Šta je novo?

PC mikrofon stereo zvuk problem?

Nikola79

Cenjen
Učlanjen(a)
21.04.2013
Poruke
17
Poena
154
Pozdrav svima, da li je moguće spojiti direktno mikrofon na pc (integrisana zvučna kartica) , a da se zvuk čuje na oba zvučnika? Pokušavam naći podešavanje za stereo mikrofon ili neku sličnu opciju ali i dalje se zvuk čuje samo na jednom zvučniku. Aktivni zvučnici su u pitanju, nemam miksetu, pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim "problemom". Potrebno mi je samo da se zvuk cuje uživo. Da je potrebna ipak neka mikseta ili nesto slično ili mogu i ovako rešiti problem. Windows 7 je u pitanju. Unapred hvala na pomoći.
 
Moguće je ako je mikrofon stereo i ako ga drajver prepoznaje kao takvog. Nameštanja bi trebalo da budu uprogramu za drajver, ako recimo "Realtec HD Audio manager". Mono mikrofon nemoj ni da upotrebljavaš jer pravi kratak spoj na jedom kanalu.
 
Zanimljivo je da je na mikrofonu TRS konektor koji bi trebalo da je stereo , ali ipak zvuk ide samo preko jednog zvučnika. Zvucna kartica je "AMD high definition audio device" i nema opcije za stereo mikrofon.
 
Ovo je jedino od opcija koje ima. Pretpostavljam da bi tu trebalo biti da se stavi na jedan kanal. Ali nema te opcije.

mic.jpg
 
"AMD high definition audio device" je generičko ime za audio, ne real chip pa ima generčki drajver bez mnogo kontrole.. Pogledaj motherboard uputsva za pravi chip. Realtek i Intel su naj češći CoDec čipovi.
1695638904678.png
Za ovaj audio system
1695639047998.png
 
Треба улаз у звучну да подесиш да буде моно, микрофон је свакако моно, какав год да има прикључак.
 
Upravo tu opciju i tražim za mono zvuk ali nema. Inače kad puštam YouTube sve radi stereo, ali mikrofon i dalje mono na jednom zvučniku.
 
Zanimljivo je da je na mikrofonu TRS konektor koji bi trebalo da je stereo
Moguće da konektor nije ispravan ili je povezan samo jedan stereo kanal.
Na kom kanalu se čuje mikrofon (predpostavljam na levom jer levi kanal je povezan na T (tip) od TRS konektora).
 
Tako je levi kanal se samo čuje. Probao sam i drugi mikrofon, ista situacija. Jedino ako ulaz na kartici za mikrofon nije mono? Ali to ne mogu znati.
 
Doduše mikrofon se bez obzira sto su aktivni zvucnici čuje dosta slabo i na tom jednom zvucniku. Kao da mu je potrebno neko dodatno pojacalo da bi bio glasniji. Ono sto bi mogao nabaviti je mikseta-pojacalo https://systeh.rs/product/ap-300m/
Jedino sto nisam siguran je da li sme aktivni zvucnici da se spajaju na ovo pojacalo? i da li sve mogu spojiti na racunar i da konacno normalno radi.
 
Ако је кондензаторски микрофон, треба му phantom power (то имају поједине екстерне звучне картице, интегрисане немају), ако је динамички, онда не треба. Можда ти се зато слабо чује.
 
Proveri ovde (ovo je iz Win 10, ali slicno je u W7) - uzaber uredjaj, pa Properties.
1695831709183.png

Jack information LR (to ti je stereo), tako da ces znati da li ti je ulaz mono ili stereo.

A onda pod desnom fotkom pod Advanced, 2 channel:
1695831765767.png

Moj mikrofon je deo ACM modula za SB Zx, pa je stereo (integrisana dva mikrofona).
Inace svi mikrofoni su mono, npr. tog tipa sto si stavio. Tebi mozda problem pravi sto je 3.5mm dzek na mikrofonu stereo, kartica prepoznaje kao stereo, prikljucak, ali vodi se samo na levi kanal (mono). Nadji XLR kabl na mono konektor 3.5 mm
 
Poslednja izmena:
Odličan predlog sa XLR kablom , to se nisam setio. Nadam se da ću naći mono konektor.
 
Da nastavim u ovoj temi. Javio se problem sa mikrofonom, tj glasnocom istog.
Amd b450 ploca je u pitanju, realtec integrsiana zvucna i headset tj slusalice sa mikrofonom.
Sluske imaju jedan 3.5mm dzek, a dolazi i spliter u pakovanju. Kada se poveze na telefon sve radi kako treba, zvuck se normalno cuje, ali kada spojim preko splitera sve se desava isto kao i gore. Samo levi kanal i jako tih zvuk. Probao sam sva resenja koja nalazim po netu, od reinstalacije drajvera do raznih podesavanja po win, ali ne vredi, i dalje je isto. I meni se cini da je zvucnik mono, ali je dzek stereo pa win ne nudi mogucnost izbora mono kanala za ulaz.
Inace, ista stvar se desava sa dva razlicita headseta, i dva razlicita splitera. Takodje, oba rade super kada se prikljuce na telefon, kao i na poslovni komp koji ima samo jedan 3.5mm ulaz bas za headset.
Nisam probao jos na drugom kompu gde ima normalno dva dzeka, pa da vidim dal su gremlini kod mene ili je siri problem...
Neke ideje?
 
Mikrofon je mono. tu nema pomoći. Software (driver) može interpolira u dva istovetna kanala a to nije pravi stereo.
 
Mora u drajveru ili njegovom programu da se namesti na Mono.
 
Nazad
Vrh Dno