Šta je novo?

Pentax Optio 750Z ili Canon PowerShot G6

artintact

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
309
Treba mi aparat za "home" upotrebu (koji nije glomazan), sa kojim cu moci napraviti i profi fotku koju cu koristiti u poslu (graficki dizajn).
Kako sam prilican (ne totalni) laik po pitanju fotografije, ptreban mi je aparat sa kojim cu se lako snaci i u losim svetlosnim uslovima.
Jedna od stvari koja mi je veoma potrebna u poslu je dobar macro, realan prikaz boja ...

Odabrao sam neke modele, pa molim iskusne profesionalce da mi preporuce jedan od njih:

1. Pentax Optio 750Z
2. Canon PowerShot G6
3. Nikon Coolpix 5400
4. Canon PowerShot A95

Posto je prilicna razlika u cenama, interesuje me sta dobijam za tu razliku... ?

Hvala

Poslednja izmena:
ako ces boje koje su super zahvalne za oko, we i stampu od ovih bi preporucio nikona.
nikon 5000 je zver, a ovo mu je naslednik. ne mora da znaci da je i dobar naslednik ali...
nikon je zahvalan za stampu. sigurno vise od ovih kanona. za pentax ne znam.
nikon bi poslovicno trebao da ima dobar makro mod.
glasam za nikona, zbog stampe. on ima super odradjene boje.

Nikon 5400 je vec poprilicno zastareo aparat...a i ocajan je za slikanje u losim svetlosnim uslovima.

G 6 veoma ubedljivo.

Sto se tice Nikona 5000, u svoje (davno) vreme je zaista bio zver, ali 5400 je veoma spor i gotovo neuoptrebljiv van sunca

Pa sad, nije bas neupotrebljiv, preteruje se malo, jeste slabiji u low-light, ali ipak ce raditi. A ume da napravi odlicne slike.

Ako stampas do A4 neces dobiti neku drasticnu razliku u kvalitetu slike npr. A95 -> G6. Mnogo veca je razlika u kontrolama i mogucnostima. G6 je brzi, boljeg objektiva, vise mogucnosti, lakseg koriscenja (misllm, lakse se dolazi do naprednijih stvari), lakse se drzi, bolja baterija (subjektivno), itd. A95 je kompaktniji i jeftiniji.
Pentax je negde izmedju ta dva po slici, a po kompaktnosti blizi A95.
Nikon ima lep, zaista siroki ugao (28mm), inace je Olympus C5060 slican, a bolji aparat.

Ako mozes da kupis u USA, trenutno vazi skoro bolestan popust za starije Nikone, sam Nikon daje "mail-in rebate". Nikon 5400 se moze nabaviti za 420$ i onda ti Nikon VRATI 200$ - znaci za 220$!! Nikon 3700 se moze naci za 200-100 = 100$!! Da platis legalno transport, carinu i sve dadzbine, doci ce te super povoljno. Samo ako ima ko za tebe da kupi u USA i ostvari povracaj novca od Nikona.
Za taj novac 5400 se super isplati!
Link ilistracije radi (prodavac ima solidan rejting):
http://ibuydigital.com/main.cfm?fuseaction=all.prolist&category_id=14&dept_id=13&sub_id=28#Nikon

Update: zapravo je cena za 5400 preko navedene prodavnice 408 - 200 = 208$!!!

Poslednja izmena:
Aleksandar je napisao(la):
Ako mozes da kupis u USA, trenutno vazi skoro bolestan popust za starije Nikone, sam Nikon daje "mail-in rebate". Nikon 5400 se moze nabaviti za 420$ i onda ti Nikon VRATI 200$ - znaci za 220$!! Nikon 3700 se moze naci za 200-100 = 100$!! Da platis legalno transport, carinu i sve dadzbine, doci ce te super povoljno. Samo ako ima ko za tebe da kupi u USA i ostvari povracaj novca od Nikona.
Za taj novac 5400 se super isplati!
Link ilistracije radi (prodavac ima solidan rejting):
http://ibuydigital.com/main.cfm?fuseaction=all.prolist&category_id=14&dept_id=13&sub_id=28#Nikon

Update: zapravo je cena za 5400 preko navedene prodavnice 408 - 200 = 208$!!!

Upravo idem u Aspen na zimovanje preko sindikata pa cu uzeti jedno tuce :p

joojant200 je napisao(la):
Upravo idem u Aspen na zimovanje preko sindikata pa cu uzeti jedno tuce :p
Vazi, pa ih prodaj duplo preko oglasa u Beogradu, i taman ces otplatiti za ski-pas.
Blago vama u Srbiji sa sindikatom, odlicna fora, ja recimo nemam sanse da idem tamo na zimovanje, meni je skupo.

