Šta je novo?

Pentium 1 - torrent masina?

mikele

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
620
U pitanju je stari IBM 300GL 6272-760, konkretno: Pentium 166 MMX, 96 MB RAM, 2 USB 1.0 porta, integrisana mrezna Crystal LAN 10 Mb/s, Hard disk od 2,1 GB, ostalo je manje-vise nebitno. Od softvera je tu Windows 98SE znatno olaksan uz pomoc "98 Lite" programa, Zone alarm kao firewall, Firefox za surf i Avira antivirus (ukljucen samo "on demand").
Iznenadio sam se sto ova konfiguracija ovako podesena jako brzo radi (gotovo na nivou Pentiuma 3) i sto uz to prikacena na ADSL je vrlo upotrebljiva za internet i download. Mikrotorrent radi odlicno sa ukljucenom enkripcijom i par vecih fajlova sam skinuo bez ikakvih problema. S obzirom da su ostala dva kucna racunara malo nezgodna (bucna) za rad non-stop, a da ovo malo desktop kuciste matorog IBM-a mogu da smestim bilo gde da ne smeta, imao sam ideju da mu trajna namena bude torrent-ovanje i povremeni surf.
Problem je, pogadjate, u velicini hard diska, odnosno memorijskog prostora. Nisam siguran koliki je maksimalni gabarit koji bih ovom Pentium-u 1 mogao da "natovarim" ali smatram da bi nesto reda 20-ak giga bilo minimum za download. E sad, nisam uspeo da nadjem podatak kolika je maksimalna velicina hard diska koji ovaj Pentium moze da prepozna, ali sam cuo da postoje i programi koji mogu da nateraju BIOS maticne ploce da vidi diskove i od 40-ak GB na Pentium 1 konfiguracijama.
Da li neko zna koja je maksimalna velicina hard diska koju ovaj racunar moze da prepozna ili ima ideju koji bi tu veci hard disk mogao da "legne" bez vecih problema, kao i kako to izvesti, ili ako ima mozda neka druga ideja kako prosiriti memorijski kapacitet ovom Pentium-u na neki drugi nacin?

Evo detaljnijih specifikacija, racunar je slican ovome na linku sem par upgrejda:

http://developer.novell.com/yes/35879.htm

Poslednja izmena:
Jel nas ti zezas za prvi april ili je to istina? Nemoj da sutra kupim neki krs pa posle tebe da jurim! Zezam se - ali molim te jel mozes da opises kako se doticna masina ponasa. Meni treba utorrent, Windows Live Messenger, Zion++ Green.
Razmisljao sam o tome i nekako sam zakljucio da mi treba nesto od 800-1000MHz ( + da mogu da ga umrezim sa ovom masinom)

PCI ATA ili SATA kontroler koji podrzava barem 48-bitno LBA adresiranje (za diskove > 160GB) i nakacis moderan, tj. aktuelan disk. Bilo bi grehota da se zadovoljis rabljenim i malim diskom, posto su cene trenutnih diskova nikad povoljnije (cena gigabajta tacnije). Sam kontroler ne bi trebalo da je skup, a taj disk podsistem ti je prakticno jedina stavka u toj masini koja je kljucna.

Imao sam neki Siemens PI 166MX..bla..bla..jedva našao 128Mb edo ram-a i radio XP kao zmaj (Lite verzija). Ubacio karticu za hardv. dekoding i DVD fimovi radili bez greške, čisto da probam.
Bio je zadužen samo za download uz pomoć ATA kontrolera koje je spomenuo Silver. ;)

Sada sam u velikom poslu. Ali . . . Posle posta mikele-a, odmah sam nazvao ortaka koji slucajno ima neki pI 166MHz visak pa smo dogovorili da izvedemo experiment. Ako uspem da dobijem internet masinu - to ce mi resiti mnoge probleme.
Zbog obaveza to moram da pomerim za posle Uskrsa ali bih zamolio sve koji na ovaj nacin "iskoriscavaju" stare masine da postuju u ovoj temi.

moja ideja je da na neki krs prikacim 80GB hdd i mreznu a da ovaj komp koji trenutno koristim bude server za internet masinu. Tako da je svaki savet dobrodosao.

inace, pI 166 se prakticno poklanja - cini mi se da bi neki pII/III@400-500 sa 128-256MB odlicno obavio posao.

