Šta je novo?

Phenom X3 8750 na jeftinoj Asus M3N78 Pro ploci ...

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=405457

ccpuz.php

Ne moze vise, ploca ne bootuje ni mhz vise od 289 u BIOS-u. Inace, ovih 3.45 je prilicno stabilno, voltaza u BIOS-u je 1.475, a mislim da moze i manje. Zanimljivo, ovaj Asus se bolje ponasa od vecine ploca, ukljucujuci i nadrkanu Crosshair 2 formulu, a usput, nema u BIOS-u ni meni za podesavanje latencija za memoriju. Ali zato ima ono sto treba, a to je podesavanje integrisanog northbridge-a i svih voltaza.

Poslednja izmena:
Ne moze vise, ploca ne bootuje ni mhz vise od 289 u BIOS-u. Inace, ovih 3.45 je prilicno stabilno, voltaza u BIOS-u je 1.475, a mislim da moze i manje. Zanimljivo, ovaj Asus se bolje ponasa od vecine ploca, ukljucujuci i nadrkanu Crosshair 2 formulu, a usput, nema u BIOS-u ni meni za podesavanje latencija za memoriju. Ali zato ima ono sto treba, a to je podesavanje integrisanog northbridge-a i svih voltaza.

Ovo je više nego dobro, svaka čast !

Nego mene kopka neka jeftinjakis x3 8450 varijanta (što će reći trebam veći FSB) pa s tim u vezi par pitanja :

1. ? Jesi li probao veći FSB sa manjim množiocem tj. jel 289 max ploče ili max na ovom množiocu ?
2. ? Kakve su temp na 1.475 i koliko je "prilično stabilno" ?
3. Da li misliš da vredi čekati SB750, pošto je i ovo vrlo korektno.

Ovo je super... Eh kad bi moj 4200+ mogao toliko :(...

Ovo je više nego dobro, svaka čast !

Nego mene kopka neka jeftinjakis x3 8450 varijanta (što će reći trebam veći FSB) pa s tim u vezi par pitanja :

1. ? Jesi li probao veći FSB sa manjim množiocem tj. jel 289 max ploče ili max na ovom množiocu ?
2. ? Kakve su temp na 1.475 i koliko je "prilično stabilno" ?
3. Da li misliš da vredi čekati SB750, pošto je i ovo vrlo korektno.

1. Probao sam nizi mnozilac i veci fsb, nije hteo da bootuje. Verovatno je do primerka ploce/chipseta, mada sam dizao napon na chipsetu i HTT i nista. Kao da ima WALL. :d
2. Temperature su od 46-60 stepeni. Nista nenormalno, a cooler je jeftini Titan TTC-NK34TZ, sa nakalemljenom 8-icom fanom.

3. Probao sam i sa SB750, na GA-MA790GP-DS4H i Foxconn A7DA i oc. rezultati su kudikamo bolji nego sa 790FX, ali zavisi mnogo od ploce. Evo, npr. na GA sam izvukao koliko toliko stabilnih 3.2 Ghz, sa voltazom koju sam imao na asusu na 3.45 Ghz. GA zeza sa memorijom, mora da se obori brzina RAM-a, pa su onda performanse losije. Asus radi na 3.3 Ghz sa memorijom na 1066 + Mhz!!!
Foxconn 790GX ne treba ni uzimati u obzir, s' obzirom na to da nema promenu brzine i voltaze northbridge-a. Mada i iz njega je max. veci nego sto je bilo ranije moguce. 3 Ghz sa NB na 9x, t.j. na 2250 Mhz.

Ovo govori da K10 ipak ima solidan oc. potencijal, mnogo bolji nego sto mnogi misle, samo je pitanje na cemu ces to poterati.

Poslednja izmena:
Evo i 3.4 Ghz http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=405618
sa memorijom na 1136 Mhz!

Benchabilan je na 3.38 Ghz sa memorijom na 1126 Mhz. Na ovim tajminzima koje daje ploca, ne mogu da isteram 3.4 Ghz stabilno sa visokom frekvencijom za memoriju. Ako se obori brzina memorije moze da se benchuje do 3.45 Ghz!

Poslednja izmena:
Jesi li probao neko soft. rešenje (tipa memset i sl.) za memoriju.

Prosto ne mogu da verujem da nema opcija za tajminge u bios-u.

Mrzi me da probam! :D Sa memset mozes da menjas sve osim Cas Latency. CL kad promenis, sistem zabada instant.

Mrzi me da probam! :D Sa memset mozes da menjas sve osim Cas Latency. CL kad promenis, sistem zabada instant.

Ma nije ni bitno, raduju me ovakvi skorovi X3 ionako ne bih ni uzeo ovakvu "ćopavu" ploču :d

Jedino bih voleo da vidim neki 8450 u rukama "domaćih stručnjaka" ono što sam uspeo da vidim je mahom iskustva 2.6.-2.9Mhz.

Koliko teras NB voltazu za recimo tih 285 FSB jer i ja teram 3.4Ghz. Ili ona ima veze za HT linkom ?

NB voltazu ne teram vise od 1.35 v, jer se ne postize nista vise, osim grejanja i manjeg overkloka. Cak ako ne moze NB vise da ide, spustim mnozilac i smanjim voltazu da manje greje CPU.

@Spejsi:
Pa prilicno je stabilno, mogu slobodno reci da je onaj Phenom stabilan za svaki dan na 3.3 Ghz sa nekim iole boljim hladjenjem od box coolera. Coretemp pri renderingu nije prijavio temperaturu vecu od 54 stepena, a klima mi je bila iskljucena danas! ;)
Uzgred, ovaj Asus ima novi tip naponske i izuzetno se malo greje. Posle maltretiranja ploca je jedva bila mlaka. Zvanicno podrzava CPU od 140W.

Interesantno je i to da se BIOS nije ni jednom zaglupeo, svaki put je radio "insert" bez ikakvih problema i potrebom za posezanjem za clear RTC. Jednom recju extra ploca. Jos samo kad bi imala memorijske tajminge. :d

Poredjenja radi GA-MA790GP-DS4H (zapamtio sam mu ime) :d ima klasicnu analognu naponsku i pravi probleme pri overkloku. CPU moze da se nagura na novom 790GX chipsetu na preko 3.3 Ghz, ali to nije stabilno, greje se vise nego na Asusu i naravno, naponska i ploca se vise greju nego Asus. Mislite o tome .... :)

Poslednja izmena:
Cek', jel se to nV konacno vraca u igru?,)

Evo prime stable i CB 10 na 3.45 Ghz.

Prilozi

• cb10 3450mhz.JPG
    cb10 3450mhz.JPG
    158.8 KB · Pregleda: 143
  • asus_primestable.JPG
    asus_primestable.JPG
    331.7 KB · Pregleda: 153
DFI LanParty ultra-d...jedina matichna plocha koji bi kupio i okachio na zid chisto da bi se ponekad setio tih vremena :)
:wave:
Najbolja ploca koju sam imao a imao sam dosta, i kod mene stoji na polici sa fx60 u njoj, ostaje za uspomenu takodje, zasluzila je:)

Poslednja izmena:
E prijatelju, mozda mozes na newegg-u da prodas taj FX60 za 400 € ! :d

Ima li iko informaciju kako se ova ploca ponasa u odnosu na obicnu (ne-pro) verziju, sto se overkloka tice?

@drfedja

Ono sto ti i ja cekamo je Deneb DDR3 :) .......
Ukoliko se ocekivanja obestine ici ce na malo kvalitetnijem vazdusnom kuleru i preko 4.3 GHz :)

Koliko se da nacuti uspeli su da u load'u umanje potrosnju na Deneb'u za 50% u odnosu na Phenom sto je fenomenalno imajuci u vidu da su povecali L3-Cache sa 2MB na 6MB.

Nadaj mo se da ce biti ocekivano konkurentan u odnosu na i7 ....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno