Šta je novo?

Pclinuxos 2007

BattleNexus

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
319
Imam 2 OS-a.XP i PCLINUXOS 2007.E sad stvar koja me muci zbog cega Linux ne moze da prepoznaje moje opticke drajvove(znaci DVD/RW i DVD ROM,flopy drajv...)a bez problema ocitava druge uredjaje(USB,stampac...).Stvarno ne znam u cemu je stvar!Ljudi pomagajte ako znate i mozete!!!

Cekaj, PCLOS ne vidi tvoje uredjaje kad se u njima nalaze mediji (CD, DVD, Floppy)? To je normalno da ih ne vidi, tek kada ubacis CD ili DVD, onda se uredjaj mountuje.

kako "ne može da ih prepoznaje" ? prvi put čujem za tako nešto...

Ma nisam se dobro izrazio!Zapravo ne moze da ih vidi,ali mi je Recoba20 pomogao,tek kad ubacim medij u opticki drajv onda se mountuju.Hvala na pomoci!!!

Da ne bih otvarao novu temu pokusacu ovde da obrazlozim svoj problem.
Instalirao sam Pclinuxos 2007 ali ne mogu da promenim rezoluciju vecu od 1024*768.
Pokusao sam da promenim neka podesavanja za monitor,ali sada mi se linux podize u textualnom modu i ne znam kako da se prebacim na graficki mod.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
startx da bi podigao grafički podsistem. Što se rezolucije tiče, instaliraj drajvere za tvoju karticu i "settings" alat. Pošto vidim da imaš nVidia karticu poseti http://www.nvidia.com/object/unix.html i skini latest drajvere.

Poslednja izmena:
Treba da vratis default xorg.conf mislim da je komanda X -configure pa posle taj fajl koji ti on napravi prekopiras u /etc/X11/ posle samo ubacis u xorg.conf tu rezoluciju koju zelis da prikazes. X -configure bi trebalo da ti napravi taj default xorg.cong fajl u /root

Posto se ne snalazim dobro u textualnom modu,na koji nacin da prekopiram taj xorg.conf fajl.

Poslednja izmena:
Hary, uradi ovako. (Nisi ni prvi ni poslednji koji je syebao xorg fajl u PCLOSu, pa nece da mu se podigne graficko okruzenje. Govorim ti iz iskustva. :) )
Uzmes lepo live disk, dignes sistem sa njim. Pokrenes Konqueror u root modu. Odes lepo u folder na HDDu u kome ti se nalazi xorg.conf fajl. On se nalazi u etc/X11 folderu, al' posto si ti bootovao live cd, onda ces morati da ides ovom putanjom /mnt/hda5/etc/X11/. (Ovo hda5 je kod mene jer imam IDE HDD, a root particija ima ovaj broj. Ako imas SATA HDD, onda ce biti sda5 ili vec neki broj.) Kada budes bio u tom X11 folderu, pored fajla xorg.conf, nalazi se jos jedan fajl koji se zove xorg.conf.backup ili xorg.conf.old. Uzmi samo obrisi ono .old ili .backup i neka uradi overwrite postojeceg xorg.conf fajla. (Mozes i prvo da obrises taj xorg.conf fajl, pa da posle odradis rename jednog od pomenutih fajlova.) I posle toga podigni najnormalnije sistem.

Da bi instalirao drivere za graficku kartu, otvoris lepo synaptic, ukucas u search nvidia i on ce ti izlistati sve vezano za nvidiju. Stikliraj da se instalira dkms-nvidia, a on ce sam povuci sve zavisnosti sto mu budu trebale. Posle zavrsenog downloada i instalacije drivera, restartuj sistem, i to bi trebalo da radi. Da si dobro instalirao driver za graficku, prilikom bootovanja sistema pojavice ti se nvidijin logo. Rezoluciju ces podesiti uz pomoc nvidia-settings aplikacije koja ce se instalirati uz drivere. (Mada mislim da ce sam sistem odabrati najbolju rezoluciju, kao i osvezavanje.)
Posle odes u PCLOS Control Centre i podesis 3D efekte i uzivas u linuxu. ;)

Poslednja izmena:
Kopiranje u konzoli se radi sa komandom cp
ako hoces da vidis kako se koristi neka komanda imas man tj. u ovom slucaju man cp a iz toga izlazis pritiskom na taster q.
u tvom slucaju kopiranje ti ide ovako
cp /root/xorg.conf /etc/X11/

Hvala ljudi,uspeo sam da sredim.
Ali sada imam drugi problem.
Kada udjem u nvidia settings i podesim rezoluciju sve se odradi kako treba,ali kad hocu da snimim podesavanja u xorg fajl izbacuje mi da ne moze da snimi.
Svaki put kad resetujem linux moram da podesavam rezoluciju.

Poslednja izmena:
Taj fajl mozes da menjas samo kao root.
Kucaj
su -
pa onda i sifru za root i onda probaj da menjas xorg.coonf

Jos jednom se svima zahvaljujem na pomoci.
PclinuxOS sada radi ko podmazan.:)

Nazad
Vrh Dno