Šta je novo?

Peltier vs Heatpipe

MMilos

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2002
Poena
619
Razmisljam da skinem ventilator sa hladnjaka procesora, a umesto njega da stavim peltier. Procesor je p3 sa radnom temperaturom od 38'c. Cilj je da svucem buku na minimum.
Taman kad sam hteo da kupim, kazu mi da je ipak bolje da uzmem heatpipe i stavim takodje bez ventilatora. Time eliminisem glavnu manu peltier-a, kondenzaciju.
E sad, malo mi je nepouzdan heatpipe, iako zaptivanje ploce oko procesora nimalo nije elegantno resenje.

Ima li ko iskustva sa heatpipe-om bez ventilatora?

ja sam probao nesto malo.
na bivseg bartona sam stavio TT Sonic Tower bez ventova i rebarca su bila podnosljivo topla. ne secam se temperatura, taj period je bio kratak (crkla ploca, pa sam sve prodao). tada sam u ovom sadasnjem chieftecu imao samo rear exhaust x 2 kom, od 80 mm, ali ne i intake...

vodi racuna da ti pelt trosi struje skoro kao i proc pod opterecenjem.

ps. bart je tada bio poprilicno oc-nut !

Poslednja izmena:
ja imam jedan izduvni 8cm. S tim sto je barton mnogo topliji od p3 celerona.
kako mislis crkla ploca?! od pregrevanja?!

Za potrosnju struje mi nije mnogo bitno. napajanje sasvim dobro podnosi opterecenje. do sad nisam imao problema.

znaci hpipe? jedino sto sam ja planirao manji od tt sonic-a. ovaj je duplo manji (sto i nije neki problem, obzirom koliki je sonic tower)

Poslednja izmena:
crkla ploca jer sam je ja 'malo' cackao lemilicom...

ne savetujem ti ja nista, imam 0 iskustva sa pelt-om

stavi neki Heatpipe i fan na minimalnom broju obrtaja (ja iamm Hyper 6 sa 80mm fanom na min broju...a ne lezi na kuleru direktno vec sam stavio gumene odbojnike tako da nema vibracija :) ) ne chuje se.........osim ako se ne priblizish uvetiom na 1 cm :D a itad je samo tih shum a na 30 cm je tishina ;)

Poslednja izmena:
MMilos je napisao(la):
Sto? koliko trosi pelt? koliko sam razumeo, trosi koliko i dvd-rw, pa mislim da mi nece trebati. imam 350w, a makina je p3. mnogo vise me plasi ovo sa zaptivanjem gumom.

koliko ja znam, trosi ~200W, max ~250W, zavisi od opterecenja cpu
a dvd-rw oko 35W

MMilos je napisao(la):
Sto? koliko trosi pelt? koliko sam razumeo, trosi koliko i dvd-rw, pa mislim da mi nece trebati. imam 350w, a makina je p3. mnogo vise me plasi ovo sa zaptivanjem gumom.
Ako uzmes pelt od 170W, na 12V trebace ti oko 14A. Koliko se secam, ako ti procesor trosi X vati, treba ti prelt od 2*X vati.
Uzmi heatpipe.

Cwelle je napisao(la):
Ako uzmes pelt od 170W, na 12V trebace ti oko 14A. Koliko se secam, ako ti procesor trosi X vati, treba ti prelt od 2*X vati.
Uzmi heatpipe.
Imam 180W pelt i na 12V trosi oko 15A, tako da treba posebno napajanje za nega.
Njemu nije resenje peltier jer se ona topla strana greje vise od bilo kog CPU-a, prosto "izuva", tako da tu mora vodeno hladjenje kao jedina varijanta. Sa ovakvim peltierom i solidnim vodenim hladjenjem verujem da bi taj njegov procesor bio u minusu i pri 100% opterecenja. ja sam najvise "na leru" dohvatio -22C sa dosta losom izolaciom. Sad preostaje da se "skupe m*da" i da se cela stvar montira na CPU. najvise se treba plasiti "nevidljive" vlage iz vazduha koja pocinje u znatnoj meri da kondenzuje vec pri 7-8C.

nema, a i razmisli da li ti ta gimanstika + troskovi trebaju. Peltier je oko 30$, ali ti treba napjanje za njega, EXTRA vazduh da ga hladi (nesto jako tipa TT tower neki model ili onaj CM isto kao tower) ili da pravis/kupis vodeni sistem.

Cwelle je napisao(la):
Uzmi heatpipe.

velike su to vrednosti. ako su to vrednosti za p3 masine, kako se tek ponasa sa p4? cela ideja za pelt je i nastala na osnovu iskustva sa peltom i p3 cpu-om. jedini problem je bila kondenzacija.
struja ni u jednom momentu nije bila pitanje. to su bile probe pre par godina sa kulerima predvidjenim za p3, od aluminijuma bez bakarnog jezgra. zato je odvodjenje bilo slabije i pelt je radio jace. sad su se stvari izmenile u korist hladnjaka i rasterecenja pelt-a.
te vrednosti gore mi izgledaju kao da su za p4 masine. tu vec ne bih smeo da se usudim za pelt bez ventilatora.

