Šta je novo?

PCMOS - probabilistic chips

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
825
PCMOS - Probabilistic Complementary Metal-Oxide Semi­conductor Technology

http://www.technologyreview.com/read_article.aspx?ch=specialsections&sc=emerging08&id=20246&a=

PCMOS is a microchip design technology that allows engineers to trade a small degree of accuracy in computation for substantial energy savings.
In the short term, PCMOS designs could significantly increase battery life in mobile devices; in a decade, the theories behind PCMOS may need to be invoked if Moore’s Law is to continue to hold.

O ovome se pričalo još kad sam ja kupio prvi Svet kompjutera, a ima od tada 10 godina sigurno, pa ništa...

Simpa stvar, ali teretska mogucnost pravog predvidjanja direktno zavisi od dostupnog uzorka. Sto znaci da bi predvideo par MB unapred pa i npr 70% tacno, treba ti par 100 mb uzorka...
Ono, jos to nije to 😀

Ovome je ogranicena primena. Sasvim sigurno je da takav procesor ne bi imao primenu sa algoritmima male stabilnosti, koji bi dali katastrofalnu gresku na izlazu, ali itekako bi imao primenu u probabilistickim, koji se oslanjaju na verovatnocu i statistiku i u onima gde eksplicitno nije bitna tacnost rezultata, nego priblizna vrednost. S' druge strane, tacne rezultate moguce je dobiti i pribliznim vrednostima, ali pitanje je nakon koliko iteracija. Pitanje je koliko bi to onda bilo efikasno.
Logicno, video signal, ne mora biti 100% tacno obradjen. Uostalom, vecina lossy formata video i audio zapisa se oslanja na priblizne vrednosti. Misljenja sam da i ljudski mozak radi na tom principu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno