Šta je novo?

Phenom II x2 550be vs Athlon II x4 620 dilema

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Sastavljam neki komp drugarici, ogranicen budzet, ne znam ni sam pametan sta da joj spakujem...

1.Phenom II x2 550be - probacu da otkljucam sva 4 jezgra, ono sto me zanima je da li moze stabilno da radi na def. clocku sa box coolerom? Znam da je relativno i da zavisi dosta od primerka, ali cisto ako neko ima iskustva. Nasao sam u nekoj temi da radi stabilno ali se grejalo vise nego sto bi trebalo u load-u. Ako se greje uzeo bih CM Tx3 - jeftin a ok, posto ce proc raditi na def. clocku (tx3 samo ako se otkljucaju sva 4 jezgra, ako ne - uzimam ga sebi za htpc :) ). U tom slucaju bih ga upario sa Asus M4A785TD-V EVO / M4A785TD-M EVO plocom (posto Gigabyte koliko sam skapirao na nekim plocama moze samo da gasi ispravna jezgra).

2. Athlon x4 620 - tu bih samo probao L3 cache da otkljucam (iako nisam siguran kako, pogledacu jos po forumu) i oko hladjenja nista ne bih cackao, ostavio bih box. Ploca bi u ovom slucaju bila Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H.

Imam dilemu samo iz razloga sto nisam siguran da li to njoj uopste treba, tj da li ce joj stvarno biti neophodno tih 6MB L3. Sa Athlonom imam ispravna 4 jezgra, a za cache sta mu bog da. S phenomom opet dobijam samo dual-core ako su jezgra neispravna... Dajte neki savet ja vise nisam pametan.

A sad i pitanjce za mb/mem:

Trilema:
M4A785TD-V EVO / M4A785TD-M EVO / GA-MA785GMT-UD2H.
Da napomenem, chipset bi svakako isao 785G, nema para za nesto drugo niti kombinacije mb+vga odvojeno. Koja ploca zavisi od toga da li se u realnom radu primecuje razlika izmedju ddr3 1333 i 1600? Posto Asus nema native podrsku za 1600, Gigabyte ima. Zahtevi su minimalni: net/filmovi/office/programiranje, znaci igrice svakako ne. Stavicu 1 stick od 2gb, najverovatnije patriot.

Biostar/MSI ne bih, samo Gigabyte/Asus.
Ukupan budzet za komp je oko 320-330e, osim navedenog ostatak ide na F3 500gb, optiku, kuciste neko sa sve napajanjem (videcu jos koje ali neko osrednje ce biti dovoljno za ovu konfiguraciju), i neki jeftiniji 2.0/2.1 sistem, tako da znate ako nesto preporucujete da ne ispada iz okvira cena ovih gore stvari, jer je i ovako knap.

Misljenja? :)

Samo da ti kazem gresis sto se tice biostara i msi, ja pljujem sada samo po ecs-u :D. Ili da sacekas jos malo do pojave zosma i thubani (ovi stariji ce da pojeftine), ili da uzimas 620, po meni je bolje imati 4 jezgra nego 2 za priblizno iste pare. Imas u BH axp simple power (napajanje) (al' ih reklamiram :D), vidi xigmatek asguard za kutjiste a za ostalo se snadji

@Monk Psyho Pa sta znam, verovatno gresim, ali biostar bas ima siromasan back-panel na jeftinim plocama, a sa MSI sam imao lose iskustvo nekoliko puta i ne zelim da ponavljam. Za kuciste hvala za ideju videcu koliko je to skupa, ja sam mislio neki blueberry od 500w, kapiram da ce imati bar 200w kontinualnih sto je dosta :D Svidelo mi se sto ima 12cm vent pa ce biti tiho koliko-toliko :) .
@Brazilko E hvala ti, sinoc ocigledno nisam bio pri svesti jer nisam trazio prave stvari :D

Znaci izbor pada na athlon.

Poslednja izmena:
Bezi od blueberrz/codegen napajanja. Bolje ti je da uzmes kvalitetno napajanje jednom nego da se kasnije kajes. (2x sam ponovio ovu gresku!!!!)

Da kupujem za sebe nikad ne bih uzeo tako jeftino. Ali ima garanciju - ako crkne promenicu, a jedini veci potrosac jeste cpu, ako ni sa njim ne moze napajanje da izadje na kraj onda ***. Spakovao sam joj juce komp sa Blueberry kucistem i 500w napajanjem, komp je veoma veoma tih (da nema box kulera na procesoru bio bi jos tisi), tako da sam zadovoljan. ***, kad je ogranicen budzet morao sam da idem na takvu varijantu.
Sa procesorom sam isto veoma zadovoljan, sljaka sasvim fino.

Nazad
Vrh Dno