Šta je novo?

Pentium 805 end of life

smarac

Čuven
Učlanjen(a)
11.09.2004
Poena
660
E sad svim "znalcima" iz IT sveta samo da kazem BIO SAM U PRAVU !!!!!! i 805 je zastarela tehnologija !!!!! i dokaz toga je da se uskoro povlaci iz proizvodnje ;)

Plasim se da nisi bio u pravu. Hajde "znalac", objasni ti nama onda ovo: ako prestanak proizvodnje (po tebi jedini kriterijum) znaci da je procesor zastareo, to bi znacilo da je D805 zastareo, a 486GX koji se i dalje proizvodi nije zastareo? i386EX je prestao da se pravi prosle godine, ako se ne varam. Zbog svega toga u npr. linuxu jos uvek dolaze paketi prekompajlirani za 386, 486, 586, 686 itd platforme.

A posebno mozemo da se okrenemo na pojam "zastarele tehnologije". Sta od tehnologija koje se nalaze u 805, 820 i ostalim procesorima ove serije predstavljaju zastarele tehnologije?

Poslednja izmena:
Plasim se da nisi bio u pravu. Hajde "znalac", objasni ti nama onda ovo: ako prestanak proizvodnje (po tebi jedini kriterijum) znaci da je procesor zastareo, to bi znacilo da je D805 zastareo, a 486GX koji se i dalje proizvodi nije zastareo? i386EX je prestao da se pravi prosle godine, ako se ne varam. Zbog svega toga u npr. linuxu jos uvek dolaze paketi prekompajlirani za 386, 486, 586, 686 itd platforme.

Mozda je razlog povlacenja to sto je to verovatno najgori DC procesor u istoriji racunara i Intelu se jednostavno ne isplati da ga proizvodi i trosi resurse...sa 133 mhz magistralom i netburst tehnologijom na 2.66 ghz moj sempron klokovan na 2.7ghz je u vreme opste pomame za D805 imao bolje rezultate nego taj procesor kloknut na 4ghz, da ne pominjem jos da je i odmah nakon pojavljivanja preuzeo titulu fireball koja mislim da bas ne oznacava prestiz :D

Ne ulazim u Intelove razloge povlacenja, nego u to "sta definise zastarelost?". Samo to sto se ne proizvodi? To sto je spor? To sto softver nece na njemu vise da se izvrsava? To sto se greje preko odredjene temperature? Itd.

Izmedju pojmova "losh" i "zastareo" definitinvo ne stoji znak jednakosti.

Ne ulazim u Intelove razloge povlacenja, nego u to "sta definise zastarelost?". Samo to sto se ne proizvodi? To sto je spor? To sto softver nece na njemu vise da se izvrsava? To sto se greje preko odredjene temperature? Itd.

Izmedju pojmova "losh" i "zastareo" definitinvo ne stoji znak jednakosti.

Sefe, u slucaju 805D 100% ce biti ono drugo i poslednje sto si naveo :D :D :D :D :D

Rekao bih da sad svako Smithfield jezgro (ako će uopšte da ih još prave) može da radi znatno preko 2.66GHz pa se ne isplati markirati kao 805...

Mozda je razlog povlacenja to sto je to verovatno najgori DC procesor u istoriji racunara i Intelu se jednostavno ne isplati da ga proizvodi i trosi resurse...sa 133 mhz magistralom i netburst tehnologijom na 2.66 ghz moj sempron klokovan na 2.7ghz je u vreme opste pomame za D805 imao bolje rezultate nego taj procesor kloknut na 4ghz, da ne pominjem jos da je i odmah nakon pojavljivanja preuzeo titulu fireball koja mislim da bas ne oznacava prestiz :D
daj mi win x64 i videcjes da gresis;):D
ako sandra ne laze ja sam sa win x64 i freq. ~3.4GHz dobijao x2 4800+ u CPU Arithmetic i Multimedia benchmark-u tako da ovo tvoje u opste ne stoji(naravno ovo sve govorim AKO SANRDA NE LAZE a + sto brzina 805ice(u sandri) sa x64 i x86 winom ne moze da se poredi ,sa x64 sam imao 100% vecje rezultate u sadri -bukvalno)
potrazicju negde slike pa cju okaciti;)

proc je tad bio na 3.4 a ne 3.8 kao sad

Poslednja izmena:
A da ne prichamo kako ti je x64 radio stabilno prvih pola sata pa se kreshovao i to josh na difolt hercazi :d . Jebo ti dc koji ce da ti radi samo u 32 bitnom sistemu. Ista pricha je i za linux, novije verzije ne prepoznaju procesor kao 64-bitni?

