Šta je novo?

Phenom II 920 TEST DRIVE 3,9Ghz

@Prostreet
1.44v 3800mhz
Zasto niste pokusali da postignete veci klok za 24/7? Kako ste mogli da odolite tom izazovu:)
60c mislim da nije neka prevelika temperatura i da mu nece nista faliti ni na 70c. 1.44v nije tako veliki napon za PII (barem po onome sto kazu strucnjaci) tako da mozda bi mogli da probate 1.55v cisto da vidimo koliko ce se grejati na tom naponu i koliki maksimalni klok moze da postigne sa vazdusnim hladjenjem.
Bilo bio dobro ako bi ste mogli te ventove da ukrotite do 1600rpm, ipak je to do nekle podnosljiv nivo buke sve preko toga je previse za 24/7.

Da li znas na kojoj temperaturi PII pocinje da trotluje?

Da li znas na kojoj temperaturi PII pocinje da trotluje?

To i mene zanim, nekoliko puta sam postavljao to pitanje i nisam dobi odgovor od korisnika ili poznavaoca AMD procesora, konkretno vezano za PII. Jedino je receno da nije problem visoki napon i da se sto se toga tice drugacije ponasa od intelovih procesora, tako da cenim da mu nebi smetao napon od 1.55v samo me zanima koliko moze da se klokne na tom naponu i sta bi bio potencijalni problem za veci klok ako nije napon.
@FantomX
Sta tvoja ploca nece stabilno na 470fsb?
Cenim da procesor hoce na 4ghz a da ne predje 70c sa naponom 1.45v sto je gornja granioca da ne dodje do degradacije. Moja iskustva ne govore u prilog da nece savki Q9550 na 4ghz, neki mozda i nece ali u 100% slucaj hoce, hocu da kazem da ja nisam naiso na primerak koji nije hteo da se klokuje na 4ghz. Za postizanja stabilnog kloka od 4ghz potrebna je ploca koja moze da se potera na stabilinih 470fsb (sto vecina ploca sa intelovim cipsetom moze) prilikom testiranja treba naci stabilan FSB klok pa nakon toga traziti klok procesora to jes napon za zeljenih 4ghz. Potreban je i najbolji vazdusni hladanjak Thermalrigh 120u, FX14 i dobro provetreno kuciste. Primerak koji ti imas je jedan od losijih, najgori sa kojim sam radio je trazio upravo 1.45v za 4ghz i nije prealzio 68c nakon 6h prime95 22c ambijentalna remperatura hladjen sa Thermalrigh 120u kuciste CM690c .

Poslednja izmena:
Meni bi definitivno vise odgovarao E0, jer vise volim manji napon a temperature se ne plasim jer ga mogu ohladiti. ;)

Pitanje je samo da li primerak CPUa moze na 4.0GHz na prihvatlivoj voltazi, a sto se tice ploce 450 FSB i 3.82GHz kao dobar dan a 470 FSB provereno moze bez problema i tada je CPU na 4.0GHz sto bih ja i jurio.

:wave:

Temperature nisu problem za q9550, problemi su vezani za napone na plochi kojih CPU postaje gladan nakon 450FSB vrednosti. :)
Gazi svaka bolja plocha 470 sa quadicem, ali vltaze su zanimljive, da se ponovim, nakon 450....

A ovi momci su lepo nagruvali ovaj PII, svaka pohvala, iznenadili bi se ljudi ovde kada bi videli PII @ 3800 kako skalira sa memorijom i igrama, moj drugar se igra danima sa njim, sve shto mogu reci, bez obzira na sintetiku, PII platforma mi se chini dosta zivahnijom od q9xxx platforme, memorijski protok da ne pricham kako guta. :)

Temperature nisu problem za q9550, problemi su vezani za napone na plochi kojih CPU postaje gladan nakon 450FSB vrednosti. :)
Gazi svaka bolja plocha 470 sa quadicem, ali vltaze su zanimljive, da se ponovim, nakon 450....

A ovi momci su lepo nagruvali ovaj PII, svaka pohvala, iznenadili bi se ljudi ovde kada bi videli PII @ 3800 kako skalira sa memorijom i igrama, moj drugar se igra danima sa njim, sve shto mogu reci, bez obzira na sintetiku, PII platforma mi se chini dosta zivahnijom od q9xxx platforme, memorijski protok da ne pricham kako guta. :)

Hvala puno Fantome!!!
Videcemo kasnije mozda ubacimo i neki test sa igrama, Djox nam je trazio u Everestu, ali sam zaboravio, ali cemo i to da ubacimo uskoro.

Pozdrav!

