Šta je novo?

PCI ATA 133 card?

rbane

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2003
Poena
604
Imam plocu koja ima samo ATA66 a hteo bih da uzmem neki adapter za PCI slot za ATA133 posto mi je HARD ATA133. Interesuje me koji adapter je dobar(a da nije skup) i gde bih mogao to da kupim?
A da, jel je pametno to da radim?

Ma nema potrebe da radis tako nesto...Razlike u brzini izmedju ATA66 i ATA133 su vrlo male.

rbane je napisao(la):
Imam plocu koja ima samo ATA66 a hteo bih da uzmem neki adapter za PCI slot za ATA133 posto mi je HARD ATA133. Interesuje me koji adapter je dobar(a da nije skup) i gde bih mogao to da kupim?
A da, jel je pametno to da radim?
Nista time neces dobiti jer je taj hard daleko ispod brzine od 66MB/s a da ne pricamo o 133mb/s
Sem ako naravno,ne zelis da potrosis pare na nesto nepotrebno!;)

Nije samo razlika u BURST-u od 66mb/sek i 133mb/sek.
Ako imas slucajno 512Mb ili 1Gb memorije, pa napravis RAM Disk od 256Mb, gde stavis swap, i disk radi samo sa memorijom, ne disk sa samim sobom preko ploce i cpu-a i memorije, vidis razliku.
Ima tu jos dosta razlika, oko kasnjenja, oko random search opcije, ali bice jos informacija o tome uskoro :)

E laxduke
jel ti to govoris za linux ili za windows tj. kako to sa memorijom i swampom da uradim na linux-u a moze i objasnjenje i za windows ako znas :)

desni klik na ikonu My computer->properties->performance->virtual memory!!!
sigurno ti stoji opcija "Let Wind. menage my virt.mem.settings"
e ti ukljucis "LEt me spec.my own virt.mem. settings"
i stavis da ti je i minimum 2xMBmemorije a max 3xMB memorije!!!
znaci koliko imas u sistemu memorije (256 MB-primer) stavis da ti je min 512 MB a max 768MB!!!

rbane je napisao(la):
E laxduke
jel ti to govoris za linux ili za windows tj. kako to sa memorijom i swampom da uradim na linux-u a moze i objasnjenje i za windows ako znas :)

Za Linux se ne secam vise, dok za windows ti treba RAMDISK softver, i posle toga delimicno sledis toxic-ovo uputstvo.
Naravno destinacija je novo napravljeni RAMDISK a ne lokalni hdd.

laxduke je napisao(la):
Nije samo razlika u BURST-u od 66mb/sek i 133mb/sek.
Ako imas slucajno 512Mb ili 1Gb memorije, pa napravis RAM Disk od 256Mb, gde stavis swap, i disk radi samo sa memorijom, ne disk sa samim sobom preko ploce i cpu-a i memorije, vidis razliku.
Ima tu jos dosta razlika, oko kasnjenja, oko random search opcije, ali bice jos informacija o tome uskoro :)
Mnogo ljudi je slucajno kupilo 1gb ram-a i pravi ram diskove!,)

ToxiC je napisao(la):
desni klik na ikonu My computer->properties->performance->virtual memory!!!
sigurno ti stoji opcija "Let Wind. menage my virt.mem.settings"
e ti ukljucis "LEt me spec.my own virt.mem. settings"
i stavis da ti je i minimum 2xMBmemorije a max 3xMB memorije!!!
znaci koliko imas u sistemu memorije (256 MB-primer) stavis da ti je min 512 MB a max 768MB!!!
samo sto je to vazilo za masine sa manje memorije, a sad kad vecina ima 256MB ili 512MB je malcice drugacije, pa ne mora bas 2x ili 3x kako sto rece lax, mada zavisi i od OS-a, posto na primer 2k i XP vole vise memorije dok se 98 i ME i ne snalaze bas najbolje sa mnogo memorije, pa im u principu i ne znaci toliko :(

Crni je napisao(la):
samo sto je to vazilo za masine sa manje memorije, a sad kad vecina ima 256MB ili 512MB je malcice drugacije
da ali sad makinie imaju i HDD-ove od 40-60-80 i vise GB!!!:)

ToxiC je napisao(la):
da ali sad makinie imaju i HDD-ove od 40-60-80 i vise GB!!!:)
Ma OK to za kapacitet hardova, ali je nepotrebno bacati prostor za swap ako realno nema potrebe da on bude toliko velik :)
Razlog za to je kao sto sam naveo sto masine imaju mnoogo vise memorije, pa se smanjuje potreba za cestim swap-ovanjem. Barem kod vecine korisnika, jer nece pootvarati xx programa koji gutaju memoriju :)
Poenta je da ne postoji generalno pravilo koje uvek pali, vec zavisi od vise stvari, pa u zavisnosti od masine i potreba svako treba da podesi sam, a realne potrebe za swap-om ces videti tako sto ces pustiti Windows-u da ga sam povecava po potrebi, pa ako on nikad ne naraste preko recimo 256MB to je i realna potreba za tvoju masinu (nema potrebe da ga zakucas na 512MB ili vise, zar ne ?!).

Ovako ja imam VX plocu pa mene stvarno interesuje neki ATA 133 kontroler koliko kosta neki jeftin ?

Grunt je napisao(la):
Ovako ja imam VX plocu pa mene stvarno interesuje neki ATA 133 kontroler koliko kosta neki jeftin ?
Ja sam video za nekih 1500 din, ne isplati se.

Pa pre cu skupiti 25 evra nego 150 evra koliko bi morao da puknem da minimalno upgrade-ujem ovu moju krntiju da bi prepoznala HDD :)

Nazad
Vrh Dno