Šta je novo?

Philips 42pfp5332 + palit 8800gt sonic problem sa zvukom

LaKosta

Slavan
Učlanjen(a)
20.06.2004
Poena
319
Dakle danas sam dobio svoj prvi plazma tv :) Posto sam u istrazivanje problematike ulozio nekoliko nedelja pre kupovine snabdeo sam se svim potrebnim kablovima za spajanje sa pcem.
Spojio sam pc i tv sa hdmi-hdmi kablom( uz koriscenje adaptera koji je dosao uz graficku), namestio dual view i naravno slika je fantasticna ali imam problema sa zvukom, tacnije nema ga :(

Koliko sam shvatio postoji nekoliko nacina da se zvuk dovede do tv-a:

1) Navodno palit je jedna od retkih grafickih koja kroz hdmi kabal moze da provuce i zvuk ukoliko se spoji. Pazljivom inspekcijom kutije video sam da sam dobio jedan mali narandzasto-crni kabl koji na jednom kraju ima RCA konektor a na drugom s-video. Posto uz graficku ne dolazi nikakvo uputstvo logickom metodom sam zakljucio da ovo mora da je externi kabal koji dovodi zvuk iz digital out-a zvucne( u pitanju je integrisani realtek HD) sa s-videom na grafickoj i onda bi putem hdmi-a trebalo da se prenose i zvuk i slika. Problem je sto ovo ne radi a koliko sam proguglao niko na netu nema pojma kako se namesta. Druga mogicnost je da povezem konektor na ploci sa konektorom na grafickoj ali taj kabl nemam.

2) Posto je prva varijanta, za sada propala, presao sam na jednostavniju, odn spojio sam zvucnu i tv kablom na cijem se jednom kraju nalazi bananica a na drugom 2 RCA konektora. Mislio sam da ovako nece biti problema iako ce samo biti u pitanju stereo zvuk a ne 5.1. U uputstvu za tv lepo pise ukoliko se spajaju racunar i tv da se koristi hdmi kabl i jos jedan audio koji se ukljucuje u EXT3.
E sada problem je sto ni ovako nemam zvuka kada gledam preko hdmi ulaza na tv. Tacnije kada prebacim na pomenuti ext3 cuje se zvuk ali nema slike, a na hdmi ulazu je obrnuto.

Kako da resim ovaj problem, da nisam propustio nesto u setovanjima na kompu ?

Dakle danas sam dobio svoj prvi plazma tv :) Posto sam u istrazivanje problematike ulozio nekoliko nedelja pre kupovine snabdeo sam se svim potrebnim kablovima za spajanje sa pcem.
Spojio sam pc i tv sa hdmi-hdmi kablom( uz koriscenje adaptera koji je dosao uz graficku), namestio dual view i naravno slika je fantasticna ali imam problema sa zvukom, tacnije nema ga :(

Koliko sam shvatio postoji nekoliko nacina da se zvuk dovede do tv-a:

1) Navodno palit je jedna od retkih grafickih koja kroz hdmi kabal moze da provuce i zvuk ukoliko se spoji. Pazljivom inspekcijom kutije video sam da sam dobio jedan mali narandzasto-crni kabl koji na jednom kraju ima RCA konektor a na drugom s-video. Posto uz graficku ne dolazi nikakvo uputstvo logickom metodom sam zakljucio da ovo mora da je externi kabal koji dovodi zvuk iz digital out-a zvucne( u pitanju je integrisani realtek HD) sa s-videom na grafickoj i onda bi putem hdmi-a trebalo da se prenose i zvuk i slika. Problem je sto ovo ne radi a koliko sam proguglao niko na netu nema pojma kako se namesta. Druga mogicnost je da povezem konektor na ploci sa konektorom na grafickoj ali taj kabl nemam.

2) Posto je prva varijanta, za sada propala, presao sam na jednostavniju, odn spojio sam zvucnu i tv kablom na cijem se jednom kraju nalazi bananica a na drugom 2 RCA konektora. Mislio sam da ovako nece biti problema iako ce samo biti u pitanju stereo zvuk a ne 5.1. U uputstvu za tv lepo pise ukoliko se spajaju racunar i tv da se koristi hdmi kabl i jos jedan audio koji se ukljucuje u EXT3.
E sada problem je sto ni ovako nemam zvuka kada gledam preko hdmi ulaza na tv. Tacnije kada prebacim na pomenuti ext3 cuje se zvuk ali nema slike, a na hdmi ulazu je obrnuto.

Kako da resim ovaj problem, da nisam propustio nesto u setovanjima na kompu ?

Taj rca-svideo kabel ti sluči za composite video out sa grafičke i nema nikakve veze sa zvukom. (priznajem, stvarno treba puno kreativnosti da zamisliš na s-video priključku zvuk :d) Ako na grafičkoj nemaš interni spdif konektor na koji ćeš vezati kablićem (slično kao ranije audio cd) interni spdif out na matičnoj ploči (ako ga imaš), nema ništa od zvuka preko hdmi.

Pa nije bas tako. Na ovom RCA-s-video kablu, na s-video delu pise spdif ako to nije znak da tim kablom ide zvuk ja ne znam sta je :)
Kao sto sam vec naveo trenitno nemam interni kabl da spojim plocu i graficu pa da se skoncentrisemo na pitanje zasto zvuk ne radi kada se line out zvucne spoji na audio in na tvu(kao sto je u uputstvu i navedeno)?

