Šta je novo?

PDF dokumenti

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Koji je program najbolji i najsigurniji za manipulaciju sa pdf dokumentima, da mogu da rastavljam pdf dokumente i da spajam kako hocu a da to radi kako treba?

najbolji i najjednostavniji adobe acrobat ali skup/preskup. ako želiš free onda pdftk builder portable i njemu slični.

kod prvog ubacuješ dokumente kako želiš, peti premeštaš na mesto desetog, treći brišeš itd. i sve to prevlačenjem jednim klikom.

kod free programa je malo komplikovanije jer moraš da razmišljaš i upisuješ brojeve. na primer, pdf fajl ima 15 stranica i iz drugog dokumenta koji ima jednu stranicu želiš da ubaciš na mesto broj 12 u prvom dokumentu. prvo se stavlja veliki fajl, i upišu stranice 1-11, zatim drugi fajl od jedne stranice, zatim opet veliki fajl i upisuje se 12-15. komplikovano ali free.

kod acrobat-a samo prevučeš stranicu u dokument gde želiš i sačuvaš.

Imaš i PDF Soda on je free a od plaćenih Nitro Pro i Foxit Pro.

Hvala Vam na pomoci, a da li moze da se doda i neka word ili excel stranica?

Snimis u wordu stranicu kao pdf (save as) pa je posle dodas.

Ako imas stariji word 2007, na sajtu majkrosofta ima da se skine Save as pdf, instaliras i mozes da snimas dokument kao pdf.

Drugari, hvala na pomoci.

Poslednja izmena:
Imam skeniranu staru zdravstvenu knjizicu na jednoj stranici lice a na drugoj nalicje, kako da to spojim da bude na jednoj stranici da bi ga sacuvao u pdf-u i kada stampam treba da provlacim dva puta kroz stampac umesto jednom, neznam koliko sam bio jasan.

Poslednja izmena:
Može na mnogo načina. Recimo, uvećaš stranu knjižice, napraviš print screen, pa pejstuješ u word. To ponoviš i za drugu stranu, pa snimiš kao pdg. Ako imaš Acrobat, sve ovo može direktno u njemu.

Hvala, nemam iskustva sa ovim stvarima, a sada bih te pitao ako je nesto nakrivo skenirano pa ne moze da se lepo odsece vec ostaje neka pozadina koja se vidi kako da to korigujem?

U fotosopu mozes da rotiras sliku (u smeru kazaljke na satu i kontra).
Image>Image rotation>Arbitrary u stepenima (moze i manje od jednog stepena npr. 0.5) mozes da rotiras sliku da ti bude "ravna" pa posle odseces visak.

koristio sam windows ink workspace za secenje slika, ali kada odsecem sliku sa njim i to sto dobijem je mutno, neznam zasto, sa cim je najbolje da isecem sliku a da ne gubim na kvalietu iste?

Kako mogu dokument u pdf-u, a radi se o tabeli stanja da je iscitam u excel tj. da mi se ta tabela prepise iz pdf-a u excel-u i da mogu da manipulisem sa podacima?

Možda je najupotrebljivije rešenje neki program za OCR, kao što je FineReader.

Pokusao sam sa portable FineReader i on odradi ali ga ne prenese izvorno kako stoji u pdf-u vec mora da se prepravlja, isto sam dobio i na nacin, iz word-a uvezem pdf i sacuvam ga kao .htm file pa ga uvezem iz excel-a. Samo me buni kada se uveze u word-u sve je kako treba ali kada se uveze u excel-u mora da se rade male korekcije, znaci nikako da ga uveze izvorno, da li znate zasto je tako ili postoji nacin da bude izvorno prepoznat u excel-u?

Kada hocu da popunim neki formular u pdf kako da povecam slova u Nitro Pro 10 nekako su sitna a nigde ne vidim kako ih povecati?

Najzgodniji za popunjavanje pdf obrasca mi je nekako PDF Xchange Viewer, ali imam problem da mogu da povecam slova koja unosim u rubrike, to mo je zakljucano, kako da resim ovaj problem, jer su mi slova sitna koja mi sam program daje kao velicinu pri unosu?
11111ch.png

Najzgodniji za popunjavanje pdf obrasca mi je nekako PDF Xchange Viewer, ali imam problem da mogu da povecam slova koja unosim u rubrike, to mo je zakljucano, kako da resim ovaj problem, jer su mi slova sitna koja mi sam program daje kao velicinu pri unosu?
Pogledajte prilog 218073

Ono sto sam primetio da se opcije promene vel. slova, bold... otkljucava samo ako se menja pdf obrzac a ne vazi za rubrike koje se popunjavaju, da li neko zna da li ovo moze da se otvori i za rubriku popunjavanja?

Potreban savet za jednostavan zadatak: konverzija PDF u TXT. PDF ne sadrži skenirane slike, samo tekst, nije potreban nikakav OCR. Tekst je ćirilični, izlazni rezultata ne mora biti u ćirilici, samo da se ne dobiju kuke i kvake. Postoji li jednostavna, besplatana desktop aplikacija za ovaj posao? Gledam gore pomenuti PDFTK Builder, on radi mnogo složenije stvari ali nigde explicitno ne piše da može da snimi pdf u tekstualnom formatu.

Зар не може обичан експорт у текст? Сад сам пробао неки ћирилични текст, користио Okular који ми је default читач за pdf и експорт је без грешке. Не знам windows програме али не видим разлог да не може.

П.С. Пробао Acroread али за линух и мало је лоше форматирао текст.

Sve što mi treba oko manipulacije sa PDF<->Office dokumenata rešavam pomoću ABBY Fine Readera, apslulitno sve
Još nisam naišao na problem koji nisam rešio.

@gadafi

Nisam se do sada mnogo bavio PDF-om, nije mi trebalo, pa i ne znam alternativne čitače, prvi put čujem za okular. Vidim da je deo KDE paketa (takođe nikad koristio) koji je opet veliki komad softvera. Da bih izbegao instalaciju celog KDE, pronašao sam na nekom sajtu Okular_Standalone_4_win instalaciju i odradio je. Okular učita i prikaže dokument bez problema. Konvertujem koristeći opciju File/Expora As/Plain Text. Dobro su konvertovane numeričke vrednosti i latinični deo teksta ali je ćirilični tekst, koji mi je vrlo važan za dalju obradu, zamenjen znacima pitanja. Pregedao sam opcije za podešavanje i ne vidim nijednu koja se tiče kodne strane ili tako nešto.

U međuvremenu probao sam i PDFMate Converter, on se uspešno izborio sa ćirilicom ali je struktura teksta skroz uništena. Ne vide se cele linije originalnog teksta nego su pojedini delovi teksta i brojevi prikazani svaki u posebnom redu, tako da je vrlo teško rekonstruisati originalni red teksta.

Sumatra daje prihvatljiv, mada ne idealan, rezultat. Ako ne bude ništa bolje idem na nju. Zgodno je i što ima portable verziju.

Skini Adobe Acrobat Pro trial verziju, otvoris pdf i imas opciju "Save as", uglavnom izbaci identicno sve

Nazad
Vrh Dno