apache-a trebas da podesis sa kojih adresa se moze pristupati tvom web serveru. Pogledaj doc i faq fajlove apache instalacije.
A DNS? Nije bas to tako lako. Ako imas lokalnu mrezu povezanu na net, onda moras da dignes i lokalni DNS server koji ce prosledjivati zahteve za sve hostove koje ne zna (nisu u lokalu) provajderovom dnsu, pa moras da stvoris i reverznu zonu blablabla. Kazem, to nije 'zaje*ancija'.
Virtual Domain Server apache-a nije dns server vec sluzi za hostovanje virtuelnih prezentacija (recimo na 192.168.0.2 postavis prezentacije www.bla.com i www.blabla.com). A za to ti treba DNS u cijoj host tabeli stoji zapis za oba hosta na 192.168.0.2. Ukoliko te ovo zaista interesuje, ne preostaje ti nista drugo nego da RTFM-ujes :)

Da li postoji nacin da se postavi DNS server koji ce da sluzi za dodeljivanje imena sajtova samo za moju mrezu, a dok sam na internetu, da koristim provajderov DNS server (ili nesto slicno, ako shvatate sta hocu da kazem )
znam da sve ovo nisam bas najbolje formulisao, ali se nadam da ste svi shvatili sta hocu

Fora je u tome sto svi fajlovi mobaju biti u public direktorijumu (koji se nalazi unutar www direktorijuma po defaultu u phpdev-u4)
E sad lepo tamo imas fajl koji kaze:
This directory is set aside in the HTTP.conf so as to be accessable from the outside world

- if you want to share files whilst you are online - stickem in here

- anyone with your IP adddress (run ipconfig from the start > run menu to find out your IP )
can then browse this directory (http://your_ip/public/)

Pa probaj to :)

Nazad
Vrh Dno