Šta je novo?

Phenom 955 oc-"prvi" put??

terzazak

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
805
Skoro sam pazario novu AM3 masinu i sada bi da je malo kloknem.
Interesuju me neki detalji jer prvi put klokujem Phenom II proc.
Evo ovako:
Proc je 955 BE Deneb rev. C2...
Malo sam ga vec kloknuo na (3,5 Ghz) sa def voltazom od 1,344v.Samo sam podigao muilti na 17,5.
U BIOS-u sa ugasio CnQ i Smart fan.
NB sam takodje malo podigao (2.2 ,multi 11) ,a mem radi na 1600 CL9(treba CL8 , ali je ne zatezem jos zbog daljeg kloka)
Sa Prime95 temp CPU se ne dize vise od 55c , a idle je 36-38c. Doduse nisam dugo testirao.Posto sam svojerucno(prvi put) skapao sve komponente hocu prvo da iskontrolisem da li sam sve to lepo upakovao.:smash:

Da li treba jos nesto da ugasim-podesim u biosu (C1E nisam nasao)??
Planiram da CPU dizem na 3,8 Ghz. Kako je ovaj klok na 3,5 iz prve prosao nadam se da ce ici i dalje. pogotovo sto nisam podizao vCPU.
Na koliko da kloknem NB i koliki napon(def 1,1v)??
Isto pitanje vazi i za HT Link??
Memorija je def 1,6v CL8. Koliko smem da podignem vMEM ??
Planiram otprilike da je podignem na 1700-1800 CL8\CL9 ??

Ajmo drugari dajte malo instrukcija...:)

Prilozi

• sshot-7.jpg
    sshot-7.jpg
    67.5 KB · Pregleda: 129
  • sshot-8.jpg
    sshot-8.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 82
Ako planiras da klokujes preko mnozioca, ne moras da menjas V na NB. Memoriju nemoj vise od 1.8v

prvo nadji maximalno na kojoj frekfenciji hoce spu da radi,a posle se zezaj sa nb-om i "utezanjem" memorije...i pazi na temparaturu procesora

Ok hvala za savete..Trenutno je CPU na 3,7 sa 1,44v; NB na 2,6 sa 1,275v i mem na 1600 sa 1,6 CL8..Ovih dana cu da probam da podignem CPU i mem..

Izvrti jedan 3dmark06 (cpu na 3.7),cisto da vidim razliku izmedju ddr2 i ddr3 masine(bio sam u nedoumici da predjem na ddr3 platformu zbog skoka cena memorija), posto su nam slicne konfiguracije, ako te ne mrzi:). pozz

Poslednja izmena:
Izvrti jedan 3dmark06 (cpu na 3.7),cisto da vidim razliku izmedju ddr2 i ddr3 masine(bio sam u nedoumici da predjem na ddr3 platformu zbog skoka cena memorija), posto su nam slicne konfiguracije, ako te ne mrzi:). pozz

Evo 3D Mark na 3,7..

Prilozi

• sshot-12.jpg
    sshot-12.jpg
    237.6 KB · Pregleda: 122
  • sshot-13.jpg
    sshot-13.jpg
    254 KB · Pregleda: 79
moj skor

Iz prve. Prolazi prime od 8 sati, ap sam ga isključio polse toga :)
napon sam stavio na 1.4, više verujem "cpuz"-u nego ovom "core temp"-u. Kakve su temperature inače za ovaj klok?
POz

UP DATE: Dignut napon na 1.425 V, ipak izbio plavac :d

Dobar ti je primerak, moj nece ni sa 1.48V da prodje prime na 3.8Ghz nazalost....

Daj okaci slike gde si radio taj test stabilnosti tih 8 sati sto kazes bas me interesuje gde PII 955 sa 1.425 v naponom prolazi prime 8 sati na 3800Mhz.

Poslednja izmena:
Ja sam se priblizio do 3,9 GHz sa 1,488 v.,)
Doduse nisam vrteo Prime nego Markove (06 i Vantage) i sasvim lepo radi ..zasada..:p

Prilozi

• sshot-56.jpg
    sshot-56.jpg
    122.4 KB · Pregleda: 62
Trenutno mučenje

Digao sam memoriju sa ~950MHz na ~1240 na 1,025V sa 0,9. Tak sam spustio za 75 MHz zbog memorije i evo šta sad vrtim dok ovo kucam i za sada je stabilno. Ploča mi žestoko undervoltuje, prvenstveno mislim zbog 4-pinskog umesto 8-pinskog priključka na ploči, ali zato je ovih 1.408 stabilno. BTW kakve su temperature?

Poslednja izmena:
Pa to sam upravo i hteo da kazem znam da bi za 3.7Ghz bilo odprilike dovoljno 1.39-1.4v napona ali za 3.7 .Za 3.8ghz nista ispod 1.45v ali ne sa Vendetom 2 ona jeste dobar kuler ali ne dovoljan jer sam je imao ne moze ona da oladi PII 955 na tom naponu a da temperatura ne prede 62C.Ako predje zna se sta se desava dolazi do restartovanja kompa.

