Hteo bih da na Pentiumu 1 / CPU 200MH , 48MB RAMa, video kard 1MB/ instaliram Linux i da on bude radna stranica koja bi se mrezno kacila na racunar koji radi pod Windowsom 2000. Aplikacija kojoj pristupa radi pod DOSom. Zna li neko da li je to izvodljivo i koja bi verzija Linuxa bila najbolja?
Uff bre, šta si se stiso. Pa dodaj mu malo RAM-a. :d Možda bi mogao ja da ti izbunarim koju 32-ku ako je PC66 u pitanju. Za EDO ćeš ipak da me izvineš. :d Eto, ako nađem, dođeš pivo. :smoke:
A i tu grafičku bi mogao da zameniš sa nekim Matrox-om, imaš tih čuda sada za po par stotina dinara. Kada bi nabudžio jedno 96-128MB RAM-a i neku pristojnu grafičku (Matrox Mystique/G100/G200), mogao bi da imaš baš zgodan računarcič sa lepim grafičkim okruženjem.
Naravno isključivo neki stariji Vector Linux sa Xfce prozorskim menadžerom. A kažem stariji jer bi valjalo da je kernel iz 2.4 generacije. Preporučujem Vector v4.0 Standard Edition (obavezno Standard). Što se diska tiče, preporuka je 2.1GB za sistem, ali pažljivim izborom paketa bi to moglo da se smanji taman da stane na jedan fleš disk od 2GB, koji pak možeš da ostaviš u kućištu ili da ga nosiš sa sobom. To ti je najjača zaštita sistema.
Znači, moja preporuka: dokupi RAM (par stotina din.) i kupi bolju grafičku (još par stotina din.). Ukupna investicija 10-15€, ali imaš sistem koji liči na nešto.
Ako nemaš za njega HDD onda ozbiljno razmisli o onoj fleš varijanti. Investicija u USB2.0 kontroler bi te izašla oko 700 kinti, a fleš disk od 2GB još oko 1600. Jeste to ulaganje od 30-ak evra, ali ipak te stvari uvek možeš da izvadiš i preneseš u neki drugi računar. To uvek dobro dođe. A i možeš da se ložiš kako imaš PC sa solid-state diskom u sebi. :d
P.S. Ah da, umalo da zaboravim da te zezam za tu radnu stanicu. :d Al' proš'o voz... Mislio si na terminal klijent.

Od te mašine ćeš teško da napraviš radnu stanicu.
P.P.S. Ako nećeš da investiraš u mašinu ni banke, ili ti pak ne treba ni jedna druga aplikacija pa ni samo grafičko okruženje, mogao bi da razmisliš i o toj FreeDOS varijanti.