Šta je novo?

phenom II ili athloon II i sa koliko jezgra, šta uzeti.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
imam dva kompa sa procesorima g530 i 7750be.
Obe mašine su identične u smislu 4gb rama s tim što je jedna ddr3 a druga ddr2.

Pri identičnom nančinu korišćenja mašina sa amd-om koji je stariji jedno 3 godine je brža i to ne malo.
G530 ozbiljno zaglupi kod multitaskinga gdje mislim na chrome sa 15 tabova i jedna nezahtjevna igra clash of clans koja se igra preko nekog emulatora ili tako nečeg.
7750 tu ne zaglupljuje ali se aktivnost diže na cca 80% a intel ode na 90-100%.

Sad sam krenuo u upgrade, 7750 je otišao i sad gledam šta da uzmem.
Ovo je moja ploča i proceosri koji su podržani.
http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=372#cpu

Napajanje mi je lc power420w. Mašinu koristim za office i surf. Ali neka pokrenem tu igru clash of clans koja se igra preko nekog emulatora.

Moje pitanje br.1 je da li da idem npr. na Athlon II 255 koji radi na 3.1mhz i ima dva jezgra ili na phenom 550 koji ima dva jezgra al je nešto sporiji.
Cilj mi je da mašinu držim što je duže upotrebljivom.

Pitanje br. 2. da li tu da razmišljam onda o phenomu 720 ili nečemu sa četri jezgra.

Pitanje br. 3. da li da se držim samo procesora sa spiska ili da gledam npr. i phenom 920 koji nije na spisku što buni jer su 925 i 945 podržani.

Šta kupiti ako se uzme u obzir moj način korišćenja mašine , potreba da traje što duže u upotrebljivom stanju i ako se uzme u obzr ploča i napajanje koje imam.

Unapred se zahvaljujjem na odgovoru.

Poslednja izmena:
Phenom 2 je isto što i athlon 2 , samo što phenom (deneb jezgro) ima još 6mb l3 keša koji pravi hjudž diferens.

Phenom 2 radi na manjen def. naponu (1.325v ). I ima veći oc potencijal.

Pažnja - postoje phenomi 2 sa propus jezgrom (zapravo preimenovani athlon 2, bez l3 keša, sa 1,4v naponom) i oni su pod oznakom phenom 2 x4 8xx . To izbegavaj.

Takođe postoje athloni 2 sa deneb jezgrom , ali to su otključani primerci, koje je moguće probuditi samo ako imaš ploču sa ACC .

Ono što tebi treba je
phenom 2 x4 955 (ili 965) i to obavezno c3 revizija . c2 izbegavaj.

Ps- sve preko 50e za pomenute cpu-e je pljačka.

Poslednja izmena:
+1 neki 620 ili 640, lako se OC na 3.4-3.5Ghz bez podizanja napona na stock kuleru.
Sasvim dovoljno za tvoju namenu.

Hmm OC sa mojim napajanjem i mojom pločom da li je to izvodljivo. Moja ploča je najjeftinija iz te serije.

Gdje se osjete benefiti za L3 ? Igrice, multitasking, brže pokretanje aplikacija ?

Dodatni kuler ću sigurno kupiti jer volim tišini ali ne nešto skupo već do 2k dinara, 92mm jer veće ne može da stane u kučište.

Evo ukratko ponude pa recite šta je dobro i isplativo.

AMD Athlon II X3 AM3 455 3.3 GHz za 4.5k dinara
AMD Athlon II X3 AM3 445 3.3 GHz za 4 k dinara
AMD Phenom II X4 920 2.8GHz - AM2,AM2+ za 5 k dinara
AMD Phenom II720 X3black edition 2,8 am3 za 4 k dinara
AMD Phenom II X2 550 BE - AM3 Socket za 3.4k dinara
AMD Phenom II X4 940 Black Edition za 5k dinara.

Ovo je ponuda sa kp i kupinda, s tim što više preferiram kupindo jer je sigurniji sajt, odnosno iza ocena stoje realne transakcije dok na kp razmeniš par poruka i oceniš se.

Nisam našao nešto athlona II x4 a da je povoljno.
ŠTa gledati kod procesora, osim da su pinovi tu ?Znam da rijetko crkavaju ali opet. Možda jedino da se držim kupinda ili bencha i parazrim kod provjerenog člana.

Poslednja izmena:
onda je zbog potrošnje bolje da uzmem athlon II x3 ili x4 pa valjda ću moći bez tog l3 keša.

Nego i tu me interesuje, da li samo athlon II sa spiska, ili mogu i athlon II x4 640 koji nije na spisku a athlon x4 630 jeste?
Postoji li tu neki ograničavajući faktor.

onda je zbog potrošnje bolje da uzmem athlon II x3 ili x4 pa valjda ću moći bez tog l3 keša.

Nego i tu me interesuje, da li samo athlon II sa spiska, ili mogu i athlon II x4 640 koji nije na spisku a athlon x4 630 jeste?
Postoji li tu neki ograničavajući faktor.
Moze 640., isti je to procesor samo radi na vecem taktu.
Trazi 620-645 podrzava sve, a i najeftiniji su.
Phenom je preskup i vecina prelazi 95w.
Ja igram GTA V, The Witcher 3... sa 620...gura solidno

Poslednja izmena:
Koliko je realno novca za ahtlonII x3, athlonII x4
Nalazio sam u oglasima povoljno tipa 3.400 dinara phenom x2 550be.
Od ostalih phenoma povoljan je samo 720 x3 koji je 4k dinara.
Phenom 925 košta 55 EUR-a i nije mi blizu a prodavac nema nešto pozitivnih tako da ne bih riskirao.

ne uzimaj 2 i 3 jezgarne procesore. besmisleno je.

ukoliko ne pronađeš phenoma II x4, uzmi slobodno athlona II x4, nije spektakularna razlika .

Iskliznuo mi athlon 445 za 3700, biće phenom za 4k najvjerovatnije samo da vidim da li je ispravan.
Phenom x4 košta 55 eura i to je po meni velika razlika za jedno jezgro više
Jedino da bunarim na oglasima par dana pa da vidim da li će nešto iskrsnuti. Phenom 925 je 55 i 60 eura trenutno.

60€ je prihvatljiva cena za 965, za 925 nikako.

Zato sam ti i predlozio na pp da prodas plocu/cpu/ddr2 ram i da dodas jos samo malo para za polovan amd komplet (npr dobra Asus ploca + PII 955/65 + bar 6Gb ddr3 rama) :)

hm vidiš nisam misllio na to. Jel ima neko iskustva sa takvom kupovinom na aliju ?
Ja treba da iskeširam 4k za phenom 720 kojeg ću moći probati naravno prije kupovine.

skoro svi sa foruma su uzimali prilično stavki sa alija. bezbedno je 100% .

vidi da ti prodavac stavi ~20 usd cenu na paket da ne bi plaćao carinu.

bolje ti njima kaži, nego da te jovica guberinić napipa ...

Nazad
Vrh Dno