Šta je novo?

PCIe 2.0 vs PCIe 3.0

r0nIn

Čuven
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poena
615
Interesuje me da li neka PCIe 3.0 graficka kartica moze normalno da radi kada se postavi u PCIe 2.0 slot, da li ce raditi u full brzini i kakva je generalno razlika izmedju te dvije verzije slotova?

Pitam ovo posto se vec duze virjeme razmisljam za upgrade masine, pa me zanima upravo to vezano za PCIe slotove cisto da znam da li da mijenjam plocu, procesor, memoriju i graficku ili samo da zamijenim graficku i dodam malo RAM memorije.

PS.
Jos jedno pitanje, ako bi na primjer GTX 970 radila normalno na mojoj ploci, da li bi joj bio dovoljan ovaj i5 2400 procesor ili bih i njega morao da mijenjam?

Poslednja izmena:
Za danasnje graficke je nebitno da li je 3.0 ili 2.0. Kada se budu koristile dosta vece rezolucije od 1080p i dosta jace graficke od danasnjih, onda ce to imati uticaja odnosno bottlenecka.
Tako da ce bilo koja graficka normalno raditi na PCI-E 2.0 ploci, bez gubitaka u performansama.

Taj Sandy i5-2400 je i dan danas veoma dobar procesor za gaming, a ima snagu da izgura i tako jake graficke (cak i GTX980) bez problema (recimo bolje od FX procesora). Ionako Intel nije primetno "pojacao" procesore kroz Ivy Bridge i Haswell, u odnosu na Sandy Bridge.

Ako je namena gaming, samo cepaj, sve pare na graficku i ram. ;)

Poslednja izmena:
Cool. Jeste namena je Witcher 3 i jos po koja novija igra, ali i Photoshop koji prosto jede RAM. Uezcu 16GB sigurno i neku gtx970 da budem miran narene nekolike godine.

Hvala na brzom odgovoru.

Nazad
Vrh Dno