Poslednja izmena:
ako sandra ne laze ja sam sa win x64 i freq. ~3.4GHz dobijao x2 4800+ u CPU Arithmetic i Multimedia benchmark-u tako da ovo tvoje u opste ne stoji(naravno ovo sve govorim AKO SANRDA NE LAZE a + sto brzina 805ice(u sandri) sa x64 i x86 winom ne moze da se poredi ,sa x64 sam imao 100% vecje rezultate u sadri -bukvalno)

A sandra AKA qrva :d je poznata po tim svojim testovima i njihovom vezom sa ralnoscu:d
Po njima je C2D brzi 2x(ili vise :S:) od A64 X2...Cak je i u ralnosti potvrdjena inferiornost Smitfielda u odnosu na X2 misteriozno nestala u Sandrinim testovima..
Sandra je dobra za "mem. protok na brzaka".Ostali testovi mu dodju kao show sintetike 2007.

Poslednja izmena:

Najgori jeste, ali ne u takvom pezurativnom smislu...Iz tog procesora se moze dosta izvuci, tako da i pored svoje inferiorne arhitekture (inferiorne samo u odnosu na A64 i Core 2) i velikog zagrijavanja, definitivno malo koji proc ima bolji odnos cijena/performanse (mozda E6300, ali je on u startu duplo skuplji).

Poslednja izmena:
486, 386 i slicni procesori se i dalje proizvode za potrebe specijalnih uredjaja i koriste ih posebne firme. Npr space shuttle koristi 386 pricesore tako da bi bilo glupo da prestanu da ih proizvode kad imaju dobru prodaju americkoj vojsci i NASA-i, npr imam prilike da radim na jednom projektu za vojsku gde se koristi racunar koj ispunjava zahteve rada na -20 do +80 C a koristi AMD k5. Tako da ti konstatacija ne stoji.
Moja konstatacija da je 805 zastarela tehnologija se odnosila na raspravu u zakljucanom thredu o CT konfiguracijama kad sam rekao da je 805 jadan i zastareo procesor, a ljudi su pricali kako lupetam jer se jos proizvodi i prodaje, a ta rasprava je bila 3 dana pre ovo vesti o prestanku proizvodnje.
Znaci primer ti je vise nego los.

I dalje ne vidim da si objasnio pojam zastarelosti. Kao ni to da li je npr. 486 zastareo ili ne, samo zato sto se proizvodi; bez obzira za sta - proizvodi se i dalje, a to da li se proizvodi si uzeo kao jedini kriterijum zastarelosti. I ti i drugi ucesnici u toj raspravi. Pa mi je time primer i vise nego dobar.

A posto si takodje naveo da je 805 zastarela tehnologija (pazi, *tehnologija*), nisi se udostojio da objasnis sta je od te tehnologije zastarelo.

Pa ti si potegao pricu o daljoj proizvodnji 386 i 486 procesora ne ja :), pa sam ti odgovorio zasto se i dalje proizvode.
A konkretno u 805, kod zastarele "tehnologije" sam mislio na proces proizvodnje, tj samo jezgro koje je od samog pocetka bilo promasaj. kao i cela NETBurst arhitektura, cinjenica da je "vracen" na magistralu od 533 MHz iako dosta pre njega su radjeni P4 procesori sa magistralom 800 itd itd. Znaci kratko i jasno jadan je. Taj doticni procesor moze da odlicno posluzi samo u jednom slucaju, a to je kao privremena zamena za C2D tj ako neko nema para za C2D pa kupi 805 dok ne predje na C2D.
E i moze za jos jednu stvar da posluzi, kao grejalica, sad za zimski period, s; obzirom da u idle radu ima temperaturu od 55+ (i nemoj da mi pricas neke druge price o tome kako radi na 40C)
A aj ti meni sad reci sta je savremeno u tom procesoru kad si toliki "znalac" ? sta to sto podrzava 64bitne instrukcije? one sto su bile iskljucene u Preshotu ? ili sta 2 jezgra s kojim ne znaju sta ce "zalemljena" jedno pored drugog ? Nisi mi jasan sta pokusavas da mi kazes ? da je 805 dobar procesor ? Da i x550 je odlicna graficka karta.

Dalji odgovori sutra idem sad na fax.

Poslednja izmena:
Pa ti si potegao pricu o daljoj proizvodnji 386 i 486 procesora ne ja :), pa sam ti odgovorio zasto se i dalje proizvode.
A konkretno u 805, kod zastarele "tehnologije" sam mislio na proces proizvodnje, tj samo jezgro koje je od samog pocetka bilo promasaj. kao i cela NETBurst arhitektura, cinjenica da je "vracen" na magistralu od 533 MHz iako dosta pre njega su radjeni P4 procesori sa magistralom 800 itd itd. Znaci kratko i jasno jadan je. Taj doticni procesor moze da odlicno posluzi samo u jednom slucaju, a to je kao privremena zamena za C2D tj ako neko nema para za C2D pa kupi 805 dok ne predje na C2D.
E i moze za jos jednu stvar da posluzi, kao grejalica, sad za zimski period, s; obzirom da u idle radu ima temperaturu od 55+ (i nemoj da mi pricas neke druge price o tome kako radi na 40C)
A aj ti meni sad reci sta je savremeno u tom procesoru kad si toliki "znalac" ? sta to sto podrzava 64bitne instrukcije? one sto su bile iskljucene u Preshotu ? ili sta 2 jezgra s kojim ne znaju sta ce "zalemljena" jedno pored drugog ? Nisi mi jasan sta pokusavas da mi kazes ? da je 805 dobar procesor ? Da i x550 je odlicna graficka karta.

