Uspeo sam preko Fsb-a radi. Samo jedno pitanje ako klokujem preko fbs-a cpu samim tim klokujem i ram i nb koliko sam primetio da li se jos nesto menja i kakvu ulogu imaju nb i htt takodje me zanima da li ja moju memoriju smem da stavim preko 1600 i koja bi bila granica za ovu maticnu 1866?
Dobro ti to jedno pitanje
NB je memorijski kontroler ugradjen u procesor, preko njega
komuniciraju procesor i memorija
Menjanjem CPU_NB frekvencije menjamo ucestalost kojom se prenose informacije
Ne bi trebalo nista vise da se menja, mada neko nepisano pravilo je da uvek spustis multipliere za cpu, nb, ht link i Ram memoriju(dividers-e) pre nego sto krenes sa klokovanjem preko fsb-a.
Stvarno nemam iskustva sa tvojom plocom niti sa tvojom memorijom tako da nemogu da kazem na kojoj frekvenciji je maksimum za stabilnost...pogotovo sto nije samo stvar u ploci nego i u procesoru.
Prosek za c3 je izmedju 1500-1800...kod mene je maks bio 1750
U svakom slucaju verovatno bi trebao da opustis tajminge i dodas jos voltaze ako pucas na > 1700.
Ja bi radije probao da vidim da li je stabilna na 1500 sa 6-6-6 tajminzima
Savetovao bih te da krenes preko multiplier-a...nije bitno koji Nb ili CPU bitno je da je jedan a ne ht ref. clock (4 odjednom)...saznas koliko okvirno moze da ide i koje su voltaze potrebne...onda spustis multiplier-e i podizes fsb malo po malo, dodajuci voltazu gde treba kad naidjes na nestabilan klok.