Šta je novo?

Performanse kompa sa integrisanom i odvojenom zv. kartom?

marin

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2005
Poena
319
Pre dosta vremena, drugar je dobio 10% performansi na tada vrh masini barton3000+, nforce 2, 1gb rama, 6800gt(ili je mozda tad imao 7800gt) samo zato sto je ubacio najobicniji sblive 5.1(10e) i iskljucio hvaljeni integrisani cip sa nforce2! Znaci, nije morao da ulaze jos 50e za graficku kartu ili 30-40evra za dobar procesorski kuler, pa da overkokuje jos malo bartona, da bi dobio 10%, nego samo 10E!

Moje pitanje je koliko integrisani (HD)audio cipovi opterecuju racunar, odnosno koliko bi odvojena audio karta rasteretila komp? Da li live!, audigy 1,2,4, x-fi, donose razlike u framerate-u? Kolike su razlike izmedju njih samih u framerateu? Trebalo bi da noviji cipovi vise "rade" i vise doprinose performansama. Ranije je postojao sb sa oznakom ASP, koji je bio skup, ali je imao "cip", taj ASP valjda, koji je dodatno rasterecivao procesor u odnosu na obicne sb.

Ovo bi se moglo proveriti u 3dmark 2003 koji ima sound test sa onim avionima, ako se neko seca, i to na najbolji i najprostiji moguci nacin. Prvi test je bez zvuka. Sledeci je, naravno potpuno isti, ali sa 24 kanala zvuka, i treci sa 60 kanala (koji nece moci da izvrse oni bez minimum audigy2, koliko mi se cini. sb live! nema podrsku za 60 kanala sem mozda najnovijih). Razlike u framerateu u ovim testovima svedoce o tome koliko zvuk opterecuje racunar. Razlike mogu biti i preko 30%! Uverite se.

Predlazem da nas par koji imamo slicne masine, na istim taktovima odradimo po 1 test sa svojim zvucnim kartama i da napisemo rezultate. Jos bolje da neko ko ima odvojenu zvucnu kartu i integrisanu u isto vreme, proba sa obe test. Jeste malo cim, ali cu se ja potruditi i zrtvovati uskoro, pa da zakljucimo nesto. Mislim da bi onda dosta njih koji jure fps i oc, pocelo da obraca paznju i na zvucnu kartu!

U svom sledecem postu kacim rezultate iz 3dmark2003 i audigy 2 value ( nije oc:) ), a kad se nakanim i sa integrisanom... Bilo bi dobro reci za drivere koji su, sad sam se setio:)

Poslednja izmena:
Pre dosta vremena, drugar je dobio 10% performansi na tada vrh masini barton3000+, nforce 2, 1gb rama, 6800gt(ili je mozda tad imao 7800gt) samo zato sto je ubacio najobicniji sblive 5.1(10e) i iskljucio hvaljeni integrisani cip sa nforce2!

10% performansi u čemu? ako je reč o eax, onda je to potpuno normalno, pošto live ima hardversku podršku za eax, a nforce2 nema (ali zato ima hardverski real time dolby encoding koji nijedan live, audigy ili x-fi ni do dan-danas nema).

Pricam o igricama, naravno. O Frameovima Po Sekundi.
Mislio sam da najprostije probas 3dmark03 sa jednom i drugom zvucnom kartom, pa vidis gde bolje ide. Sad taj eax dodatno usloznjava posao...
Nisam znao da poboljsava performanse, mislio sam da usporava. Treba proveriti to.

Evo, testirao sam na brzinu kompa sa audigy 2 value, kad budem imao vremena bice i sa integrisanom. 2 testa sam uradio, jedan sa obicnim, golim 3d markom 2003, a drugi sa najnovijim patchom 3.6. Sa patchom su samo malo bolji rezultati na sva 3 dela testa (no sound, 24, 60 kanala). Evo slika i nadam se da ce jos neko da se prikljuci i da pomogne da najzad utvrdimo uticaj zvucne karte na igre!