Hteo sam reci da vecina ljudi ovde (i ja naravno) ima male sanse da dobije vizu za Ameriku, a i da imaju vizu nemaju novaca da odu, a i ako imaju novaca da odu nece moci dobiti Nikonov rebate :)

Aspen :banana:

btw: Nadji mi jednog potpuno srecnog i zadovoljnog korisnika Nikona 5400 na celom internetu :)

to sa tim mail in rebate i nikonom je jako zeznuta stvar...
prvo ibuydigital i nije neka narocita radnja i vole da ti uvale "extras"
drugo, ako ti prodaju bilo sta sem USA market varijante nikona i to od official distributera, neces moci mir da dobijes...
trece za mir treba cekati 2-4 nedelje, bar je tako bilo kad je moja keva nesto slala...
za 4 nedelje u usa, bi pojeo jednog d70 i jos jednog potrosio na stan, minimum, tako da bi ti se slabo isplatilo sve to za 5400, a na kraju jos da platis carinu i da ti crkne, e onda samo da se ubijes...

no dobro, eno 5400 na neweggu, gde je sigurno ok, za 500$, tako da mu je finalna cena 300$, ali opet zasto dati i toliko para za aparat koji toliko ljudi pljuje?

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
G 6 veoma ubedljivo.

Sto se tice Nikona 5000, u svoje (davno) vreme je zaista bio zver, ali 5400 je veoma spor i gotovo neuoptrebljiv van sunca

Ovakvi komentari su mi prekopotrebni, jer za neko prvo vreme dok malo ne pojacam ono malo znanja o fotografiji koje imam,
stvarno mi je potrebno nesto sa cim cu lako bez velikog znanja i truda i praviti dobre fotografije.
Hvala

Onda mislim da je zaista najbolje da kupis A95.
Ili, ako novac i dimenzije nisu problem, G6.
Ako dimenzije jesu problem, a novac nije, onda uzmi Pentaxa 750Z ili Olympusa C7000, koji kazu da je bolji ili slican kao Pentax, a jeftiniji je.

Pa sad, nije bas neupotrebljiv, preteruje se malo, jeste slabiji u low-light, ali ipak ce raditi. A ume da napravi odlicne slike.

Ako stampas do A4 neces dobiti neku drasticnu razliku u kvalitetu slike npr. A95 -> G6. Mnogo veca je razlika u kontrolama i mogucnostima. G6 je brzi, boljeg objektiva, vise mogucnosti, lakseg koriscenja (misllm, lakse se dolazi do naprednijih stvari), lakse se drzi, bolja baterija (subjektivno), itd. A95 je kompaktniji i jeftiniji.
Pentax je negde izmedju ta dva po slici, a po kompaktnosti blizi A95.
Nikon ima lep, zaista siroki ugao (28mm), inace je Olympus C5060 slican, a bolji aparat.

Imam dilemu izmedju
1. Canon-a (bolji rukovaat, najmanja osetljivost 50)
2. Pentax-a (dimenzije, izgled, macro-2cm)

Cini mi se po odgovoru da mi mozes pribliziti neke stvari o Pentax-u:

- koliko je dobar njegov macro?
- da li on ima ulaz za zicani okidac (fotke sa stativa za animaciju)
- da li sa njim uz naprednije znanje mogu napraviti fotku koju cu upotrebiti za plakat 100x70cm?
- koliko gubim time sto mu je najniza osetljivost 80?
- kakav mu je kolor u odnosu na pomenutog Cannon-a?

Hvala unapred

Poslednja izmena:
artintact je napisao(la):
Imam dilemu izmedju
1. Canon-a (bolji rukovaat, najmanja osetljivost 50)
2. Pentax-a (dimenzije, izgled, macro-2cm)

Cini mi se po odgovoru da mi mozes pribliziti neke stvari o Pentax-u:

- koliko je dobar njegov macro?
- da li on ima ulaz za zicani okidac (fotke sa stativa za animaciju)
- da li sa njim uz naprednije znanje mogu napraviti fotku koju cu upotrebiti za plakat 100x70cm?
- koliko gubim time sto mu je najniza osetljivost 80?
- kakav mu je kolor u odnosu na pomenutog Cannon-a?

Kazem ti da ubrojis i Olympusa C7000. Vrlo je slican Pentaxu, samo jeftiniji. Neki cak tvrde da je i bolji.
Rukohvat i komande su najvaznija stvar kod boljih 7MP aparata (G6, C7000, 750Z, V3). Bitno da ti odgovaraju dimenzije i nacin rada.

