Šta je novo?

Persiranje, imperativ ili obavestavanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

milkobgd

Čuven
Učlanjen(a)
30.07.2010
Poena
625
Cemu ovo persiranje, pratite, ne pratite? Morao sam da pokusam da skidam pracenje teme da bi tek tako shvatio (pitanjem da li ste sigurni da ne zelite da pratite temu) da li je pratim ili ne. Nisam znao da li je u pitanju imperativ/izbor ili obavestenje. Dileme ne bi bilo da pise prati/ne prati ili pratis/ne pratis.

Screenshot_973.png

Poslednja izmena od urednika:
Mnogo se ti Milko, praviš naivan.
Kao, ne znaš čemu to služi.

A kada bi se neko nepoznat, na ulici, obratio nekom od tvojih starijih sa "ti", sve bi ti bilo mnogo jasnije. Možda bi se čak i naljutio.

Persiranje je znak uvažavanja nepoznatih osoba, čiju uzajamnu evaluaciju još nismo prošli, a ni protokolarno upoznavanje.
Nepoznatima se govori "Vi" jer, iz kurtoazije, učtivosti, naglašavamo da predpostavljamo da
dotična osoba ima pratioca, ili da je podržana od neke etablirane grupe
Ili institucije. Stoga i množina.
Englezi recimo, iz svoje poznate promišljenosti, nikom ne govore "ti", već svakome "Vi"
(obrnuto je nemoguće. primer, obraćanje grupi navijača)

Ukratko, lepše je s kulturom, a i uljudno ponašanje suprotnom polu sugeriše
Naše obrazovanje, a time i finansijsku situiranost.
Što ubrzava pregovore oko kopulacije.

Mnogo se ti Milko, praviš naivan.
Kao, ne znaš čemu to služi.

A kada bi se neko nepoznat, na ulici, obratio nekom od tvojih starijih sa "ti", sve bi ti bilo mnogo jasnije. Možda bi se čak i naljutio.

Persiranje je znak uvažavanja nepoznatih osoba, čiju uzajamnu evaluaciju još nismo prošli, a ni protokolarno upoznavanje.
Nepoznatima se govori "Vi" jer, iz kurtoazije, učtivosti, naglašavamo da predpostavljamo da
dotična osoba ima pratioca, ili da je podržana od neke etablirane grupe
Ili institucije. Stoga i množina.
Englezi recimo, iz svoje poznate promišljenosti, nikom ne govore "ti", već svakome "Vi"
(obrnuto je nemoguće. primer, obraćanje grupi navijača)

Ukratko, lepše je s kulturom, a i uljudno ponašanje suprotnom polu sugeriše
Naše obrazovanje, a time i finansijsku situiranost.
Što ubrzava pregovore oko kopulacije.
Osnovna kultura !!! Moja majka i njene sestre su svog oca i majku, mog dedu i babu oslovljavali sa Vi sve do smrti.
PS. Koja je engleska reč za "ti" ? Koliko znam postoji samo "you" a izuzetno se za naglašeno poštovanje piše sa velikim slovom "Y".

Pesiranje je kada komunicira covek sa covekom. Ovde se forum obraca coveku. Komande i obavestenja po pravilu ne treba da persiraju, sve sto moze da zbuni se ne koristi.
Nije to oduvek bilo tako iako je persiranje postojalo i tada, nego smo mnogo postali svileni. Sad i na vratima pise gurajte, vucite... ne smeta mi to ali ovde buni posto ne znam sta mi kaze ...traktor vuce kombajn, ko koga vuce!? E tako i ovde, pratite, ne pratite. Ne znam da li mi kaze da treba/mogu da pratim ili vec pratim? Saznao sam tako sto sam kliknuo pa shvatio kad mi je ponudio da ne pratim vise. Da je pisalo pratis, znao bih odmah. Bespotrebno dodvoravanje kulturom. Imam 5 banki i koliko mi smeta da me neki klipan ne ispostuje u konverzaciji toliko me bas briga da li ce neko imaginarno bice (forum) da mi persira.

A ovo za persiranje u Engleskom, kako to tacno izgleda? Mislim da sam preskocio tu lekciju u skoli.

Zdravstveni radnici pacijentima persiraju, sa dubokim poštovanjem na Vi, dok pacijent ne počne da odgovara sa MI, onda se prelazi na ti.

Dokaz koliko je nama zapravo dobro i dosadno u životu je što trošimo vreme na ovakve stvari.