@Cat:

Nema veze s datumom! :)

Trebalo je na tom racunaru poraditi dosta: iskljuciti nepotrebne stvari i deinstalirati ono nepotrebno iz Windowsa, active desktop, iskljuciti animaciju, i obavezno sa "98 LITE" olaksati OS, ja sam cak isao na prvu opciju "mrsavljenja" a ne na one ekstremne koje vracaju Windows na nivo Windowsa 95.
Probao sam i Win2000 i Millenium ali 98-ica mi se pokazala kao najbolji izbor za ovaj racunar. Racunar radi zaista brzo, imao sam Athlon 550 i ovo mi izgleda u odnosu na to samo malo sporije.Verovatno mu i malo vise ram-a dosta znaci. Kuler nema ventilator na sebi, ume da se ugreje pristojno, napajanje je tiho ali zato hard pisti uzasno.
U tray-u radi Zone alarm trojka, cini mi se, ove nove verzije su prezahtevne. Peerguardian 2 nisam instalirao, sto je obavezno za torrent i Peer2peer i to bi mozda moglo da napravi problem jer je on za razliku od Mikrotorrenta vrlo alav po pitanju resursa. Antivirus ukljucujem samo povremeno, nema govora o real-time antivirusnoj zastiti na Pentium-u 1.
Dok je Mikrotorrent radio zauzece procesora je islo oko 30-50% i za 10-ak sati rada nisam primetio nista posebno. Van toga surfovanje preko Firefox-a na 256k je sasvim pristojno, naravno cim otvorim preko 4 strane u Firefox-u vec pocinje da grca, sto je i normalno.
Ne bih bas preporucio P1 za ovu namenu, mislim da bi P2 na 400Mhz ili jos bolje P3 na 500 ili vise bio idealan. Ako dobar P1 moze da se nadje za 20-ak eura, ova druga dva bi mogla samo za 15-20 eura vise, sto je sigurno pametnije.

EDIT: Javi ako mozes kakva su tvoja iskustva, kad obavis "eksperiment", bas me zanima.

@Silver:

To je jako pametan predlog ali me samo brine da li bi Magnetek napajanje iz '97 sa svojih mrsavih 85 W bilo dovoljno da nahrani nov hard disk. Tesko da bih mogao da razmisljam o novom , makar i kineskom, jer je ovo manjih dimenzija.

Inace, to je upravo masina sa ovog linka ispod, s tim sto moja nije toliko ocerupana.

http://hardware.majix.org/computers/ibm.300gl/

Poslednja izmena:
Novi hard diskovi cesto trose manje nego matori, iz generacije pomenutog racunara.
Velicina hard diska je ogranicena skromnim kontrolerom na p-1 ploci, mozda 8.4GB a najverovatnije 32GB.
Ove prepreke se lako resavaju pokretanjem raznih disk menadzera, tipa maxblast (radi i sa drugim diskovima iako je pravljen za maxtora) ili univerzalnog sa ontrack-ovog sajta.
Ako se disk prijavi vrljavo, kao 8.4GB, samo pokreni maxblast i on ce odraditi ostalo.
Ako se uopste ne prijavi, ukucaj rucno u biosu parametre koje procitas na disku.
Dodatni kontroler je mozda najelegantnije resenje, ako imas slobodnih pci slotova. Jedino sto ce ti trebati disketa kod instalacije windows-a.
pozdrav.

PCI ATA ili SATA kontroler koji podrzava barem 48-bitno LBA adresiranje (za diskove > 160GB) i nakacis moderan, tj. aktuelan disk. Bilo bi grehota da se zadovoljis rabljenim i malim diskom, posto su cene trenutnih diskova nikad povoljnije (cena gigabajta tacnije). Sam kontroler ne bi trebalo da je skup, a taj disk podsistem ti je prakticno jedina stavka u toj masini koja je kljucna.

Kontroler i nije ok solucija jer moze dosta da optereti CPU jer se puno na njega oslanja, nego na tu mashinu se moze nakachiti 40GB hdd, i bios ce da ga vidi kao 8.4 a ostatak formatiraj sa nekim partition commander-om.

