Šta je novo?

PC Linux OS - problem pri instalaciji

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Pokusao sam da instaliram PCLOS medjutim nece da prodje instalaciju LAN kartice (radi se o integrusi MArvell GLAN na AM1 690g Biostaru). Cekirao sam ispravnost imagea, cd-a, svih komponenti i sve je OK - tako kaze PCLOS. Medjutim, kada krenem da instaliram - dodje do instalacije interneta i - block! Probao sam kako install tako i live CD i nema nikakve razlike - uvek blokira. Ne razumem sta se desava ali ovo nece da proradi. Ima li neko ideju?

Можда ти треба новији кернел. Ја сам на рачунару наведеном у профилу имао исти проблем, и решио га тако што сам прескочио инсталацију мрежне карте при стартовању Live CD-a и инсталирао најновији кернел из репозиторијума (претходно скинут с нета). Додуше, то не би требало да је узрок проблема уколико си скинуо PCLOS Gnome.

Hvala ali ja jesam instalirao tu verziju s tvog linka. Probacu da preskocim instalaciju LAN-a al sta onda da radim - bez neta sam ko mrtav na linuxu :( Inace, mislim da je verzija 2.0.0.0... ne znam da se moze neki update only downloadovati - da ne moram da skidam opet sve (ovo sto sam ja skin'o ima 700 mb).

KAKO da izbegnem (nema SKIP il nesto slicno, samo mi nudi solucije - to pricam po secanju a sad cu ponovo da pogledam i pokusam da instaliram cim resetujem comp :) ). KOJA je razlika izmedju GNOME i...drugih fora, osnovna razlika, nisam bas familiaran s tim.

Fala na informacijama - let Ra be with u :)

Poslednja izmena:
Izgleda imas isti problem kao i neki na Ubuntu-u. Izvadi mrezni kabl iz mrezne i probaj onda. Mislim da on to skida update-ove sa neta, pa zato instalacija stoji. Sem ako pod "blokira" ne mislis na totalno blokiranje, u smislu da ne mozes ni misha da pomeris i pomaze samo "nasilni restart na dugme".

E cu probam i to sad. Mogu da pomeram mis al NISTA ne vredi jer mogu da klikcem do zajutra i - nista. Takodje ne mogu ni da kliknem tipku "Back" ni "Next" - nista ne reaguje.

Ne vredi, izvadio sam LAN kabel, ista prica. Mis mogu do sutra da pomeram al nista ne reaguje. Onda, posle dooosta vremena, izbaci da ne moze da pokrene LAN sa nekim njegovim driverom, ja canaelujem isti i OK, ucita se lepo live verzija :)

E sad - nije mi jasno di da nadjem drivere za Linux za LAN i Audio (i to zeza, dok Ubuntu lepo sve nadhje ko iz puske). NA sajtu Biostara nema, trazio sam i po oznaci sa chipa...trt.

Zadnje, na linku postovanom gore uz napomenu da se radi o GNOME nalazi se isti onaj Linux PCLOS koji sam ja instalir'o samo sto kod mene pise da je KDE. Dal sad mogu da skinem samo deo kernela (ne svih 700 mb) pa da isprobam GNOME, mozda radi lepse. Koja je osnovna razlika izmedju GNOME i KDE, ukoliko se radi o istom PCLOS 2007? Samo dizajn ili...?

Ima li neko link za neki skraceni kurs ovog linuxa, da malo proucim i probam da pohvatam konce?

Thnx!

Jesi pokušao ono što ti je neko predložio, da preskočiš taj deo i kasnije ubaciš noviji kernel? Koliko ja vidim, PCLOS koristi 2.6.18 kernel, dakle oko "5 verzija" stariji. Poslednja verzija u repozitorijumima je 2.6.22, pokušaj. Prvi put čujem da PCLOS zeza oko toga, to je prvi distro na kojem radi sav hardver koji posedujem ravno iz kutije.

Well...pa reko sam da jesam - preskocio sam ga i digo sistem (u live verziji, PCLOS 2007). Problem mi je, medjutim, sto sam pocetnik na linu i nemam pooojma kako da promenim kernel :( Sta da downloadujem i kako...itd. Razumes? Ovako, skinem SVE, klik, klik...i instalira se... E sad - ako je sve tu i OK - suuuper, ako ne - nastaju p[roblemi - za mene nepremostivi :( KAKO da instaliram sad recimo 2.6.22 i sta to znaci "repozitorijum" :( Sorry al....stvarno ne znam.

Hvala na pomoci u svakom slucaju :)

Repozitorijum je online riznica softvera za Linuxe, i nju koriste paket menadžeri kao što je Synaptic. Adresa jednog od njih je http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/texstar/pclinuxos/apt/ ali to naravno već imaš dodato u Synaptic i nema potrebe da išta diraš.

Da instaliraš 2.6.22.10 kernel uradi ovo. Kao prvo, otvori Synaptic -> Settings -> Preferences -> Files i tu otkači/označi/štikliraj "Leave all downloaded packages in the cache" da ti Synaptic ne bi brisao pakete koje instalira. Kasnije ih narežeš na CD/DVD i ne moraš skidati opet sve te stvari. Druga stvar; u glavnom prozoru Synaptica stisni CTRL+F i kucaj "kernel", a ispod odaberi "Name" umesto "Description and Name" i klikni na "Search". Tu ćeš dobiti nešto što izgleda ovako:

Desni klik na kernel.2.6.22.10.tex1 , Mark for installation i onda klik na Apply dugme koje se nalazi skroz gore. Posle uspešno skinutog i instaliranog kernela potrebno je da to sve proslediš bootloaderu koji ti učitava sistem. Otvori Administration Center i sa leve strane odaberi Boot pa Set up how the system boots. Posle klika na Next dobijaš odabir 2 kernela. Stari obriši iz liste, i ostavi samo novi. Finish, restart i uživaj.

Hvala, cim se vratim kuci isprobacu. Inace, skinuo sam sa gore navedenog linka PCLOS Gnome i on sve radi (LIVE version) glatko! Sve prodje, nadje mi sve drivere i t d. Meni se ipak vise svidja ona moja prva verzija (mozda je vise win-like pa...:) ) tako da cu probati da uradim to sto si rekao cim ugrabim vremena. Takodje, u medjuvremenu sam posetio pajtasa sa high speed netom pa sam skinuo i Dream Linux tako da sada imam dosta toga za experimentisanje.

Dream linux ima nice tutorijal pa cu lepo da nadjem slican za PCLOS i od pocetka...ko u 1. razredu :)

Dođe li kući već jednom? :)

Nazad
Vrh Dno