Šta je novo?

Hardver PC Konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Najdan

Poznat
Učlanjen(a)
06.02.2022
Poena
30
Pozdrav svima,

U debati sam sa samim sobom,
pravim konfiguraciju sa procesorom kao osnovom, izabrani je R5 5600x
Zbog Celog problema sa grafickim karticama, suzen je odabir, Glavne mogucnosti su-

RTX 3060 i RX 6600XT Da li mi mozete reci koje od ove 2 graficke bi dale bolje performanse i koje od njih bi bile bolje za buducnost
PS. cena RTX je 95k a 6600XT je 80-85k

I da li mi mozete predloziti koja maticna za otpr 20k vise manje bi bila odlican odabir za ovaj procesor, meni je trenutno favorit GIGABYTE B550 AORUS PRO AC
Ako imate neke bolje ideje molim vas recite, znacilo bi dosta,

Hvala unapred i sve najbolje

6600XT je jača (i jeftinija) karta ali nema DLSS...AMD ima svoju verziju zvanu FSR ali trenutno DLSS ima bolju podršku i daje malo bolje rezultate (zavisi od igre).
Uglavnom, ako moraš da imaš DLSS uzmi 3060. Ako ne, 6600XT je bolji izbor. U svakom slučaju, prover da li igre koje igraš podržavaju jedno ili drugo, ako uopšte podržavaju...

B550 Aorus Pro je dobar (imaš i AX verziju sa WiFi 6), mada malo overkill za 5600x...možeš da prođeš i jeftinije, Asus B550 TUF je dobra i ne preterano skupa ploča (kod Mađara).

Imaš i Intel varijantu sa 12400(F), verovatno bi izašlo jeftinije za istu snagu.
Za slične pare kao 5600x i B550 Aorus kombo bi mogao da uzmeš 12600K i neku B660 ploču, možda čak i neku Z690...

Slazem se da Nvidia ima DLSS, al donekle bi se u slucaju da se odlucim za 6600xt nadao da ce podrska za FSR u igrama biti veca i prostranjenija, al ovako pefrormanse out of the box 6600xt je znatno bolja, mislim to je sve sto sam do sada nalazio i trazio od informacija, zato volim da cujem i tudja misljenja, vezana za AMD graficke ili tu nvidijinu malo slabije rangiranu graficku
12400(F) je egal sa 5600x.
Jedino sto bi dodatna investicija bila i kuler za intelov procesor jer su oduvek bili kriminalni, dok ja mislim iskreno da sa amd- om nije slucaj, da je njihov kuler znatnije bolji

Sad izvinite sto opet skacem sa teme na temu, mozete li mi predloziti i neku korektnu RAM memoriju, posto sam preferirao da komponente uzimam u jednoj radnji, 2 najbolje ponude tamo su mi
Patriot viper rgb 2x8gb 3600mhz rgb
Kingston hyperx beast 2x8gb 3200mhz
Pa ako bi mogli da mi kazete koja od ove 2 bi bila bolja opcija, ili u slucaju da nijedna od ovih nisu bas najbolje koje bi zamenili

Jedino sto bi dodatna investicija bila i kuler za intelov procesor jer su oduvek bili kriminalni, dok ja mislim iskreno da sa amd- om nije slucaj, da je njihov kuler znatnije bolji
kuler je ~20 evra, sto je nista. Sansa da ti bude ok po buci stock 5600x cooler nije nesto velika. 12400F stock cooler je sasvim ok sto se tice temperatura, a otprilike isti kao 5600x kuler po buci (kompletno novi dizajn kulera od strane Intel-a).

Poslednja izmena:
Ako ne koristis sluske koje izoluju buku, i/ili imas osetljiv sluh, velika je sansa da bi na kraju odustao od stock kulera iz oba tabora :)

Elem najeftinija dobra opcija za Intel je Arctic Freezer i13 X. Ima kod madjara, + ima kacenje za LGA 1700 i kod madjara i u domacoj firmi. LGA 1700 kacenje je ~900 din + postarina kod Madjara, ili 1100 din u domacoj firmi. a sam kuler je ~ 2200 din + postarina kod Madjara. Dok ga nema u domacoj prodavnici trenutno (mislim ima Siva CO verzija za 2800 din u domacoj prodavnici ali ona je malo bucnija).

Za AMD isti samo AMD verzija, Arctic Freezer A13 X (dolazi sa AM4 kacenjem u kutiji). Ili LC power LC-CC-120.