Pa nije bas tako. Na ovom RCA-s-video kablu, na s-video delu pise spdif ako to nije znak da tim kablom ide zvuk ja ne znam sta je :)
Kao sto sam vec naveo trenitno nemam interni kabl da spojim plocu i graficu pa da se skoncentrisemo na pitanje zasto zvuk ne radi kada se line out zvucne spoji na audio in na tvu(kao sto je u uputstvu i navedeno)?

Pogledaj kako ti izgledaju spdif priključci na ploči i grafičkoj. Trebalo bi da može da se prepravi onaj stari cd audio kablić u tu svrhu. Ovi spdif obično imaju tri pina.
Što se tiče analognog zvuka, probaj malo po meniju tv da pročačkaš... (ili uputstvu). Možda ima nešto na tu temu... ;)

Imam Palit Sonic 8800GT i tacno je da postoji kabl koji RCA vodi do mesta odakle ide tv-out sa tim sto je tu i dig in za passthroug. Proveri i podesavanja codeca i zvucne kartice, u svakom playeru mora biti izabran SPDIF i DD&DTS passthrough. AC3 filter takodje da se izabere SPDIF i da zvucna ne radi nikakvo decodiranje zvuka. Pogledaj i na koji HDMI ulaz na tv stavljas da li daje i zvuk ili koji. U stvari.... ako ti saljes DD&DTS da li tv moze da razazna te signale jer je on stereo? Proveri neke od ovih opcija i ne razumem sto saljes zvuk sa kompa na tv. Najgora moguca kombinacija za zvuk.

hm... dosta zanimljivo

i ja imam sličan problem , ali prvi put čujem da na 8800gt može da se dovede zvuk ... izgleda da bi trebalo da sednem i detaljno proučim uputstvo ... :wall::wall::wall:

Ubodi u HDMI 2 na Philipsu, on je mapiran sa EXT3 audio ulazima (oni sa leve strane TVa).
Imam i ja istu plazmu trenutno sa RadeOn 9600 i dvi>hdmi kablom, a čekam Gigabyte ploču GA-MA78GM-S2H sa integrisanim HD3200 i hdmi izlazom, nigde na testovima ne videh da li njegov hdmi daje i zvuk preko istog.

Mada, to mi treba samo da ne bih palio receiver kad gledam film s plazme, ako hoću pravi zvučni ugođaj onda palim i ostale komponente ;)

Imam i ja istu plazmu trenutno sa RadeOn 9600 i dvi>hdmi kablom, a čekam Gigabyte ploču GA-MA78GM-S2H sa integrisanim HD3200 i hdmi izlazom, nigde na testovima ne videh da li njegov hdmi daje i zvuk preko istog.

Naravno. Svaka ploča sa hdmi izlazom daje zvuk preko njega.

Evo mali update :)
Razlog zbog koga zelim da saljem zvuk na tv je cisto prakticne prirode, mrzi me da ustajem da podesavam zvuk na zvucnicima od kompa kada to lepo mogu da radim sa daljinca zavaljen u krevet :)
Dakle probao sam i hdmi 1 i 2 (trenutno je prikljucen preko 2) i nema zvuka preko cinceva ni preko jednog ulaza.

Nasao sam jedan sjajan link da pogledate:
http://www.xpmediacentre.com.au/com...-analog-sound-not-working-nvidia-drivers.html

Izgleda da problem postoji na nekim karticama(odn nvidia drajverima) koje ne detektuju pravilno da ali je povezan spdif i automatski salju signal televizoru sa audiom(koga u stvari nema), i zbog toga tv iskljuci prijem sa cinc konektora.

svaka čast za pronalaženje rešenja ... ja sam odavno već bio digao ruke od toga ... e , sad ... još da vidim dal moj Palit ima taj priključak ...

Ok uspeo sam da resim problem i napisacu ovde mozda nekom pomogne.
Dakle postoji problem sa nekim nvidia karticama 8 generacije koje su sposobne da kroz hdmi kabl provuku i zvuk i sliku. Preciznije problem lezi u drajverima koji pokusavaju da posalju zvuk kroz kabl iako nikakav zvuk nije prikljucen. To zbuni televizor koji pomisli da mu preko kabla stize i zvuk i automatski iskljuci analogni zvuk koji dolazi kroz bananica-2xRCA kabl od zvucne.

E sada resenje. Koliko sam uspeo da zakljucim ovaj rca-s-video kabl koji stize sa palitom ne radi, odn. sluzi za nesto drugo a ne za dovodjenje zvuka.Zasto na s-video delu pise spdif ostace zauvek misterija :)

Dakle jedino resenje je da se zvuk dovede preko kabla do same graficke. Na sledecem linku mozete da vidite tacno kakav je kabl u pitanju:
http://www.msicomputer.com/support/formviewer.asp?esoformid=2722

Ja recimo na ploci nemam interni spdif out i meni prvi kabal ne bi pomogao i zato smo drugar i ja odlucili da napravimo drugi kabl. Od nekog starog napajanja isekli smo kabl koji na jednom kraju ima onaj konektor koji moze da se prikljuci na pinove, a na drugom kraju smo nalemili rca odn. cinc.
Povezao sam i odmah je zvuk proradio preko hdmi kabla, cak nisam morao ni da u opcijama plejera namestam spdif passthrough. Sada kada pustim film ili mp3 zvuk se cuje i sa racunarskih zvucnika i sa tv-a.

Eto toliko od mene nadam se da sam nekome uspeo da pomognem :D

Da li neko zna da li moze negde da se kupi ovakav kabl (jedna strana spdif a druga strana cinc) ??? Ili mora da se pravi?

Zaista, pojma nisam imao za to kada sam kupovao graficku pa me samim tim to nije ni zanimalo...

Vrh Dno