Jel mogu sada da dobijem Everest :p
POZ

Djox, odradio sam bio jos odmah na nizoj brzini Everest mem test, ali ti hoces onaj koji celokupne sisteme poredi? Nego zagubio sam taj screenshot, ako ga ne nadjem, onda narednih dana obavezno ubacujem ne brini i izvini sto cekas!

Poslednja izmena:
@Prostreet
Ma nema frke, nidje ne zurim, nego ono sto sam zaboravio da pitam od samog starta je vezano za Kingston RAM za koji si rekao da se nije bas proslavio kod klokovanja.
E sad, o kojim je modulima rec i dokle su oni otprilike isli? Posto imam Kingston Value iz potpisa i zanima me koliko mogu otprilike da doguraju (max 900, vise mi ne treba :p)

POZ

Poslednja izmena:
Ne mora da znachi da je C1 loshiji, koliko sam dosada ispratio q9550, E0 revizija trazni manje napona za slichne frekvencije, dok se C1 manje greje sa malkice vecim naponima :)

Ja govorim o prosecnom OC potencialu ljudi nebi dzabe trazili E0 da nije bolji a i sama cinjenica da se C1 vise greje i fizicki ga ogranicava.

Naravno da moze uvek biti izuzetaka i da se ubode i neki C1 golden sample samo to nije prosek.

@Prostreet
Ma nema frke, nidje ne zurim, nego ono sto sam zaboravio da pitam od samog starta je vezano za Kingston RAM za koji si rekao da se nije bas proslavio kod klokovanja.
E sad, o kojim je modulima rec i dokle su oni otprilike isli? Posto imam Kingston Value iz potpisa i zanima me koliko mogu otprilike da doguraju (max 900, vise mi ne treba :p)

POZ

Kingston je proban 4GB kit, HyperX 1066, ali to sve zavisi od primerka do primerka, Kingston mesetari sa cipovima, tkao da se nekome zapadne dobra memorija nekome losa i tako, videces sam da li ce da radi kako treba.

Ovi moduli su pucali na 1066, a to im je deklarisana brzina, na zalost pucali su i na manjoj brzini od 1066.

Poslednja izmena od urednika:

Za 450 FSB+ nije odgovoran napon na CPU nego iskljucivo naponi na samoj ploci posebno VTT napon odnosno naponi koji kontrolisu signal samog bus takta ....
Da bi to ispitao spusti multiplikator na najnize i pokusaj FSB od 480+ bez podizanja i stelovanja GTL'a i VTT napona ;)

Pokrenuo si temu u vezi PII procesora, tako da cenim da je na mestu pitati te nesto u vezi toga, postavio sam ti i pitanja vezan za temu pa nisi odgovori.

Pa nije mi delovalo kao da si ozbiljan jer da te stvarno zanimalo pogledao bi prethodne stranice i tu ti sve pise, ali odgovoricu ti nije problem:

Proizvodjac kao maksimalnu temperaturu je deklarisao 65c, ventilator je jedan TT drugi je Xilence i oba su privremena, dalje overklok ovog procesora je ogranicen HTT-om jer mu je mnozilac zakljucan, pa je zato teze postici neke vece brzine.

Poslednja izmena:
Pa nije mi delovalo kao da si ozbiljan jer da te stvarno zanimalo pogledao bi prethodne stranice i tu ti sve pise, ali odgovoricu ti nije problem:
Proizvodjac kao maksimalnu temperaturu je deklarisao 65c, ventilator je jedan TT drugi je Xilence i oba su privremena, dalje overklok ovog procesora je ogranicen HTT-om jer mu je mnozilac zakljucan, pa je zato teze postici neke vece brzine.
Narvno da sam ozbiljan i procitao sam sta ste pisali. Ovo vezano za maksimalnu temperaturu je recimo nesto sto me je zanimalo.

Interesantno je da mu treba 1.44v pa sam se zbog toga pitao zasto niste probali veci klok sa vecim naponom do tih 65c. Nista mu nebi falilo ako se ispostuje ono sto je AMD rekao vezano za napon i temperature. Imam neku teoriju da ploce nisu na visini zadatka kada su veci naponi u pitanju a samim tim i klokovi pa sam zbog toga sve ovo i pitao.

Narvno da sam ozbiljan i procitao sam sta ste pisali. Ovo vezano za maksimalnu temperaturu je recimo nesto sto me je zanimalo.

Interesantno je da mu treba 1.44v pa sam se zbog toga pitao zasto niste probali veci klok sa vecim naponom do tih 65c. Nista mu nebi falilo ako se ispostuje ono sto je AMD rekao vezano za napon i temperature. Imam neku teoriju da ploce nisu na visini zadatka kada su veci naponi u pitanju a samim tim i klokovi pa sam zbog toga sve ovo i pitao.