Prilozi

• 3dMark03.jpg
    3dMark03.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 130
  • 3dMark03 patch 3.60.jpg
    3dMark03 patch 3.60.jpg
    59.7 KB · Pregleda: 123
ja se secam da sam osetio nesto malo poboljsanja kad sam iskljucio integrisani ac97 i presao na 'normalnu' karticu

cini mi se ipak da to poboljsanje ne moze znacajno biti u tolikoj meri, da bi izvlacilo 30-50E u performansama

Uh, bre, pa znas ti na sta su ovi "overklokeri" spremni, pa bacaju pare zbog truncice bolje ram memorije i onda kad je ubace i podese, dobiju - nista:) A ovamo neke ludacke latency-je i sta ja znam sve. Sto ne bi onda ako vec imas integrusu, dao jos 10-ak evra za sb live! ako su razlike PRIMETNE? Cim si "osetio poboljsanja", pa makar i mala, to je vredno 10e. Sad jos ukljucis u celu racunicu kuciste koje kosta oko 500e, pa recimo i monitor tft od 200e...

@marin:
nemate pojma, zavisi koja nforce2 ploča. Na primer Abit AN7 i nf7S ima Sound Storm i kida komp sa 5.1 live samo tako. Ja sam imao epox RDA3+ koja ima šugavi AC97 kodek (cmedia đubre), i naravno da sam imao lajva unutra, ali ponavljam, AN7 daje kudi kamo bolje performanse što se tiče obrade zvuka u igrama. Lepo pusti 3D Mark 2003 pa vidi. Između ostalog, Sound Storm ima 64 kanala, dok live ima 24. Onaj nesrećni Audigy LS ima šatro 64 kanala, Sound Storm briše patos sa tim LS-om.
Pozdrav, tolko od mene.

Dobro je kada imas posebnu zvucnu jer onda ona preuzima na sebe posao koji bi procesor radio i onda je isti rasterecen i ima vise snage da radi na igrici.

Lepo je sve to - nek mi onda neko kaže gde da kupim tu zvucnu za 10e koja tako dobro radi?
Imam par nekih od 10e koje skupljaju prašinu.

@marin:
nemate pojma, zavisi koja nforce2 ploča. Na primer Abit AN7 i nf7S ima Sound Storm i kida komp sa 5.1 live samo tako. Ja sam imao epox RDA3+ koja ima šugavi AC97 kodek (cmedia đubre), i naravno da sam imao lajva unutra, ali ponavljam, AN7 daje kudi kamo bolje performanse što se tiče obrade zvuka u igrama. Lepo pusti 3D Mark 2003 pa vidi. Između ostalog, Sound Storm ima 64 kanala, dok live ima 24. Onaj nesrećni Audigy LS ima šatro 64 kanala, Sound Storm briše patos sa tim LS-om.
Pozdrav, tolko od mene.

Da, nemam pojma, a taj drugar je bas sb live stavio umesto sound storma. Zaboravio sam kako se zove taj nforce2 audio cip pa si me sad podsetio, ali se secam da su ga bas hvalili zbog nekih mogucnosti... Nebitno.
Da si probao umesto njega live!, verovatno bi jos bolje bilo!

Uopste nije rec koja karta ima vise kanala ili eax 3, 4 ili 1324, nego koja ce najvise da rastereti komp.

gvlada, to sto ti govoris, ja hocu da dokazem i da vidimo koliko se dobija. Mozda su od sound storma integrisani audio cipovi napredovali, mada ne verujem. Treba probati, kao sto sam vec lepo rekao, na istoj konfi posebnu i integrisanu zvucnu kartu!

Znaci, bole nas dupe sad za kvalitet zvuka i ostalo, nego pricamo o fps u igricama, tj. 3dmark2003.