GoranM je napisao(la):
Imam 180W pelt i na 12V trosi oko 15A, tako da treba posebno napajanje za nega.
Njemu nije resenje peltier jer se ona topla strana greje vise od bilo kog CPU-a, prosto "izuva", tako da tu mora vodeno hladjenje kao jedina varijanta. Sa ovakvim peltierom i solidnim vodenim hladjenjem verujem da bi taj njegov procesor bio u minusu i pri 100% opterecenja. ja sam najvise "na leru" dohvatio -22C sa dosta losom izolaciom. Sad preostaje da se "skupe m*da" i da se cela stvar montira na CPU. najvise se treba plasiti "nevidljive" vlage iz vazduha koja pocinje u znatnoj meri da kondenzuje vec pri 7-8C.

ta varijanta sa vodenim hladjenjem i pelt-om je za full oc. s tim dobijas tihu masinu na 5ghz bez problema. ne treba mi to za p3.
imas li kontroler napona za pelt na osnovu temperature? interesuje me sema tog uredjaja, da ga pravim.
skupio bih ja ista za montazu na cpu. jedina bitna stavka je da pelt mora celom sirinom da se oslanja na cpu ili plocu za vodeno hladjenje. zato se npr. izmedju p3 celerona i pelt-a montira bakarna adapter plocica sa razlicitim nalegajucim povrsinama za cpu i pelt.u suprotnom bi se pelt brzo pregrejao.

Diabolique je napisao(la):
Svi pricaju a, ima li negde kod nas da se kupi pelt.

ima. u kralja milana.

U medjuvremenu sam razmatrao heatpipe. za verzije sa zabicom za montazu na amd procesore (ne znam tacno koji je socket) je lako odeljati nalegajucu plocicu na gabarite p3 celerona i mnogo je manje cimanje. tj. jeftinije je resenje. pored hpipe-a dobijam i ventilator koji mogu da montiram umesto starog na napajanju i eto tihog resenja bez vodenog hladjenja. :bottle:
skoro i definitivno hpipe.

Poslednja izmena od urednika:
izmedju jdp-a i slavije, sa iste strane.
evo ga mob, jer nije uvek u radnji.
063/8466034, zove se Nenad

e te frizure sa bartonom vec ne znam.

Poslednja izmena:
interesatno da ima, nisam znao, izvinjavam se na izjavi. Elem, ako neko bude zvao, nek napise posle ovde koje su cene. Hvala

MMilos je napisao(la):
velike su to vrednosti. ako su to vrednosti za p3 masine, kako se tek ponasa sa p4? cela ideja za pelt je i nastala na osnovu iskustva sa peltom i p3 cpu-om. jedini problem je bila kondenzacija.
struja ni u jednom momentu nije bila pitanje. to su bile probe pre par godina sa kulerima predvidjenim za p3, od aluminijuma bez bakarnog jezgra. zato je odvodjenje bilo slabije i pelt je radio jace. sad su se stvari izmenile u korist hladnjaka i rasterecenja pelt-a.
te vrednosti gore mi izgledaju kao da su za p4 masine. tu vec ne bih smeo da se usudim za pelt bez ventilatora.
170W i jeste za P4. Za P3 ti je dovoljan neki slabiji, samo neznam koliko slabiji. Verovatno ima da se nadje negde koliko trosi P3.

@Diabolique: Koje vodeno imas?

MMilos je napisao(la):

ta varijanta sa vodenim hladjenjem i pelt-om je za full oc. s tim dobijas tihu masinu na 5ghz bez problema. ne treba mi to za p3.
imas li kontroler napona za pelt na osnovu temperature? interesuje me sema tog uredjaja, da ga pravim.
skupio bih ja ista za montazu na cpu. jedina bitna stavka je da pelt mora celom sirinom da se oslanja na cpu ili plocu za vodeno hladjenje. zato se npr. izmedju p3 celerona i pelt-a montira bakarna adapter plocica sa razlicitim nalegajucim povrsinama za cpu i pelt.u suprotnom bi se pelt brzo pregrejao.

ima. u kralja milana.

U medjuvremenu sam razmatrao heatpipe. za verzije sa zabicom za montazu na amd procesore (ne znam tacno koji je socket) je lako odeljati nalegajucu plocicu na gabarite p3 celerona i mnogo je manje cimanje. tj. jeftinije je resenje. pored hpipe-a dobijam i ventilator koji mogu da montiram umesto starog na napajanju i eto tihog resenja bez vodenog hladjenja. :bottle:
skoro i definitivno hpipe.
Kontrolisati napon na necemu sto trosi 180W nije ni malo jeftino. Lakse je i jeftinije kontrolisati broj obrtaja ventilatora na hladnjaku vodenog sistema.

Vrh Dno