Poslednja izmena:
Posto mi buka iskreno nije toliki problem, do sad sam navikao u vidu klepetala od hard diska i gtx 650 ti🤣
Jedino bih uzimao kuler ako bi znatno pomagao oko hladjenja

Arctic Freezer mozda ali nisam 100% siguran, LC Power LC-CC-120 bi pomogao leti za >~28 stepeni u sobi za zahtevnije igre. Vidim stize u Nemacku LGA 1700 kacenje uskoro, i navodno ima na KP oglas za 3000 din sa kacenjem. A slali bi besplatno verovatno ako zatreba.

Deepcool GAMMAXX400 V2 u domacim firmama, takodje, za 2900-3140din (izgleda da su stigli sa LGA 1700 kacenjem, ali treba proveriti sa prodavcima).

Poslednja izmena:
Nakon iskreno dosta pomoci koje ste mi pruzili, uspeo sam nekako da iskopam ''nesto'' od moje konfiguracije

RAM
PATRIOT 16GB DDR4 (2x8GB), 3600MHZ, Viper RGB BLACK Heatshield = 10.160rsd

Kuciste
Raidmax i53 = 6.680rsd

Napajanje
EVGA Napajanje 700W 80+ Bronze 100-BR-0700-K2 = 8.460rsd

Memorija
Western Digital Blue SN550 1TB NVMe SSD = 13.500rsd

Maticna Ploca
ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4 = 22.850rsd

CPU
INTEL Core i5-12400F 6-Core 2.50GHz (4.40GHz) Box CPU01232 = 24.400rsd

GPU
MSI NVidia GeForce RTX 3060 Ti 8GB 256bit RTX 3060 Ti GAMING X 8G LHR = 116.740rsd

Da li mozete da mi kazete konacno misljenje ili barem da mi pomognete za maticnu ili ram memoriju ako je ikako moguce a pritom ostati na istoj kolicini novca ili manjoj jos bolje
Ili bi bilo mozda bolje da se vratim gen nazad na neku kvalitetniju B560 plocu u tom cenovnom rangu

To napajanje je bas lose, bolje Asus TUF-GAMING-650B za 9000 din.

Ploca nema potrebe ta, Asus PRIME B660-PLUS D4 recimo za 17000 din bi bila ok, ali i bilo koja od ove tri je sasvim ok, zavisi da li ti trebaju brzi USB port-ovi:

Svaka od ove tri koje su dostupne u domacim firmama ce da tera 12400F bez problema.

Ako ti je ok preko madjara da uzimas, uzmi Kioxia Exceria M.2 ovaj:

Ako ne SN550 iznad je ok.

Poslednja izmena:
To napajanje je bas lose, bolje Asus TUF-GAMING-650B za 9000 din.

Ploca nema potrebe ta, Asus PRIME B660-PLUS D4 recimo za 17000 din bi bila ok, ali i bilo koja od ove tri je sasvim ok, zavisi da li ti trebaju brzi USB port-ovi:

Svaka od ove tri koje su dostupne u domacim firmama ce da tera 12400F bez problema.

Ako ti je ok preko madjara da uzimas, uzmi Kioxia Exceria M.2 ovaj:

Ako ne SN550 iznad je ok.
Pozdrav, posto pokusavam da sastavim sve iz jedne prodavnice, jedino moguce napajanje pored EVGA je

COOLER MASTER MWE Bronze V2 650W napajanje (MPE-6501-ACAAB-EU) 5Y​

Pa sad kako se ono cini, nadam se da odgovara al ako znas da nesto ne stima kod nje prijavljuj haha
Samo se nadam da je 650w dovoljno za 3060ti

Isto i za maticnu, ovu koja sam izabrao je skuplja od ostalih ali je dovoljno natrpana sa ulazima sto bi meni odgovaralo, da li je cena jedini razlog za ne uzeti tu maticnu ili je sama po sebi losa?

Mene za nju brine samo sto je B660M nije full ATX a Gigabyte-iva grafa je ogromna pa samo ne znam da li ce uspeti sve da stane bez da bude tesno

Samo mi Isto molim te reci, da li bi bilo bolje da se drzim ove RAM memorije PATRIOT 16GB DDR4 (2x8GB), 3600MHZ, Viper RGB BLACK Heatshield = 10.160rsd
a vidim da je navodno bolje ocenjena

KINGSTON 16GB DDR4 (2x8GB), 3200MHz, FURY Beast RGB KF432C16BBAK2/16​

Pa te molim da mi i za ovo iskreno kazes koja bi bila pogodnija

Nadam se brzom odgovoru i hvala ti unapred

MWE Bronze V2 650w je odlicno napajanje, mnogo bolje od onog EVGA. 12400F nije velik potrosac 650w je i vise nego dovoljno

Ako je tebi dovoljno sta nudi maticna po pitanju brzina i kolicina USB-ova, zasto uzimati skuplju ?. Nema nikakve veze sto nije FullATX ploca, ni na koji nacin nece uticati to graficku. Ako ti nije kinta toliko problem, uzmi TUF, ako ne Asrock PRO RS onda, evo razllka ispod:

Za memoriju absolutno svejedno, ja bi pre otisao na Kingston mozda.