Poslednja izmena:
Lepo je sve to - nek mi onda neko kaže gde da kupim tu zvucnu za 10e koja tako dobro radi?
Imam par nekih od 10e koje skupljaju prašinu.

Pa, dovoljan ti je polovni sb live! da bi dobio ubrzanje. Naravno, ovo vazi samo ako imas integrisanu zvucnu!

Jos treba da vidimo ima li razlike izmedju tog sb live! i recimo neke karte od 100-ak evra, kao sto su nove x-fi... Pricam o razlici u FPS-u u igrama.

Za igre ne znam, ali od kada je moj brat kupio M-Audio Audiophile 2496 iskorishcenje procesora u Fruity Loopsu i Cubase-u je opalo sa 80-90% na 10-15%. Znachi da definitivno utiche. I naravno, semplovi ne seckaju, svi se instrumenti besprekorno chuju...

Najzad sam testirao integrisanu kartu! Posto sam menjao neka podesavanja memorije i procesora od proslog testa sa audigyjem, uradio sam test za njega ponovo. Testirao sam, da ponovim, u 3dmark2003 i to samo Sound Testove. Rezultati su razocaravajuci, al' sta je tu je. Pisacu ih umesto da kacim slike jer ne bi bilo pregledno, niti bi moglo da se poredi.

Konfiguracija je sledeca:
Ploca - gigabyte ga-p31-ds3l
cpu - e2160, radi na 3.2ghz (356x9)
ram - apacer ddr2 800mhz, radi na 890mhz 5-4-4-12
zvucne karte -
1. realtek AZALIA hd audio, cim se nalazi na mojoj ploci koja je jeftina i solidna(kosta 60 i kusur evra), smatram ga za istog takvog - jeftinog hd 7.1 i korektnog. Ima neki eax, ne podrzava 60 kanala, vec samo 33(?), tako da jedan test nije mogao da se izvrsi.
2. audigy 2 value [d100], srednja karta za igranje u svoje vreme, eax4, 60 kanala, 50evra onomad. Sad bi bila verovatno 30e.

Napisao sam i drajveri koji su, mada da se zna da su najnoviji tj. ja nisam nasao novije od ovih. Pisu i datumi za svaki slucaj. Audigy 2 sam probao sa nekim beta drajverima, pa sa onim koje cu napisati i nije bilo razlike...

audigy 2 value [d100], driver_version 5.12.4.1196, driver_date 11.8.2006.

test1 test2 test3 test4 test5(ugasio pa upalio 3dmark)

no sound 149.2 145.1 143.8 144.2 147.2 fps
24 sound 130.6 129.2 128.9 127.8 129.4 fps
60 sound 117.1 115.6 115.1 114.7 116.2 fps

realtek ALC888/S/T hd audio AZALIA, driver_version 5.10.0.5497, driver_date 16.10.2007

test1 test2 test3 test4 test5(ugasio pa upalio 3dmark)

no sound 148.4 145.9 146.0 144.4 148.3 fps
24 sound 131.3 129.9 130.9 129.4 131.3 fps
60 sound X

Zakljucak je da NEMA RAZLIKE! Nekad je bilo na starim maticnim plocama, ali ovaj realtek je za gaming isti kao i audigy 2 (value). Drugi zakljucak je da 3dmark03 radi sve sporije i sporije sa svakim testom iako to nema logike:). Namerno je za peti test ugasen pa upaljen i rezultati su se vratili na staro, kao kod prvog testa.
Pogresio sam i novi audio cipovi se dobro pokazuju sto se tice igara. Tako da nema ubrzanja za male pare!

Samo jos kad bi neko probao neku skuplju zvucnu, kao sto su nove x-fi. Jes' da bi to preslo 10-ak evra koje sam ja najavljivao da bi popravili performanse, ali bilo bi zanimljivo. M-audio i slicne karte namenjene iskljucivo kvalitetnoj reprodukciji/snimanju zvuka ne bih stavljao u isti kos sa audigy/live! i ostalim "narodnim" kartama. Mada bilo bi zanimljivo probati i njih, iako niko od gamera ne bi bacao te novce cak i da donose neka poboljsanja u igrama.