Najbolje je da probas. Ako ne zelis da kupujes kontroler, mozes da probas da:
1) Koristis neki od programcica tipa maxblast
2) Probas da flesujes BIOS koji ces prethodno da "modujes" (http://bios.rom.by). Napomena: koliko znam ovo resenje funkcionise samo za Award-ove BIOS-e. Tvoja masina ja mozda ipak malo specificna.
3) Ubacis disk i nadas se najboljem. Kao sto je Cika Pera rekao, najverovatnije ce prepoznati 8,4 ili 32 GB.

Ako ne zelis da se gnjavis ovim resenjima, onda kupi kontroler (mozda moze biti problema da se nadje - iskreno, nisam ih vidjao skorije), ali je definitivno najelegantnije resenje.

Moja iskustva: kupio sam pre nekoliko godina disk od 40GB koji je trebao da ide na P1 plocu (sa Award-ovim biosom). U startu je prepoznala samo 32GB. Nakon toga sam "patch-ovao" bios sa programcicima iz stavke br. 2. I sve je proslo bez ikakvih problema (prepoznao je ceo kapacitet diska).
Pozdrav

Izvinjavam se sto me malo duze nije bilo, a razlog je bio igranje sa racunarom i pokusaji da problem resim.
Hvala pre svega Cika Peri a i Frogman-u sto su mi uopste dali ideju da pokusam, jer da nije bilo njihovih postova verovatno bih gubio vreme trazeci PCI-to-ATA kontroler.
Nabavio sam u medjuvremenu Samsung hard disk od 40GB i prikljucio ga na racunar i kao sto je i receno prepoznat je kapacitet od samo 8,4 GB. Igrao sam se sa mnogim alatkama sa Hirens Boot cd-a ali nijedna nije mogla da resi problem. Bilo je i pokusaja promene podataka u BIOS-u, sto je rezultovalo sa vise njegovih nasilnih reseta :D, ali nista nije resavalo problem. Maxblast 3 sam sa malo vise muke nasao na internetu jer su posle pripajanja Maxtor-a Seagate-u linkovi za njegov download retki, medjutim ni on nije mogao da uradi nista. Tek sam na Samsung-ovom sajtu nasao mali program,Disk manager, analogan Maxblastu, koji je resio stvar.

http://www.samsung.com/Products/HardDiskDrive/utilities/index.htm

Malom bootabilnom-disketom koju napravi program se podigne sistem, pristupi iz programa disku i onda u mnostvu opcija za instalaciju odabere mogucnost da se disk "pripremi" kapacitetom za instalaciju jednog od operativnih sistema, a postoji izbor od Windowsa 95 pa do Windows-a XP. Formatiranje je neminovna stvar, tako da podaci sa diska moraju da idu u toku ove intervencije, jer se ocekuje da na ovako pripremljen hard disk ide novi operativni sistem. Na ovaj nacin se na disk instalira takozvani "Ontrack's Dynamic Drive Overlay(DDO)" koji pri svakom butovanju vrsi proveru i neophodan je da bi ova cela prica sa povecanjem kapaciteta funkcionisala. Tu postoji jos jedan problem, sto na ovako pripremljen hard ne moze da ide bilo koji bekap image particije ili operativnog sistema jer ce prebrisati prethodno spomenut DDO. Dakle, posle ovoga obavezno Clean install.
Samsung Disk je hladan i tih, radi odlicno, prakticno cujem samo napajanje, i zaista nema nikakvih problema sto se napona koje ono daje tice, kako rece Cika Pera, stavise, spajao sam oba hard diska u paru malopre dok sam nesto kopirao i nisam primetio nikakve probleme u radu. Vrlo je veravatno da se na ovaj nacin mogu instalirati i hard diskovi daleko vecih kapaciteta.
Ovo upravo pisem sa tog racunara, u pozadini rade Utorrent, Winmx, Zone alarm, Peerguardian 2 for Win98, i Firefox. Sve u svemu, uz malo truda i optimizacije stari racunari zaista ne moraju biti za bacanje, moj zakljucak.

Jos jednom, hvala puno, ustedeli ste mi dosta vremena i truda. :banana:

:) Da potvrdim da moze, dok nisam kupio novi komp kod mene je sa p1 200mhz radilo, hard od 30gb je prepoznao bez problema.

Pozdrav svima!

Nazad
Vrh Dno