Šta je novo?

Phenom 9950BE pregrevanje

itmdj

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2007
Poena
304
E ovako. U pitanju je Phenom 9950BE (140W), kuler Thermaltake A1 vx, pasta AS5 postavljena po treci put pre dva dana, napon procesora na difoltu. Ploca Gigabyte MA770 V.2. Takt na 3GHz (samo mnozioc, bez dizanja FSB-a) proc se greje do suludih 65-70 stepeni. U loadu, naravno. Kada recimo, podignem FSB a spustim mnozioc da bi takt ostao na 3GHz temperature su jos vece!!!! O dizanju voltaze i ne razmisljam jer je i ovako vreo proc. Mereno sa vise softvera i naravno prstom :) Cim spustim takt na nekih 2.8-2.9GHz temperature ne prelaze 53-55 stepeni u full loadu. Da li je to normalno ili nesto nije kako treba? I kolika je max. temperatura ovog procesora? Nisam nasao nigde informaciju.

Phenom 9950 BE

Evo, mozda pomogne nekom. Posle silnog eksperimentisanja i isprobavanja svakojakih kombinacija uvideo sam o cemu se radi. Sa masinom je apsolutno sve u redu. Problem je pravio kuler, tj. ona glupa snala/kopca/patent za AM2 soket. Nije dobra i kuler ne naleze lepo na procesor. Bukvalno seta levo-desno kada ga pomeram. Dovoljan je bio lagani pritisak na bazu kulera i da temperature padnu drasticno. Sada na taktu od 3.2GHz i dizanjem voltaze na 1.35V ne prelazi 57-59 stepeni pod punim opterecenjem. E sad, pitanje je da li moze da se nekako ucvrsti/moduje glupa snala ili da reklamiram kuler?

meni i dan danas kuler nije lepo pricvrscen jer mi udara u kondenzatore od ploce:0

taj proc...

E ovako. U pitanju je Phenom 9950BE (140W), kuler Thermaltake A1 vx, pasta AS5 postavljena po treci put pre dva dana, napon procesora na difoltu. Ploca Gigabyte MA770 V.2. Takt na 3GHz (samo mnozioc, bez dizanja FSB-a) proc se greje do suludih 65-70 stepeni. U loadu, naravno. Kada recimo, podignem FSB a spustim mnozioc da bi takt ostao na 3GHz temperature su jos vece!!!! O dizanju voltaze i ne razmisljam jer je i ovako vreo proc. Mereno sa vise softvera i naravno prstom :) Cim spustim takt na nekih 2.8-2.9GHz temperature ne prelaze 53-55 stepeni u full loadu. Da li je to normalno ili nesto nije kako treba? I kolika je max. temperatura ovog procesora? Nisam nasao nigde informaciju.

se na default-u dosta vise greje od 9850BE. U mom slucaju 9850 u idle rezimu rada nije prelazio 30c a 9950 je bio konstantno 43c
:type:

Pazi ja znam da hoce gigabyte ploche da prave problem...Njima se chipset greje kao blesav a moguce da ima i problema oko procesora...Probaj nakachi na drugu plochu taj procesor

ma pazi druze

Pazi ja znam da hoce gigabyte ploche da prave problem...Njima se chipset greje kao blesav a moguce da ima i problema oko procesora...Probaj nakachi na drugu plochu taj procesor

taj 9950BE od 140W se inache vishe greje nego oni od 125.
Testirao sam. Imao sam i 9850 i 9950 na istoj plochi MA790FX-DQ6
i dok je 9850 bio smeshno hladan, ovaj drugi se na default grejao na 44C.
Ali ono shto je vazno napomenuti jeste da je isti procesor u full load-u dosegao jedva 52C. E to je ono sto je vazno. Default je nebitan osim ako nije lose kuler
postavljn pa se CPU pregreva. I o tome treba voditi rachuna. Izbachena je nova verzija 9950 koji troshi 125W. On je nadam se hladniji ali nisam imao priliku da ga probam.

Ja sam imao 9950 125W i sa kulerom Cooler Master Hyper TX sam imao sasvim ok temperature.

Ja sam imao 9950 125W i sa kulerom Cooler Master Hyper TX sam imao sasvim ok temperature.

da, ali upravo se zato manje i greje sto je to 125W
a kazem ti, ovaj od 140W koji sam ja imao je uzas.
A nije se grejao zbog loshe ploche jer je bila
Gigabyte MA790FX-DQ6. Prosto je takva serija ta od 140W.

Kod mene na MA-790FX-DS5 je u idle 38 stepeni a u ful opterecenju nekih 50,plafon.Klok na 3GHz.Hladenje je CM 212 sa dva fana.Kad sam presao na ASUS M3A79-T,temperature su bile nize u proseku 4 stepena idle,ful opterecenje na istom kloku.Citava serija Gigabajtovi ploca sa SB 600 ne trpe se nesto sa 9950 140W.

mahhh! na kraju sam digao ruke od sintetickih testova. ono sto mi je bitno (3d max, after fx i avid) na kloku od 3.2GHz procesor, memorija na nesto blizu 1.000, sve radi savrseno, bez restarta i slicnih ******. Jedino sto bi download mogao da bude brzi :p

ok je to. Ta revizija proca 9950 sa 140W se malo vise greje nego ova sa 125W potrosnje. Max temp bi trebalo da je oko 65-70C

Čoveku je problem pravio kuler koji zbog šnale nije mogao dovoljno čvrsto da nalegne na procesor tako da komentari o pregrejavanju procesora zbog 140 w nemaju veze a što se tiče takta od 3.2 svaka čast na toj ploči .

Poslednja izmena:
Vrh Dno