Twitter (npr),
Screenshot_974.png
i uopste se ne vredjam.
I da, nije mi cilj bilo razglabanje o persiranju vec predlog za poboljsavanje foruma.

Cemu ovo persiranje, pratite, ne pratite? Morao sam da pokusam da skidam pracenje teme da bi tek tako shvatio (pitanjem da li ste sigurni da ne zelite da pratite temu) da li je pratim ili ne. Nisam znao da li je u pitanju imperativ/izbor ili obavestenje. Dileme ne bi bilo da pise prati/ne prati ili pratis/ne pratis.

Pogledajte prilog 315954
Prvi put mi je drago što se još ne snalazim najbolje na ovom forumu. Čekao sam druge da odgovore da vidim tačno šta je u pitanju.
Neznanje je blagoslov. -Lude žene

Lepo rece PJ, vama je toliko dosadno u zivotu... A toliko lepih stvari ima...

Ma ovo je samo kafenisanje kakvo su naši stari praktikovali sa prijateljima ili komšijama u slobodno vreme. A ko danas kome ide na kafu? Zato ovako. :coffee:

Kako to može forum da se obraća u imperativu bilo kome? Meni je baš zabavna ideja da to dugme stoji tu da bi te sprečilo da zapratiš neku temu, ali to tumačenje nema veze sa životom. :D

Koji algoritam si upotrebio da bi doneo takav zakljucak? Dugme da bi te sprecilo!? Da li ti je jasno da "PRATITE" moze da znaci pritisni ovde da zapratis temu ili status da vec pratis temu? A ja se ne secam da li sam je vec zapratio ili znam da jesam ali mozda sam je slucajno otpratio (sto mi se ranije na Tapatalku cesto slucajno desavalo). Ako bi pisalo "PRATIS" (kao na twitteru) ili "PRATI" (to ti je imperativ kad si vec komentarisao) onda te dileme nema, odmah znam da sam tu temu vec zapratio. Jasnije?
Ajaoj o cemu ja razglabam. dovoljno je bilo da neki admin kaze, razmislicemo, hocemo, necemo...

Screenshot_973.pngScreenshot_974.png

Poslednja izmena:
Stavis da je jezik foruma engleski i to je to, neces imati dileme.

dgwkco.png

Smiritese esetirimS

ns_MhekMD6c9o2OsWOutLXoWPIsFNpYRCkdgGcx2j4Y.jpg

Не баш.
Заправо прво правило(бонтон) када је настао net је било да су сви на ти.

Као друго историјски до персирања је дошло тек касније у Србији, под утицајем многих других глупости које су "више класе"
донеле из иностранства(мислим да је ви/ти дошло из Француске), пре су сви били на ти, а поштовање се указивало на други начин.
Што се мене тиче тако је требало и да остане, за почетак због тога што кад није у писаној форми Ви и ви може да збуни, а наш језик
је управо мало компликованији од других како до таквих ствари не би дошло, тј да све одмах буде јасно.
Енглеско "you" је прави пример како не треба, а не супротно, и сам језик је и те како познат по томе што много шта није јасно, тј по:
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/ambiguity
у шта сам се и сам уверио пошто сам тамо живео(студирао) 3 године.

Е сад то што смо ми навикли и васпитани на један начин па звучи ружно понекад, то се лако мења у току једне, две генерације.
Ја сам за то да се потпуно избаци "Ви" и да буде као што је некад било. Такође и против многих непотребних компликација
произашлих из Вукових промена нашег језика. Ја свима говорим да ми се обраћају са ти, осим ако неко не инсистира па се онда
и ја истој особи обраћам са Ви, да не схвате погрешно.

ПС
Ионако оно што целом свету треба је један језик који би сви учили, наравно уз свој,
али то спречавају англо државе из политичко/економских разлога.

Predlazem da odaberemo i demokratski izglasamo 6 clanova koji ce sa Bench redakcijom imati gostovanje na Balkan Info kanalu gde ce se povesti rasprava o ovom pitanju.

Жао ми је, али или расправљамо у Сану док води Косјерина или ништа.

To što Vi ovde negirate Forumu da je svesno biće samo pokazujete koliko ste nazadni u svojim pogledim na današnji svet. Forum tek treba sam da se izjasni o svojem polu i uzrastu i naravno o roditeljima, ako ih ima. Nemojte da druge osobe gledate i poredite kroz svoje iskrivljene poglede na svet. Toliko od mene. Sa poštovanjem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno