Šta je novo?

Phenom 955be CnQ Overclock problem

Dmjenk

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
330
Imam konfig. iz potpisa i problem je to sto kada overklokujem navedeni procesor na bilo koju vrednost CnQ jednostavno nece da radi... procesor je uvek na max brzini iako je u biosu stavljen CnQ stavljeno auto... Kako da resim ovaj problem zato sto mi veoma znaci CnQ.

Drzi ga na default, pa ako ti zatreba da ga klokujes odradi to preko amd overdrive-a iz operativnog sistema i isto tako kad hoces vratis ga na def. pa ce da radi cnq kad ne radis nista ozbiljno. Znaci bitno je samo da ga neklokujes iz biosa.

Mislim da sam citao da se ovo desava ako se klokuje povecavanjem multiplier-a.

Probaj da klokujes preko FSB-a (HT ref. clock) i vidi dal je ista situacija.

Proveri prvo da li si uradio sledece:

Control panel>Power Options>Power schemes>Minimal Power Magement>Apply>OK
Ako ne primeni funkciju odmah, onda restart.

U sustini, CnQ bi trebao da bude iskljucen (disable) ako se kompjuter overklokuje zbog problema koje moze da stvori, ali ako ne pravi nikakve probleme bolje je da bude ukljucen.

Pozdrav :wave:

Mislim da sam citao da se ovo desava ako se klokuje povecavanjem multiplier-a.

Probaj da klokujes preko FSB-a (HT ref. clock) i vidi dal je ista situacija.

Uspeo sam preko Fsb-a radi. Samo jedno pitanje ako klokujem preko fbs-a cpu samim tim klokujem i ram i nb koliko sam primetio da li se jos nesto menja i kakvu ulogu imaju nb i htt takodje me zanima da li ja moju memoriju smem da stavim preko 1600 i koja bi bila granica za ovu maticnu 1866?

Uspeo sam preko Fsb-a radi. Samo jedno pitanje ako klokujem preko fbs-a cpu samim tim klokujem i ram i nb koliko sam primetio da li se jos nesto menja i kakvu ulogu imaju nb i htt takodje me zanima da li ja moju memoriju smem da stavim preko 1600 i koja bi bila granica za ovu maticnu 1866?

Dobro ti to jedno pitanje :p

NB je memorijski kontroler ugradjen u procesor, preko njega
komuniciraju procesor i memorija
Menjanjem CPU_NB frekvencije menjamo ucestalost kojom se prenose informacije

Ne bi trebalo nista vise da se menja, mada neko nepisano pravilo je da uvek spustis multipliere za cpu, nb, ht link i Ram memoriju(dividers-e) pre nego sto krenes sa klokovanjem preko fsb-a.

Stvarno nemam iskustva sa tvojom plocom niti sa tvojom memorijom tako da nemogu da kazem na kojoj frekvenciji je maksimum za stabilnost...pogotovo sto nije samo stvar u ploci nego i u procesoru.
Prosek za c3 je izmedju 1500-1800...kod mene je maks bio 1750
U svakom slucaju verovatno bi trebao da opustis tajminge i dodas jos voltaze ako pucas na > 1700.

Ja bi radije probao da vidim da li je stabilna na 1500 sa 6-6-6 tajminzima

Savetovao bih te da krenes preko multiplier-a...nije bitno koji Nb ili CPU bitno je da je jedan a ne ht ref. clock (4 odjednom)...saznas koliko okvirno moze da ide i koje su voltaze potrebne...onda spustis multiplier-e i podizes fsb malo po malo, dodajuci voltazu gde treba kad naidjes na nestabilan klok.

Vrh Dno