Hvala punoo za pomoc stvarno ste mi pomogli pri odluci za kupovinu svega, samo jos jedno pitanje da li bi bilo bolje da pored onih standardnih komponenti uzmem kombo u vidu r5 5600x sa 6600xt ili 12400f sa rtx 3060ti, po meni je iskreno bolja opcija sa RTXom jer za 1080p i 1440p bolju graficku ne mogu pronaci u tom nekom cenocnom rangu, a vi ako mislite drugacijr slobodno sugerisite, svakako sigurno znate vise nego ja🤣
Isto na svakoj graficki koju gledam pise LHR, sta to znaci i da li je to neka koriscena ili neka fuš varijanta za graficku ili je nesto sto ne znaci toliko puno

Poslednja izmena:
3060Ti je jača karta u svakom pogledu pa, ako možeš da priuštiš tu varujantu, uzmi...
LHR je oznaka za Low Hash Rate verzije kartica kojima je fabrički osakaćen mining performance...ne utiče na igre, slobodno možeš da uzmeš.

Da se nadovežem, umesto tog Raidmaxa uzmi MS Armor V710 ili FSP CM 211...Raidmax ima skrnavo rešeno napajanje tih ventilatora s kojima dolazi i vrteće se maximalnom brzinom.

Taj Patriot RAM je ok i cena je jako dobra za 3600 MHz RAM...

Drago mi je da cujem da je LHR ipak nebitna stavka za mene, zato vrv i ima tih modela graficki po korektnoj ceni,

Nego, imam jedno pitanje za koje bi mi stvarno znacilo misljenje da li je bolje malopre napomenuta patriot ram memorija ili kingston hyperx fury beast 16gb rgb 3200mzh

Isto tako vezano za ms kuciste koje ste preporucili, kako ono stoji uz LC POWER GAMING 988W typhoon white
Hvala vam na pomoci, nadam se brzom odgovoru🤗

Zaobiđi LC jer je akvarijum...gledaj kućišta sa mrežastom prednjom stranom, da može svež vazduh da uđe u kućište.

Što se memorije tiče, Patriot ima veću frekvenciju ali i veću latenciju...dođe mu slično, u globalu. Svejedno je, uzmi koju hoćeš. Možeš slobodno i Kingstona...

Hvalaa punooo, drzacu se ms armor koju ste predlozili deluje mi odlucno, nadam se da ste procitali deo mog posta vezan za ram, znavilo bi mi tudje misljenje za njega, hvalaa jos jednom

Nije mi iskocio deo vaseg odgovora vezanog za RAM, oprostite, sad kad smo prosli kroz sve vec hteo bih da vam se zahvalim na pomoci, ozbiljan problem mi je resen sto se tice konfiguracije i zato sam beskrajno zahvalan
Kuciste : Ms Armor v710
Napajanje : Cooler Master mwe bronze 650w
SSD : Western Digital 1tb m.2 nvme sn550
RAM : Kingston HyperX Fury Beast 2x8 3200mhz rgb
Maticna : Asus TUF Gaming b660m plus wifi
CPU : i5 12400f
GPU : RTX 3060ti 8gb Gigabyte Gaming OC
Ovo bi pored vase pomoci bila moja konacna konfiguracija, i hvala vam jod jednom puno na pomoci

Da ne bih otvarao nove teme,pisacu ovde..
Dakle, kompjuter ce sluziti najvise za igranje XPLANE 11 i MSFS2020 (flight simulator) za Blender 3d program, Lightroom i Photoshop, naravno pored osnovnih potreba za racunrom (internet,youtube,office..)

Dakle, nesto od 1000-1500e ako ista iole dobro i jako postoji.
RAM: min 32gb (2x16 ili jedan od 32gb slot) i koji brend
CPU: Intel ,ali ako je Ryzen jeftiniji a bolji ili performanse su jace od Intela, onda moze i on.
GPU: minimum 8gb VRAM, a sto da ne i jace,Ako moze…
HDD: imam 3tb SSD NOVI,tako da njih planiram da ubacim
NAPAJANJE: naravno neko ok i kvalitetno
MATICNA: po vasoj preporuci,
HLADJENJE: hladjenje za sam procesor plus ventilatori za airflow u kucistu
KUCISTE: u skladu sa komponentama,
MONITOR: 2k neki solidan, 24incha, mada nije toliko bitan sad jer imam ovaj full hd od ranije,pa ako se ne uklapa u budzet mogu i da sacekam malo.

