Šta je novo?

Photoshop i CMYK mod

darkopo

Čuven
Učlanjen(a)
09.03.2002
Poena
604
Odradi sa neku pripremu za stampu ,ali posto mi je to prva priprema za stampu neznajuci da treba da bude u CMYK odradio sa u RGB kolornim modulu.
Kada prebacim pripremu iz RGB u CMYK dobijem potpuno razlicite boje od onih kojoe sam ja zeleo da budu.
Pa kako mogu da doteram sve te boje u CMYK da izgledaju kao u RGB ?

Pa imas u Photoshopu kontrole za manipulisanje bojama pa prioni na posao. Odmah da ti kazem da to nije nimalo lako.

Za tacnu procenu boja treba ce ti katalog boja u cmyk.Ima ga moj ortak koji je radio u Bigz-u, na pripremi stampe.Kao i specijalni etalon kroz koji pomocu lupe mozes da vidis tacnu rezoluciju slike!

Ima jos jedna stvar. RGB kolorni prostor je mnogo "siri" od CMYK-a tj. moguce je prikazati mnogo veci broj nijansi boja, znaci postoje boje u RGB-u koje u CMYK-u ne mozes da prikazes. Sto znaci najverovatnije slika NECE moci da izgleda isto kao u RGB-u.
Naravno postoje i boje u CMYK-u koje jednostavno ne smes da koristis jer su toliko tamne (i koristi se toliko boje za njihovo dobijanje) da mogu da ostete podlogu npr. papir na kome se stampa - sve ovo suzava izbor i zahteva iskustvo da bi se izbegli problemi.

A da u PhotoShopu imas kombinacije tastera Ctrl+Y i Ctrl+Shift+Y koje ti mogu pomoci dosta.
Prva ti pokazuje kako otprilike izgleda RGB slika u CMYK modu. A druga ti pokazuje nesto slicno - oboji unapred odredjenom bojom sve one boje koje nije moguce prikazati u CMYK modu - tzv. "Gamut Warning"

Vezbaj...:)

Pozdrav...

Posle velike glavobolje i problema sa zelucem odradio sam posa !!!
Jos samo da vidim kako ce ispasti stampa?

Nazad
Vrh Dno