Šta je novo?

Phenom II X3 720BE OC

@xfire
na zalost ne mogu probati jer su otishla oba cpu-a danas
a shto se tiche fenrir vs true, josh uvek chekam boltru da mi stigne pa da ih turim na neleta, a takodjer chekam i p2 955 pa cemo onda da se igramo malo...na vazduhu naravno :)

@xfire
na zalost ne mogu probati jer su otishla oba cpu-a danas
a shto se tiche fenrir vs true, josh uvek chekam boltru da mi stigne pa da ih turim na neleta, a takodjer chekam i p2 955 pa cemo onda da se igramo malo...na vazduhu naravno :)

Ala ih ti shtancash ;)
Molim te da probas fenrir u push/pull varijanti :wave:

:D:D:D...Ode,ode @demiosov primerak u moju mashinu...pozdrav za @demiosa,prezadovoljan sam a i drago mi je da smo se upoznali i ispricali...

Obzirom da sam priuceni kloker, ja sam zadovoljan sa 3,6ghz na 1,44V apsolutno stabilno sa sjajnim 33-53 temperaturama i to prilikom sat vremena prime95,kuler TX2,pasta noctua,kuler po @demiosovom savetu postavljen obrnuto da bi hladio i naponsku na ploci...

Na 3,7 i 1,46V puca posle 10min prime95 a @demios j dobio 3,78 ali vidim napon od 1,5V koji ja nemam na ploci a i kombinovao je mnozioc i FSB tako da na boljoj ploci verovatno moze i vise ali nije to za mene...

Vratio sam na 3,5 i 1.38 (samo+0,25V) i temp su 30-51 posle cele noci prime95 i to cu i ostaviti...ne znam da li bih mogao mozda da dobijem bolje rezultate kombinacijom FSB i mnozioca ali sam zadovoljan sa ovim i to je to...samo za @demiosa da je pasta ipak pasta jer na 3,7 u loadu ipak 33C a u tih 10 min max55C...

Zakljucak se sam od sebe izvodi...vrlo isplatljiv procesor,cak i da ga na default naponu postavimo na mnozioc X17 i to je 3,4mhz sto mu dodje OC vise od 25%...pa sta ces vise?

Jeste da je ovaj CPU nesto vise od 100EU ali solidan CPU je uvek bio minimum 80 EU tako da mi je neizmerno drago da sam se oslobodio onog komercijalnog socijalca od 65EU 7750 koji je u apsolutnom rangu sa mojim zastarelim 5000BE kojeg imam vise od 2 godine a oni resili da nam prodaju "novu arhitekturu"...

@xfire, ne znam dali ima svrhe probavati u push/pul varijanti, neam neke znachajnije razlike, plafon 2-3c a sem toga, 3 cm od druge strane kuler u odnosu an vent je 12-ca od kucishta koja izbacuje napolje topao vazduh i sad da ja tu turim u sendvich josh jedan vent, mislim da je bespotrebno, plus mora da se budzi zicama ili gumicama :)

@yugo
pozdrav druze i tebi :)
i meni je drago shto smo se upoznali i isprichali ali najdraze mi ej shto si zadovoljan sa procom i savetima.
a shto se tiche paste, naravno da ce biti razlike ako se kachi ne lapovan kuler koji ko zna kakvu bazu ima
btw najbolje je metal na metal i to shto veci i shto prisniji kontakt, najgore je metal-vazduh-metal, a kad mora onda mora ide metal-pasta-metal :)

stize mi ove nedelje x3 720be i imam plocu iz profila sa najnovijim modovanim biosom.
posto je to black edition,on se klokuje samo promenom mnozioca,zar ne?

ht ostaje na default 200 stalno,time se ne povecava ni takt memorije,NB i HT link,tako da me nista od toga nece kociti u daljnjem klokovanju posto imam katastrofalan primerak memorije :S:

naravno,sto veca brzina,to mu treba vise napona.

ja bih ga otprilike drzao na 3.5ghz,lepa okrugla cifra,a napon bih stavio recimo 1.4v

hladjenje je ocz vendeta 2.

jel sam dobro ovo zamislio i jel moze to tako?

nek me posavetuje neko malo iskusniji posto dosad nisam klokovao procesore II generacije,sem ovog matorog athlona iz profila.