- Uz dobre svetlosne uslove ili stativ i dobru obradu moci ces dobiti i dobre plakate. Zavisi od zeljenog kvaliteta. Baneri se rade i od mnogo manje rezolucije.
- Ne znam da li Pentax ima daljinski okidac. Mislim da Oly C7000 podrzava IR, nisam siguran.
- Ne gubis ili dobijas bas nista sa tim da li je proizvodjac NAPISAO da je osnovna ISO 50, 80, 160 ili sl. Bitno je samo kako ta slika zaista izgleda. I ne opterecuj se mnogo sumom, prilicno naduvan parametar. Kazem "napisali", jer praksa kaze da G6 ISO 50 je zapravo ISO 80-100.
- Najbolje da odes na sajt dpreview.com. VRLO su detaljno prikazali sve 7MP ozbiljnije modele u uporednom prikazu. Gotovo sve sto te zanima ces tamo naci.

Artintact, da ne bude zabune ili da se ne pomisli da možda preterujem, malo da pojasnim Nikona 5400:

Po sporosti je poznat, ali neću o tome, niti što nema RAW.

Bezbroj puta je apostrofirano da mu je low-light fokus jako loš.
Nema čak ni AF lampu, koliko god da je njena funkcionalnost ograničena.

Ali gore od svega toga je sto praktično nema ni manual-fokus!

Sve to zajedno dovodi do toga da je u bilo kojim indoor situacijama potpuno neupotrebljiv.

Lično, ni u kojim opcijama ne bih razmišljao o takvom aparatu (nije ni čudo sto ih na zapadu praktično poklanjaju).

CP5400 ima RAW. Dodat kasnije.

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Artintact, da ne bude zabune ili da se ne pomisli da možda preterujem, malo da pojasnim Nikona 5400:

Po sporosti je poznat, ali neću o tome, niti što nema RAW.

Bezbroj puta je apostrofirano da mu je low-light fokus jako loš.
Nema čak ni AF lampu, koliko god da je njena funkcionalnost ograničena.

Ali gore od svega toga je sto praktično nema ni manual-fokus!

Sve to zajedno dovodi do toga da je u bilo kojim indoor situacijama potpuno neupotrebljiv.

Lično, ni u kojim opcijama ne bih razmišljao o takvom aparatu (nije ni čudo sto ih na zapadu praktično poklanjaju).

Ukapirao sam. To je dobra masina ali za one koji znaju sa njom.
Za mene pocetnika, to definitivno nije dobar izbor.
Hvala

dpreview.com. ... Gotovo sve sto te zanima ces tamo naci...

Pogledao sam C7000 i mislim da imas pravo. To je najverovatnije moj favorit. 90% da cu njega uzeti.
U svim tehnickim karakteristikama je bolji od 750Z. Lepseg je dizajna, cak mu je i rukohvat prikladniji za drzanje.
Jedino i dalje ne znam da li on ima daljinski okidac - trazio sam, ali ne znam pod kojim imenom je to navedeno
u specifikaciji. Jel to "IR" koji si pomenuo?

E sada, pitanje je i gde ga najpovoljnije pazariti. Ja sam u Sloveniji, ali ovde je tehnika prilicno skupa
(u proseku 1/3 skuplja nego u Austriji). U www.mediamarkt.at - trgovini u u Austriji u kome vecina ljudi
iz Slovenije kupuje tehniku (posto su prilicno povoljni) cene su sledece:
C7000 - 555EUR
G6 - 580EUR
V3 - 600EUR

Iskreno, mislio sam da je C7000 primetno jeftiniji od G6.
Da li znate koje su trenutne cene ovih modela u Srbiji?
Ako je to realna cenovna razlika, mozda bi mi bilo pametnije uzeti G6...
(jedino sto mi kod njega smeta je slabiji macro)

Abdee je napisao(la):
CP5400 ima RAW. Dodat kasnije.

Photoshop i obrada fotografija mi je osnovni alat u poslu vec 8 gidina. Nekopresovani TIFF
je sasvim dovaljan za dalju eksplataciju fotografije po pitanju bilo kakvog printa, stampe ...

Photoshop i obrada fotografija mi je osnovni alat u poslu vec 8 gidina.

Vrlo lepo. :D

Nekopresovani TIFF
je sasvim dovaljan za dalju eksplataciju fotografije po pitanju bilo kakvog printa, stampe

Nekompresovan TIFF je u isto vreme veoma praktican (otvara se iz bilo viewera) ali i memorijski ubitacno zahtevan, na stranu to sto nemas nikakvu kontrolu nad WB, sumom i ostalim parametrima koji su dostupni u RAW konverterima.

Bilo je puno rasprava na temu RAW vs. ostalo i uvek je zakljucak da sve zavisi od potreba i situacije.