Prva stvar, kada (pokusavas da) diskutujes sa nekim, guranje izjava u tudje grlo je znak nekulture. Kada izjavim da 805D radi na 40 Celzijusa ili da je x550 odlicna karta, onda kritikuj te moje izjave. Pre toga nemoj da mi "serviras" takve stvari.

Druga stvar, kad smo kod tehnologije, ocigledno da nisi na cistu sta kritikujes. Kazes da kritikujes proces proizvodnje, a upucujes zamerke samom procesoru. Tehnologija proizvodnje i tehnologija proizvoda su dve sasvim odvojene stvari. Ako kritikujes *proces proizvodnje* kao sto kazes da kritikujes, tj. nacin na koji se procesor proizvodi, bilo bi lepo da to elaboriras. Jos jednom - proces proizvodnje je nacin na koji se neka stvar proizvodi.

Treca stvar - ako pogledas malo bolje sta sam pisao u ovoj temi, videces da uopste nisam pokusavao da tvrdim sta je dobro, a sta lose (tu si se malo zatrchao), nego samo trazio objasnjenje/definiciju sta je to "zastarelost procesora" i (bilo kakvu) argumentaciju koja ce to objasnjenje da potkrepi. I pored dosta ispisanog teksta, to nisam dobio.

Dakle, hajdemo od pocetka. Prvo da utvrdimo suprotnosti; procesor moze da bude zastareo ili savremen. Suprotno od savremen, dakle, nije "jadan", "spor", "vruc", "losh" i ostalo navedeno gore, nego zastareo.
Dalje, da vidimo da li se Smithfield moze smatrati savremenim:
- podrzava (skoro) sve tekuce ekstenzije - MMX, SSE, SSE2, SSE3, EM64T, EIST, NX/XD bit (fali jedino VT)
- pravljen za socket koji je aktivno u upotrebi (LGA775)
- podrzan od strane aktuelnih cipsetova (975X, 945, P965...)
- prati trenutni multi-core trend
- nema aktuelnog ni najmodernijeg softvera koji se na njemu ne moze izvrsavati ili koji radi suvise sporo
...

Na osnovu iznesenog, drznuo bih se da kazem da je Smithfield savremen procesor. Nije najmoderniji (C2D je najmoderniji od Intelove linije), ali je savremen. A ako je savremen, ne moze biti zastareo. Sve ovo sta si ti pokusao do sada da kazes ukazuje na to da je to (po tvom misljenju) los i spor procesor, a to nije isto sta i "zastareo". Jedini tvoj argument koji se ticao zastarelosti je bio prestanak proizvodnje (iako je izasao na trziste pre manje od godinu dana). Tu je doslo moje pitanje "da li je sve sta prestaje da se proizvodi zastarelo?" i "da li to automatski znaci da ono sta se i dalje proizvodi i upotrebljava nije zastarelo?". Posto povlacenje iz proizvodnje ocigledno moze imati x drugih razloga (osim zastarelosti). Nadam se da sam ti sad jasan.

Evo kod mene je u idle-u temperatura 805-ice 35-36 stepeni... Ako se jedno 15 IE prozora može naziva idle-om. Istina niša ne "krcka" u pozadini, ali ja nisam vidio ni sa prime95 da je temperatura bila preko 50 koliko se sjećam...

Poteraj ti meni druze Cinemacraft encoder u Premiere 6.5 na Overklokovanom P805 i poredi to sa kloknutim sepronom i odma ces videti o cemu ti pricam :D :D, kakve sandre i sinteticki testovi koji vuku na stranu Intela, ajde lepo u realnim aplikacijama da P805d izadje na crtu sa Sempronom, haha mislim da ces se razocarati.

A koji sempron na kom def. taktu?
A šta kad otvorimo Photoshop, Dreamweawer, Illlustrator, Flash zajedno ?
Ili Premiere i After effects ?

Iako još uvek koristim AMD procesor (2200+ BOX), moram da postavim sledeće pitanje:

- Kako će se taj Sempron pokazati u nadolazećoj Visti i aplikacijama koje će podržavati Dual core optimizaciju? Bojim se da Sempron tu i nema puno šta da traži.

Ma Semproni su extra, samo je malo bezveze uporedjivati Sempron koji je single core i Pentium D koji je dc.

Jel normalna osoba smatra da su 805 procesori krsh? :)

Vrh Dno