Šta je novo?

???? Pdv?????????

Dragoljub

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
609
Pozdrav ljudi
možda ja nemam poima ali o kakvom PDV-u se radi ovde u postovima
svi obračunavaju PDV
mislim kad se nađemo na ulici ili kod prodavca u stanu jel on nosi fiskalnu kasu sa sobom-i izda mi račun- ili ga nažvrlja rukom ili mi ga šalje preko maila
znaju li oni da samo registrovani PDV poreski obveznici mogu i moraju da obračunavaju PDV - što znači da imaju firmu sa odredjenim prometom
a ako već imaju firmu što valjaju delove na ulici ili u stanu - a ako kupuju od firmi koje im zaračunavaju pdv -to je njihov problem
kažem možda grešim al mi se smučilo da mašna-tašna firme valjaju delove i još da naplaćuju pdv kao da oni jadni plaćaju porez
vaše mišljenje molim

pozdrav brka :wall:

Svako bira gde kupuje hleb, jogurt ..., pa i PC komponente. Niko tine brani da kupujes u sega-mega marketima, a mozes i na buvljaku. Neko kupi deo, uvidi da mu ne odgovara i hoce da ga proda, sta treba da uradi, da nabavi fiskalnu kasu?
Ima ljudi koji prodaju HW konstantno ovde na Forumu i "iza" toga stoji firma i zato se napominje sa PDVom, da ne bi doslo do nesporazuma oko cene sto je obicaj prevarantskih kuca koje po obicaju sljaste i imaju brdo telefonskih linija. Nema vise svercovanog HW pa tako mora da se plati porez drzavi na sve, sto je i poenta, a ljudi kupuju tamo gde su najsigurniji i gde imaju dobru podrsku.
PS i onaj masna-tasna je kupio HW sa PDVom pa ga sa njime i prodaje

najobicnija kradja...vec je postojao porez od 20% koliko ja znam...i sad su jos dodali 18% na PDV...lopovcine najgore...!...

Sad ce ovo da se otegnew domacinski....

Prvo, vidi se da nemash pojma kako si pre kupovao HW...Placao se porez na celokupne system-e i na pojedine komponente, ne na sve, a i to na shta je postojao porez nisi placao sa porezom, jer su svi trgovci sve komponente koje su kupljene u toku dana na kraju dana pakovali u system-e da vi ne bi placali porez...Kako te nije sramota bre....

urban je napisao(la):
najobicnija kradja...vec je postojao porez od 20% koliko ja znam...i sad su jos dodali 18% na PDV...lopovcine najgore...!...

Silno,....ovaj...silno gresis sinko :cigar::cigar::cigar:

Tacno je da je postojao porez od 20% ali se nije placao na sve komponente, uostalom ova prica je vec nekoliko puta ispricana udri malo search.

Pozdrav!

EDIT: Kasnim, vec si dobio odgovor...

Poslednja izmena:
urban je napisao(la):
heh... ako je porez bio 20%, a sad je 18%, to znaci da je umanjen za 2%...

naravno, tu su dva problema: 1. ranije nije bilo poreza na kompove, 2. PDV od 18% je prevelik za ovo nase jadno trziste - i HW je trebao da bude oporezovan po povlascenoj stopi od 8%, kao npr. hleb...

Jedini problem sa PDV-om su ljudi koji ga nerazumeju!
PDV je drasticno razlicit u odnosu na porez napromet i mnogo je bolje resenje za sve u trgovinskom lancu!
naravno i ja bih voleo da je 8%, ali sta da se radi!

urban je napisao(la):
Nisi obavešten, a voliš da laješ. Ova prva rečenica produžena verzija mog prvobitnog odgovora "glup si". Al ne, kako to jedan moderator, zamisli, moderator, može drugom useru da napiše da je glup. Skandal čoveče, gde su tu ljudska prava, pa Bono Vox, kada će da prestane ta besumučna tiranija moderatora nad userima.

Dečko, ćuti ako ne znaš, ovaj forum je liberalnog karaktera, nije obavezno u svakom threadu odgovoriti, neki je moguće i preskočiti. Isto tako, još veći gnev među normalnim ljudima iznosi i tvoje uzimanje reči "krađa" u usta. Znaš, to je osetljiva tema, pogotovo u ovoj zemlji, a znaj dobro da tu i srodne reči obično koriste najveći lezilebovići u ovoj zemlji, koje komarac nema za šta da ujede, opravdavajući svoju lenjost i nesposobnost. Pazi majku mu, svi su lopovi, samo si ti jadan, pošten i nagažen...

@ Dragoljub:

Sada niko ne moze da zaobidje PDV, zato sto je to porez koji placa krajnji kupac, - uvoznik uveze, plati PDV, distributer uzme od njega njemu plati PDV, diler njemu, taj na ulici njemu, i tako, da ova prica je pricana sto puta. Na zalost taj PDV je ~ 20 %.
Jedino ako je taj na ulici doneo to u rucnom frizderu iz Nemacke, pa onda hoce dobar kajmak, ali to nikad ne mozes znati :D

PDV je pametan potez.Budzet drzave mora nechim da se puni.Problem je u tome gde idu te pare iz budzeta.

Prezvakana tema... :bottle:

Ja prosto ne verujem da posle svih prica ima neko kome nije jasan PDV, i sve u vezi njega, ma daaaaj pa nije ovo kvantna fizika. Dokle bre vise?

Cekaj malo, tek je proslo dva meseca - shvatice ljudi za nekih godinu dana.
(Shvatice = citaj navici ce se)

Pa , misim idi skoluj se u Italiji ko ti brani.Jako me nervira to sto 90% mladih samo gleda da izvuche grbachu da neradi nista i da zbrise negde preko.Imamo skoro najvishe
studenata u regionu a u sushtini smo polupismena nacija.Rezultat svega toga je stanje u kojem se nalazimo.Digli ste frku oko PDV ,pa ljudi porez je osnovni prihod svake normalne drzave.Vecina ljudi upisuju fakultete ne zato sto hoce da rade vec zato da bi stekli poziciju da nerade.Treba drastichno pooshtriti prijemne ispite da nemoze svaki glupson na fax.

Nazad
Vrh Dno