To je za sada to. Voleo bih preporuku gde kupiti komponente,gde su cene ok,da li gledati od svakog “ponudjaca” po malo,pa birati gde je koja jeftinija ili sve od jednog… hvala

@IVAO-SRB Sve drugo na stranu (za skoro sve delove da li kupujes na jednom mestu ili na vise, najvise zavisi da li te mrzi da se cimas i/ili ako gledaj najvecu ustedu, posto moze da se iskombinuje i jedno i drugo za slicnu cenu), uzmi SilentiumPC VT2 ili VT4 kucista, nemoj ko svi ostali MS Industrial Titan II/Armor V710 xD na racun stare slave, ... Ovo ispod je sta je u ponudi kod nas:

Naravno ako ima u ove dve prodavnice, i ok ti je da najverovatnije samo to uzmes tamo. Elem na idealno.rs kad ukucas SilentiumPC VT2 i VT4 izaci ce 4 komada ukupno (po full ARGB sa 4 ventilatora stock, i za VT2 full ARGB sa 2 ventilatora verzija i za VT4 non-RGB sa 4 ventilatora za ~6620 din koja je best-buy u Srbiji trenutno).

Zasto, prosto, ventilatori koji dolaze u ove dva SIlentiumPC kucista su bolji od svega drugog stock sto ima u Srbiji da dolazi uz kucista, u sirokom rasponu i na +5000 din, i mozda i +10000 din. Jednostavno, niko osim Thermaltake, Corsair i Be Quiet! na par najskupljim modela ne moze da pobedi ove ventilatore. Be Quiet! i Fractal srednjih cena su negde, egal, ali opet SilentiumPC drasticno jeftiniji, i nudi ARGB verzije, i verzije sa 4 ventilatora, za 5000-9000 din. Samo Arctic P12/P14/ARGB dodatni su bolja opcija za vecu budzet cenu.

Drugo, SilentiumPC na ova dva modela ima najprohodniju prednju strana (mesh filter), od skoro svega slicnog na nasem trzistu. Be Quiet! 500DX je najveca konkurencija i odlican, ali skuplji malo. Corsair na nekim modelima dobar (mnogo skuplji, a jeftinijih nema), Fractal Meshify (C, i ostali takodje najveca konkurencija), Cooler Master H500.

zatim Gamdias Athena M1 Elite, FSP CMT 211, Cooler Master MasterBox MB511 ARGB, Antec NX410 su blizu, ali SIlentiumPC je najverovatnije bolji od svih ispred navedenih i blizu Phanteks I Lian Li velikanima. MS Industrial kao V710 i V305 su ok, u rangu ovim 5 iznad kucista, ali mora da se skine filter za vece potrosace (svejedno ne ulazi mnogo prasine u V710/V305 kad se skine filtere, jer blokira prednja mesh strana).

SIlentiumPC dolaze sa ugradjenim kontrolerom za ventilatore i za brzine i za ARGB, i generalno su malo kvalitetniji od cenovne konkurencije. VT2 je samo kao Meshify C od Fractal-a za krace graficke, a VT4 je dublji, pa podrzava vece graficke.

Poslednja izmena:
Pozdrav Svimaa, samo bih da se nastavim na staru temu, konfiguracija o lojoj dmo pricali je uzeta, ja sam odusevljen😍, samo imam pitanje kako da provalim na oanovu cega se odredjuje brzina ventilatora u kucistu, nazalost nisam ga ja sklapao pa nw znam dal je na maticnu povezan, msm da jeste posto ga asus armoury prinecuje i povezuje za RGB,

Isto tako se desava đomenat dok koristim microsoft edge, ako palim video na yt ili gasim edge sa yt video upaljen, ili u odredjenim slicnim momentima, zablinka mi crn ekran bukv treptaj, ne znam o cemu se radi pa se nadam da mi mozete pomoci,

I poslednje pitanje jel znate neki dobar softver na kom mogu da proveravam sve potrebne update na kompu ili je asusov srmoury najbolja opcija za to, ne racunajuci grafu
Izvinite na malo duzem i dosadnijem postu, samo neka pitsnja koja su me bas zanimala,
Nadam se da mi mozete pomoci kao sto dte i do sad, hvala punoo za sve do sad a i hvala unapred za pomoc koja sledi

Uspelo je stvarno je radilo, samo sam updateovao sve i restartovao, sjlaka kao zmaj, hvala tiii

Sad jos da provalim za kulere i bice super
Nego moje temp su cpu - kad Je standardsn rad na kompu 40-45 kad je igrica oko 60-65

Na gpu isto tako samo mozda oko 5% manje
Da li je to dobro ili bi trebalo hladnije da bude

Vrh Dno