Znaci, bole nas dupe sad za kvalitet zvuka i ostalo, nego pricamo o fps u igricama, tj. 3dmark2003.

Pa znaš kako, najviše frejmova ćeš dobiti ako skroz isključiš zvuk :wall:

Zakljucak je da NEMA RAZLIKE! Nekad je bilo na starim maticnim plocama, ali ovaj realtek je za gaming isti kao i audigy 2 (value). Drugi zakljucak je da 3dmark03 radi sve sporije i sporije sa svakim testom iako to nema logike. Namerno je za peti test ugasen pa upaljen i rezultati su se vratili na staro, kao kod prvog testa.
Pogresio sam i novi audio cipovi se dobro pokazuju sto se tice igara. Tako da nema ubrzanja za male pare!

Ne može tako da se gleda. Nijedna integruša nema implementiran EAX iznad 2.0 koji je sam po sebi davno prevaziđen. Pored toga, većina ga ne podržava kako treba. Ako hoćeš dobar zvuk u igricama ne gine ti X-Fi ili Audigy 2/4. Čak i da zanemarimo kvalitet zvuka, bez dobre EAX podrške stvarno propuštaš mnogo (pozicioniranje izvora zvuka, efekti, itd.) Propuštaš celu jednu dimenziju igre naročito tamo gde je precizno određivanje pravca i daljine iz koje zvuk dolazi bitno (kao što su sve FPS igre).

Inače, ako malo potražiš po netu naći ćeš poređenja verovatno svih mogućih integrisanih čipova u odnosu na X-Fi posmatrano s aspekta koji te interesuje (dodatni frejmovi u igrama).

E svasta se ovdje napisa :D Glupo je uopste i porediti integrusu sa "neintegrusom", pa normalno da je X-Fi bolji od bilo koje integruse. Mada su danjasnje integruse sasvim solidno rijesenje za igre a ako neko hoce da mu sve izgleda vrhunski onda je da 5000 evra za komp i ima sve da mu bude super :D A da dajem 100e za 2-3 frejma u igrama pa nisam lood, pogotovo zato sto imam krs zvucnike. Mislim da je isplativije uzeti neke bolje zvucnike i spojiti ih na integrusu nego uzeti neki X-Fi ili Audigy i spojiti na krs zvucnike. Malo sam otiso u off al ***...

Iz ličnog iskustva. Ima razlike u frejmrejtu. Nije velika ali je ima. Smanjuje se opterećenje procesora, pošto zvučna kartica (kod mene X-Fi) preuzima obradu zvuka na sebe... Recimo to tako. ;) Ali nije u tome poenta, nego je razlika u kvalitetu zvuka neuporediva...

Moje iskustvo je potpuno drugacije. Ja sam skinuo Live Player 5.1 i ostavio integrisani Realtek, jer sam imao utisak da Creative davi prilikom dizanja i da opterecuje masinu. Nisam ovo proverio nikakvim objektivnim metodama, u pitanju je bio samo moj utisak. Sam zvuk mi se, takodje, ucinio malo boljim kod ove integrisane kartice.

Pre neku nedelju sam radio test u igricama frapsom, sa liveom! i sa realtekom i mogu da vam kazem da frame rate u frame isti!:) Znaci nema razlike, e sad pitanje je da li bi tako bilo i u slucaju x-fi... Ali ko hoce frame rate vise se isplati te pare da ulozi u graficku!

Ne uzima se X-Fi (a ni bilo koja druga zvučna kartica) zbog framerate-a, nego zbog kvaliteta zvuka kao i zbog naprednih mogućnosti koje integrisana rešenja nemaju. Najbolji primer je EAX, koji je kod integrisanih rešenja u najboljem slučaju verzije 2.0 dok je kod X-Fi u verziji 5.0 a razlika izmedju ta dva je osetna. Nećete dobiti povećanje framerate-a, ali ćete dobiti jednu novu dimenziju, potpuno novi nivo doživljaja igara, filmova i muzike.

