Ne bih da otvaram novi thread ali ima nesto u vezi s939 i s754 ploca sto mi se nimalo ne dopada: broj obicnih PCI slotova. Ne znam da li iko razmislja o tome pri kupovini nove maticne ploce ali meni je palo na pamet sta bi mi se desilo kada bih sa ove socket A platforme presao na AMD 64. Od PCI komponenti imam: Pinnacle tv kartu, Hauppauge Nexus-s DVB sat risiver, dial up modem (koji doduse retko koristim otkako sam uveo ISDN). U opciji je jos kupovina Wireless mrezne karte i karte za video nadzor. Sta ja da radim sa svim ovim ako predjem na AMD 64?
Vecina periferija postoji samo u PCI verziji a ne PCI-E. Od tv karti postoje samo preskupi Sapphire Theatrix koga kod nas nema i kao moguce resenje neki externi USB tjuner, kojih je opet malo, skuplji su, a i nisu uvek po kvalitetu rame uz rame sa PCI resenjima. Nisam cuo da postoje pci express verzije Skystar 1 ili Skystar 2 karti. Za ostalo takodje ne bih znao ali sumnjam da je vecina proizvodjaca otpratila razvoj pci express platforme.
To je moje misljenje, a imam Abit AN7 plocu na kojoj se ne moze reci da nema sve sto joj treba. Da mi jos treba kvalitetnija zvucna karta, ili Firewire karta, (a ne treba mi jer imam integrisano na ploci) tek bi onda nastali problemi.
Voleo bih da cujem jos misljenja o ovome jer mislim da mnogi kupci novih racunara ne razmisljaju puno o tome kakav ih apgrejd ceka i za sta bi zeleli sve da koriste racunar u nekoj buducnosti, a mogucnosti su zaista velike jer ima dosta egzoticnih hardverskih periferija, sto nije nista lose jer upotrebna vrednost racunara sve vise raste.
Negde se spominje mogucnost da vise umrezenih racunara treba da obavlja i vise razlicitih funkcija ali opet, postavlja se pitanje da li je isplativo? Na primer, problem video nadzora se moze resiti kupovinom opreme (pci karta + 4 kamere + kablovi, postolja itd , priblizno cene oko 250 evra) i na to dodati cena kompletnog polovnog racunara koji to moze da obavlja (do 200 evra) ili se moze jednostavno ubaciti karta u PCI slot vec postojeceg racunara i time ustedeti novac. Naravno, sve to pod uslovom da na svojoj maticnoj ploci imate slobodan PCI slot, a to je sa novim AMD 64 plocama zaista problem.
S obzirom da je nov racunar pozamasna investicija za svakoga, a modularna konstrukcija maticne ploce s druge strane omogucava da karticom u PCI slot dobijete vrlo lako nov TV/video rekorder, digitalni satelitski risiver, pa i vrlo jeftin sistem sistem video nadzora, mislim da je steta s jedne strane dati velike pare za bezkompromisne performanse a s druge uskratiti sebi mogucnost da taj racunar bude podjednako upotrebljiv kao prethodne generacije (Socket A, recimo). Napominjem, i to samo zato sto PCI-E periferije jos uvek nisu zazivele.
Pokusacu da analiziram svoj slucaj da bi prikaz bio malo sikovitiji: voleo bih da u dogledno vreme odradim apgrejd na Athlonx2 platformu, jer mi se izuzetno dopada ideja i mogucnosti dual-core sistema. Znaci, trebace mi nforce 4 ploca na kojoj bih voleo da zadrzim neke od PCI komponenata koje sada imam:
- Skystar 1 moram, jer ih nema u PCI-E varijanti;
- Wireless karta mi treba jer nemam mogucnosti za kablovsko povezivanje a i port mrezne karte bi verovatno bio zauzet adsl-om.
- Pinnacle TV PCI kartu bih mogao da zamenim ATI THEATRIX 550 tuner-om u PCI-e verziji, i to ako uspem da je nadjem u inostranstvu (uz to je i znacajno skuplja). Ovim bih ustedeo jedan pci slot u koji bih mogao da ubacim onu gore navedenu kartu za video nadzor.
Ovako bih potrosio vec 3 obicna PCI slot-a a mislim da je to maksimum koji ima vecina Nforce4 ploca. Uz sve ovo gore navedeno, moja potencijalna nova maticna ploca bi morala da ima integrisanu zvucnu kartu kvaliteta Soundstorm-a koji sad imam (REALTEK ALC658) inace mi ne gine Creative Audigy u PCI slot, koji opet, ne bih imao slobodan. Takodje, ploca bi morala da ima barem 8 USB portova (vec sad imam zauzetih 6:stampac, skener, UPS, ISDN modem, gamepad, i ponekad USB disk.Nekad prikacim i digitalni aparat, a ako dodamo USB kameru koju bi mozda neko opet zeleo da koristi, eto zauzetih svih 8 usb portova). Integrisan Firewire je isto obavezan, jer se ponekad poigram sa miniDV kamerom koju mi donese drug, i naravno da mi ne treba jos jedan zauzet PCI slot zbog nove koju bih zbog toga morao da kupim,a ko ga ploca nema integrisanog.
Smatram da ce svaki korisnik modernog racunara zaista pozeleti nekad TV kartu u racunaru i dobar zvuk, pa mozda i da odigra u Wireless mrezi sa komsijama neku igru, ajde da kazemo da ja preterujem sa periferijama i da ovo moje sto je gore navedeno nije prioritet.
Koliko vidim od svih maticnih ploca koje bi bile dugotrajnije tehnolosko resenje,(nforce 4 Ultra/SLI cipset, socket 754 iskljucujem), odnosno koje su zbog performansi/kvaliteta trenutni "best buy" , najvise se kupuju DFI nf4 ploce. Ali,super povoljni DFI infinity ima 3 obicna PCI slot-a ali ima slab zvuk i nema Firewire. DFI lan party serija ima samo 2 PCI slota ali ima odlican integrisan zvuk, firewire, 10 USB portova, i valjda 2 lan-porta. Opet, nijedno ni drugo resenje bez obzira na besprekorne performanse meni ne bi odgovaralo zbog gore navedenog.
Kao neki kompromis mi za sada najbolje izgleda Epox 9NPA+ ULTRA, mislim da ima 3 PCI + 3 PCI-E slota, integrisan Firewire i solidan zvuk ali nisam siguran da li podrzava dual core Athlon procesore.
Izvinjavam se na duzem postu ali ovo je bila moja amaterska analiza iz perspektive korisnika koji planira apgrejd na modernu i tehnoloski vrlo konkurentnu platformu koja ce opet biti u mogucnosti da podrzi i neke prednosti starijih PCI uredjaja. Na sve ovo sto sam nabrojao dodajte ili oduzmite neku od periferija koja vam treba ili koju biste voleli ili ne bi voleli da imate i imacete priblizno racunicu sta vam treba odnosno ne treba. Voleo bih da cujem i druga misljenja.
P.S.
Hvala Nedji na sugestiji da ovaj post nadje pravo mesto.