Pravo da ti kazem ako je neka ploca na visini zadatka i po naponima i po svemu to je ovaj DFI, bez kompromisa je.
Sada ovde vise nije problem voltaza vec HTT, jer je nategnut pa nema 'de vise.

Nije problem vise ni temperatura ovo hladjenje mu nece dozvoliti da dodje to 65c, ali dok nismo ubacili ovaj ventilator TT 12-cu, bio je veliki problem jer bi temperatura bez problema otisla i preko 65c.

Pozdrav!

@FantomX
Sta tvoja ploca nece stabilno na 470fsb?
Cenim da procesor hoce na 4ghz a da ne predje 70c sa naponom 1.45v sto je gornja granioca da ne dodje do degradacije. Moja iskustva ne govore u prilog da nece savki Q9550 na 4ghz, neki mozda i nece ali u 100% slucaj hoce, hocu da kazem da ja nisam naiso na primerak koji nije hteo da se klokuje na 4ghz. Za postizanja stabilnog kloka od 4ghz potrebna je ploca koja moze da se potera na stabilinih 470fsb (sto vecina ploca sa intelovim cipsetom moze) prilikom testiranja treba naci stabilan FSB klok pa nakon toga traziti klok procesora to jes napon za zeljenih 4ghz. Potreban je i najbolji vazdusni hladanjak Thermalrigh 120u, FX14 i dobro provetreno kuciste. Primerak koji ti imas je jedan od losijih, najgori sa kojim sam radio je trazio upravo 1.45v za 4ghz i nije prealzio 68c nakon 6h prime95 22c ambijentalna remperatura hladjen sa Thermalrigh 120u kuciste CM690c .

Ide ovaj procesor sasvim lepo na 4Ghz za svaki dan, ali sa malo boljom plochom od ove, jednostavno preko 470 za FSB trazi za moj ukus previshe VTT voltaze, a za 4Ghz mu treba 1.39V i sa tom voltazom u zatvorenom kucistu nije video 60C. ;)

Ja govorim o prosecnom OC potencialu ljudi nebi dzabe trazili E0 da nije bolji a i sama cinjenica da se C1 vise greje i fizicki ga ogranicava.

Naravno da moze uvek biti izuzetaka i da se ubode i neki C1 golden sample samo to nije prosek.

Ovaj C1 je prilichno dobar primerak, nije shampion po pitanju minimalne voltaze, ali je shampion po temperaturi na kojoj radi u malenom zatvorenom kucistu, i sa 1.45V u full loadu ne prelazi 62c, i Dule nam se iznenadio kad je video kuciste i temperature. :) Secas se PM-a gde sam te pitao za safe VTT voltaze, i sam znas koliko ljudi je pricalo po forumima da je sve preko 1.4V za VTT overkill za procesor. Za 4ghz mu treba 1.45V za VTT sto se meni ne svidja previshe, tako da sam stao na 3800 za 24/7, isti proc na P5Q-DLX radi sa VTT-om na 1.28V, tako da nije problem do njega. :)

Za 450 FSB+ nije odgovoran napon na CPU nego iskljucivo naponi na samoj ploci posebno VTT napon odnosno naponi koji kontrolisu signal samog bus takta ....
Da bi to ispitao spusti multiplikator na najnize i pokusaj FSB od 480+ bez podizanja i stelovanja GTL'a i VTT napona ;)

Sami smo sebi odgovorili. :)
Vidi se stari chicha da zna znanje, upravo je to u pitanju, VTT je majka za visok FSB kod quad procesora, gura ovaj XeoN i 500 FSB bez da shtucne, samo treba bolja plocha. :wave:

PS. Shto mi ne padne neki LT ili UT sa neba. :d

Poslednja izmena:
Pravo da ti kazem ako je neka ploca na visini zadatka i po naponima i po svemu to je ovaj DFI, bez kompromisa je.
Sada ovde vise nije problem voltaza vec HTT, jer je nategnut pa nema 'de vise.

Nije problem vise ni temperatura ovo hladjenje mu nece dozvoliti da dodje to 65c, ali dok nismo ubacili ovaj ventilator TT 12-cu, bio je veliki problem jer bi temperatura bez problema otisla i preko 65c.

Pozdrav!

Da li si probao da podignes napon malkice na NB-HTT imas opciju u PWM meniu
Sto se samog HTT'a tice on je odlican za PII 920 su postignuti odlicni taktovi

monti jesi li izvalio zasto se nb greje onoliko? Meni se najvise grejao kada grafa pocne da przi, isao je i preko 50, ali wb je resio hladjenje na kom god kloku bio kolika god da je temperatura grafe ili unutar kucista ne dize ga preko 43c full load-u.