Od aparata nabrojanih ovde, meni se najvise svidja C7000. Ima kod njega dosta kompromisa i stvari koje bas i nisu "na nivou" sa drugim aparatima kao sto je nepokretan displej i tesan wide ali su napravili veoma kompaktan aparat sa dugackim objektivom (190mm) i mnogo kontrola...

Abdee je napisao(la):
... tesan wide ...

Izvini ako smaram (i ako pitanje izgleda debilno), da li mi mozes pojasniti sta znaci "tesan wide"
- odnosno na koje stvari ce to uticati prilikom fotografisanja?
I jos jedno pitanjce: da li C7000 ima daljinski okidac?

Hvala

Poslednja izmena:
Znaci da nije bas "sirok" u max wide polozaju, tj. kada se objektiiv skroz uvuce. 38mm je prilicno "usko" za minimalnu vrednost.

Laicki, "ne vata siroko na blizu" :)

Btw. daleko sam i od semi-pro korisnika, ali znam da od 500+ evra aparata zelim i "pokretni ekran".
Mnogo lakse i slobodnije.

Pozdrav!

WIDE
Mislim da sam shvatio (ispravite me ako gresim): "wide" je donja granica promenljive zizne daljine kod zoom-a
(kada ide ka sirokougaonom). Kod G6 je 35 a kod C7000 38. Da li to znaci da sa G6 mozes 3cm prici blize obkjektu?

MACRO
Ako je ovo za "wide" tacno, mislim da mi to nije neki gubitak u odnosu na to sto dobijam 3cm boji macro.

DISPLEJ
Nepokretnost mi ne smeta, jer mislim da bi ga u praksi primenjivao vrlo retko.
Mnogo vaznije mi je sto je veci (2'') i ima skoro duplo vecu pikselazu od pomenutih modela,
tako da se nadam da bi se sa njim mogla imati bolja trenutna kontrola o tome sta se snima
(sa manjim displejima i slabijim pikselima nikad nisam siguran sta sam zabelezio, sve dok ne ubacim u comp)

DALJINSKI OKIDAC
Da li ga C7000 ima?

CENE
Koje su cene pomenutih modela u Srbiji?

WIDE
Mislim da sam shvatio (ispravite me ako gresim): "wide" je donja granica promenljive zizne daljine kod zoom-a
(kada ide ka sirokougaonom). Kod G6 je 35 a kod C7000 38. Da li to znaci da sa G6 mozes 3cm prici blize obkjektu?

wide (u ovom threadu) jeste donja granica promenljive zizne daljine kod zoom-a. Sa G6 ces moci iz vece blizine da "uhvatis" siru sliku (ali ne za 3cm, to je varijabilno). Ali to nema veze sa makro mogucnostima aparata.

Tek da bi lakse poredili aparate, evo horizontalnih uglova za najcesce koriscene (ekv.) wide zizne daljine:

sa 38mm zizne daljine imas horizontalni ugao od 50.7 stepeni
sa 35mm zizne daljine imas horizontalni ugao od 54.4 stepena
sa 28mm zizne daljine imas horizontalni ugao od 65.5 stepeni

C7000 podrzava Olympusov dajlinski upravljac RM-1.
Cena G6 i 750Z je kod mene (Norveska) slicna, C7000 je oko 75% te sume, a A95 oko pola.

Da rezimiram i zakljucim post.

U startu mi je favorit bio Pentax Optio 750Z, pa ga je zamenio Canon G6,
a onda sam na Aleksandrov predlog stavio u razmatranje Olymps C7000,
i odlucio se za njega.

Napominjem da nismo debatirali o tome koja je kamera bolja,
vec koja najvise odgovara mojim potrebama u slicnoj cenovnoj klasi.
Jos da provalim, da li mi je bolje pazariti u Srbiji ili Austriji ...

Hvala: Aleksandar, Abdee, Sasa, Nebojsa, Cisko ... i svima ostalima.
Pozdrav

Napominjem da nismo debatirali o tome koja je kamera bolja,
vec koja najvise odgovara mojim potrebama u slicnoj cenovnoj klasi.
Zato i nije bilo zustro :).
Samo, kad kupujes aparat, uracunaj ODMAH u trosak i punjac i baterije, ako vec nema, torbicu i dovoljno memorije. Npr. C7000 jede XD koje su skuplje od CF/SD. Ne kao ranije, ali ipak skuplje. Ako aparat trosi Li-Ion bat. preporucujem nabavku jedne rezervne. Tek onda uporedjuj konacne cene.

Za nabavke u Srbiji i referentne cene posalji PM useru Calibra4WD na ovom forumu. Mnogo ljudi ima zaista odlicna iskustva sa njim.

Nazad
Vrh Dno