:wave:

Pa moze da se OCuje promenom mnozioca, ali tako ne moze daleko da ide. Caka je u tome sto bi za max rezultat morao da nadjes najbolji odnos izmedju FSB i multija... Naravno, za neka 3.2 GHz promena multija bi (trebala) da bude dovoljna.

postovi 16,21 i 29 u ovoj temi.

covek je klokovao procesor samo promenom mnozioca,lepo se vidi iz CPU-Z.

dakle,sto ne bih mogao i ja tako ?

meni je na default naponu od 1,35v radio "otkljucani" 550be na 3,68ghz tako da verujem da bi i taj tvoj 720be radio na bar 3,5ghz na 1,35v ako ne i na nesto manjem naponu

Dosta ljudi je radilo testove na be procesorima, prvo ga klokuju preko mnozioca a fsb dignu samo za 5-10,tipa 17*208. Pa onda taj isti procesor preko magistrale, ne secam se mnozioca, ali je magistrala oko 300. Ne secam se ni napona na kojem je to pokusano, davno sam to citao, ali se secam da je razlika u kloku bila 20-tak mhz. Sto znaci da se otkljucanim mnoziocem samo olaksava oc, a ne povecava oc margina (naravno,pod uslovom da ploca ili memorija nisu ogranicavajuci faktor,a cesto jesu). Potrazi po netu, ima clanaka o toj temi. Bio sam malo neodredjen, ali nadam se da sam koliko toliko pomogao

ma uglavnom,kad mi stigne procesor,roknucu mu mnozilac 16x,fsb neka bude default 200 i to mi je 3600mhz.

napon cu da stavim na 1.4v za svaki slucaj,pa cu izvrsiti 2,3 sata testiranja u prime95.

ako je stabilan,smanjicu malo napon i tako sve dok ne nadjem minimalan stabilan napon.

ako povecam samo mnozilac,ovo ostalo se ne povecava.

pod ostalo mislim na takt memorije,NB i HT link,posto tek kad se povecava FSB procesora,tad se povecava i ovo ostalo.

tako je kod starih athlona,a nadam se da je ista procedura i kod novih.

jer kao sto videh u postu 29,covek ostavio fsb 200 i mnozilac 19 i dobio 3800 :zgran:

Pa moze da se OCuje promenom mnozioca, ali tako ne moze daleko da ide. Caka je u tome sto bi za max rezultat morao da nadjes najbolji odnos izmedju FSB i multija... Naravno, za neka 3.2 GHz promena multija bi (trebala) da bude dovoljna.

Kod BE procesora ako o/c-ujes preko mnozioca, nema nikakvih caka i odnosa "FSB/multi".
Podizes mnozioc i eventualno napon procesoru, a moze "daleko da ide" kao i overklokovanjem preko FSB-a kod non-BE procesora (ako si na to mislio).

Iz mog nekog iskustva (sa bivsim X3 720BE), ovaj procesor je trazio osjetno visi napon za 3.6GHz (reda 1.5x V) dok ovaj sadasnji X4 620 (Deneb jezgro) ide na def. V @3.6GHz

edit: @bojanh: Druze, 16X200 je 3200. Za 3600 ti treba multi 18 ;)

Poslednja izmena:
e pa to mi reci,samo me to zanimalo.

dakle,povecam samo mnozilac i malo napon i dovidjenja seckanje u gta :D

a jel moze taj procesor overklokovan da radi sa memorijom iz profila na 667mhz ili mora neka bolja memorija ?

mozda je glupo pitanje,ali ne skodi da pitam :-devil-:

da,u pravu si,ne znam ni sam o cemu sam mislio.

ma nek idem samo na 3.2ghz,bice vise nego dovoljno,samo da ne secka gta 4 :D

Kod BE procesora ako o/c-ujes preko mnozioca, nema nikakvih caka i odnosa "FSB/multi".
Podizes mnozioc i eventualno napon procesoru, a moze "daleko da ide" kao i overklokovanjem preko FSB-a kod non-BE procesora (ako si na to mislio).

Pa cisto sumnjam da ce neki procesor izvuci, recimo, 4 GHz samo promenom multija i napona, ma koliko kvalitetan bio (moj post se odnosio na overklok do krajnje granice).

Iz mog nekog iskustva (sa bivsim X3 720BE), ovaj procesor je trazio osjetno visi napon za 3.6GHz (reda 1.5x V) dok ovaj sadasnji X4 620 (Deneb jezgro) ide na def. V @3.6GHz

620? Ubosti deneb Athlona je teska rabota... 99% njih su propusi... Ili si mislio na neki drugi proc? :)

druze,nisam ja naravno mislio na krajnji OC domet,taman posla.

ja nisam toliko zahtevan.

verujem da ce mi ovaj procesor i na defaultu biti veoma jak,ali nece skoditi da ga OC-nem posto imam sve uslove za to,dobra ploca,dobro hladjenje,dobro napajanje,dobro provetreno kuciste i otkljucan multi.

nego,moze li mi neko jos samo odgovoriti na ovo pitanje:
a jel moze taj procesor overklokovan da radi sa memorijom iz profila na 667mhz ili mora neka bolja memorija ?

hvala vam :wave:

Radice... Al ce ga donekle usporiti po pitanju perfomansi. Procesor nece moci da izvuce max iz svog memorijskog kontrolera.

