Šta je novo?

Pentium 4 knfiguracija?

nex

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2003
Poena
609
E, ovako! Imam 500 e za konfiguraciju sa monitorom. Iskreno koristio bih je za igrice, net, muziku, itd. Interesuje me koja je od sledecih opcija najbolja.

1. Da uzmem original Intel Pentium 4 proc, ali onda da uzmem relativno slabiju grafiku (64MB) i manje memorije (256MB)

2. Da uzmem Celeron i uzmem jacu grafiku (128mb) i vise memorije (512mb)

3. Da uzmem neki od AMD Barton-a (2600+npr) sa 128mb graf. i 256Mb rama.

Ja zelim da mi konfiguracija radi STABILNO (Bez iznenadnih usporavanja windowsa, itd..), a da se uklopi u (najvise) 500 e, sa monitorom. Aj dajte svoje misljenje, ili neki dodatni predlog. Unapred hvala! :wall:

Pazi ovako, to koliko graficka ima mb uopste nije merilo kako radi... Npr. Radeon 9000 non pro sa 128 MB radi sporije nego Titanium4200 sa 64 MB...
opciju dva izbaci, zato sto je celeron najlosiji procesor, a izmedju jedan i tri sam odluci...
Intel je stvarno dobar procesor, ali u odnosu cena-kvalitet Barton je bolji... Da sam ja na tvom mestu uzeo bih Bartona 2600+, neku graficku (da nije MX440:)), i 256MB rama, mada ako imas para uzmi 512....

Poz.

Hvala na odgovoru. Znas kako, radio sam na intel P4 i mnogo mi se svidja. Stvar je samo kesa, posto meni tu mora da mi se uklopi i rezac, a ja ne znam kako se krecu cene bartona 2600. Ako je do 90e, uzeo bih njega sigurno, posto sam i njega video u akciji i radi sasvim solidno!.

Vodi samo racuna da je cena memorije skocila skoro 100%.
Moje misljenje je da ako ces koristiti mashinu za igrice(kako si i sam napisao), bolje je da uzmes recimo XP 2000+ ili 2100+ i time ustedis nekih 40-ak evra koje bi ulozio na graficku na duze staze. Realno, tebi Barton ne treba ali odluka je opet na tebi.
Sto se tice Intela, iako sam ljubljenik AMD-a, mislim da u 500evra ne moze da se uklopi P4 a Celeron izbegavaj ako zelis brzu masinu.
Ajd pa pisi sta si pazario i koliko si zadovoljan...

Pride, nisam siguran da za 500e moze se sklopi nesto sa 2.4+ P4, tj. kada samo na procesor ode 150E.
Monitor jos 100 i ostaje ti 250E za racunar.
50E je memorija 60 HDD i 40 tastatura mis i kuciste, u osnovnim varijantama.
100e za dobru grafiku, plocu, rezac i ostatak (modem, flopi, zvucnici...) ?
Nema sanse.

Ne gine ti Athlon.
To ne smatram losim, ali tako stoje stvari.

Pozdrav!

S ozirom na cenu memorije, ja bih taj comp koncipirao oko polovne KT133A ploce i 2X256 Mb NCP PC133 SDRAM memorije, proc Palomino, takodje polovno.
Tako ustedis u startu oko 30 Evra za plocu i 50 Evra za memoriju, 10 za proc, sto je 90 Evra i velika cifra. Na brzini u igrama ne gubis skoro nista, a tih 90 Evra mozes da bacis na bolju graficku i monitor.

- ploca Abit KT7A(E), Chaintec 7AJA2, ASUS A7V133 (polovno)
- procesor XP 1500-1800+ Palomino (polovno)
- memorija 2X256 Mb NCP PC133 (polovno)
- kuciste Mercury 350 W
- graficka Sapphire 9600Pro
- monitor Samsung 757DFX
- HDD Maxtor 80 Gb
- tastatura, mish Logitec B58, LG CDRW, modem 56k, PCI128 zvucna, zvucnici

Izadje malo vise od 500, tacnije oko 530-540 Evra. Moze da se svede na 490-500 Evra, ako se umesto nove 9600Pro graficke kupi polovna GF4 Ti4200. S obzirom na namenu kompjutera, gde je najzahtevnije igranje igara, bolje od ovoga ne moze.

nex je napisao(la):
Hvala na odgovoru. Znas kako, radio sam na intel P4 i mnogo mi se svidja. Stvar je samo kesa, posto meni tu mora da mi se uklopi i rezac, a ja ne znam kako se krecu cene bartona 2600. Ako je do 90e, uzeo bih njega sigurno, posto sam i njega video u akciji i radi sasvim solidno!.

Barton 2500+ jo okko 75-80 evra a Barton 2600+ nesto iznd 100 evra

Notax, nije bas tako crno ali je 500e ipak premalo za igracku konf. Pisao sam skoro sta sam sastavio drugarici:

"Skoro sam sastavio drugarici konf za 430e. Ukratko:
MSI KT4AV-L(integrisana zvucna), Duron 1.6( ako ne znas, novi Duroni rade na 133MHz FSB)+Speeze raptorcool , GF4 MX440 64MB, 256MB DDR, LG CD RW, floppy, HDD Maxtor 40GB, ANC 300W, tastatura Genius+ mis Logitech optical BJ58, 17" Hansol 730ED Flat, Genius zvucnici(neki standardni desktop)..."