Mene preliminarno zanima kakve su mogucnosti OC-a Phenom-a 955BE kod mene na ploci GA-MA790XT-UD4P (ima 8-pinski konektor za proc koji je iskoriscen) uz koriscenje memorije Kingston KHX 2x2gb DDR3 1800 CL8 (kit) i kulera CM Hyper 212.:wave:

Evo kod mene na 3933MHz sa 1,488v vrti sve Markove i Crysis Warhead i ne puca. Ne stizem da pustim Prime ili Linx..Temp ne prelaze 50 c.

Prilozi

• sshot-65.jpg
    sshot-65.jpg
    119.9 KB · Pregleda: 53
Stabilnost CPU-a se ne ogleda u tome tako sto izvrtis markove ili igras Crysis Warhead.1.49V da to bi odprilike bio neki minimalno prolazni napon za 3.9Ghz ali provrti Linx koji ce da optereti CPU 100% i imaces mnogo bolji uvid o njegovoj stabilnosti a temperatura ti nece biti sigurno oko 50C vec ce biti za 10-15C veca.

Ma znam ja to , nego samo sam reko' ovo kao info..
Inace Prime 64 prolazi sa ovom voltazom na 3,8. Temp jezgara ne prelazi 59 c. Pretpostavljam da sa ovom voltazom moze jos vise, ali kao sto rekoh ne stizem da pustim Prime ..stalno neke obaveze..

Samo Linx batali Prime.Linx ga prodrma bas onako kako treba,sprzi ga hahah!A sa tim naponom 1.49v ne ce moci vise od 3.9Ghz znaci dobro je ako ne puca i sa tim naponom,kazem ti mislim da je to minimalno prolazni napon za 3.9Ghz na PII 955 CPU.

Prime izgleda da polako prestaje da bude merodavan... Nego šta rekoste, do koliko smem da ga pržim sa temperaturom? 62C max?

Poslednja izmena:
Ma nema tu smes nesmes on cim dostigne tu temperaturu sam restartuje komp.Nema potrebe ti da se cimas oko toga i da sad kao nesto pazis da ga ne pregrejes da posle ne bi doslo do degradacije CPU-a.Samo opusteno uz dobar vazdusni kuler moze se ici i do 1.51V-1.52V.A tu si vec sigurno stabilnih 3.9Ghz ali opet kazem taj napon treba da isprati neki dobar vazdusni kuler a takvih je malo.

Poslednja izmena:
Ma nema tu smes nesmes on cim dostigne tu temperaturu sam restartuje komp.Nema potrebe ti da se cimas oko toga i da sad kao nesto pazis da ga ne pregrejes da posle ne bi doslo do degradacije CPU-a.Samo opusteno uz dobar vazdusni kuler moze se ici i do 1.51V-1.52V.A tu si vec sigurno stabilnih 3.9Ghz ali opet kazem taj napon treba da isprati neki dobar vazdusni kuler a takvih je malo.

Meni se komp nije restartovao ni na 67 c za jezgra (stara, losa pasta). Ipak treba kontrolisati temp kad se vrte testovi..
Mislim da mu ne treba dati da ide vise od tih 62 c (tjmax).

Pa evo meni dole 66, 67... Pojuriću nekog lepog fenrira, bio je u oglasaim za 20-ak eura, ako se ne varam ali sa osakaćenim delom za intel socket ili tako nešto već....

Poslednja izmena:
Neznam mozda je kod mene to regulisano plocom ali kad dodje do tog maksimuma od 62C dolazi do automatskog restartovanja.A i ako AMD kaze da ne vise od te temperature neznam sto bi ja iso.

Meni se ne restartuje kad jezgra predju 62c, isla su men i do 66-67c i nije e restartovao a sumnjam da moze nesto da skodi, jer nista drugo nece zagrejati toliko procesor kao ti Linx ili Prime, tako da za testove i moze da ide vise, ali opet bolje da ne ide.
Meni sa Vendetta 2 max. voltaza da drzi temperature u normali je 1.46V, preko toga ne moze, treba bolji kuler, ili mozda provetrenije kuciste, mada ovo moje je ok 2x120mm i dosta je veliko.

Evo klok za svaki dan..:)
(posle mogo dosadnih pokušaja)
CPU...1,44v
NB.....1,325v
Tepm ne prelazi 54c

Zanima me da li mroas da imas brzu memoriju da ispratis veci klok da li mzoe ddr2 ke da zavrse posao na 800 i 1066 ? Posto sam ja na njih nafurao 7750 nza 3.4 pa se pitam da le mi vrsiti posao na tim jachim phenomima? jer ne nameravam da prodajem plou i da kupujem ram trenutno nisam u mogucnosti ram mi je hiperX 2x1gb...

Vrh Dno