Covek je sasvim lepo izneo problem kojim je hteo da se bavi(mo), tako da nema potrebe za prosipanjem pameti u stilu bolji je zvuk na x-fi nego na ac97. Ali, kad bi, hipoteticki, bilo obrnuto tj da se na integrisanoj ima veci fps u igrama, cupali bi taj x-fi samo tako.

Poslednja izmena:
...Ali, kad bi, hipoteticki, bilo obrnuto tj da se na integrisanoj ima veci fps u igrama, cupali bi taj x-fi samo tako.

Hipotetički, kad bi ti imao X-Fi karticu u mašini, ne bi ovako nešto izvalio :D

Oceni kvaliteta zvuka, mnogo doprinosi i to, sto s pretspostavlja, da ce karta od 100 eura biti uparena sa kvalitativno odgovarajucim zvucnicima, tako da kad bih, hipoteticki, imao x-fi sigurno je ne bih upario sa atp3 prdavcima :) (nhf i ja imam iste). To bi vec bila investicija koja bi odredjivala prioritet sama po sebi.

Čak i na ATP3 prdavcima (nhf at all ;)) razlika se primeti, mada ne u toj meri, a na slušalicama kada slušam (nisu uopšte prdavci od slušalica) tek se tu primeti razlika. Mada, oceni kvaliteta i razlika u zvuku ponajviše doprinosi istančan sluh (nhf, ali smatram da se mogu pohvaliti takvim sluhom) :,,:

Moje iskustvo je potpuno drugacije. Ja sam skinuo Live Player 5.1 i ostavio integrisani Realtek, jer sam imao utisak da Creative davi prilikom dizanja i da opterecuje masinu. Nisam ovo proverio nikakvim objektivnim metodama, u pitanju je bio samo moj utisak. Sam zvuk mi se, takodje, ucinio malo boljim kod ove integrisane kartice.

Pa, creative obicno ubaci par programcica da se startuje zajedno sa racunarom, pa je moguce da ti se zbog sporije palio komp. Nisi nam rekao za igre, paljenje kompa se i tako kod mene samo jednom u mesec dana, posto ga nikad ne gasim:)

Zvuk bi trebalo da bude bolji u odnosu na integrusu, ali varira koliko. Ima bas losih integrisanih karti i boljih. Imam utisak da se stanje popravilo sa novim plocama. Npr. drugu sam namestao neki brand name komp (pentium2) sa integrusom, i zvuk je bio katastrofa! Uopste nije bilo basa! Nema! K'o da ima highpass filter na 80hz. Posto je kompjuter trebao da se koristi bas za pustanje muzike, nasli smo i ubacili neki ESS i sve je bilo kako treba onda.

Pre neku nedelju sam radio test u igricama frapsom, sa liveom! i sa realtekom i mogu da vam kazem da frame rate u frame isti!:) Znaci nema razlike, e sad pitanje je da li bi tako bilo i u slucaju x-fi... Ali ko hoce frame rate vise se isplati te pare da ulozi u graficku!

Isto kao i moj zakljucak.

A taj EAX i sve to.. Ma, ajte, molim vas! To je super samo u slucaju kada imas lepo pozicionirane SVE zvucnike, kao sto vecina ljudi nema. Kad kupujes 5.1 sistem, onda pre toga treba sve isplanirati kako postaviti. Ima creative program za kompenzaciju (kalibraciju) lose postavljenih zvucnika, ali ne treba ocekivati cuda tj. da popravi nemoguce! Imao sam z-5500 (5.1),pa znam da stvarno treba imati uslova u sobi da se to sve lepo namesti. I kad sve to namestis, valja! :)

Ja trenutno imam postavljenje zvucnike za slusanje muzike i gledanje filmova, a ta pozicija odakle gledam filmove je daleko od mesta gde je monitor tj. gde ja sedim kad igram nesto. Prednji zvucnici su prakticno IZA mene dok sedim za kompom, tako da meni ne bi pomoglo ni 10 eaxa ni 20 kalibracija.