Ova konf bi sada kostala +30e zbog memorije,znaci 460e a i ovo je dovoljna konf za igranje. Savetujem da cova uzme sve novo a da eventualno uzme polovanu GF4 Ti 4200 premda ce i sa GF4 MX440 odigrati sve igrice...

Odigrace sve igrice u 640x480...pusti FarCry na MX440 :), pa ces videti sta se zove igranje.

Ako se igra, zna se sta je najbitnije, 512MB DDR-a, Radeon 9600Pro ili 5900SP, i jaci procesor...

Naravno da si u pravu. Nisam ja hteo da izmisljam toplu vodu ali da ce odigrati sve igrice hoce(vecinu u 800x600 a one zahtevnije u 640x480).

nesharm je napisao(la):
Odigrace sve igrice u 640x480...pusti FarCry na MX440 :), pa ces videti sta se zove igranje.

Ako se igra, zna se sta je najbitnije, 512MB DDR-a, Radeon 9600Pro ili 5900SP, i jaci procesor...

Upravo tako, Nesho, zato sam ja car, jer sam mu u cifru uglavio 9600Pro i 512 Mb RAM memorije. Jednostavno drugacije ne moze. Napravljena je ogromna usteda na memoriji i ploci, koja je utrpana u te dve najvaznije stavke za igranje novijih igara.
Jedino moza biti problem da, dok ce chovek smisli, i polovni SDRAM ode malo gore. Bolje bi mu bilo da odmah trazi na oglasima 2X256 Mb SDRAM-a, za 2X30 Evra, dok nije kasno.

Ma jok, spor je SDRAM isuvise, a i prevazidjen, a i covek uzima novu masinu. Bolje mu je da skupi jos 100 evra i da kupi pravu masinu, nego da frikombinuje kasnije upgradeom.

nesharm je napisao(la):
Ma jok, spor je SDRAM isuvise, a i prevazidjen, a i covek uzima novu masinu. Bolje mu je da skupi jos 100 evra i da kupi pravu masinu, nego da frikombinuje kasnije upgradeom.

A taman sam mislio da smo se slozili. Davno si presao sa SDRAM-a na DDR, pa imas neki trip da je to mnogo velika razlika. Nije, veruj mi. Ja sam to obavio u februaru, i razlika u igrama i 3D Marku je smesno mala. Negde 6-8%. Ako je ogranicen budzetom, bolje od onoga sto sam mu predlozio ne moze. Ako ide na novu plocu i DDR memoriju, onda moze da kupi samo 256 Mb i slabiju graficku. Takvu mashinu ce ova sto sam je predlozio da pojede za dorucak u igrama, a i vecini drugih programa.
Sad, chovek ce da sastavlja kako on misli da treba, ali ce teshko za 500 Evra da sastavi full novu mashinu sa kojom ce igrati novije igre. Ako je nova, bice dosta sporija.

PoZ

e a kakvo je to antiintel udruzenje..? ja imam celija 2.0 @ 2.2~2.3 kako kad...i u win okruzenju radi savrseno! ne baguje nistaaa! igrice rade super s obzirom da imam ge force 4 440se 64 mega i to 64-bitnu! a sve to sa 256 ddr-a .... te vase zelje za nekim abnormalnim brzinama ostavite za sebe...lik je pitao sta mu preporucujete so 500€ a ne sta je najbolje sto mozete da smislite?! a i intel je mnogo bolja solucija od amd-a u svakom slucaju! imao sam isqustva sa jednim i sa drugim tako da...to sto svi vole otkljucanog amd-a to nije presudno za kvalitet !!!

Bgillegal, sve je to lepo i presporo. Davno je proslo vreme kada smo se igrali u 640x480x16...sad je vreme da poteras sve to u 1024x768x32 sa malo AF i AA.
Intel je mozda bolja solucija za tebe, ne i za cifru od 500 evra koliko covek ima za komp.
Mislim, ako treba da idemo nisko, da pustim ja na MX440 Q3 na mom Tbredu i na tvom Celeronu. Sta mislis ko daje veci rezultat?

daj bre sta se ne baguje. ljudi u fazonu drze 3-4 sata upaljen komp i onda ajmo reset temperatura ode u nebo... a covek je reko da mu ne treba samo zbog igrica a neshram koji ti tachno proc imas?

E, NHF, al pojma nemaš.
To što se to tvoje <da ne kažem šta> ne greje to je zato što i ne radi :D :D Tj radi al sporo :D
A koliko se greje athlon na 2.3-2.4GHz, toliko se greje i P4 na odgovarajućoj brzini, 3GHz+, a koliko je hladan "intel je intel" na defaultu, recimo 2.4, toliko je i recimo barton 2500+.
Da ne pominjemo da je sve to u granicama normale i da temperatura nije problem još od prošlog milenijuma.
Evo meni je trenutno 61c, kaži kad treba da resetujem :D

znači još jednom NHF ali ne pričaj o onome što ne znaš i niko te neće *****avati :D

Vrh Dno