Šta je novo?

Hardver Pc za 3d rendering do 1.100 €

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ZoreX

Zapažen
Učlanjen(a)
23.01.2022
Poena
21
Pozdrav svima ljudi, htio bih da kupim ovaj PC pa me zanima vaša stručna mišljenja. Ovo je gotov PC u trgovini. Da li bi mi sta mjenjali? Hvala svima na pomoći. Cijena je 1150eura.

PROCESOR: AMD Ryzen 5 PRO 3350G up to 4.0GHz, AM4
CPU HLAĐENJE : AM4 CERTIFIED CPU FAN & HEATSINK
MATIČNA PLOČA: AMD A320M, AM4
MEMORIJA: 16GB DDR4 2666MHz
GRAFIČKA KARTICA : Nvidia GeForce GTX1660 SUPER OC 6GB DDR6
SSD DISK: 500GB NVMe SSD
Optički uređaj: no ODD
ZVUK : HIGH DEFINITION ON-BOARD 5.1 AUDIO
KUĆIŠTE : MS, gaming, crno
NAPAJANJE : 550W

Ovo nije mašina za rendering.

Pitanja:
1) Koliki je budžet?
2) Mora li gotova konfiguracija?
3) Koji software ćeš koristiti?

Ima i ovaj cijena mu je mrvicu manja.

PROCESOR: Intel i5 10400F up to 4.3GHz, Comet Lake
CPU HLAĐENJE : Intel CERTIFIED CPU FAN & HEATSINK
MATIČNA PLOČA: Intel® H410
MEMORIJA: 16GB DDR4 2666MHz
GRAFIČKA KARTICA: NVIDIA GeForce GTX1660 6GB
SSD DISK: 500GB NVMe SSD
Optički uređaj: no ODD
ZVUK : HIGH DEFINITION ON-BOARD 5.1 AUDIO
KUĆIŠTE : MS, Gaming black
NAPAJANJE : 500W

Dakle budget je 1000-1100€. Koristio bi za Archicad i onda za renderiranje u Lumionu i Vray-u.

Ne znam da li si upoznat ali problem sa tim gotovim konfiguracijama je što gledaju da uštede gde god je to moguće. U ovoj drugoj konfiguraciji stavili su H410 ploču koja je medicinski minimum za taj CPU. Napajanje takodje. Zato sam te i pitao da li moraš da kupuješ gotovu konfiguraciju ili postoji opcija da izabereš delove ili da ti neko ovde na forumu preporuči. Još jedna stvar. Dobar deo te cene čini GeForce GTX1660 gpu koji je oko 500e što je ludilo ali trenutno je takva situacija.

Što se tiče konfiguracije za rendering nabitniji je CPU sa što više jezgara, bar 32GB ram memorije i solidna grafička za komotan rad u viewportu.

Teoretski ovaj drugi PC bi bio ok za neki entry lvl ili? Kada bih mogao promjeniti maticnu koju bi ti stavio na ovu konfiguraciju isto tako i za napajnje koju bi ti preporucio za ovo?

Za entry level recimo da može da prodje.

Ploča neka sa B560 čipsetom (AsRock B560M PRO4 - oko 120e). Napajanje neko sa min bronze sertifikatom. (Evga 600W Bronze npr.- oko 70e).

Vray, pretpostavljam da ces na CPU renderovati, a za iole ozbiljan projekat u Lumionu ti treba GPU sa 8 ili vise GB VRAM-a, tako da, sta god da uzmes novo u tom budzetu, na zalost, nece te usreciti. Ne znam koliko si doboko u ovoj oblasti, ali ako se ozbiljnije planiras baviti, "skrpi" nesto polovno dok ne udjes ozbiljnije i to ti pocne donositi pare.
Primjera radi, Ryzen 3700x, mislim da je i dalje best buy u pogledu Ghz/$, a mozes ga naci za smijesne pare, neka 1070, ili slicna, 32GB RAM-a minimalno.

Za rendering, pored dobrog procesora, gledaj da uzmes i sto vise memorije!
Pogotovo ako budes koristio neke high res proxy objekte, za vegetaciju recimo.

I uzmi neki dobar cooler obavezno. Jezgra ce dosta vremena provoditi na 100% zauzeca, zato moraju i cooler, ali i air flow samog kucista, biti odlicni.

Moj ti je savet da ne uzimas gotovu konfiguraciju, vec da uzmes komponente posebno... naravno ako mozes, i ako ima ko sve to lepo da ti sklopi i namesti sta treba.
Ja bih na tvom mestu jurio neku polovnu graficku koja je jos pod garancijom, da vise para ostane za ostale komponente.

Vray, pretpostavljam da ces na CPU renderovati, a za iole ozbiljan projekat u Lumionu ti treba GPU sa 8 ili vise GB VRAM-a, tako da, sta god da uzmes novo u tom budzetu, na zalost, nece te usreciti. Ne znam koliko si doboko u ovoj oblasti, ali ako se ozbiljnije planiras baviti, "skrpi" nesto polovno dok ne udjes ozbiljnije i to ti pocne donositi pare.
Primjera radi, Ryzen 3700x, mislim da je i dalje best buy u pogledu Ghz/$, a mozes ga naci za smijesne pare, neka 1070, ili slicna, 32GB RAM-a minimalno.
Ma to ce biti mozda minimalno u Lumionu. Uglavnom za Archicad.

Onda definitivno nek ti prvo na spisku bude CPU.
Za Lumion ti treba GPU sto te u startu ukopava i ne ostavlja puno prostora za ostalo, pa razmisli jos jednom.

Ako mislis da renderujes u archicad-u taj njegov najjaci renderer se zasniva na opengl .

Tako sam ja burazeru preporucivao sto jaci procesor i sto vise rama i na kraju se ispostavilo da njemu zapravo treba sto jaca graficka za renderovanje u archicadu.

ta 1660 i nije toliko slaba, posebno ovoj situaciji. Za neko ucenje ili pocetke u poslu moze da posluzi a onda za ozbiljnu produkciju vec nije problem izdvojiti kintu za najjace/najskuplje sto moze da se nabavi.

A ovako nesto sta mislite

Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3600/4200 MHz, Socket AM4
Matična ploča GIGABYTE B450 Aorus Elite, socket AM4
Memorija G.SKILL 16 GB (2x8 GB) DDR4, 3000 MHz, DIMM, Aegis
Grafička kartica nVidia GeForce GTX1660 Ti, 6 GB GDDR6
SSD disk 240 GB, M.2 2280, PCIe 3.0 NVMe
Tvrdi disk 1 TB, 3.5", 7200 rpm, SATA III
Kućište NEON, 3x 12cm rainbow LED (naprijed)
Napajanje GIGABYTE/SEASONIC/CORSAIR 500 W, 80+ Bronze

Jel valja ova maticna sta?

Nazad
Vrh Dno