Šta je novo?

Peltierova plocica

Milanche21

Cenjen
Učlanjen(a)
06.08.2013
Poena
159
Kupio sam Peltierovu plocicu i planirao sam da hladim moj i7 4770k sa njom pa mi treba savet.
Kako hladiti i sta raditi ?
67 c temperaturna razlika
220 V i 2.5 ulaz
12 V i 6A izlaz
to je jedino sto pise u specifikaciji

To je ulaz i izlaz je za adapter, sama pločica radi na 12v pa je svejedno odakle uzmeš tih 12v,6A DC, može i iz napajanja ako je dovoljno jako. Znači uzmeš pločicu i hladnu stranu sa pastom između staviš na processor. Onda nabaiviš CPU cooler mnogo veći nego što bi trebalo za normalno hlađenje tog processora, napraviš podmetače debljine te pločice i montiraš cooler na pločicu.
Zašto veći cooler ? pa zato što dodaješ tih 6 Ampera pločici pa se pločica na toploj strani greje više nego što hladna strana hladi. Za ovakve primene nije to praktično rešenje uopšte. Ima i drugih zavrzlama, treba paziti na vlagu i kondenzaciju, svaka velika promena temperature može da izazove kondenzaciju u značajnoj meri (vidi frižidere).

Poslednja izmena od urednika:
Otvori stranicu kucista i obori komp, kondez ce kapati na dole. 😀

Sala na stranu vrlo je to tesko odraditi da bude sigurno.
Cim to nije zazivelo do sada ima dobar razlog.
Jedan tip je odradio hladjenje na freon i uz mnogo muke bas zbog kondeza.

Vise ti se isplati delid 😀

Znaci nista od toga ?
Pa ne za directnu upotrebu na processoru, Custom vodeno hlađenje bi moglo da upotrebi peltiera. Ne direktno na procesoru nego da hladi vodu prvo. Upotrebljavaju se za fontanice i boce za hladnu i toplu vodu u kancelarijama itd. umesto kompresora. Kada se okrene polaritet na njima, onda se i strane grejanja/hlađenja obrnu.

Pa ne za directnu upotrebu na processoru, Custom vodeno hlađenje bi moglo da upotrebi peltiera. Ne direktno na procesoru nego da hladi vodu prvo. Upotrebljavaju se za fontanice i boce za hladnu i toplu vodu u kancelarijama itd. umesto kompresora. Kada se okrene polaritet na njima, onda se i strane grejanja/hlađenja obrnu.

Razmisljao sam o tome. Nego razmisljam se nsto ovaj moj 4770k ide i do 4.2 i 1.2 v sa stock kulerom a temperatura se dize samo 5 stepeni . Sa nekim vodenim mogao bih da idem do 4.4 -4.5 ghz ? Mislim na 24/7 overclock .

Moga bi, imas odlicnu maticnu i memorije.

Nazad
Vrh Dno