Citao sam negde, dal' ovde bese, da i nema neke razlike izmedju eax2@integr. i eax5. Pardon, ima razlike, ali vise ljudi koje je testiralo, nije uocilo neke bitne promene.

Dalje, ako mislite da izmedju audigy 1 i x-fi ima bogzna kakvog napretka u kvalitetu zvuku, NEMA! Ovo je sto se tice slusanja muzike. Naravno da je bolja igra sa eax nego bez i to je neki kvalitet. Postoji onaj crystalizer ili kako bese, ali ne secam se nijednog audiofila koji to koristi. Ako tebi prija, super, to je tvoj ukus i to je najvaznije.

Live! i audigy karte vrse u sebi interni resampling sa 44khz na 48khz i taj deo im je lose uradjen. Zato ljubitelji muzike koriste kx drajvere i softwareski resampling na 48khz i na taj nacin dobijaju maksimum iz karte. Koriscenjem kx drajvera se gubi EAX podrska.

Eto, samo kazem:) da se ne treba preterano loziti na taj x-fi!:) Da bi 5.1 i eax lepo radili treba se puno potruditi, a za stereo sisteme i nema neke svrhe uzimati ga. Posto se ni igre ne ubrzavaju s njim, jasno je ko treba da ga kupi.

Falcon, nisam ja ni mislio da ljudi treba da kupe x-fi AKO igre rade brze s njim, vec samo da probamo ima li razlike. Mozda nekom treba zbog eax5 i 5.1, kao sto si ti naveo, pa usput dobije i veci fps:)

Drago mi je sto me je Placebo sve razumeo i izgleda da isto mislimo. Leteo bi x-fi kad bi igre sporije radile s njim :) Ne bi kod svih, ali kod dosta njih.

Mnogo sam ovde jeo ***** i napisao previse, a niko nije probao sa x-fi i integrusom da uradi test... Citao sam malo specifikacije za creative kartice i video da ima onih sa 64mb nekog x-rama. Treba i te karte probati, ali su one tek skupe. Potrazicu po stranim forumima, ali bih voleo da i ovde okoncamo temu. Laku noc.

jesi ti stvarno siguran u to sve sto si iznapricao? Da nema neke razlike izmedju X-Fi i Audigy, da izmedju EAX 2 i 5 nema razlike itd....... Pa jesi ti to "zakljucio" ili testirao i cuo?!? Gde je to napisano na netu? Veci broj FPS bice na manjim rezolucijama jer je tada cpu usko grlo a posao se prenosi na zvucnu a ne mozes ocekivati da ces u HD igranju nesto postici ali zato ce kvalitet zvuka biti neuporedivo bolji!

Za EAX sam napisao da nisam ja testirao, nego da drugi ljudi nisu primetili razliku ili uopste ili je bila jako mala. Ne znam gde sam procitao, ili ovde ili na negde drugde, nije ni bitno. Znam kad sam ja kupovao audigy2 da je tu nabrajano sve i svasta za eax, ali to moze biti samo obicni marketing. Juce sam bas citao da li taj njihov x-ram 64mb utice na performanse, posto to obecavaju na zvanicnom sajtu, i gle cuda, ne utice! Podrzavaju ga za sad samo 2 igre i bas na njima nema razlike! Ma idi, bre. Pogooglaj malko, posto ne mozemo da sami istestiramo.

A za muziku sam siguran to sto sam napisao. Tu nema eaxa i najbitniji su d/a konvertori koji izgleda da ne napreduju. Samo pumpaju signal-to-noise ratio bez potrebe.