Da li si probao da podignes napon malkice na NB-HTT imas opciju u PWM meniu
Sto se samog HTT'a tice on je odlican za PII 920 su postignuti odlicni taktovi

Jesam, ne znam samo do koliko smem da idem podigamo sam ih bio na sledecu dostupnu voltazu, nb 1,290 ja mislim i HTT 1,3 i nesto?

evo ja odradih skoro 2h linxa.
definitivno mora dobro da se hladi kako naponska tako i cpu, i nece biti problema :)

Jel moze jedno omanje upustvo za oc 920,sa fsb-om i memorijom se snalazim,nesto mi se ne jasi sa ostalim stvarima,sta da stavim na auto,jel htt ide sam za sebe na kolko se postavi.Recimo stavim fsb na 220 memoriju spustim za jedan korak, htt na 2ghz i radi (bedan oc) medjutim kad poguram fsb na 240 sistem se ne butuje pa sam mosao da cl.cmos sta se jos cacka?Uflesovo sam poslednji bios za mb.

S.O.S.

Ne vredi,skontao sam sta treba da radim ali kakve god kombinacije da mu napravim uvek u boot screen-u izbaci "system is now in safe mode plase reseting bios configuration".Lepo postavim mnozilac za nb da ne predje 2000. ht na manje od toga ,ali uvek isto ..anje:mad::mad::mad:.Za ht nemam mnozilac vec se biraju vrednosti 1.6 , 1.8 , 2.0 .....i na kolko god da stavim ht u cpu-z uvek prikazuje da je na 1,8.....kuj li mu je .....:wall:

Ne mogu da verujem koji sam ja baksuz,izaso me samo 100e iz dzepa, i sad me ovako zeza.......

Poslednja izmena:
@rapture
vrlo je moguce da te taj geil zeza. probaj sa drugom memorijom ako imash. takodjer, stavi neki stariji bios, F6 ili F7
da bi eliminisao memoriju probaj, recimo da stavish sve na difolt samo stavi mnozilac za memoriju na 1066 pa vidi jel butuje tako.
neka setovanja koja bi trebala da rade su:
FSB-250 (za pochetak)
NB-2000 (x10) = 2500
HT Link-1800 (x9) = 2250
memoriju na 800 (x4) = 1000 (ungaged i na auto za latencije za pochetak) ili na 667 ako ti je memorija ~ddr800
voltazu za memoriju na 2.1v
za NB stavi +0.1
NB core vid +0.275 (ili mozda i vishe da eliminishesh ovo. mozda te i to kochi)
cpu vcore +0.150 (ne prelazi 1.520v efektivno, samo gubish na stablnosti)

@rapture
vrlo je moguce da te taj geil zeza. probaj sa drugom memorijom ako imash. takodjer, stavi neki stariji bios, F6 ili F7
da bi eliminisao memoriju probaj, recimo da stavish sve na difolt samo stavi mnozilac za memoriju na 1066 pa vidi jel butuje tako.
neka setovanja koja bi trebala da rade su:
FSB-250 (za pochetak)
NB-2000 (x10) = 2500
HT Link-1800 (x9) = 2250
memoriju na 800 (x4) = 1000 (ungaged i na auto za latencije za pochetak) ili na 667 ako ti je memorija ~ddr800
voltazu za memoriju na 2.1v
za NB stavi +0.1

Uh hvala na odgovoru, sinoc sam se zezao do 3 ujutru stigao sam nekako do 3.8:S:.Tek sam sad skapirao iz tvog objasnjenja da odredjivanje mnozioca kod ht linka ide sa deljenjem te vrednosti sa dvesta to me najvise i zezalo.Najvise bi mi i odgovarala ova setovanja sa fsb na 250 za svaki dan.Hvala jos jednom.:)

nema na chemu,. drago mi je da si uspeo da ga ocnesh kako valja :)
sad ga samo josh stabilizuj na nekih 3.5-3.7 i milina

za NB stavi +0.1

Koliko je to tacno voltaza za NB +0.1, NB core vid +0.275 i cpu vcore +0.150?
Posto na razlicitim plocama verovatno nisu iste vrednosti po defaultu.
Ajde molim te ako ti nije tesko da izracunas tacnu cifru voltaze za ovo gore!
edit: Da, i koliku si stavio ht voltazu i sta je to VTT, vidim da ga nahvaliste?
Hvala unapred :wave:

Poslednja izmena:
ne znam sa chime tachno da prochitam ove voltaze, amd overdrive uvek pokazuje default voltaze, easytune je smeshan, a cpu-z samo vcore
trebalo bi da bude za NB 1.1v default, +0.1 je onda 1.2v, NB vid, je default 1.175v, +0.275, je 1.45v, a cpu 1.325+0.150=1.475v
btw nemam u biosu ni ht ni vtt voltazu

Nazad
Vrh Dno