Poslednja izmena:
nema veze,makar ce raditi bolje od athlona 4000,jel tako?

a kasnije kad predjem na njegovom naturalno am3 podnozje,tad ce da propeva.

beagle,nisam te razumeo oko ovoga:
@bojanh: Ta memorija bi trebalo da radi kao DDR2 800

jel to znaci da moram da klokujem memoriju na 800mhz da bi radilo sve kako treba ili mogu da je ostavim na default,samo sto ce ga malo usporiti ?

Radice... Al ce ga donekle usporiti po pitanju perfomansi. Procesor nece moci da izvuce max iz svog memorijskog kontrolera.

Da li to znaci da X4 965 ne izvlaci maksimum jer mu je FSB 200MHz? ;)

@bojanh: Vidi u BIOS-u kakve imas opcije za memoriju. Ja moju mogu postaviti i na 400MHz da radi pa ne vjerujem da je Biostarov BIOS toliki krs da to nema.
Poenta je u tome da bi ta memorija trebala da radi kao DDR2 800 (kad se o/c)

Poslednja izmena:
Na toj biostar ploci ima te opcije. Dobar joj je bios, po meni, mozda je stvar navike, ali mi je bogatiji i pregledniji nego na trenutnoj asus ploci. Ipak je to 790 cipset

sad mi drug reko da phenom II procesor zahteva ddr2 memoriju na 1066mhz ?

sad sam zbunjen totalno.

ako mi memorije ostanu na defaultu,dakle ostavim opciju na Auto,hocu moci da klokujem procesor ili ce me ove memorije kociti ?

mi malo s jednog na drugi forum :D

dakle,mocicu da ga opusteno klokujem iako memoriju ostavim na njenih default 667mhz ?

:)

Da li to znaci da X4 965 ne izvlaci maksimum jer mu je FSB 200MHz? ;)

Ne razumem pitanje :trust: Ako ostavi memoriju da radi na 667 MHz (u prevodu FSB na dvesta i mem mnozilac na 3.33 -> 200x3.33 = 667) imace odredjen pad perfomansi nego kad namesti mem mnozilac na 4 (ili 800MHz kako to pise u nekim BIOS-ima). FSB ce i dalje biti 200MHz (200x4 = 800), ali ce skociti brzina memorije i rad sa istom.

@bojanh: Vidi u BIOS-u kakve imas opcije za memoriju. Ja moju mogu postaviti i na 400MHz da radi pa ne vjerujem da je Biostarov BIOS toliki krs da to nema.
Poenta je u tome da bi ta memorija trebala da radi kao DDR2 800 (kad se o/c)

Ne znam kakav primerak memorije ima, ali za 800MHz ce joj verovatno trebati fine tuning (u vidu labavljenja tajminga i/ili dizanja napona). Ti imas native 800MHz memoriju (predpostavljam, posto nisi ostavio sve podatke u profilu), on ne.

@bojanh
Ma moze, al racunaj na to da ti sa porastom takta memorija postaje usko grlo. Bas cu izmeriti razlike kad budem imao vremena.

beagle,nisam te razumeo oko ovoga:
Citat:
@bojanh: Ta memorija bi trebalo da radi kao DDR2 800

To nisam ja napis'o ;)

Poslednja izmena:
Ploca msi NF755-g55, procesor amd X2 720be.U biosu otkljucam NCC (ACC) stavim enable, podigne win 7 lepo radi vidim da je X4 sada.Ukljucim igre (PES, COD 4, Counter source, GTA 4) sve lepo radi.Komp mi zakuca samo kad sam u browseru, nema BSOD-a, restarta, zvukova sa ploce, jednostavno ukoci i samo restart pomaze.Neznam da li mozda treba napon da se podigne ili jos nesto??Napajanje je chiftec 550w.Ili je jednostavno 4 jezgro nestabilno :wall:.Unapred zahvalan na savetima i odgovorima :p.

Nisi naveo ostatak konfiguracije,moze biti do napajanja, meni se sa lc powerom 560w posle paljenja acc nije podizao sistem, sa corsairom od 850w iz prve je otkljucan.
Nego mene zanima max oc sa 4-tim jezgrom,ja sam izvukao oko 3704mhz sa 1.392v prosao je 3dmark ali u linxu posle prvog kruga se res.
video sam otkljucan na 3678mhz sa naponom 1.520
Na kom naponu bih mogao da izvucem 3.8 i koliki Nb bi trebao da mi bude?
stabilan je na 3655mhz 1.392V (215x17) Nb 2365mhz 1.2750V

Poslednja izmena:
Hvala na savetu, nisam ni pomislio na napajanje.Ostatak konfe je klasika, hard 320gb, DVD, e sada neznam koliko ova moja PALIT radeon 4870 (512) ddr5 trosi?Mislio sam da je chiftek od 550w dovoljan ta to pogura, u svakom slucaju probacu sa jacim napajanjem pa javljam ;)

Vrh Dno