Sto se tice FPS, video si na mojim probama da nema razlike! Ja nisam mogao da verujem, ali tako je! Danasnje integruse rade bolje. Voleo bih da probamo x-fi ali niko da se potrudi. Eto.

Sta danasnje integruse rade bolje?? Za x-ram se slazem, ali da su integruse bolje...........

Taman posla da su bolje, mislio sam kako su bolje nego sto su to ranije bile. Napisao sam vec na pocetku da je drugar prelaskom sa cuvenog Sound Storma(nForce2) na Live!, dobio 10% performansi u igrama. Danas, prosecni igrac ili korisnik nema potrebe za kupovinom nove zasebne zvucne karte, kada sa integrusom na novim plocama dobija dosta toga. To je moj zakljucak, a ostali kojima je potreban eax5 ili bolji kvalitet zvuka, mogu kupiti drugu kartu.

Pre dosta vremena, drugar je dobio 10% performansi na tada vrh masini barton3000+, nforce 2, 1gb rama, 6800gt(ili je mozda tad imao 7800gt) samo zato sto je ubacio najobicniji sblive 5.1(10e) i iskljucio hvaljeni integrisani cip sa nforce2! Znaci, nije morao da ulaze jos 50e za graficku kartu ili 30-40evra za dobar procesorski kuler, pa da overkokuje jos malo bartona, da bi dobio 10%, nego samo 10E!

Moje pitanje je koliko integrisani (HD)audio cipovi opterecuju racunar, odnosno koliko bi odvojena audio karta rasteretila komp? Da li live!, audigy 1,2,4, x-fi, donose razlike u framerate-u? Kolike su razlike izmedju njih samih u framerateu? Trebalo bi da noviji cipovi vise "rade" i vise doprinose performansama. Ranije je postojao sb sa oznakom ASP, koji je bio skup, ali je imao "cip", taj ASP valjda, koji je dodatno rasterecivao procesor u odnosu na obicne sb.

Ovo bi se moglo proveriti u 3dmark 2003 koji ima sound test sa onim avionima, ako se neko seca, i to na najbolji i najprostiji moguci nacin. Prvi test je bez zvuka. Sledeci je, naravno potpuno isti, ali sa 24 kanala zvuka, i treci sa 60 kanala (koji nece moci da izvrse oni bez minimum audigy2, koliko mi se cini. sb live! nema podrsku za 60 kanala sem mozda najnovijih). Razlike u framerateu u ovim testovima svedoce o tome koliko zvuk opterecuje racunar. Razlike mogu biti i preko 30%! Uverite se.

Predlazem da nas par koji imamo slicne masine, na istim taktovima odradimo po 1 test sa svojim zvucnim kartama i da napisemo rezultate. Jos bolje da neko ko ima odvojenu zvucnu kartu i integrisanu u isto vreme, proba sa obe test. Jeste malo cim, ali cu se ja potruditi i zrtvovati uskoro, pa da zakljucimo nesto. Mislim da bi onda dosta njih koji jure fps i oc, pocelo da obraca paznju i na zvucnu kartu!

U svom sledecem postu kacim rezultate iz 3dmark2003 i audigy 2 value ( nije oc:) ), a kad se nakanim i sa integrisanom... Bilo bi dobro reci za drivere koji su, sad sam se setio:)

martin je napisao(la):
Taman posla da su bolje, mislio sam kako su bolje nego sto su to ranije bile. Napisao sam vec na pocetku da je drugar prelaskom sa cuvenog Sound Storma(nForce2) na Live!, dobio 10% performansi u igrama. Danas, prosecni igrac ili korisnik nema potrebe za kupovinom nove zasebne zvucne karte, kada sa integrusom na novim plocama dobija dosta toga. To je moj zakljucak, a ostali kojima je potreban eax5 ili bolji kvalitet zvuka, mogu kupiti drugu kartu.

Vidi,babe i zabe nikad nisu isle zajedno................

Nazad
Vrh Dno